Hombeek Toen

met categorie:  

Ontdek het Hombeek uit de Jaren '60.

Met dank aan G.L. voor het Beeldmateriaal.

In de café op foto 3 ging mijn vader altijd zijn duiven inkorven.

 

Ik ben eens enkele keren in de Leeuw van Vlaanderen geweest (lange tijd geleden).  En blijkbaar is ons moeder goed bevriend met de laatste Cafébazin ervan ( ? Marieke ? ).

Jan, dat was cafe De Kroon en die moest ontruimd en afgebroken worden om de straat recht te trekken richting spooroverweg.De eigenaars verhuisden naar het onafgewerkte huis rechts op foto 2 waar ze het opnieuw cafe De Kroon noemden en nog steeds open houden.Op het verdiep was een zaal waar vroeger de teerfeesten van de fanfare werden gehouden.Echt op zijn boerenbuites.

De cafe rechts noemde Forum en bezat achteraan een zaal waarin vroeger ondermeer bokswedstrijden en " bontenavonden " plaats vonden.Ook dit cafe moest plaats ruimen voor koning auto en deels appartementen.

Het hoekhuis links is nog steeds intakt en is nu fietsenwinkel RONY.

 @ Gim,

               al vergeten ? De laatste die in DE LEEUW VAN VLAANDEREN zat was de Italiaanse restaurateur van de Gentse steenweg.Daarvoor was het de gewezen loodgieter Gust met Jullia en nog daarvoor was het Frans Dons zaliger en Virgenie ( Virg ).Vraag nog eens aan uw moeder.                                      

De Gust heeft jarenlang bij ons de loodgieterij onderhouden.
Hij was goed bevriend met mijn vader.
 
Het duivenlokaal waar ik het over had was foto 3.
het was het café waar je binnenrijdt als je van zemst komt.
Allez ja, je draait dus best af, want binnenrijden gaan ze niet zo graag hebben.
De periode toen mijn vader er kwam, was in de jaren 60 en 70.
Een tijdje geleden dus.
 

 Ja Jan, wat de jaren zoal uitrichten hé.Lang geleden dat ge Hombeek hebt bezocht ?

Foto 3 is praktisch op het pleintje als ge van Mechelen komt.Links naar den Bruinvis, rechtdoor naar de spoorweg en rechts naar Leest.De kroegen zijn echter al meer dan veertig jaar weg.

Het duivenlokaal wat u bedoeld was " de witte duivin " bij Reydams aan het school in de Bankstraat.Het cafe is al lang gesloten maar duiven worden er nog altijd gelapt.

@ GL :

Heb je geen foto van die hoek uit het hedendaagse Hombeek ?  Gewoon om eens te kunnen vergelijken ?

:-)

 Gim,

          goed idee.Even geduld en dan krijg je van mij voor de vijf foto 's de hedendaagse tegenhangers.

@ GL :

Verlaag de scanresolutie van je foto's eens een beetje (van 4000 dpi naar 2000 of 1000).  Dan gaat het een pak vlotter aangaande doorsturen en de kwaliteit lijdt er niet onder.

Just2letUknow

:-)

 Danke voor de goeie raad Gim maar niet vergeten dat ge met 'n amateur te doen hebt.Ik zal hulp vragen aan mijn Taiwanese schoondochter en dan komt da klèr in de was.Ge mut wel 'n bekke geduld hemme.

Ik heb nog een paar oude Hombeekse postkaarten ingescand.

Prachtig Jan, zoiets doet ne mens heropleven. 

@GL :  Het café waar ik met mijn vader duiven ging zetten, was dat op de dorpplaats (zie foto hierboven), en heette volgens de foto "zaal Forum".
Mijne pa was gene plakker, want echt lang bleef hij er nooit zitten.
Na zijn Schweppeske reden we weer terug naar huis, in de Geerdegemstraat.
Ik heb hem zelfs nooit een pintje weten drinken, ondanks het feit dat zijn moeder, mijn grootmoeder dus, een hele tijd café heeft gehouden in de Geerdegemstraat..

 Niet kwalijk nemen Jan maar nu moet ik over naar familie.Er waren vroeger in Hombeek veel lokalen waar op de duiven werd gezet, maar in de Forum, rond welk jaar was dat dan ?Er heeft ooit iemand gewoond die met de duiven speelde, maar intekenen?

 Merkwaardig, maar foto 3 en 5 van Jan zijn praktisch vanop dezelfde plaats getrokken en op de ene noemt het Diepestraat zoals nu nog steeds en op de andere Eyckstraat.Ik denk zelfs  dat ze dit bij Hoembeka nog niet weten.Hallé Hombekenaars aan het werk.

