27 september 2007. Afspraak met schepen Greet Geypen, stond in mijn agenda.
Onderwerp: de mooie oude lindebomen op de Zoutwerf.
De Zoutwerf zou worden heraangelegd. Maar wat met de bomen die decennialang het straatbeeld bepalen? Als bewoner van dit fraaie stukje Mechelen wilde ik wel weten hoe de vork in de steel zit (de bewoners kregen inspraak, maar de uitnodiging voor de inspraakvergadering was niet tijdig aangekomen, sorry, lachkramp...)
"Die bomen blijven," klonk het formeel uit de mond van de schepen. Bijna anderhalf jaar later -de werken zijn volop aan de gang- worden op de bomen gele kruistekens geverfd. Blijkt dat het grootste deel van de bomen die "zeker zouden blijven" voor de bijl gaan.
De bewoners van de Zoutwerf zijn geschokt. Er komt een grindstrook langs de Dijle en de mooie oude bomen worden vervangen door jonge exemplaren. Wij, bewoners van de Zoutwerf, zien er niet naar uit om ons mooi groenscherm te zien verdwijnen om enkele schriele schaam-boompjes in de plaats te krijgen.
GREET GEYPEN IS EEN LEUGENAAR (leugenaar: hij die liegt, die onwaarheid spreekt,dixit Van Dale). Dat dit stadsbestuur (VLD-SPa-CDdinges en een schaamgroene) er geen graten in ziet oeverbewoners van hun mooie bomenrijen te beroven, is niet nieuw. De mensen van de Auwegemvaart weten er alles van. Hoelang moeten wij dit genootschap van leugenaars nog dulden?
Frans G
Waren de bomen gezond ?
Klinkt behoorlijk scherp Frans? Da's natuurlijk erg jammer van deze mooie bomen...
Wie weet meer waarom?
(foto: Jan Smets)
Komen er dan misschien weer ' verrijdbare ' plantenbakken? :-(
Bij mijn weten wel. Of die bomen al dan niet gezond zijn, had men dan beter kunnen laten vaststellen vooraleer plannen te maken. "Zieke bomen" is overigens steevast het alibi om bomen die om een of andere reden in de weg staan op te ruimen. 't Zou wel heel vreemd zijn mochten àl deze bomen plots ziek blijken...
Frans G
Als men ze wil wegdoen:
En wat zegt Geypen nu als je haar confronteert met haar eerdere belofte?
Frans, maak u geen illusies.Vroeger stonden langs de Zennedijken prachtige oeroude bomen.Wilde kastanjes, Eiken en Lindes.Opeens kreeg er ene in Brussel iets in zijn kopke en het resultaat is nu zichtbaar.En Peter die bomen waren voor 99% gezond.waarom ? Voor de aanleg van een jaagpad ten dienste van die gele tufferkes van de Vlaamse gemeenschap.
Ja ... de bomen op de Melaan zijn ook vervangen hoor. Allen stonden ze in op de vliet. Zonde. In Groen (buiten de parken en prachtige bebloeming) zijn ze niet erg bedreven bij 't stad.
Ben ik het mee eens; op onze mooie stadspleinen zouden wat meer bomen absoluut niet misstaan; dat heeft toch meer charme dan die verplaatsbare plantenbakken vind ik. Ook de bomen op de Zoutwerf: toch maar liever laten staan indien mogelijk... En om dan verder te gaan over "groen in de stad": iedere keer als ik aan Busleyden passeer, vind ik de huidige tuin minder mooi dan de gezellig ouderwetse versie van vroeger :-(
@fransG; het is nog meer dan drie jaar te gaan tot volgende gemeenteverkiezingen....dus geduld oefenen. Met stenenmassa's kunnen ze goed overweg, maar de boel wat opvrolijken met wat groen....
Volgens mij moeten die bomen plaats ruimen om een beter zicht op het zogenaamde 'Dijlepad' te creëren. Als wandelpad wordt het immers door niemand gebruikt; het dient nu enkel nog om naar te kijken. Een letterlijk 'staaltje' van hoe men ons belastinggeld in 't water smeet.
Busleyden tuin ? welke tuin ? de kale keivlakte die er nu ligt mag dan op zich niets voorstellen, maar gelukkig hoort er een doorgedreven redenatie bij die hierin een moderne hertaling van de 16de eeuwse humanistische tuin ziet... Natuurlijk, als je een wedstrijd uitschrijft, moet je wel geloven dat er iets goeds uitkomt.... Waarom moet ik nu plots denken aan dat sprookje van de kleren van de keizer :-) ... De grootste kei moet de architect geweest zijn die dit aan de stad als 'tuin' verkocht heeft :-) ....
Ik hoor de verantwoording al komen: de bomen blijven ... als gegeven, het zijn er wel andere maar ze blijven ... als gegeven! Zoals Katrientje reeds zei: het hangt af van de interpretatie. Zucht! Homo politicus zal dan weer een stapje verder verwijderd zijn van de homo sapiens. :-(
Ja, en wacht maar tot het Sint Romboutskerkhof heraangelegd is.........
Onder deze en vorige coalitie verdwijnt er meer en meer groen uit de binnenstad. Ook de Veemarkt is een voorbeeld van hoe het niet moet..Hopelijk gebruikt men bij de heraanleg van de Wollemarkt wel zijn verstand.
Toch even een vraag: wat is de gemiddelde levensduur van een boom in de stad? Die van et Romboutskerkhof zijn in de jaren 1920 gezet geloof ik.
Anderzijds worden dan weer her en der - waar vroeger geen bomen stonden - bomen aangeplant (ik denk maar aan de Dennenstraat, Acaciastraat, Stenenmolenstraat, ...).
peter, volgens mij is dat afhankelijk van de soort boom en hoe vatbaar ze zijn voor ziektes. bv een iep/olm is gevoeliger dan een kastanje.
Eef,
Ik zal dit laatste niet ontkennen. Persoonlijk vind ik enkel dat bepaalde Mechelse pleinen er kaal en leeg bijliggen. Ook de ijzeren leen vond ik mooier voor de heraanleg ( meer groen).
@FransG: is iedereen die een beloft niet nakomt een LEUGENAAR?
Misschien had Geypen een dwingende reden om de bomen te laten verwijderen?
