Is Nieuw Beter ?

met categorie:  Foto Gimycko

Dit lees ik in de weekendkrant van deze week : Mensen met een handicap buizen de Katelijnestraat.

En de titels van de hoofdstukken liegen er niet om :
-Rolstoeler geraakt niet door
-Te smal voor buggy
-Helling is te groot


Met daarbij een weerwoord van de Schepen van Openbare Werken (Greet Geypen).

En alhoewel het Katelijnekerkhof er prima bijlag, met dat nieuwe Scoutsmonument, vroeg ik me af waarom ook dit bij de vernieuwing werd betrokken.

Dus : Pro’s en Contra’s genoeg en de eeuwige vraag of Nieuw ook beter is.

Ik ben geen krantenlezer, dus ik heb het bewuste artikel niet gelezen.
Gim, je moet dus wat duidelijker zijn en een beetje meer uitleg geven.
Aan de foto te zien, geraken hier zowel rolstoelen als buggy's door en ik zie nergens een helling.
Het enige nadeel is dat de wieltjes gaan stroppen in het zand.
Ik lees enkele vage titels die negatieve punten aangeven, maar ik lees geen weerwoord van Mevrouw Geypen.
Wat moet ik daar nu mee ?
Als blog-artikel zou ik zeggen : grandioos gebuisd.
 
 

 

 Is de Katelijnestraat en het Katelijnekerkhof al af?

Neen he, ik dacht het niet, ik kan mij nog goed herinneren dat we op school ook pas punten kregen als het examen klaar was, niet ergens een kwartier daarvoor.

Dat een helling van een straat te sterk kan zijn lijkt me evenwel pure quatch.
1: Ik denk niet dat er iemand verantwoordelijk kan zijn voor het reliëf van een landschap.
2: Mechelen kun je toch moeilijk een heulelachtige streek noemen.

Een beetje voorbarige conclusies lijkt me toch.

Voorts kan ik Jan alleen maar bijtreden.

@ Jan G :

Ik kijk eens rond of het artikel ook digitaal ter beschikking is, maar ik kan het artikel hier niet in zijn geheel gaan copypasten.  De opgesomde problemen zijn een korte beschrijving van een aantal problemen en het weerwoord van de schepen is dat alles dik in orde is : pro en contra, maar wie heeft het bij het rechte eind en wie niet, daar ga ik me niet over uitspreken.

Ik woon ook niet in de Katelijnestraat en kan me ook niet verplaatsen in een rolstoelgebruiker of iemand met een buggy of iemand die problemen heeft met mogelijk steile hellingen, maar een bewoner van de straat kan ons hier misschien meer over vertellen.

We wachten af.

Reactie van Greet Geypen in de krant: "Alles is correct volgens de normen aangelegd"

Daar zullen we uiteraard niet aan twijfelen.

Maar als we als gebruiker kunnen kiezen tussen een voetpad aangelegd volgens "DE NORM" of een BEGAANBAAR voetpad volgens de norm van het "gezond boereverstand" weet ik wel wat ik moet kiezen.

De inspanningen die de stad en haar bestuurders leveren zijn zeer lovenswaardig.

Zij zijn echter (net zoals wijzelf) dikwijls het slachtoffer van de nooit falende steeds hautaine en arrogante ontwerpers/ingenieurs en aannemers.

Ernest

@ Ernest :

Is de Nieuwe Katelijnestraat dan (over de hele lijn) gebuisd ?  Of zijn er ook nog goeie punten ?

En inderdaad : Mechelen lijkt wel overgeleverd aan hippe ontwerpers allerhande.

BTW :

Doen we tegenwoordig ook aan "Rate the Article" of zo ?  De foto is van een tijdje geleden en dient enkel als illustratie (Buizen - Gebuisd - Get it ?)

He Guy,wat ziijn die buizen voor?Hebben zij  nu last van hoog water in de Kathelijne straat?Ik heb in die straat nooit last gehad,alleen toen den tram nog reed,ik vond de Kathelijne straat een aangename straat met mooie winkels,maar dat is natuurlijk heel lang geleden.Louis

het is zeer belangrijk om rekening te houden met onze minder mobiele medemens, maar dit lijkt me nu toch echt volstrekt voorbarige en dus onterechte kritiek

gym, wat uw btw betreft .... sorry maar ik vind uw artikel ook niet direkt verhelderend. Ik lees geen kranten - welke krant bedoel je eigenlijk? bronvermelding? -  weet dus tó-taal niet waar je het over hebt.  Soms is een paar lijnen overnemen uit betreffend artikel al genoeg om de mensen op het goeie spoor te zetten.