Beste, dat was bij Sjarel Reydams (duivenlokaal "de witte duivin"), het cafe is ondertussen geruime tijd gesloten, is nu 'n privewoning, doch achteraan kan men nog steeds duiven "gaan zetten" bij Louis de schoonzoon.

Het lokaal op foto 3 is bij "den beuzze" reed men recht binnen als men van de Zennebrug(Mechelen) kwam

Besten,

In het dorp kon men bij Sjarel Reydams "de Witte Duivin" en bij Mandus (cafe de Kroon) met de duiven "spelen"

In cafe Forum bij "den Beuzze"  was er bij mijn weten geen duivenlokaal. Als men aan die tijden terugdenkt, .binnen 'n driehoek: Zennebrug, meisjesschool en den bareel waren er toen 7 cafes, onvoorstelbaar hé..

Bij "Mandus" , bij "den Haas" , bij "de Kees", bij "den Boerekes", bij "den Beuzze", bij "de Groene", en bij "de Schilder"

Thuis heb ik nog een ansichtkaart
Waarop een kerk een kar met paard
Een slagerij J. van der Ven
Een kroeg, een juffrouw op de fiets
Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets
Maar het is waar ik geboren ben
Dit dorp, ik weet nog hoe het was
De boerenkind’ren in de klas
Een kar die ratelt op de keien
Het raadhuis met een pomp ervoor
Een zandweg tussen koren door
Het vee, de boerderijen

En langs het tuinpad van m’n vader
Zag ik de hoge bomen staan
Ik was een kind en wist niet beter
Dan dat ‘t nooit voorbij zou gaan


(Wim Sonneveld - Het Dorp
)

Voor de rest van de tekst, klik hier

:-D

Het zou natuurlijk altijd kunnen zijn dat ik me vergis, want het is ondertussen al zo'n slordige 40 jaar geleden, maar ik ben er toch vrij zeker van dat het in zaal Forum was..
Het inkorven gebeurde in een ruimte achter het café.

Werd er eigenlijk in de Binnenstad van Mechelen ook aan de Edele Duivensport gedaan ?  Nu en in het Verleden ?

Rammelen met een bakje vogelzaad, om de duiven te lokken.  Gezeten op een DakHok in de Lange Schipstraat bijvoorbeeld ?

:-)

 Jan naamgenoot, niet kwaad zijn maar dorpsgenoot Robert heeft gelijk als hij sugereert dat het wel bij Charel Reydams was dat uw vader kwam gokken.Door het cafe lopen en vanachter rechts door het deurtje naar de jackpot en 's anderendaags alles kwijt.Het leven van een duivenmelker.

 Robert, ik zal der nog eens een beetje bij doen se.

Mathil aan de Zennebrug, bij den Deter, bij de Kees, bij Van Hoof, Bij de noot, Bij Nicola, Bij den Trien, bij Monneke d' hoef, bij de schilder, bij Meulemakers, bij Berges, in Rome, bij Flupses en ik ben er zeker nog vergeten.Héla, enkel in het dorp.Ik heb me laten vertellen dat er voor de groten oorlog in Hombeek wel veertig waren.Amaai mijne frak.

De naam Reydams doet ergens heel diep in mijn kaas met gaten wel een belletje rinkelen, moet ik toegeven, dus het zou best kunnen.
Waar was die café dan precies ? Misschien dat ik het me dan weer beter voor de geest kan halen.
 
Echt gokken was het niet, want ondanks het feit dat hij (soms) zeer goede prijsduiven had, zette hij nooit veel geld in.
Het ging toen nog veel meer om de sport dan om het geld.
Ik herinner me nog dat er destijds een vijftal duivenmelkers, ook wel duivenjappers genoemd, woonden in de geerdegemstraat, die op zondagmorgen in groep op de duiven stonden te letten.
Als er dan een duif viel, rende de eigenaar van het dier als een bezetene naar zijn duivenkot, om snel het coutschoeke van de poot te halen, in het potteke stak en dat klokte in de constateur.
Om een uur of 9 kwam Jan den bakker (Van Eeckhout) dan langs met paard en kar, om koffiekoeken te brengen, wat de zondag tot een feest maakte.
Ik herinner me ook nog de duivenberichten op de radio, die voorafgegaan werden door een pingeltje dat gebaseerd was op "ik zie zo gere mijn duivenkot".
Quivrain, bewolkt en wachten :-)

 

Jan., als men van Zemst kwam reed men er recht binnen, de inkomdeur stond centraal en zoals G.L. al zei , rechts v/d toog konden ze gaan 'zetten'  Het cafe is al geruime tijd de privewoning.