Ik vind dat je kritisch naar de politiek moet kijken, en de communicatie van hun kant kan altijd beter, maar ik vind je conclusie wel wat kort door de bocht.
@peter : de bomen op het Sint-Romboutskerkhof dateren inderdaad van de jaren '20. Op een foto in het boek "Toren en beiaard" van Laenen (uitgeverij Godenne, 1930) staan ze als nog iele boompjes.
Reken voor een linde of een plataan op +/-25-30 jaar om een "serieuze" boom te worden, en dat zijn dan snelgroeiende loofbomen.
Enfin het wordt dus weer zoals op de bovenste foto van Gim.
@Peter, eiken en beuken gaan honderden jaren mee.
Eddy,die krijgen wel wortels tot in de hel en wat kwam er daar weer onder de grond,juist ne jackpot.
En mogen we ook weten waarom die bomen geen overlevingskansen hebben ? Zijn ze aangetast door een ziekte ? Of anticipeert men op werken die men daar gaat uitvoeren en is het in dat kader dat de bomen geen "overlevingskansen" hebben ?
@ Greet Geypen & Frans Geys:
Zo hebben we jullie beide versies van het verhaal eens kunnen horen, zoals te verwachten staan ze haaks op mekaar.
Aan Frans zou ik zeggen: stoffeer de volgende keer uw grieven met een paar dingen die zwart op wit staan, die kunnen namelijk minder snel verdraaid, ontkend of verkeerd geïnterpreteerd worden.
En Greet: we leven in een stad, niet op den buiten, maar toch schieten we op gebied van groen in de stad wel wat tekort, en daar schieten een paar bakken geraniums op wieltjes toch wel erg tekort.
En aan alle politici: Tja, dat in de ogen van de meeste mensen de politicus verworden is tot een lagere levensvorm die enkel liegt, bedrieg en zijn zakken vult... dat is echt wel de schuld van de politici zelf hoor, en van niemand anders. En om toch 1 overbodig voorbeeld te moeten geven uit onze eigen stad: een tijd geleden was er hier een schepen die zich op mechelen.blogt voordeed als zijnde eerlijk, oprecht en bovenal hardwerkend. Binnen het jaar zat hij in den bak, de Leo Stevens, remember?
Met alle sympathie - maar ik zou het kind met het badwater toch niet weggooien. Je hebt in alle beroepsklassen nu eenmaal mensen die hard hun best doen, en anderen die minder ons vertrouwen mogen genieten. Maar ik geloof écht wél dat er politici zijn die doen wat ze moeten doen, en op onze waardering mogen rekenen hiervoor.
En dat staat los van het bovenstaande dispuut. Laat ons maar waken hier niet de populistische toer op te gaan.
Laat ons terugkeren naar...
de bomen.
;-)
Ja, Sint, een persoonlijke aanval op een persoon die zijn nek uitsteekt als Schepen van openbare Werken zou toch tenminste gestoffeerd mogen zijn met feiten.
En Ja, de schriele bomen die we tegenwoordig inde binnenstad zien getuigen niet van al te veel visie op de toekomst. De boompjes op de Melaan zullen nooit de 20 jaar halen vrees ik.
(wegens weinig aarde, vandalisme, etc ..., maar ik hoop me te vergissen.)
In een welles-nietes discussie ga ik mij niet mengen maar ik vraag mij stilletjesaan af of Mechelen binnen enkele jaren nog uberhaupt een boom, die naam waardig, in het straatbeeld zal hebben. Zetten wij altijd de verkeerde bomen of maken we teweinig plaats voor bomen? We zetten alle inbreidingsgebieden vol met nieuwe woningen, wordt het niet hoog tijd dat we eens ergens wat lindes, kastanjes en eiken gaan planten in de stad of gaan onze kinderen zich moeten behelpen met prentjes. Als men beoogt om de stad terug gezellig te maken dan moet ge bomen hebben om onder te kunnen zitten en dat vraagt meer dan alleen maar een plantgat met een uitstekende periscoop.
Wordt maar al gewoon aan de toekomst
Misschien is het plan om echte beuken, eiken en populieren enkel nog maar toe te laten buiten de stadsmuren en enkel bonzaï's in plantenbakken in de binnenstad.
Veel groen is inderdaad verdwenen, net zoals het gras op de Dijleoevers. En een hypermoderne building in fel groen zal niet direct de stadsmussen laten terugkeren.
Vandaag de boorden van de Dijle, morgen misschien de boorden van de Vaart (Nieuw Stationsbuurt - Nu al Auwegemvaart)
@Greet Geypen & Frans Geys:
Jullie hebben nu allebei jullie uitleg hier kunnen doe, bij deze nodig ik jullie allebei dan ook uit de bewijzen op tafel te leggen, dat kan hier met een eenvoudige copy-paste, een linkt naar een document dat on-line staat of een ingescand document als afbeelding bij jullie uitleg.
Voilà, moeilijk kan dat niet zijn.
Wij wachten vol ongeduld.
En als het om een of andere reden niet gaat: Stop dan met zagen en ga op een ander de onnozelaar uithangen, en dat geldt voor jullie allebei.
Hopend op een snelle en interessante reactie...
De Oude Melaan...
Het had wel zijn charmes, niet ?
1 Ding vind ik alvast wél positief aan het verdwijnen van die bomen:
Ik ben bezig met een serie dia's 645 formaat van Mechelen te maken, en nu binnenkort die bomen uit de weg zijn... (lacht)
@Peter: "Ja ... de bomen op de Melaan zijn ook vervangen hoor. Allen stonden ze in op de vliet";
maar de dikke linden die ik er geweten heb kort na WO II stonden voor zover ik het mij nog herinner, naast de de blauwe steen van de vliet, zoals te zien op de prentkaarten hierboven gepost door Gimycko
Blijft de vraag of elke vierkante meter zonodig moet geplaveid worden. Goed, de wortels van de bomen op de Melaan waren een merde, maar dat maakte de Melaan. Net zoals de bomen op de Veemarkt, die zijn charme heeft verloren na de kaalslag. En dat grindpad op de Zoutwerf : wordt dat zoiets als dat "grindpad" op de Haverwerf ?
Blijft de vraag of in sommige straten een aantal vierkante meter zouden kunnen worden voorbehouden voor wat gras en groen en een boom, zodat die straten een soortement groen punt krijgen. Gevaar bestaan dan wel dat het mogelijk het nabije hondentoilet of afvalpool wordt.