@ blog: er is nog nooit een kok gevonden die kan koken naar alle monden!!! Kritiek zal er dus wel altijd zijn (ditmaal door CDV) maar op de bewonersvergadering VOOR de aanvang van de werken werd weldegelijk het hoe en waarom van een en ander goed uitgelegd. Aan één zijde werd geopteerd voor een smalle doorgang en aan de overzijde voor een breed voetpad. Het is de bedoeling dat men voor rolstoelgebruikers en kinderwagens het brede voetpad gebruikt...

Wat nu de foto in de pers betreft; daar wordt op een te smalle doorgang gefocust, doch niet bijverteld dat het voetpad gehinderd wordt door een publi-bord van een opvoedingswinkel....Weg met dat bord dus!!!!

 

eddy luyten: wat is aub een opvoedingswinkel?

@marc, ik dacht dat ge dat wel kende.... ge hebt er jaren in de buurt gewoond!!!

@marc, ik dacht dat ge dat wel kende.... ge hebt er jaren in de buurt gewoond!!!

Beste mensen,

Het gaat heus niet alleen om een publibord. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me stilaan begin te ergeren aan dit item. Er wordt maar wat gebrabbeld zonder te weten waar het over gaat.

Kort geschetst: een adviseur van het Provinciaal Centrum voor Toegankelijkheid heeft vrijdag de Katelijnestraat uitgetest. Die is overigens grotendeels klaar, behalve de twee pleinen.

Resultaat van de man zijn inspectietocht (hij is zelf rolstoelgebruiker): de Katelijnestraat krijgt slechte punten. Zo is het voor rolstoelers bijvoorbeeld onmogelijk om op een veilige manier de kruispunten over te steken. Misschien toch maar eens het artikel in de krant lezen.

De herinrichting van de Katelijnestraat heeft 1,4 miljoen euro gekost, maar ze is voor mensen met een handicap een haast onmogelijk te nemen hindernis. Zoiets is anno 2009 onaanvaardbaar. Herinner u de bolle kasseien op de Grote Markt en de Veemarkt: ooit al eens in een rolstoel over gereden? Geen pretje, ik kan het u verzekeren. Conclusie: de overheid leert niet uit haar fouten uit het verleden. Zonder afbreuk te doen aan de inspanningen om Mechelen fraaier te maken.

Sven, wélke krant?

 

Alle kranten hebben er iets over gebracht: Zowel Gazet van Antwerpen, Het Nieuwsblad als Gazet van Antwerpen. Maar het artikel in GvA was het meest uitgebreide. En nee, dit is geen reclame.

Van de drie opgesomde gazetten heten er twee GVA: als dat geen reclame is? ;-)

We moeten uiteraard ook rekening houden met het feit dat er moeilijke rolstoelgebruikers bestaan en tollerante, net zoals er moeilijke en gemakkelijke valide personen bestaan.
Als er aan de overkant een perfect breed voetpad is, met alle comfort voor de rolstoelgebruiker, zoals gezegd, lijkt er me geen probleem te zijn, tenzij men absoluut op de smalle kant wil gaan rijden.
De Sint Katelijnestraat is vrij smal en twee brede voetpaden kunnen daar niet aangelegd worden, zonder parkeerplaatsen weg te nemen.
Als men dat zou doen, zou het voor de zelfstandigen weer niet goed zijn en ook niet voor de mindervaliden, want zij zouden dan te ver van hun bestemming moeten parkeren.
De oplossing van één breed en één smal voetpad lijkt me dus helemaal niet zo slecht.
Let op, ik ga puur af op wat ik hier lees, want ik heb het resultaat nog niet ter plaatse kunnen bekijken.
@Luc : En heeft de Sven geen gelijk dat hij zijn eigen gazet een beetje voortrekt ? :-)
              Hoe zou je zelf zijn ?