"de begeleiders maken zich klaar"  was je nog vergeten Jan :-)

Gimycko, in de binnenstad waren er weldegelijk duivenlokalen, op de Koremarkt  de Zuiderbond "bij den Bellinckxs" en in het Borzestraatje de Noorderbond "In de Groen Lantaarn"

Als ik aan die tijden terugdenk :-)  vaderzaliger was ook 'n duiventjapper en zijne copain was mijn broer. Geen probleem als ze goed 'pakten'  maar was het minder ... dan kon den deze de constateur binnen doen, wél dik tegen men goesting  hé:-)

@ Robert :

En waar waren de duivenkoten van je vader en broer gesitueerd : Achter in jullie stadstuintje, op het terras of ergens boven de dakgoot ?

:-D

Ik denk dat ik de juiste plaats bedoelde, maar de foto verkeerd ingeschat heb.

Het Café dat ik bedoelde is dat op de rode stip.

Het café te zien op onderstaande foto zou dan ergens anders zijn ?

Ik ging ervan uit dat de baan rechts, de baan richting Zemst was en dat de baan waarop het café zich bevindt, richting Mechelen loopt.
Nu ik de foto beter bekijk zou dit de baan naast het pleintje waar de frituur staat kunnen zijn, dus de baan richting Leest.
Het was in ieder geval op de rode stip op de kaart dat wij duiven gingen zetten.
 
Voor het opleren van de duiven reed mijn vader naar de Grimbergsesteenweg, waar hij ze lostte en gewoonlijk waren de duiven eerder terug thuis dan wij.
 
Als er een verloren duif op het kot gevallen was, mocht ik die als jonge snaak wegdoen in een duivencafé in Schiplaken.
De 20 fr. (een briefje) die ze er dan voor gaven, was voor mij :-)

Het Hombeek van Vandaag (Met dank aan G.L. voor het Beeldmateriaal)

De frang begint te valle hé Jan.Oep de kaat zitte al goe.Wa de beelekkes betreft zal het noa al wel en bekke oepklère zekers.Da cafe da gôa doecht lei al langk onder iene zennen oeprit en da frutkot sta noa an de kommies hoaze.

Jan, ge mut nau derekt nie komme zien zenne want ze zen in Hoembek het onderste aan 't bove hale.Ma zoe gau dasse goud vinne zal ek oalle allema verwittige.

Robert, Bij Mandus in 't dorp werden nooit duiven getekend maar bij Mandus aan de Zennebrug wel.In 't dorp werden de duiven getekend bij " Nie van de grune " en op 't Heike bij " Van Kerk ".

Dus 't was een abuus da ni just was :-)
 
Ik had de juiste plaats en de juiste café in gedachten, maar ik was verkeerd qua foto.
Speciaal komen zien is niet aan de orde, zeker nu niet met de werken, maar ik moet regelmatig naar Eppegem en naar Leest, en als ik zin heb in een rustig ritje, passeer ik al wel is ne keer door Hombeek.
 
Mijn overgrootouders (Goovaerts-Janssens) hebben nog café gehouden op de Hombeeksesteenweg, al heb ik nooit kunnen achterhalen waar precies.
Ze waren afkomstig van Hombeek.
Ik heb dat een jaar of 15 geleden allemaal eens achterhaald toen ik mijn stamboom uitgezocht heb, maar door een virus in de pc ben ik een jaar of twee later alles kwijtgespeeld, dus de juiste gegevens gingen verloren.

@Gymcko, de duivenkoten stonden in 'onze' hof , wat voor mij 't plezantste/beste was aan al dat duivengedoe, dat was als vaderzaliger begon te selecteren na de opleerdrachten :-)

'n joenk duifke in de caserol ... héhé

@Louis G,. "bij Mandus " daarmee bedoelde ik het cafe aan de Zennebrug. Mandus in 't dorp is me onbekend. Naast cafeuitbating was Frans ook 'n beestenmarchand. Jouw naam doet 'n belleke rinkelen, speelde je ooit geen voetbal bij KVM en ten tijde van de Lusse Van Geel, Paul "Jacky'" Teugels, Walter Saerens .enz  bij Zennester ? In het allerbegin gingen jullie zich toch omkleden bij  Mandus aan de brug of  ... ?

@Jan G. dat cafe op je foto was de Forum "bij den Beuzze" en zoals Louis al zei allank onder den asfalt :-)  gans rechts op die foto zie je (is er nu nog) het cafe "bij Leona" of  "bij den Boerekes"

FF me kenbaarder maken, ik ben geboren en getogen op Stuivenberg, onze roots(vader) liggen in Leest (Heide)

 Robert, ja je bent aan het juiste adres.De glorierijke jaren van Zennester daar achter het park waar ge zonder botten niet geraakte.Ik kan er een boek over schrijven.Ook de vrienden zijn allen een stuk ouder geworden.Een indiscrete vraag heb ik nog.Familienaam met een V ?