Zijn er nog analoge fotootjes van de Melaan en Veemarkt van voor de verbouwingen en kunnen die hier geplaatst worden ? Misschien die oude scanner nog eens van de zolder halen.
Just an ID
:-)
Aan mevrouw Geypen,
u heeft deze kritiek niet verdient maar.......
Geef de mensen nu eens een degelijke motivering over uw beslissing.Is dat nu zo moeilijk ?En als dat goed is zullen wij u steunen, punt andere lijn.Waarom tovert u ons steeds weg?
Gim de loop die je toont is niet de Oude Melaan, maar de Nieuwe Melaan :-)
@Jokke: Je kan gelijk hebben, tenminste volgens de postkaarten ... De linden stonden naast de vlietbedding :-)
Geen groen op de Veemarkt want dat was een marktplaats maar let op de plaats waar nu de Holiday In staat. Vooraleer de Chevalier Marin daar zijn brouwerij had was daar een kloostertuin met veel bomen. Nu zijn alle kloosters weg en de tuinen zijn allang volgebouwd. Dus voor mij is het de taak van de stad om dat verdwenen ' privé '-groen te vervangen door openbaar groen en dat zal een aardig pak vierkante meters zijn.
Je hebt gelijk Luc, achter het Hof Bauwens vander Boyen, een van de verdwenen stadspaleizen, was trouwens een tuin die op de Melaan uitgaf.
Of de stad hier nu moet inspringen om opnieuw groen te maken ? Allicht niet op de histoische marktpleinen ? Maar misschien wel op openbare gebieden: stadhuis, cultureel centrum, langs de heropende vlieten, musea, politiekantoor, ...
Met de Karmelietentuin zijn ze al wel op weg om enig bestaand groen te conserveren en open te stellen ! Nog van dat.
Het zou al een goed begin zijn om al de voormalige kerk-hoven, die sinds decennia zijn ingenomen door koning auto, als parkeerplaats, terug te beplanten ( met bomen ): OLV kerkhof, St Janskerkhof, St. Katelijnekerkhof, St Romboutskerhof. Een duiveltje in mijn achterhoofd zegt me dat ' er geen parkeerplaatsen in de binnenstad mogen bijkomen '; wanneer Vinci-parks hier koning mol blijft spelen ( St Romboutskerkhof, Schuttersvest, De Deckerstraat (?)) dan moeten er ergens anders plaatsen vrijkomen waar men wél bomen kan aanplanten. Of spreek ik hier tegen de winkel van de betonboeren?
@ Luc :
Als ge die betonboeren zou laten doen, dan staat er morgen in Mechelen, na een frisse regenbui, het water in de straten van aan de Staase tot aan het Summenaare !
:-D
BTW :
Dit alles haalt al de wereldpers, want de naam van deze Blog staat ondertussen al vetjes afgedrukt in de Gazet van onze Sven.
@Luc, de voorzien parking aan de Kan.De Deckerstraat zal deel uitmaken van een project van de dienst stadsvernieuwing. Ik dacht niet dat Vinci daar voor iets tussen zat.... Wat niet is kan natuurlijk wel nog komen....
...en ondertussen werd het dispuut tussen Geys en Geypen 'opgeraapt' door Sven in de Gazet van Antwerpen...
(foto: Jan Smets)
@eddy: weet ik maar het gaat erom om te weten of de bewering ' er komen geen nieuwe parkeerplaatsen bij ' gerespecteerd blijft. De stadsverfraaiing mag dan in het warme seizoen prijzen wegkapen, het heeft voor mij geen enkel verband met ' groenvoorziening '. Een stukje grasperk is zoveel waard als een stuk groene tapisplein: niks.
@ Jans :
Ja, MechelenBlogt is tegenwoordig een onmisbaar instrument geworden voor het Land (van Mechelen), het Volk (van Maneblussers) en zijn Leiders !
:-D
Luc: inderdaad een héél goed voorstel van u om de omgeving van de kerken (vroegere kerkhoven dus) terug aan te leggen met gras, bloemenperken én mooie bomen!
de stad gaat er zo echt aantrekkelijker op worden zonder al te grote uitgaven en het toerisme (en wijzelf) zullen er kunnen van genieten;
onze monumenten zullen er trouwens mooier uitzien ook met een groen kadertje.
@marc: en nu nog een kleinigheidje, de realisatie ervan! Maar voor mijn part zou bijvoorbeeld een bomenparkje aan La Boya nog andere horecazaken kunnen aantrekken. En vlak voor de nieuwe hoofdgevel van het nog te bouwen Clarenhof zou dat ook moeten kunnen: Geen vier bomen op een lijn maar in een groepje! Of zijn samenscholingen van meer dan vijf bomen verboden? ( da 's een goei, die moet ik onthouden :-) )
Zou het niet kunnen dat al dat over en weer geschrijf het gevolg is van de eeuwige nostalgie van een overgroot deel van onze natie. Angst voor het nieuwe en dan bij het ouwe blijven is het veiligste. Persoonlijk heb ik niks tegen wat groen, maar men kan zich afvragen of dat overal even functioneel is in de stad. Eerlijk gezegd aan het begin van de Hoogbrug komende van de IJzerenleen zie je het prachtige huis De Zalm niet staan omdat er een boom voor staat. Tja, je moet een keuze maken natuurlijk. Verder blijkt uit een aantal foto's dat pakweg de Veemarkt ( en die vind ik ook niet er geslaagd ) vroeger dan ook geen bomen had. In de meeste steden die ik bezocht is er een duidellijke scheiding tussen de straten met nauwelijks bomen en dan een park met groen in overvloed. Ik denk nu zomaar pakweg aan Venetîë en Firenze waar het groen in tuinen te vinden is. Op de Grote markt van Siena ook geen boom te zien en in Trier evenmin. Place Vendôme in Parijs ook niet en idem dito voor place de la Concorde. Ik was pas in Wenen, in het centrum (dat is niet groter dan dat van Mechelen hun ring is trouwens één km korter dan die van Mechelen) geen boom te bespeuren. Maar alle genoemde steden hebben wel mooie parken. Hoe zegt men dat weer : ze dronken een glas, pisten een plas en alles bleef zoals het was. Veruit de makkelijkste en comfortabelste oplossing. Maar is dat wel de juiste?
