De ict-gelederen in de Stad Mechelen worden uitgedund, maar het ict-budget van de stad lag nooit zo hoog.
"Beschuldig me nu niet van afbraakpolitiek", reageert de Mechelse schepen van Informatica Kristl Strubbe in DataNews. "Dit gaat over de zoektocht naar manieren om efficiënter te werken." Naar aanleiding van de begrotingsbesprekingen van de stad werd de vraag gesteld waar eventueel functies kunnen worden geschrapt, waar mensen die met pensioen gaan niet hoeven te worden vervangen. "Dat gebeurt nu op de dienst ict. Een halve administratieve kracht verhuist naar een andere dienst en wordt niet vervangen."
Er zouden nog zeven mensen overblijven bij de dienst ict. "Maar we hebben de mensen zo snel mogelijk informatie gegeven. Ergens was ik trouwens blij met de ophef. Dat bewijst dat onze mensen een sterke beroepseer hebben", aldus Strubbe.
Ict, zo zegt Strubbe nog, blijft immers een topprioriteit voor de stad. Het informaticabudget lag nooit zo hoog: het gewone it-budget bedraagt 1,36 miljoen euro, het buitengewone bijna een half miljoen euro. "Niet alleen willen we onze eigen diensten beter ondersteunen, maar ook de digitale dienstverlening voor de bewoners aanzwengelen." Daarom is Strubbe een actieplan aan het opstellen met de vragen: 'wat moet?', 'wat kan?' en 'wat hoeft niet meer?'. "Ik vind het belangrijk dat onze ict'ers kunnen bezig zijn met datgene waarvoor ze zijn opgeleid. Bepaalde routineklussen zouden automatisch of digitaal kunnen gebeuren. Ict mag niet langer de vuilbak van de stad zijn."
Ze denkt daarbij aan een investering in e-facturatie. "Daar kan de stad uiteindelijk heel wat mee besparen. En als we voor specifieke klussen niet de competenties in huis hebben, kunnen we die uitbesteden."
Bron: DataNews, 12 februari: Stefan Grommen
"Uitbesteding" is al een tijdje het nieuwe modewoord, waardoor je uiteindelijk overblijft met enkel je core-business.
We hebben het ook al jaren meegemaakt in die "KMO" in Mortsel (Je kan het nog amper een NV noemen). Wat overblijft is een skelet-bedrijf, waar het verdomme koud en vooral leeg is.
Times, they are a changing...
hmm... Een interview met een schepen over haar beleidskeuzes zal zelden als resultaat hebben dat deze beslissingen er slecht uitkomen. Echt objectief lijkt me dit niet... bovendien heeft mevrouw Strubbe jarenlange mediatraining gehad.
Perfecte vergelijking van Gimycko, je blijft over met een skelet en als dat de last niet kan dragen, heb je wel het risico dat heel de boel instort...
Eens te meer blijken werknemers gewoon te schrappen cijfers of bedragen...
Dat laatste is toch een beetje te simplistisch voorgesteld. Er bestaat specifieke wetgeving die uitbesteding of "outsourcing" regelt op het vlak van "human resources". Die is te ingewikkeld om hier volledig uit de doeken te doen, maar de basis is "werknemer volgt werk". Anders gezegd : een bedrijf dat een IT-activiteit uitbesteedt, is verplicht met het overnemende IT-bedrijf een akkoord te sluiten voor overname van het betrokken personeel, aan wettelijk bepaalde voorwaarden.
Een hoog IT budget is nutteloos als je niet voldoende mensen hebt om het systeem te onderhouden.
is dat de reden dat er geen antwoord gegeven wordt op per mail gestuurde vragen?
Zeer ironisch allemaal...
Op de eerste pagina's van Datanews staat het artikel over Mechelse ICT moet het met minder mensen stellen... en wat verder staat een interview met een ICT-manager op federaal niveau met in superletters de quote: "De belangrijkste assets zijn de ICT-mensen zelf en niet de technologie"...