Over Mandus moet ik nog iets zeggen.Het was de vader van Frans en die hielden het cafe De Kroon open in het dorp naast den Beuze.In de jaren zestig moesten ze daar vertrekken voor het asfalt en trokken toen naar de Zenne.Op één van mijn oude foto's is het pand aan de brug nog te zien in ruwbouw en op een andere foto in het dorp kort voor de sluiting.

Louis, absoluut geen indiscrete vraag hoor, familienaam is Van der Elst, Jokke Teugels is mijn schoonbroer, Louis Buelens mijn kozijn, dit verklaart dan ook mijn kennis over de Zennester hé  :-)

Mandus, cafe de Kroon in het dorp, dat kan ik me niet meer herrinneren.

Het alleraller begin van Zennester, was dat niet in die beemd van Mandus,  juist naast de Zenne ?

Dan dat plein achter het park .... die autobus als kleedkamers ....de Witte van Gielen die, met het 2-pktje van Coiske De Mesmaekerzaliger, het veld welde ... met 'n tractor de personenwagens v/d parking trekken .... de dames v/d bezoekers(op hoog hieltjes) tot hun enkels in het slijk .... té gekke toestanden. Ik geloof graag dat je daarover 'n boek kan schrijven :-)

Afin, het Hombeek van toen is niet meer, toch is er bij de huidige jeugd(mijn nicht en neef) gelukkig nog altijd dat "Hoembeik-gevoel"

"Oembeik 'till I die !"

(Of zoiets ?)

:-D

 Inderdaad Robert, dat eerste veld steekt nu onder de E19.Dat wellen van de modderpoel was wel met mijne V.W.omdat die meer power had dan Swakke zen twee Pékake.We speelden toen in het Katholiek sportverbond voornamelijk tegen ploegen uit het Aantwerpse en die spelersmadammekes die mee kwamen moesten soms naar en van het " stadion " gedragen worden.Modder hadden we daar genoeg maar er werd nooit mee gesmeten.

Ons jaarlijks bal in " De Leeuw van  Vlaanderen " heeft later in Hombeek geen navolging meer gehad.We tapten er 25 a 30 vaten af op één avond ( nacht ).Alles voorbij Robert, nostalgie.En toch proberen de vele Hombeekse verenigingen er nog steeds het beste van te maken.

Dat Hombeeks gevoel hé.

Hombeek 1960 - Zennester

Foto G.L.

Gimycko, dat is er eentje v/h allerbegin hoor, ik zal eens 'n poging wagen.

Links boven: Paul "Jacky"  Teugels / kom niet op zijn naam /  ? /  Witte van Gielen/ Fierens / ? / Sus / de wandelmakker van Sus

Linksonder: Frans Verbergt / de Nijs(denk ik) /  Lusse Van Geel/  ? /  LG /  ? /  ?

Louis, bij de Schilder ..het bal van Zennester .... amaaie moe!!!!

Ik hoor de Jacky het nog altijd zingen "en wilde gij 'n sjotter zijn, komt bij de Steiren ... "  :-)

Inderdaad nostalgie  ...

@ Robert :

In den TSM (1981-1984) zat er ne Geert Fierens uit Hombeek in mijn klas (Is later met zijn moto verongelukt).  Zoon van ?

Sorry Gimycko, maar  'k zal eens horen bij mijn schoonbroer.

@ Robert,

                   ik ben u nog steeds een antwoord schuldig wat die foto van Zennester betreft.Achter ene speler zijn naam hebben we lang moeten zoeken maar we hebben hem.

Bovenste rij van L naar R : Frans van de rijck - Pol Wauters - Roger Van Crombrugge - Marcel  Christiaens - Marcel Fierens - Julien Huys - Frans Van Steen en Antoine Scheers.

Onderste rij : Frans Verbergt - Willem Mees - Lucien Van Geel - Gilbert Andries - Louis Goovaerts - Daniel Begijn - Gilbert Meuldermans.

was er vroeger geen cafe met de naam belle vue van de brouwerij jacobs van mechelen.,?

juist vooraan op het kerkhof in hombeek ligt de familie jacobs trouwens. weet er iemand iets meer over de geschiedenis van de brouwerij?