Dat er op pleinen waar markten, kermissen of Maanrock-en gehouden worden geen bomen staan of niet meer kunnen staan ( wegens beton in de grond ) ,daar lig ik niet wakker van. Dat men systematisch alle mogelijkheden tot plaatsen van bomen vergeet of vermijdt dat vind ik wèl erg.
En wat te denken van dit ?
De Hangende Tuinen van Mechelen, misschien ? Naast opgekuiste Sgraffiti !
Foto Gimycko - Van Hoeystraat
Of is het gewone ordinaire Klimop ? Allez, het is en het ziet groen !
:-D
Enne... dit helpt echt niet om de mussen terug naar de Binnenstad te lokken !
:-)
Foto Gimycko
@ JanG : Hahaha !
Natuurlijk is al dat groen, in al die (exotische) binnentuinen niet te zien vanaf de straat !
@JanG: volgende keer op tijd beginnen of aan uw buurman vriendelijk vragen dat hij zijn groen wat bijknipt.
@ JanG :
Een Groene Jongen, dus, die buur van jou, maar blijkbaar geen Groene Vingers !
:-D
@ JanG :
Vraag misschien eens aan 't Stad dat ze ne boom voor zijn voordeur komen planten.
Dan moet hij langs zijne klimop naar buiten en is zijn "Groene Gedachte" er ineens uit !
:-D
Tja, over privé-groen kan je vanalles zeggen: je houdt ervan of je houdt er niet van, maar dat is een uitzichtloze discussie. Alvorens er hier gepalaverd wordt over de praktische nadelen van openbaar bomen ( Gohh meneer! De blaren vallen weer af; Wat een lawijt van die vogele e.d. ) zijn er toch ook voordelen aan groepjes bomen, of niet? Ben ik de enige overblijvende oude belg die nog tot rust komt tussen en onder wat groen? Hoe groter de tegenstand, hoe meer ik van mijn parretten zal maken.
@ Luc :
Misschien kunnen we in Mechelen starten met een actie : Hug a Tree.
Na effe rondgooglen blijken daar zelfs websites aan gewijd (Treehuggin').
Go figure !
:-D
@ JanG :
Daarstraks liep ik nog rond die lege plek, waar ooit den Euroshopping stond. Als ze daar nu eens niks zouden neerzetten en er een wandelplek van maakten met bomen en zitbanken en het Slachthuis / Vleesmarkt als een soortement nieuw Cultureel Doe-centrum of Museum. Met wekelijks een deel van de Markt en 2 keer per jaar kermiskramen.
Sorry, maar toen ik er voorbij liep zag ik die lege plek veranderen in een soort Vlaamse Kaai, zoals in Antwerpen, evenwel zonder de geparkeerde auto's.
In één swoop zouden dan de ruïnes in de Muntstraat ook kunnen verbouwd worden en heeft Mechelen, vlakbij de Sint-Romboutstoren er een soortement megaplein bij.
Dromen is echter leuk, maar ik denk dat de plannen al vast liggen. Spijtig, want het idee zou, met een paar centen, wel te realiseren zijn.
@ peter: "een schepen van openbare werken die haar nel uitsteekt... "
Alludeert u hier op haar bijnaam ? :-)
Daar ben ik het grondig mee oneens. Modernisering is een veel te 'clean' woord. Lees liever : het verdwijnen van bossen en bomen is de tol die we betalen voor het wanbeleid, cliëntelisme en allerhande vormen van 'zachte corruptie' op het vlak van ruimtelijke ordening in België in het algemeen en in Vlaanderen in het bijzonder. Mechelen is daar ongetwijfeld geen uitzondering op...
De bevolking groeit aan, jazeker, maar ochottekes, kom mij niet vertellen dat die 7% bevolkingsaangroei op 20 jaar (sedert 1988) de boosdoener is. De woongebieden zijn in diezelfde periode met een goeie 50% toegenomen. We zijn dus gewoon gulziger en smossiger geworden !!
Als dan binnen die woongebieden - en de stad is zo'n woongebied bij uitstek - ook nog eens systematisch groen verdwijnt, dan vind ik dat eigenlijk wraakroepend. Ik verwacht niet dat er op de Grote Markt bomen worden geplant, die plaats moet een marktfunctie (blijven) hebben. Maar er zijn genoeg andere mogelijkheden. De site van de Chevalier Marin bv. heeft (Varkenstraat en C°) is als een kale blok geconcipieerd, jammer. Ook de Veemarkt. had veel meer groen kunnen hebben. Zo ook het stuk tussen het zuidportaal van de kathedraal en de post, dat op een vreselijk onefficiënte manier is ingericht, en met nul kom nul bomen. Een gemiste kans, vind ik. Aan de andere kant van de kathedraal is het Sint-Romboutskerkhof bij uitstek een plaats om grote bomen te zetten en ik hoop echt dat ze ons weer niet met wat schamele bloembakskes gaan afschepen...In het aards paradijs (paradijs = tuin) was een vijgeblad genoeg om de schaamte te overwinnen, ik hoop dat ze in Mechelen wat méér schaamte voelen dan dat :-( ...
En passant en weer on topic, heb ik nog geen antwoord van onze schepen Geypen gezien op mijn eerder gestelde vraag ivm de bomen aan de Zoutwerf :
En mogen we ook weten waarom die bomen geen overlevingskansen hebben ? Zijn ze aangetast door een ziekte ? Of anticipeert men op werken die men daar gaat uitvoeren en is het in dat kader dat de bomen geen "overlevingskansen" hebben ?
@ jansenius, ik kan niet helemaal eens zijn me je. De heraanleg van de zuidkant van de kathedraal, met weinig ( er staan er nog in tegendeel tot wat je stelde) bomen kan wel mijn goedkeuring wegdragen. Eindelijk heb je nu eens goed gezicht op de hoek van kathedraal en "de post". Vroeger was dat onmogelijk door bomen en auto's en bussen. Vandaag een mooi stadsgezicht. Over de "hellende vlakken" in de grond ben ik minder te spreken, maar het opzet is wel geslaagd. Zoals ik al stelde de vraag mag gesteld worden of te veel bomen niet het gezicht storen op mooie gebouwen. En nu schiet me iets te binnen. Place des Vosges in Parijs is een plein met prachtige gevels, een zeer homogeen geheel met in het midden een parkje met bomen etc... Wel helaas, je hebt in dat parkje in totaal geen uitzicht op het hele plein. En dat stoorde mijmateloos toen ik er de eerste keer kwam. Stof tot nadenken dus....
