Ooit werd van 'poppenkast' gesproken...

(foto: Jan Smets)

In een grijs verleden werd van 'poppenkast' gesproken.  Maar die term dekt al lang de lading niet meer.  De poppenkast is  uit zijn enge kader gebarsten.  En dat toont het Figurentheater De Maan al een hele poos.  Mét verve!

Ooit stonden de legendarische Contryns aan de wieg van poppentheater Hopla - nadien het 'Mechels Stadspoppentheater'.  Zij maakten naam en faam met hun kwalitatief sterke producties.  Mechelen stond aan de top van het poppentheatergebeuren...

Zoals zovele Mechelaars maakte ik kennis met de wereld van het theater, via het Mechels Stadspoppentheater - in de jaren zestig nog in de zaal van het Cultureel Centrum gevestigd.  En gespannen  volgde ik de avonturen van Tijle en Luppe - of... later van de grote Inca, Manco Kapak...  Ja, goeie herinneringen heb ik aan die tijd.

(foto: Jan Smets)

Alles evolueerde.  En in de jaren zeventig verhuisde het Stadspoppentheater naar de voormalige Heilige-Geestkapel aan de Minderbroedersgang.  Het was een gelukkige verhuis voor dit in Vlaanderen toonaangevende theater (waar ook de volwassenen bijzonder graag de kinderen vergezelden...).

Ook de naam veranderde mettertijd in het méér de lading dekkende 'etiket' Figurentheater De Maan.  Mooie naam - verwijzend naar onze aloude Mechelse link met dit hemellichaam.  Een naam ook die dromen doet...

(foto: Jan Smets)

Maar, zoveel jaren later is de stek van toen, wat krap geworden.  De zogenaamde 'rode zaal' werd vroeger als wel eens eens gerenoveerd, maar de 'blauwe kamer' voldoet eigenlijk niet meer.  Té warm in de zomer - té koud in de winter.  Ook over de brandveiligheid kunnen stilaan vragen gesteld worden.  Nee...het is niet helemaal meer wat het zijn moet.

Daarom is directeur Willem Verheyden nu natuurlijk bijzonder opgetogen met het feit dat schepen Nobels een flink budget wil vrijmaken om het theater te moderniseren!  Er komt...een nieuwe theaterzaal met 120 tot 130 zitjes.

En waar dan?

De bovenverdieping van de ernaast gelegen ruimte voor actuele kunst - De Garage -, Onder den Toren, is hiervoor geschikt bevonden.  De toegang blijft evenwel aan de Minderbroedersgang.  Het sanitair wordt grondig vernieuwd en de ontvangstruimte komt opnieuw op de tekenplank.

                               

                                (foto: Figurentheater)

Het lijkt me een prima investering.  Kinderen en jongeren komen via 'de Maan' vaak voor het eerst in aanraking met theater en podiumkunsten.  Het is een mooi opstapje naar de 'grote-mensen-cultuur'.  Daar mag in geïnvesteerd worden.  Ik gun het de gedreven mensen van het Figurentheater die al decennialang hoogstaande voorstellingen brengen voor de jongste maneblussertjes.  Ik gun het ook al die kleine (en grotere) toeschouwers.

De Maan staat voor een nieuwe lente.  Hopelijk is het gras aan die andere kant ook even groen...  Maar ik heb er vertrouwen in.  Door de uitbreiding met de 'Garage-verdieping'  zal het goed toeven worden in de maneschijn.

(bron: o.a SvH in GvA)

Wisten jullie dat dit theater een ongelooflijk rijk archief heeft ? Er is ooit sprake van om dit een museum te geven, en ik moet zeggen ik juich dit ten zeerste toe !

Een schat aan poppen en marionetten van jaaaaren terug kunnen Mechelen nog meer de status van kinderstad geven !

Nee, dat wist ik niet.  Maar 't is een pracht van een initiatief.  Er zijn schitterende kunstwerkjes van poppen bij.  Inderdaad.  (ook in het Speelgoedmuseum zijn er te vinden...).