 

@ Stijn,

              u bent goed geinformeerd. Toevallig brengt " Hoembeka " in haar trimestrieel tijdschrift van April - September 2009 een uitgebreid verslag over inderdaad cafe Belle Vue ( 1825 ) en de familie Jacobs. De brouwerij komt in het " Ridderke " , want zo noemt het tijdschrift ,eveneens aan bod.

Het  tijdschrift ligt hier voor mij maar ik kan het moeilijk allemaal overschrijven.

Iedereen kan lid worden van Hoembeka aan de democratische prijs van 10 euro per jaar.

Stijn, nog iets vergeten . Op de laatste kleurfoto van deze post staat het gewezen cafe Belle Vue achter die pakken stenen.

@Stijn, brouwerij Jacobs was gelegen aan de Olivetenvest waar thans Ecoshop en die Tegelzaak is. Zij hadden oa. diverse herbergen op hoeken in art-decostijl met in de inkomrotondes mooie glasramen; Nog te zien op de hoek van de Nattenhofstraat/Koolstraat en ook op de hoek Heembeemd/deStassartstraat. Dhr.en Mevr.Jacobs woonden aan de Koningin Astridlaan 21 of 23 (huis met gele gevelsteen), waren bevriend met mijn grootouders  die tegenover woonden.

@ Eddy en Stijn,  hier een foto van de brouwerij Jacobs op het einde van de Olivetenvest (extra-muros en vlak tegen de oude Winketbrug)

Eddy, 

          de brouwerij werd opgericht door Cesar Jacobs ( 1856 - 1938 ) rond 1900 in cooperatie met een aantal cafehouders en kreeg de naam " Winketpoort " . Het concept bleek niet te kloppen want in 1906 was er reeds een faillicement. Cesar begon echter op zijn eentje opnieuw en haalde zich in Tsjechie een meester brouwer. Het bier kreeg de naam " JACOBS PILS " naar de bierstad Pilzen. In 1932 kwam men naar buiten met de " SPALTERBRAU " en kon men daarmee post vatten naast LAMOT en CHEVALIER MARIN. JACOBS BOCK SPECIAL was eveneens een van hun hoogvliegers. Na de oorlog is men op de markt gekomen met de MARVEL wat zeer in de smaak viel van de Amerikanen. Zij vonden het MARVELOUS BEER . Eind Mei 1955 stierf de brouwerij Jacobs een stille dood en ging op in Lamot.

Nu moet ik toch ophouden om geen ambras te krijgen met de auteurs maar als u wil bezorg ik u een lidkaartje van de meest succesvolle oudheidkundige vereniging uit onze stad.10 eurokes, een peulschil.

P.S. In het artikel wordt ook nog verder aandacht besteed aan de Jacobs cafés, Jacobs glasramen en de art deco architektuur van Jos Chabot. 

Echt de moeite waard.

 

Roger, jij bent al lid van Hoembeka zeker ? Foto staat er in plus nog vele anderen.

Néje G.L. verkeerde gok!  ik ben geen lid van Hoembeka.

Deze brug werd in 1930 vervangen door de ophaalbrug met de vier torentjes

Spalterbräu - César Jacobs

Gim, voor u een lidkaartje van Hoembeka zeker .

:-)

Inderdaad G..L.,  1930.  Hieronder een fotoke van de (toen) nieuwe en de oude Winketbrug.  Die had in elk geval meer charme dan den huidige.  Alleen vormde ze met de Guido Gezellelaan een hoek van 90° zodat er zowat elke week een auto tegen de betonnen afsluiting van Piscaer knalde.  Die betonnen platen leken wel een schilderij met al de kleuren van de verschillende carrosseries die er langs geschuurd hadden.  Graffiti avant la lettre :-)

De brouwerij

Brasserie Van Velsen frères  van 1892 - 1895

Brasserie Winketpoort (société coopérative) van 1895 - 1907

César Jacobs & Joseph Van Santfliet "Brasserie de Winketpoort" van 1908 - 1913

César Jacobs "Brasserie de Winketpoort" van 1913 - 1940

Brouwerij-Mouterij César Jacobs van 1940 tot 1955

De bieren

Bock - Jacobsbier - Jacobs Pils - Marvel - Spalterbier en Spalterbrâu 

 

 

Bedankt voor de aanvullende inlichtingen. De mannen en vrouwen van Hoembeka zullen daar heel gelukkig mee zijn want graven naar het verleden van Hombeek is hun liefste bezigheid.

Nog meer Jacobs...

Ook u bedankt voor uw bijdrage Gim. We worden met den dag slimmer op den BLOG.