Mechelen in the Year 2525...
(Uit de Stripreeks Storm – Stad der Verdoemden)
Ik ben de mening dat er maar één zekerheid bestaat.Hoogstammige bomen en plaveien, klinkers of dallen verdragen elkaar niet.Rij door de stad en de randgebieden en bekijk hoeveel mistoestanden zijn ontstaan door boomwortels die absoluut naar boven willen.
Als mevrouw Geypen hierover een studie heeft besteld is haar zaak, beter had geweest een beetje boerenverstand te gebruiken.Kiezen voor bomen of beton.En dat dan ook duidelijk aan de mensen vertellen.
Verscheidene reacties verwijzen naar bomen als ambetante objecten: ze belemmeren het uitzicht of ze hebben van die lastige eigenschappen dat ze willen groeien. Wanneer men in Antwerpen enkele jaren geleden de leien ging heraanleggen dan werden de bestaande volwassen bomen met kluit en al uitgegraven, voor enkele jaren in de Konijnenweide overgeplant en na beëindiging van de werken terug op de leien geplaatst. In Mechelen krijgen we dat niet geleerd: ik vermoed dat iedere geplante boom na 30 jaar wordt omgezaagd om ( misschien ) vervangen te worden door een nieuw kleuter-exemplaar. Denk maar aan de Veemarkt, waar zijn al die bomen naartoe? Men zou nu toch zo stilletjesaan een beetje aan langetermijnplanning moeten doen, ook op gebied van boomaanplantingen: het duurt één minuut om een boom te vellen en 30 jaar alvorens ge er terug een volwassen exemplaar voor in de plaats hebt. Dat een boom wortelen heeft zou toch moeten geweten zijn, dat een boom groeit leert men toch nog altijd aan op school, denk ik toch. En zich dan maar afvragen waarom duizenden de stad zijn ontvlucht in de richting van de randgemeenten.
@Luc: duizenden zijn de stad ontvlucht in de richting van de randgemeenten om er beton (of nog lelijker asfalt) aan te leggen op de opritten of de terrassen van hun villa's, die gebouwd zijn op perceeltjes grond waar vroeger de bossen waren! ;-)
Luc,
dat van die volwassen bomen twee jaar naar de konijnenweide, vergeet dat maar.Wat hoogstammen op ondergrondse parkings betreft, uitgesloten.Dus weet ge nu al wat achter den toren gaat komen.Er moeten duidelijk keuzes gemaakt worden en geen beslissingen van vis nog vlees.
Voor de ongelovige thomassen, hieronder een extractje uit het Nieuwsblad toen:
De 84 Leienbomen die twee jaar op vakantie naar de Konijnenweide trokken, worden weer aangeplant langs de Leien. Ondanks de bittere koude werd gistermiddag de eerste plataan geplant, in aanwezigheid van burgemeester Patrick Janssens (SP.A) en schepen voor Openbare Werken Ludo Van Campenhout (VLD). ,,De bomen zijn sterk en gezond, ze overleefden allemaal de hete zomer van 2003'', verduidelijkt Gab De Buysscher, boom-adviseur van schepen Erwin Pairon (Groen!). ,,Dat zie je aan de mooie jonge wortels. Deze vriestemperaturen zijn niet echt een probleem voor hen. Ook niet voor het planten omdat alleen de bovenste grondlaag bevroren is.''
Het Vlaams gewest wilde eerste alle bomen op de Leien omhakken en vervangen door jonge spruiten. Maar dat botste op fel verzet van buurtbewoners en het stadsbestuur. Na een grondig medisch onderzoek van de 522 bomen, mochten er uiteindelijk 252 blijven.
Er stonden echter 84 platanen in de weg van de stratenmakers. Die kregen een tijdelijke thuis op de Konijnenweide. (KRG)
Dat ge geen hoogstammen boven op een betonplaat kunt planten, dat had ik al ergens in een Sesamstraat aflevering gezien ;-)
@sint: uw naam ' netels' zijn dat plastieken netels? of hebt ge die verdiend wegens zogezegd pikant? Blijf gerust roepen, dat is goed om uw gemoed ne keer te luchten als het te groen wordt voor de ogen. LOL
Sint, oeppasse da ge â ni verslikt in hâf eclairekke ma as ge wilt plankskes zage moete bôôme emme.
Luc, lacht nu ook eens.
@ Luc
De platanen van de Veemarkt heeft men bij de bouw van de ondergrondse parking succesvol overgebracht naar de Schuttersvest. En ik kan getuigen dat die welke men in het middengazon heeft ingepoot ieder jaar weer zéér mooi tot groei en bloei komen. Dus zijn die van de Plantsoendienst toch nog geschikt voor hun job?
Die werken zijn trouwens door een gespecialiseerde firma op minder dan één werkdag tot een goed einde gebracht.
In het concept voor de heraanleg van de Zoutwerf zijn meer bomen voorzien dan er vandaag aanwezig zijn.
Van bij de opmaak van de allereerste plannen werden echter vragen gesteld bij de opportuniteit van het behoud van de huidige bomen. Drie afwegingen speelden hierbij mee: er moest bekeken worden in welke mate de wortels de kademuren aantasten; de gezondheidstoestand van de bomen moest worden onderzocht; en de overlevingskansen bij een fundamentele heraanleg met rioleringswerken moesten worden afgewogen.
Omdat we niet over één nacht ijs wilden gaan en omdat indien er een kans zou bestaan dat de bomen zouden kunnen blijven we deze zeker wilde onderzoeken, werd een gespecialiseerd studiebureau aangesteld. De conclusies van het rapport van dit bureau zijn eenduidig. Een viertal bomen maken een reële overlevingskans. Deze bomen blijven dan ook behouden. De anderen worden vervangen door nieuwe exemplaren.
Een straat of plein wordt normaal gesproken maar één keer om de 30-40 jaar heraangelegd. Als dit gebeurt, dient dit mijn inziens grondig en goed voorbereid te gebeuren: moeten er werken worden uitgevoerd door de nutsmaatschappijen, is de riolering nog in goede staat, wat is de gezondheidstoestand van de aanwezige bomen,… allemaal elementen die op voorhand mee in overweging moeten worden genomen.