"Functioneel" is blijkbaar dik uit de mode !  Het moet tegenwoordig allemaal hip en trendy zijn.  Maar of al dat Nieuwe ook goed of beter is voor de Gebruiker (Rolstoelgebruikers, Buggybegeleiders en personen, slecht te been), dat is natuurlijk weer een ander issue.

Wat is er hip en trendy aan kasseien ?

OK, de "dallen" oogden wel wat saai en sommigen lagen niet echt recht, maar waren ze, "functioneel" gezien, niet een pak beter ?

(Gelukkig hebben we de foto's nog zodat we kunnen vergelijken)

Foto Gimycko

Ivm die steile hellingen : is / was dat niet ter hoogte van Katelijnestraat-Heembeemd ?  Want, voor zover ik me kan herinneren, was het niveau straat / voetpad een pak hoger dan de "normaal algemeen geldende borduurhoogte".  Correct me if I'm wrong.

De Rolstoelgebruiker davert er uit zijn rolstoel,

De Buggybaby davert er uit zijn buggy en

De Naaldhakdraagster davert er uit haar naaldhakken !

De Katelijnestraat in Mechelen...

Altijd een beetje avontuur !

:-D

Ook aan de overkant terhogte (ongeveer) van de ABstraat,is er een zéér groot verschil daar is het verschil zeker 10cm van links naar rechts.Ik denk dat daar bij regen of sneeuw nog veel mensen gaan vallen.

@ Jackie :

Was daar, op de hoek van Katelijnestraat / Heembeemd niet een soortement lichte verzakking in de weg, zodat de borduurhoogte daar een stuk hoger was ?

Over dat afvlakken of nivelleren van kasseien, zoals onze Sven zei hierboven ivm Grote Markt en Veemarkt : Goed, maar het moet niet zo vlak en glad worden als op de Fonteinbrug of in het begin van de Merodestraat (Seminarie), want bij regenweer kunt ge daar serieus gaan schaatsen als ge geen anti-slipschoenen aanhebt !

Ik begin mij meer en meer te ergeren als ik de reacties op deze blog lees...

Die enkele verzuurden hier zijn spijtig genoeg ook diegenen die het meeste reacties posten.

Niets is goed genoeg, alles is slecht.

 

Ik ben enkele malen in de vernieuwde Katelijnestraat geweest en het resultaat mag er zeker wezen.  Zeker als ik nog eens de foto van de "functionele dallen" zie, wat een contrast...!

 

De bewoners die ik ken en er in de buurt wonen zijn alleszins zeer te spreken over het resultaat, tot nu toe van hen geen negatief woord. 

Trouwens Gym, ben jij zo een type die in een oud herenhuis de marmeren sierschouwen zou  weg halen omdat de living dan functioneler is?

Of plancher uitbreekt omdat hij kraakt?

 

Of de oude vloer in de gang uitbreekt omdat er soms een tegeltje scheef zit?

 Het enige wat hier bewezen wordt en zal worden is dat het onmogelijk is om voor iedereen goed te doen.

Zoals gewoonlijk.

@ Erre : Yep ! 

En ik zou sowieso nooit een oud herenhuis kopen, want niet aangepast aan de noden en behoeften van vandaag.

Tierlantijntjes zijn leuk en ogen mooi, maar zijn nutteloos.  Net zoals hoge muren of plafonds.

Spielereien heb ik gezien in het huis dat mijn zuster ooit bouwde en buiten een oogstreling dienen ze tot niks.  De warmte binnen gaat met bakken naar buiten.

Het is geweldig te wonen in een oudere woning ... de planken vloeren ademen geschiedenis, en kraken lekker ... De hoge plafonds geven je ruimte, en licht ... Het hoogrendementsglas houdt je lekker warm ... Ik wil niet ruilen. Smaken verschillen.

@ Peter :

En vermoedelijk zullen ook onze rekeningen voor de verwarming verschillen.

:-D

Ik denk eigenlijk dat dat goed meevalt. Er is goed geisoleerd ...

 Ja, Gymicko, ge hebt gelijk zenne, maar ja, da's zeker.

En die Katelijnestraat dat is een groot schandaal en een gevaar voor de menschen, en 't is goed dat gij dat durft zeggen zenne, gij zijt nogal eens ne kerel gij zenne.

Groot gelijk, jongen, groot gelijk.