Een prachtig vooroorlogs glas van brouwerij jacobs uit mechelen.
(Uit eigen verzameling)

Beste correspondenten allemaal,

Er stroomden onverwacht enorm veel reacties binnen op het laatste “Ridderke”, ons tijdschrift van de heemkundekring van Hombeek.  In een mail werd ik vandaag gewezen op jullie gedachtewisselingen op “Mechelen blogt”.  Een echte verrassing en daarom deze inbreng.

De brouwerij Jacobs is in ons tijdschrift eerder vluchtig behandeld omdat de stichter Cesar Jacobs een Hombekenaar was en in de Bankstraat heeft gewoond, een straat die verder zal beschreven worden.  We hebben getracht met de informatie die we konden opdoen de feiten zo correct mogelijk weer te geven.  We hebben met deze korte bijdrage niet de pretentie  “de” geschiedenis van deze brouwerij geschreven te hebben.  Er is ons echter wel meer informatie bekend die kan helpen voor wie dat ooit zou willen doen.  In dat verband zijn jullie gesprekken met nieuwe gegevens van belang.  De mij onbekende foto’s van bierglazen zijn echt geweldig ! Mogen die in “ ’t Ridderke” gepubliceerd worden ?

Brouwerij Van Velsen is mij in Bornem bekend.  Ze was vermaard om het fameuze “Vieux temps” bier.  Ze ging in 1911 failliet en werd mouterij Roelants.  Was het deze of een andere die ook in Mechelen brouwde tot 1895 ? De gegevens (1895 – 1907): Brasserie Winketpoort (société coopérative),  (1908 – 1913): César Jacobs & Joseph Van Santfliet "Brasserie de Winketpoort",  (1913 – 1940): César Jacobs "Brasserie de Winketpoort"  en  (1940 tot 1955) Brouwerij-Mouterij César Jacobs, stemmen overeen met de mondelinge getuigenissen.

Misschien wordt alles ooit eens juist op een rijtje gezet ?  Het modern experiment “bloggen” zal daar dan niet vreemd aan geweest zijn.  Tof !

 

Met dank aan de redactie van HOEMBEKA voor de verduidelijking.

Zolang onze kerk er nog staat eren wij in Hombeek onze heiligen en vandaag is de eer aan " HEILIGE MAAGD MARIA, MOEDER VAN SMARTEN ".

P.S. Zou de organisatie a.u.b. die mosquito eens willen vangen die hier rondvliegt. Straks sukkelt hij nog in een of andere biechtstoel. 

Voor dat die mosquito hier alles weer opvreet nog rap de Hombeekse heiligen van de dag.

Paus Cornelius ( 251 - 253 ) kort maar goed en Bischop Cyprianus ( 210 - 258 ) beiden onthoofd. 

A propos Jan maar de heilige van den dag is LAMBERTUS VAN MAASTRICHT ( 638 - 705 ).Dat zult ge u dan zeker niet meer herinneren.

Zijn jullie allemaal van Hombeek??

Aan de zennebrug bij Frans De Bondt was het ook cafe en locaal voor wipschieten, ook was er nog een cafe juist naast "Den Haas" juist waar het postkantoor heeft geweest. En juist op den overkant heeft er ook een cafe geweest voor het een postkantoor is geworden, en vergeet niet "Bergske " en ook bij " Monneke Doef " en in " Rome " aan de kerk recht over " Bergske "

Ik was nog wat vergeten, bij den trien waar nu den "Bruin vis" is.

En in de diepestraat bij Meulemakers, ik zal er nog eens wat opnoemen zé die in Hombeek waren:

Bankstraat : aan den bareel , opengehouden door Rene Van Rompay -bij den belleveu = opengehouden door Bertha Christiaens grootmoeder van Leona van Den beek en de zuster van mijn vader , bij wakke teck aan het patronaat

Kattestraat : Charel Van de Bergh

Op den Dries : op den hoek van de kattestraat ( Van den bergh??) bij de smid van den dries (berre Verlinden)

Zepstraat : Maria Van Asche

Gijsbeeckstraat : Huis ten Halve ,Wannes van den dikke, Albert Christiaens( Beroeprenner)

Schuurke, wis van tolhuyzen later haar dochter ivonne

Meistraat : bij milleke van den noskes (Emiel Geerts) Bij den Bijl (Absillis) Frans Verrezen (zadelmakerij) bij Jef Leen (schrijnwerkerij)

Boomkensstraat : bij de witte van gielen (Louis Christiaens) in de midi (Adele Fierens), Bij loek (Gust Ceupers loodgieter)

Pikkeriestraat : Bij den boere (koolhandelaar De Boelpaep) Bij peer van muskes (Goovaerts Petrus)