Mensen kunnen voor of tegen bepaalde beslissingen zijn, maar ik meen dat het onze taak is om beslissingen grondig voor te bereiden en de nodige afwegingen te maken. Goed doen voor iedereen kan niet, maar ik ben er wél ten stelligste van overtuigd dat de nieuw heraangelegde Zoutwerf mét haar nieuwe bomen opnieuw een extra dimensie aan onze stad zal geven. Net zoals de heraangelegde Melaan dit doet en binnenkort de St Katelijnestraat, het St Romboutskerkhof/Wollemarkt en de Hoogstraat/Korenmarkt dit ook zullen doen.
Greet Geypen
Schepen Openbare Werken
En ik zal het goede voorbeeld geven en in mijn tuin tegen de lente een boomke bijplanten.
Hoogachtend,
@jef: onze groendienst is een uitvoerende dienst en daar kan je in Mechelen zeker geen kwaad woord over zeggen. Dat die platanen een tweede leven hebben gekregen op de Schuttersvest is zeker positief. Ik hoop dan maar dat het niet net op de plaats is dat men de geplande ondergrondse parking gaat bouwen. Ik mis alleen nog de catalpa die op de Veemarkt rechtover het fritkot stond.
GE WOONT HIER IN EEN STAD!!
Sorry dat ik roep, maar blijkbaar is het nodig.
In eens stad is de kans dat een boomke verdwijnt nu eenmaal groter dan dat er een boomke bijkomt, ge zult het hier dus moeten hebben van wat ge zelf in uw hofke zet of van de geraniummekes die ge op uw vensterschap zet en daarmee is het van af. PUNT.
Efkes vertalen, zoek de verschillen.
GE WOONT HIER IN EEN STAD!!
Sorry dat ik roep, maar blijkbaar is het nodig.
In eens stad is de kans dat ge uwen auto ni direct kwijt kunt op uwen oprit nu eenmaal groter dan in een van die prutsverkavelingen op den buiten, ge zult het hier dus misschien met 1 ipv 2 auto's moeten doen, of ge moet maar eens eens straat omlopen in de buurt en daarmee is het van af. PUNT.
We hebben als bewoners geen nood aan nog een ondergronds blokske beton om de gemotoriseerde paardenkracht te slapen te leggen onder het ST-Romboutskerkhof. Geef ons daar maar hoogstam. En rudy, geen zorg zenne, de bomen groeien minder tot in de hemel dan de kathedraal, ge zult ze nog wel zien staan :-) .
@Greet,
Ik betwijfel helemaal niet dat er beslissingen moeten genomen worden en ook niet dat die beslissingen niet steeds bij iedereen in goede aarde vallen, maar wat betreft het Katelijnekerkhof heb ik echt niet de indruk dat er méér bomen zullen verschijnen, het is er eerder een status-quo of minder. Het enige opvallende is dat er een betere spreiding van de bomen zal zijn (indien de plannen gerespecteerd blijven).
Dit neemt niet weg dat ik de heraanleg een verbetering voor de buurt vind, ook al heeft dit voor ons persoonlijk een meerkost van rond de 400EURO veroorzaakt aan verhuiskosten wegens onbereikbaarheid van onze woning tijdens de werken.
Ik vraag me af of het nieuwe groen in de stad bij de herinrichting van straten wel bedoeld is voor een lange toekomst. Ik bedoel de bomen op het Sint-Romboutskerkhof zijn geplant in '20 met het oog op een lange toekomst.
Voldoende aarde, voldoende water etc ... En ze staan er nog !
Maar wat met de bomen in den Heembeemd, aan de Melaan, etc. Gaan we die over 50-80 jaar nog zien ?
Voor de Melaan heb ik wel degelijk mijn twijfels. Ik ben geen bioloog, maar met het stukje aarde dat die bomen is toegemeten vrees ik dat men al vrij snel bomen zal moeten vervangen.
Wat is de politiek van de stad op dit vlak ? Ik hoop op lange termijndenken, maar ik vrees dat hierover geen politiek bestaat.
@Peter, zoals boven reeds werd aangehaald is mi bonsai het nieuwe sleutelwoord.
De japanners zitten overal tussen.
MIsschien kunnen de bomen die ze willen weghalen op de verschillende locaties omdat ze na heraanleg niet meer zouden overleven, ergens anders planten.
Bijvoorbeeld in het Vrijbroekpark of in het Tivolidomein of ...?
@Filip: dat is een goed voorstel zolang men niet begint te bakkeleien over ' die boom stond in stadsgrond en komt nu naar provinciegrond, dat is niet compatibel!! '.
@sint: ge kunt den 'boom' in Woeha!
@jan govaerts: 'als men om de x aantal jaren een boom vervangt ...', in termen van natuurbehoud is dit nonsens ( met alle respect Jan ) . Een oude waarheid zegt ' boompje groot, planterke dood ', als de stad echt geen ambitie heeft als groene stad dan moeten ze maar verder doen en den botaniek beschouwen als reservaat voor bomen zodat de klein gasten kunnen leren ' dit is één eik, dit is één kastanje....' Een iets of wat serieuze boom mag toch wel minstens 150 jaar worden of gaan we ze allemaal op puberleeftijd om zeep helpen? Mechelaars zijn dan niet echt goed bezig.
@G.L. lees de vorige commentaar van Jan nog maar eens met mijn complimenten.
@ Jan en Luc,
het enige wat ik hier heb gezegd is dat hoogstammige bomen en beton mekaar niet verdragen.En wat hier alles omheen wordt geluld is volksverlakkerij in een poging om de kool en de geit te sparen.Lach nu nog maar eens groen.
@ Luc,
Eddy heeft hier gezegd dat bij Perl de brillekes in uitverkoop zijn.
Luc, ge hebt gelijk met dat "boompke groot, planterke dood", maar jammer genoeg ligt een stadsbestuur daar niet wakker van vrees ik. Zeker niet als ze hier kunnen lezen dat ook sommige jan modalen er geen probleem mee hebben dat volwassen bomen gewoon om de x aantal jaar worden gerooid en vervangen. 6 jaar is al een hele politieke ezelsdracht, en bomen horen niet thuis in dat plaatje, vrees ik.
