Opgeknapt in de Veluwestraat

(foto's: Jan Smets)

Zeg nu zélf: is dit sgraffitopaneel niet bijzonder fraai in eer hersteld?    Je kan het vinden aan de gevel van de burgerwoning nr.29 in de Veluwestraat - een huis dat dateert van het einde van de 19de eeuw.

Ik fotografeerde deze 'dame in art-nouveau'-stijl méér dan een jaar geleden, en nu heeft 'mevrouw' een geslaagde facelift gehad, en straalt ze als nooit voorheen.  En zo mocht ze weer fungeren als model voor mijn lens.   Proficiat voor de eigenaars van dit pand!

Zulke privé-intiatieven verhogen de aantrekkelijkheid van een huis, een straat,...een wijk.  Deze wijk, de Heihoek, wordt in hoog tempo opgeknapt.  Door realisaties als Patershof, Karmelietentuin, en binnenkort Kerkhotel is deze lang verwaarloosde hoek van historisch Mechelen aan heropwaardering toe.  Als dan ook de modale Mechelaar z'n steentje bijdraagt: dan is men inderdaad mooi op weg om van  de Heihoek een mooiere en leefbaarder wijk te maken.

Ik hou wel van sgraffiti.  Op verscheidene plaatsen in onze stad kan je ze nog aantreffen.  Het onderhoud van dit stukje erfgoed is niet zo eenvoudig - en jammer genoeg zijn er dan ook vele door de tand des tijds verwoest, en...niet meer hersteld.

Even een wandelingetje maken:

Hier staan we aan de Auwegemvaart... Mooi toch!

Aan diezelfde vaartkant treffen we dit zwierige sgraffitopaneel aan.  Fraai restant van een tijdperk dat voorgoed voorbij is.

In bijzonder goeie staat is dit heel knappe gevelfragment aan de Koningin Astridlaan.  Naar mijn smaak is dit (en de 'tegenhanger' op dezelfde gevel) het mooiste wat er op dit gebied is aan te treffen in Mechelen.  Lijnen in zweepslag, kleuren, motief...: alles is perfect.

Ook dit ontdekken we op de Astridlaan...

Over het voormalige Lemmensinstituut op de Koningin Astridlaan hadden we het vroeger reeds uitgebreid.  Dit is de beeltenis van Sint-Cecilia, patrones van de muzikanten.  Hier dient ook nog wel wat opknapwerk bij te gebeuren - maar aangezien historicus Patrick De Greef bezig is met de restauratie van het huis, weten we dat het paneel in goeie handen is, en ooit in zijn vroegere glorie zal hersteld worden.

Bij dit herenhuis op de Melaan is de restauratie reeds uitgevoerd, en de eigenaars vielen hiervoor, terecht, vorig jaar in de prijzen.  Knap werk!

En ook in de Van Hoeystraat treffen we nog een aantal knappe art-nouveau-sgraffitipanelen aan op de mooie herenhuizen die daar staan.

Ik ben blij dat deze aparte gevelversiering gelukkig steeds meer de aandacht krijgt die het dient te krijgen.  Het geslaagde resultaat in de Veluwestraat doet misschien ook andere eigenaars zin krijgen om aan de slag te gaan?

zie ook deze oudere post:

http://www.mechelenblogt.be/2008/01/melaan-4

Jan

ik was helemaal niet bekend met deze werken,

je foto's openen weer een blik mooie zaken van mijn  eigen stad.

Bedankt

Graag gedaan Marc!  ;-)

Mechelen blinkt nu helemaal niet uit door zijn overvloed aan art-nouveau  (art-déco is méé aanwezig) - en een 'Horta' zal je hier niet aantreffen...  Maar anderzijds vinden we hier en daar toch nog wel voorbeelden van deze door mij erg geliefde stijlperiode.  Laat ons maar koesteren en voor het nageslacht bewaren, wat we nog overhouden.

Maar ja - het herstel van sgraffiti is niet zo simpel...

Yes ! een Favoriet artikel !!

Ik ben Marc Rubben ten eeuwigen dage dankbaar dat hij mij, alhoewel ik vele panelen in de stad kende, voor enige jaren (op een treinrit naar Aalst via Wetteren) attent gemaakt heeft op die bijzondere techniek! 

Mooie post Jan! Merci!

Ja, als er iemand begeesterend kan vertellen over (Mechelse) architectuur, dan is het Marc Rubben wel!   Ik kan ook ademloos naar hem luisteren...  (hier aan de praat over architectuur uit de fifties...)

(foto: Jan Smets)

En wat te denken van deze?   ...In de Van Hoeystraat...

(foto: Jan Smets)

De mensen moeten blijkbaar is wat meer omhoog kijken, naar de gevels in Mechelen want we missen blijkbaar soms wel prachtige pareltjes door enkel voor ons uit te kijken.

één woord: prachtig!

(en voorafgaand op bovenstaand commentaar; KIJK OM HOOG

http://www.youtube.com/watch?v=17kkL6JTdxw )

Zo is dat Hanna.

Met een post als deze haal je natuurlijk niet de hoogste 'kijkcijfers', maar de 'waarderingscijfers' zijn me méér waard.  Bedankt.

In mijn posts steek ik tijd en energie - én met plezier.  Sommigen - slaan maar wat 'uit hun botten'  (sorry voor 't taalgebruik); plukken wat van ' tinternet' -  zoeken controverse waar het niet nodig is, en hebben de neiging om elke post een andere richting in te sturen.   Misschien ben ik té scherp - maar laat ons toch maar proberen de kwaliteit van Mechelenblogt hoog te houden.  En dat mag heus wel in een hoogstpersoonlijke stijl.  Maar zelfevaluatie is écht wel nodig voor sommigen.

@jans: een correcte evaluatie in een notedop. Bravo.

Mooi artikel, Jan.
Ik moet bekennen dat ik enkele jaren geleden, toen ik nog niet gebeten was door de foto-microbe, ook veel minder rond- of omhoogkeek in mijn omgeving.
Nu doe ik dat wel, soms zelfs als ik met de wagen rij, wat niet altijd goed te praten valt, maar ja.
Ik heb altijd het fototoestel bij en als ik wat opmerk, durf ik wel eens te parkeren om snel een foto'tje te schieten.
Er zijn zoveel mooie dingen te zien in onze stad, als je je ogen maar opentrekt.

 dag Jan,

ik ben een studente restauratie/conservatie en zou graag weten wie de eerste sgraffito uit de Veluwestraat heeft gerestaureerd. 

 

 

Zou ik niet weten Evi....  Ik denk dat je dat best ter plaatse eens zou gaan vragen.