Expoelstraat : Bij van Molles ( de ouders van sooike bok van de hombeeksesteenweg-bierhandelaar)

Heike :Bij miel van kerk - bij den teck - bij van der goten handelaar in kolen en meststoffen)

Kapelseweg : bij riek van nijs

Zeg mensen op de foto van de spelers van de Zennester staat mijn broer en die noemt niet de witte van gielen hé maar wel Marcel Christiaens zoals is vermeld in een later bericht

De witte van giele (Louis) was de zoon van Egied Christiaens, onze oude burgemeester Albert Christiaens(beire van finke) moest nonkel zeggen tegen Egied Christiaens, ook Mauriske Van Den Broek de schoenmaker aan den Bareel noemde Christiaens en was ook een neef van mijn vader, ook Bengske uit het straatje naast den Bruin vis was een neef van mijn vader en smalle jef wie kan die zich nog herrinneren??? was ook een neef van mijn vader. En doreke zat was ook een broer van Egied, was ook de grootvader van André & Sus Briat, André en Suske hun moeder noemde ook Christiaens, en deze kennen jullie ook wel, de overgrootmoeder van de vrouw van Walter Jaspers, Lieza Christiaens de grootmoeder van Karel Boey uit de Kattestraat was dus de zuster van mijn grootvader.

Wanneer na de oorlog in Hombeek gemeenten verkiezingen waren had Albert Christiaens al genoeg stemmen om burgemeester te zijn van zijn familie, broer - neven en nichten en aangetrouwde familieleden.

Albert Christiaens (burgemeester) was ook een uitgeslapen vos, was burgemeester - was fietsen maker - was electriecien - verkocht benziene - verkocht gas - verkocht wasmachienen en fietsen en klein materiaal, hij had ook een dorsmolen waar zijn twee neven( de witte van giele - dikke van de scheper louis Boey )mee rond trokken langs de boeren erven om het graan te dorsen, later heeft hij de dorsmolen verkocht aan Prie (Jef Van Rompay)

Dit waren de jaren rond 1950 - 56 die ik mij kan herrinneren als een klein broekventje.

André Christiaens (alias langoor)

Als je de foto bekijkt waar je van uit Zemst komt heb je twee gesloten cafe' s in beeld.

De linkse is het café van Charel Rijdams en het rechtse waar diene  hoop steen voor staat is het café van den Belle Veu, daar rechts van staat hun boerderij. Al hun café's in Hombeek en Mechelen hadden allemaal dezelfde voorgevel met een dikke bruine boord rond de vensters, ook kan je er nog zien in Mechelen die hun eigendom waren en die overgenomen zijn door Lamot.

De brouwerij was waar nu Carglass is op de vest, je kan de opening zien op de oude foto van de brug over de Dijle, dit was de ingang van de brouwerij. Ben er meermaals met mijn vader draf gaan halen met kar en paard. Het is niet het gebouw op de voorgrond.

De eigenaars - erfgenamen van de brouwerij noemde niet meer Jacobs maar wel Slachmuylders de vrouw van deze Slachmuylders was de dochter van Jacobs en had vier kinderen - Gaston -Cecaer - ????? - Marie-Louise

Langoor

@Langoor : wat een schat aan informatie !!!
 
Zo'n twintig jaar geleden heb ik mijn stamboom opgezocht en spijtig genoeg ben ik alle gegevens na een computercrash kwijtgespeeld.
Nu ben ik geleerd en maak ik back-ups, maar toen had ik dat niet gedaan :-(
 
Mijn betovergrootvader, Jozef Lodewijk Goovaerts, was getrouwd met een vrouw, gelukkig maar of ik was er niet geweest, die Clementina Janssens heette.
Zij zouden samen een café uitgebaat hebben in Hombeek, of op de Hombeeksesteenweg.
Het koppel had een zoon, Pieter Pauwel Achiel Goovaerts, mijn grootvader.
Hij was gehuwd met Anna Catharina Louisa Peeters, afkomstig uit Muizen en samen hadden zij een herberg in de Geerdegemstraat (in de wandeling).
Achteraan die café was een kegelbaan.
Zij hadden op hun beurt één zoon, Hendrik, mijn vader dus.
 
Uit het stamboomonderzoek bleek duidelijk dat mijn roots in Hombeek en Zemst lagen.
 

Wat een leuk nieuws allemaal. De familie Jacobs woonde in de Astridlaan maar niet op 21 maar wel op de 15. Dit is nu ons huis en er hangen meerdere prachtige wapenschilden in, en twee erg speciale 3D gipsen beelden.

Wij hebben het huis gekocht van de familie Feremans, dus ook al niet meer Slachmuylders.