Mechelen heeft weinig of geen visie als het op groen aankomt, is mijn aanvoelen. Eerlijk gezegd, daarmee staan ze zeker niet alleen of laatst in het peloton. Leuven (waar ik vandaan kom) is al niet veel beter bijvoorbeeld. Maar Mechelen zou zich met wat ambitie bv. kunnen spiegelen aan Brugge waar wél een groenplan bestaat, waar er wél een boomverjongingsprogramma (ook in de binnenstad !) loopt enz. En dat in een stad die in z'n geheel Unesco wereldgoed is, dus het sluiks gestorte argument dat bomen en groen o wee in de weg zouden kunnen staan van architectuur, is geen dogma.
De Melaan, waar iedereen zoveel lof over spuit, is inderdaad een verbetering tov de vroegere situatie, maar zoals Peter reeds aanhaalde, is het aangeplante groen onvoldoende structureel ingepland(t). Om het cynisch te stellen : goed voor een politieke ezelsdracht van 6 jaar.... Met de plaats die er voorhanden is, had men een echte groene boulevard kunnen creëren (die dan ook de spuuglelijke gevels van Conservatorium en Scheppers wat had kunnen breken...).
Enfin, dit allemaal gezegd zijnde, ook als particulier wil ik mijn steentje bijdragen tot het bevorderen van het Mechels junglegevoel (lol...). Ik heb dus in mijn stadstuin een nu 5 jaar linde staan. Brute pech voor de buren als ze binnen een paar jaar hun barbecuevlees ineens geagrementeerd zouden zien met vers gevallen lindebloesemblaadjes (héhé).
Ondertussen heb ik hier toch al ondervonden dat het gegeven ' groen in de stad ' niet voor iedereen een gewenst item is. Tja, ik had gehoopt dat dit anders was maar niet getreurd, net als de kippen: ' doe wel en zie niet om '. :-)
Ach ja, G.L. over wat hebt ge het met je hoogstammige bomen en beton?
Ik heb ook mijn steentje bijgedragen, met een Japanse Kerselaar, een Linde en een Appelboompje in mijn stadstuin ...
En wat groen betreft (in dit bisschoppelijk jaar), de kardinaal heeft toch ook groen in de stad he ... :-)
@peter : ik weet dat minstens één (en waarschijnlijk 2) van de prachtige beuken in het parkje van Godfried al een paar jaar ziek zijn (mijn schoonbroer bio-ingenieur ziet dat met het blote oog :-) ) en op sterven na dood. Schijn bedriegt dus. Ik weet niet wie welke beheersverantwoordelijkheden heeft voor dit park (bisdom ? stad ? provincie ?) maar ik hoop dat ze al wat herplantingsacties ondernomen hebben, anders : 't is hoog tijd, of straks schiet er enkel een oefenvoetbalveld over ipv een park !
@luc : dit topic heeft ondertussen dik 100 reacties (nauwelijks minder dan dat van jans' moskeebezoek), dus het houdt de geesten wel bezig precies :-) ... nu nog het schepencollege wat tegen de schenen stampen om wat meer ambitie te hebben op het vlak van échte groenvoorzieningen :-) ...
@jansenius: als ik het goed voorheb dan is de provincie verantwoordelijk voor het onderhoud van het aartsbisschoppelijk paleis en toebehoren, maar zeker ben ik niet.
Jan, het word tijd dat ge in Hombeek uw roots nog eens komt opzoeken voor een kursus boomkunde.Aan de beuken hangen toch de beukennootjes en aan de eiken hangen de eikels.Maar niet alle eikels hangen aan de bomen zou onze vriend Netels zeggen.
Het is niet omdat het een stad is dat je elke vierkante meter moet betoneren. Tijdens de campagne van 2006 ben ik een oudere man tegengekomen die het betreurde dat de fontein en bijhorend groen op de Veemarkt verdwenen waren daar hij dit dagelijks frequenteerde. Ook deze mensen hebben recht op wat groen.
Greet Geypen is wel niet verantwoordelijk voor het beleid van vorige coalities. Haar beleid kan je in 2012 evalueren.
Ik ben voor de lol eens door het 64 pagina tellende beleidsplan 2007 - 2012 gefietst en ik heb daar inderdaad het woord ' boom ' niet in teruggevonden. Het enige wat er misschien zou moeten voor door gaan vind je in art. 275: ' Het stadsbestuur wil in de algemene zorg voor het behoud van de biodiversiteit haar taak opnemen, dat kan door ... de aanleg van kleine landschapselementen, groene stapstenen door de stad enz. ' .
Misschien moeten de mechelaars die groene stapstenen letterlijk nemen!
@Aan alle arboriculteuren: in den Aldi deze week een takkenschaar, "met antikleeflaag" aan EUR 7,99 en een schuppeke of een riek aan EUR 12,99 !
Het is dus het moment om uw wapens in te kopen, teneinde al dat groene kunnen gaan verdedigen!
@jokke: Ge hebt ook net uw brievenbus gaan leegmaken zeker? Getekend: Arboriginal. :-)
Het is nu wetenschappelijk bevestigd : Wie dichtbij bomen woont leeft langer !
Lees hier het artikel in Het Laatste Nieuws !
Het Laatste Nieuws? Wetenschappelijk? *zucht*
Het Laatste Nieuws is een vod wiens belangrijkste functie eruit bestaat op maandag de sportuitslagen van het afgelopen weekend correct weer te geven en dagelijks een opsomming te maken van de televisieprogramma's van die dag alsook een gokje aangaande de weersomstandigheden van de volgende dag.
Voor de rest kunt ge er vis en patatten op kuisen of de stoof mee aansteken.
Maar als ge u wilt ophangen kan een boom wel lekker van pas komen, dat wel.
Vooraleer het een nieuwe topic wordt: Er werden ondertussen vergunningen aangevraagd om de bomen op het Sint-Romboutskerkhof om te hakken. Misschien wel niet allemaal.
Ik wist niet dat die bloembakken op de Veemarkt verrijdbaar zijn, dus als er eentje ontbreekt binnenkort, dan staat die op mijn balkon ;o) (grapje hé)
De blog picknick, zullen even lang op wachten als de Gim zijne fuif? Maar een warm schocomelkske in deze barre temperature, kan er wel in.