@Mark: volledig akkoord, de logica zelve!
Zo ironisch of in tegenspraak met het interview met Strubbe vind ik dat anders niet. Ik lees bijvoorbeeld : ""Ik vind het belangrijk dat onze ict'ers kunnen bezig zijn met datgene waarvoor ze zijn opgeleid. Bepaalde routineklussen zouden automatisch of digitaal kunnen gebeuren. Ict mag niet langer de vuilbak van de stad zijn."".
Mensen zijn inderdaad te belangrijk in IT om ze dingen te laten doen die eigenlijk zouden geautomatiseerd moeten kunnen worden.
Mensen in IT kunnen dingen automatiseren die veel tijd kunnen besparen.
Tijd besparen = mensen besparen.
Mensen besparen = Meer geld voor de Aandeelhouders
Minder saai werk voor de mensen
Mensen besparen = Meer geld voor de Aandeelhouders
--> niet noodzakelijk; eerder kans voor minder aandeelhouderswaarde dan voor meer aandeelhouderswaarde; aandeelhouders worden niet gedreven door wegsaneren van mensen, maar door creëren van nieuwe mogelijkheden en grotere efficiëntie;wat zij willen zien is "return on investment" (ROI) en niet "desinvestment"; de échte ROI komt van mensen, niet van tools en infrastructuur.
Minder saai werk voor de mensen
Akkoord.
ICT is veruit de gemakkelijkst te privatiseren dienst , zo simpel is dat
je kan ook een hoog it budget gebruiken om degelijke projecten door een stabiele externe firma te laten doen natuurlijk
@Anoniem: en die stabiele externe firma zou die zelf niet outsourcen naar India?
Outsourcen naar India is over zijn hoogtepunt. Hoewel het bekwame IT-ers zijn is het niet gemakkelijk met deze mensen samen te werken. Hun Engels is dikwijls nauwelijks verstaanbaar en er is het cultuurverschil. Zo zullen ze zelden fouten in een analyse aankaarten, ze programmeren de stommiteiten uit de analyse gewoon, ook al weten ze perfect dat het fout was.
Ik heb het trouwens altijd een paradox gevonden waarom men IT ging outsourcen naar India. In India is bijna de helft van de bevolking analfabeet. De bevolking is dan wel gigantisch maar door het analfabetisme verlies je al de helft van het potentieel. Verder is de infrastructuur belabberd, zowel de wegeninfrastructuur als de telecom.
Labels genre "made in china" of "made in india" en soortgelijke staan nu eenmaal garant voor een product van inferieure kwaliteit. Dat is niet leuk, en ik vind dat erg voor die mensen, maar de waarheid dient gezegd, er zijn genoeg aziatische landen die wél kwaliteit kunnen leveren, Japan bijvoorbeeld, maar wat zien we dan? Aah, dat dat ook geld kost, net zoals de kwaliteitsproducten die in Europa gemaakt worden.
Landen zoals China en India zijn nu eenmaal goed goedkope brol en diensten, iedereen zijn specialiteit.
Onlangs nog was er op tv een reportage over het fameuze vogelnest in Peking, het olympische stadion.. ja, het begint al goed te roesten en over korte tijd zullen er stukken moeten afgehaald worden om de stabiliteit te garanderen.
Hmmm, als ik dan denk aan onze 'tijdelijke' gebouwen zoals de Eiffeltoren en het Atomium, die er desondanks nog steeds onveranderd bijstaan zonder dat men er stukken heeft moeten afhalen om ervoor te zorgen dat ze niet omvallen.. Toch nét iets anders he?
Van privatiseren is helemaal geen sprake in bovenstaand artikel.
Als er nu één plaats is waar je ICT niet moet privatiseren lijkt me dat een stadsadministratie wel. Zoveel verschillende locaties (wijkhuizen, stadhuis, musea, bibliotheken, sportcentra...) , zoveel verschillende specifieke software voor bouwdienst, bevolking, loketten en wat nog niet allemaal??