Er zijn woningen die een karakter hebben en geschiedenis uitstralen.  Maar oppassen met het woord "Karakterwoning", want dat is een schoon woord voor een "krot", uitgedokterd door gladde huisverkopers.

@ Christophe :

Is die Nieuwe Katelijnestraat nu beter of niet ?  Vertel het ons !

Beter, niet beter, verbetering, verslechtering, 't is allemaal eender, voor mij hebt ge groot gelijk. 

@ Christophe :

Groot gelijk in wat ?

Dat het beter is omdat het allemaal beter oogt of dat het slechter is voor de minder-mobiele mens ?

Groot gelijk Gim ... Heel zjust !

Ik denk dat de Katelijnestraat mooi is heraangelegd. Ik begrijp niets van dit artikel wegens niet genoeg informatie. Komaan Gim !

Ik wandel vaak door de straat en snap nog niet hoe men nu al kan zien dat de zaken niet ok zouden zijn voor rolstoelers, hoewel ik erg gevoelig ben voor deze problematiek.

Het TOPprobleem van deze straat is het aantrekken van auto's door de straat, als een gevolg van de parkings.

Awel, als gij zegt dat het allemaal beter oogt of dat het slechter is voor de minder mobiele mens, zeg ik dat ge groot gelijk hebt, dat is toch duidelijk? 

 Waarschijnlijk bedoeld Sven de Gazet van Antwerpen en de Mechelse frut.

@ peter: lees misschien ook eens de posts op dit artikel. Ik denk dat daarin de essentie is weergegeven. Zoniet, zal ik het artikel eens mailen. 

@ iedereen: De discussie gaat hier trouwens niet over mooi of lelijk, maar wel over toegankelijkheid van een vernieuwde straat. Ik hou enorm van onze stad. Ik ben er trots op, en ik zal ze altijd met vuur verdedigen. Maar wij mogen toch ook een beetje kritisch blijven? Dat heeft nu eens niets met zurigheid te maken. Mensen toch. Zo wordt elke kritische noot onmogelijk.

Welk wordt je volgende post Gim?

@sven: Ik denk dat uw artikel wel duidelijk is; alleen dit afkooksel er van is erg moeilijk verstaanbaar of te plaatsen door de lezer.

@peter en sven: zonder het artikel in de krant te lezen kan je niet afgaan op dit artikel. Ik heb het bewuste krantenartikel niet gelezen wegens geen gazet, en als ik dn af moet gaan op dit artikel zou ik denken dat de katelijnestraat bijna ontoegankelijk gaat zijn.

Wat ik moeilijk kan geloven uiteraard ;-)

Gym, voor al het overige ben je aardsconservatief, maar als het over historische gebouwen gaan moet het originele wijken voor het comfort (wat dan ook weer relatief is, ik heb met behoud van alle originele elementen een comfortabele woning...)...

 

Maar voor de rest volg ik Christophe en Peter:  Groot gelijk Gym...!!!

Het probleem van de toegankelijkheid heeft op de agenda gestaan van de Wijkraad op 16 februari ll. Hierbij uitreksel uit het verslag :

Bezoek Katelijnestraat
Brief met uitnodiging voor een plaatsbezoek n.a.v. de heraanleg van de St Katelijnestraat op 20/02/09 werd gestuurd naar verschillende instanties waaronder de betrokken Schepenen en gemeenteraadsleden, de besturen van de Wijkraden Centrum en Mechelen Noord, de Buurtcomitees ….
Het Schepencollege heeft op 20/02/09 reeds een vergadering en de vertegenwoordigers van de Ruimtelijke Ordening zullen spijtig genoeg niet aanwezig zijn.
 
De bedoeling is om de pijnpunten van de heraanleg van de Katelijnestraat in kaart te brengen oa. slechte toegankelijkheid voor minder mobielen, ouders met kinderwagens enz.. het autoverkeer en de parkeerplaatsen verdringen de zwakke weggebruiker.
 
Het plaatsbezoek gebeurt onder leiding van het Centrum voor Toegankelijkheid Provincie Antwerpen( CTPA).
 
Een rapport zal worden opgesteld en ter discussie gebracht tijdens een verruimde wijkraad.
 
Dus allen naar die verruimde wijkraad ...