En wat de fontein betreft, tof op hete dagen (zowel hier als in Antwerpen), minder tof als studenten zich gaan uitleven met daar wasmiddel of badschuim in te gieten.
@Hanna,
ik zou maar niet te veel kappen over de studenten of ge zoud de ene of andere dag wel eens echt zon' 'bloembakske' op uw balkon terugvinden... kunnen we daar met zijn allen de picknick van Netels doen en dan is er meteen weer meer plaats op 't rooi plein voor de gimmi zijn spetterende fuif :-)
@Luc, de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis valt inderdaad voor rekening van de provincies. Ik geloof 90% Antwerpen en 10% Brabant.
Netels, het HLN zou ook mijn bron niet zijn voor "wetenschappelijk" nieuws (grijns).
Maar groen is wel degelijk een kwaliteitsfactor voor steden, en dat wordt ook algemeen in het stedenbeleid erkend en zelfs gemonitord, kijk maar eens op www.thuisindestad.be . De positie van Mechelen in het peloton van centrumsteden op het vlak van groen, is niet bepaald om van achterover te vallen. De stad zou wat meer ambitie mogen hebben. Als ze in de spiegel kijken, zullen ze dat ook wel toegeven.
Enfin, dat hoop ik toch ... want als de overtuiging er nog niet helemaal is zullen eerst toch nog de bomen van het Sint-Romboutskerkhof moeten sneuvelen en vervangen worden door wat schaamplukjes struikgewas :-) ... in ruil krijgen we dan wat extra ondergrondse parkeerplaatsen, waar Vinci alvast niet rouwig over zal zijn...
Misschien kunnen we aan één of andere Mechelse Beeldhouwer eens vragen om een stel bomen te kappen uit één of ander hard materiaal : Steen, hout, ... en om die kunstwerken in de binnenstad te plaatsen. Een beetje in de stijl als die kunstenaars uit het verleden die preekstoelen fabriceerden.
Het is natuurlijk een pak duurder dan een nepboom uit plastiek of PVC, maar je ziet amper het verschil, want echt Vakmanschap is Meesterschap en je hebt geen gehannes met vallende blaren, boomwortels of trage groei.
Enfin, just an ID, maar er is nu eenmaal geen crisis in Mechelen !
:-)
Preekstoel OLV-Kerk (a while ago)
Ook aan de vaart hebben de mannen met de kettingzagen weer toegeslagen.
Ditmaal niet van de stad, maar van het zeekanaal. Het kadert in de heraanleg van het jaagpad, een betwist project waartegen een hele resem bezwaarschriften werd ingediend.
Wat het erger maakt: een aantal kerngezonde bomen (esdoorns en Japanse kerselaars) die ruim uit de weg stonden van het aan te leggen paadje moest er ook aan geloven. Een kaalslag zonder enige reden.
En te denken dat amper twintig jaar geleden de vaart langs beide zijden geflankeerd werd door een trotse rij canadapopulieren! Dergelijke bomen hebben weliswaar een beperkte levensduur en zijn na een aantal jaren (max. 30-40) kaprijp, maar aan vervanging (eventueel door andere soorten) werd kennelijk niet gedacht.
Dat bomen entiteiten zijn met een (soms zeer) lange levensduur gaat kennelijk voorbij aan de huidige generatie van "beleidsmensen", die zich op stompzinnige wijze laten leiden door de arrogante "visie" van allerhande modieuze planners en architecten, om dan slechts enkele jaren later weer met iets totaal nieuws voor de dag te komen. Ook bijvoorbeeld bij de "heraanleg" van de parken komt dit wanbeleid pijnlijk aan de orde.
Waar aan de vaart?
De Stuivenbergvaart ging ook (ooit, als pasen en pinksteren op 1 dag vallen waarschijnlijk) heraangelegd worden, met een fiets/voetpad aan de vaartkant. Kan volgens mij niet anders dan door die bomen ook te rooien. Of de vaart smaller maken, maar dat zal wel geen optie zijn ...
Auwegemvaart, halverwege de Battelbrug en de Plaisancebrug.
Laatste nieuws over deze zaak klinkt als goed nieuws: de kappingen zouden een nieuwe planting voorafgaan, en de vaart zou binnenkort een rij sierlijke linden rijker zijn!
Indien dit wordt bevestigd, een zeer mooie zaak, een fijn bericht in slechte tijden!
Als ze maar zien naar de wortelgroei, of er kan over 2 jaar herbegonnen worden. Mooi voorbeeld: de Colomalaan. Die stoep is écht niet begaanbaar, zelfs niet voor mensen die zeer soepel van been zijn!
Je zou toch mogen veronderstellen dat vroeger de aankoopdienst van de stad wist hoe een boom er uitzag ook onder de grond? Ik zou eens graag een commentaar zien van die dienst want ik heb zo een donkerbruin vermoeden dat alles boven hun hoofden beslist wordt, advies of geen advies ( fonetisch: ' @vies ' ;-) )
In onze "groene" buurgemeente Bonheiden weten ze anders ook de kettingzaag en het hakbijl te hanteren: uit het Nieuwsblad van vandaag:
Bomen
BONHEIDEN - In de loop van deze week worden op de Soldatenplek aan de Mechelsesteenweg zeven Amerikaanse eiken geveld. De bomen worden geveld om de veiligheid in het speelbos te garanderen. (dbp)
http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?articleid=LI26K6EK_3
Zou iemand van het stadsbestuur hier durven op ingaan?
http://faronet.be/agenda/oude-bomen-als-levend-erfgoed
@fies
Dus de groen komen ook al niet overeen :-)
Hoewel ik mij mij niet aangesproken voel (grijns), toch maar duidelijk te zijn : ik ben helemaal gene groene (toch zeker niet in de politieke betekenis van het woord), maar bomen maken evenzeer deel uit van stadsgezichten als architectuur in steen. Het standpunt dat Amerikaanse eik niet in België zou moeten staan, is redelijk achterlijk, in de letterlijke zin van het woord : er staan hier al dik 200 jaar Amerikaanse eiken. Ik geloof zelfs dat ik al eens las dat ook platanen geen "inheemse" soort zijn. Nu ja, wij Vlamingen hebben wel iets met raszuiverheid en zo...Misschien is dat van die Amerikaanse eiken niet zozeer een standpunt van de groenen dus dan wel van de zwarten (héhé)
maar nee da is blauwe regen