Het zou een topper zijn in Mechelen-kinderstad.

En wat was er mis met de poppenkast? Tof amusement met een leuk verhaal voor de kids!

Maar neen, het moest allemaal wat cultureler en artistieker, waardoor de poppenkast verdween en een "figurentheater" in de plaats kwam.

Nks mis mee...

alleen tijden veranderen...   slechter, beter?   maar 't Figurentheater verbreedt wel letterlijk en figuurlijk de mogelijkheden...

Figurentheater is meer dan poppenkast. Ben onlangs nog eens gaan kijken, en het is knap hoe men met allerlei voorwerpen verhalen maakt. Dat mogen poppen zijn in de bekende zin, maar het kan ook veeeeel ruimer.

De Maan is toch véél meer dan een mooi opstapje naar de 'grote-mensen-cultuur'. Ik ben al een paar keer met de dochter naar een voorstelling geweest, en ik weet niet wie van ons het meest genoten heeft. En het is ook véél meer dan 'poppenkast' (waarmee op zich helemaal niks mis is!).

Laatst zijn we naar 'De jongen' geweest: op de scene 2 mannen (Bert Vannieuwenhuyse en Tom Kestens), een hoop kartonnen dozen, een gitaar, licht en nog wat attributen in papier en karton ... maar wat een verbeeldingskracht. Héél schoon ...

 

 

Heel fijn dat er zoveel reacties zijn op de - inderdaad prachtige en vernieuwende - voorstellingen van DE MAAN en dat Peter zich in het eerste berichtje nog herinnert dat er ooit sprake was van een museum om de erfgoedschatten van het poppen- en figurentheater de aandacht te geven die ze verdienen.

Want achter de schermen wordt duchtig getimmerd aan de weg naar een (t)Huis voor figurentheater en wel door Het Firmament, de koepelorganisatie voor figurentheater in Vlaanderen, eveneens gevestigd in Mechelen (www.hetfirmament.be).  In oktober 2009 ronden wij een haalbaarheidsonderzoek af waarmee we gedurende drie jaar onderzocht hebben wat de mogelijke invulling kan zijn en wat de figurentheatermakers, erfgoedmedewerkers én het publiek verwachten en nodig hebben. Dit (t)Huis zal veel meer zijn dan een museum.  Het zal een stimulerende ontmoetingsplek zijn op het kruispunt van traditie en experiment, kunst en educatie, erfgoed en theater, onderzoek en praktijk.  Een plaats waar zowel de professionele theatermaker, als de nieuwsgierige voorbijganger zijn gading zal vinden.  

Wordt dus vervolgd!  Hou vooral onze website in de gaten (www.hetfirmament.be).

 

"De goddelijke Comedie" en "De Lotgevallen van de brave Soldaat  Schweik" , schitterende samenwerking tussen het MSPT en het mMt in de jeren 80, toonden aan hoe dicht theater en poppenspel bij elkaar liggen!

Thuis hebben wij nog altijd één van die Schweik-poppen hangen.  Leuke herinnering!  En mijn kinderen vonden het vroeger superleuk om met die échte grote theaterpop te kunnen spelen, hoewel ze er ook een beetje bang van waren.

Wij zijn trouwens al vaak naar De Maan gaan kijken en het is telkens genieten. En dat genot zal in een nieuw zaaltje alleen maar groter worden.

@jackie: wat was er mis met stoomtreinen?  Niks, alleen zijn ze intussen voorbijgestreefd en geëvolueerd tot moderne treinen.  Idem dito met poppenkast. 

De avonturen van Tijl en Luppe, ze zouden eens een retro-voorstelling moeten geven, ofschoon ik allang de kindertijd ontgroeid ben zou ik onmiddellijk een ticketje kopen, zeker weten.

Mooie jeugdherinneringen, en eeuwige dank aan mijn moeder dat ze me als kind de mogelijkheid heeft gegeven dat allemaal te kunnen ontdekken.