Dat komt ongetwijfeld veel duurder uit. We hebben het hier waarschijnlijk ook niet over 50 computertjes die alleen een Word of Excell moeten draaien hé??
Als ik vergelijk met mijn werkplek is uitbesteding inderdaad een modewoord... maar heeft het nog niet veel verbetering gebracht... van de kuisvrouw tot de middaglunch - de kwaliteit en service is niet meer zoals vroeger en de mensen zijn minder tevreden.
Investeren in kwaliteit loont nochtans altijd.
@Jo: de door u aangehaalde argumenten om niet te privatiseren lijken me toch wat zwak: elke gemeente heeft min of meer dezelfde soort diensten op diverse locaties (wijkhuizen, stadhuis, musea, bibliotheken, sportcentra...) , en even veel verschillende specifieke software voor bouwdienst, bevolking, loketten.
Dus uitbesteden aan een softwarehuis die dat allemaal in pakket kan aanbieden is m.i. wel mogelijk!
"Outsourcen naar India is over zijn hoogtepunt"
Helaas pindakaas, tot spijt van wie het benijdt maar offshoring (én outsourcing) naar India is nog helemaal niet over zijn hoogtepunt, en dat is maar goed ook. Ten eerste vinden we hier gewoon onvoldoende IT-ers en ten tweede houden onze bedrijven onverminderd de druk op de ketel om de IT kosten te drukken, en offshoring is daar 1 van de middelen toe (niet het enige, dat heb ik niet gezegd).
Vraag maar eens aan IBM of HP wat ze van plan zijn met hun Indiase vestigingen, ge zoudt verschieten. Ze moeten wel, want als ze niet opletten laten ze zich de kaas van hun brood eten omdat er terzelfdertijd een omgekeerde beweging bezig is ! Namelijk Indische bedrijven (Tata, Wipro, Infosys) die hier in Europa en de VS verkoopsorganisaties opzetten om hun thuismarkt (India dus) te voeden met outsourcingdeals, jawel. Ook in België hebben wij al meer dan 1 deal verloren tegen die Europese Indiërs ! Oppassen dus !
"Landen zoals China en India zijn nu eenmaal goed goedkope brol en diensten, iedereen zijn specialiteit."
Daar spreekt een zekere arrogantie uit deze stelling. Je moet je concurrent (tegenstanders zijn er immers niet meer in een geglobaliseerde wereld) nooit onderschatten. Als offshoring mislukt of slechte kwaliteit levert, ligt dat bijna altijd aan een gebrekkige 'governance' van het project (beheer vanuit het uitzendende land). In plaats van het op een hautaine manier over "inferieure kwaliteit" te hebben, zouden we beter de hand in eigen boezem steken en nadenken hoe het komt dat wij (ja, wij, niet zij) het project hebben verknald : slechte communicatie, onbegrip voor cultuurverschillen, tijdsverschillen, inschattingsfouten mbt opleidingsniveau's enz . Maar bij de topspelers in IT is en blijft offshoring naar India een top prioriteit, daar is geen twijfel over.
Ik heb het trouwens altijd een paradox gevonden waarom men IT ging outsourcen naar India. In India is bijna de helft van de bevolking analfabeet. De bevolking is dan wel gigantisch maar door het analfabetisme verlies je al de helft van het potentieel.
Dat is toch geen paradox, dat is volkomen logisch. Je conclusie is gewoon verkeerd, het is net andersom. Dat de bevolking voor een groot stuk nog analfabeet is, is geen enkel beletsel, precies omdat er zo'n gigantisch grote bevolking is.
De reden dat men India offshoret, en outsourcet, is dus dat er zo'n groot potentieel is. Het analfabetisme is er trouwens aan het afnemen. Enne.... bedenk dat ze maar een verbetering van 1% moeten behalen om de hele Belgische bevolking numeriek te overklassen :-) .