Alle info over de wapenschilden, de beelden, de familie Jacobs of de brouwerij vinden wij interessant.

Op de zolder lagen een boel lange spiegels die zij vast uit de cafe's hebben meegepakt. U kent ze wel. Ze zijn allemaal in een vrij slechte staat, mensen die hier interesse in hebben mogen ons steeds contacteren.

Ook hebben wij foto's van 1941 van een Mr en Mevr Baton alsook van twee kinderen (jonge met bril en meisje) in een kader. Daarnaast een kader van een priester/kardinaal van Ets Jean Malvaux.

Mensen met leuke weetjes over dit alles zijn steeds welkom en kunnen is contacteren op Patrick.Struys@telenet.be

Zeg langoor, toch nog een paar vergeten. Bij Flupses aan 't school verkochten ze kolen en bier tot rond 1945 denk ik. En in de kouter, Mie van de Meule had niet zoveel klanten maar oh zo 'n goei .En op de Mechelseweg is het bijna huis voor huis café geweest.

Jan G, ge maakt mij nieuwsgierig maar uw voorouders kan ik met de beste wil van de wereld tot ongeveer 1860 niet terugvinden in onze stamboom. Wat ik mij wel vaag uit overlevering weet te herinneren is dat er wel drie takken " GOOVAERTS " geweest zijn in Hombeek.

@GL : Helaas ben ik alle gegevens kwijtgespeeld door een computercrash, wat dom is, maar ja, 't is nu zo :-(
 
Ik zou eens helemaal opnieuw moeten beginnen, maar ik heb helaas geen tijd om telkens naar het archief te lopen.
Ik wacht dus tot het archief on-line komt, wat de taak veel simpeler zou maken.
Of de stad dat van plan is, weet ik niet.
 
Wat een genealoog mij verteld heeft, is dat de Goovaerts'en hun naam in ere wilden houden en daarvoor soms zelfs aan inteelt deden.
Of dat waar is weet ik natuurlijk niet zeker, want ik was er niet zelf bij :-)
 
In ieder geval komen de familienamen van mijn voorouders (Goovaerts - De Boeck - Van Noyen - De Wit) vooral voor in Hombeek en Zemst, vermits het allen grondbewerkers en hoveniers waren en hun eigendommen zich daar bevonden.
 
Langs de kant van mijn vrouw waren de voorvaderen handelaars die vanuit Nederland naar Mechelen afzakten, om er commerce te doen.
 
Ik heb nog een aantal doodsprentjes van de familie, maar door het ontbreken van de stamboomgegevens kan ik ze niet echt inpassen.
 
Zo heb ik een Petrus Johannes Goovaerts, geboren in Zemst in 1881, die gehuwd was met ene Leonia Sophia Keuleers, geboren in Zemst in 1982.
 
Daar mijn ouders en grootouders al overleden waren toen ik me begon te interesseren voor mijn afkomst, zo'n 25 jaar geleden, heb ik de familieverhalen helaas niet meegekregen.

Aha, onze GL is aan de beterhand, gezien zijn bijdrage op Mechelen Blogt. Het is weeral eens bewezen dat onkruid niet vergaat:-) Vanharte terug welkom GL.

Dank u Eddy, maar op het gemakske aan hé. Ni forceren. Ik had vooreen Peter en Jokke ook nog een dankwoordje gestuurd maar ik vind het niet meer terug.

Ja Louis, inderdaad ben ik mie van de meule vergeten, dat van flupses dat wist ik niet. Vermoedelijk zijn er nog wel meer geweest in Hombeek, want waar de KBC geweest is was ook een cafe wanneer wij naar school gingen rond 1950. Maar ik denk dat wij nu wel de meesten hebben opgenoemd. Langoor

En zo zag Hombeek eruit in 1888...

:-)

Gim, ik denk dat ze den deze bij Hoembeka ook nog niet hebben. Geef eens een beetje tekst en uitleg a.u.b. Ondertussen zal ik eens rond het dorp rijden.

@ GL : Meer weet ik niet over de prent.

Er stond enkel Hombeek bij Mechelen en 1888.  Geen verdere gegevens over het gebouw of de personen.

En dit zal, vermoedelijk, van enkele jaren later zijn...

BTW : Blij dat ge terug zijt !

:-)

 Guy, deze bonnekes dateren van einde veertiger jaren en werden uitgegeven in de winkel van " Bertha van Mon Lat ". Het is er nu een fietsenwinkel die ze bij de politie goed kennen. Dat van dat " altijd uitwisselen " is verjaard weet ge.

Louis, dat is de villa van Strobants aan den bareel, allee man dat je dat niet weet, 'twas in je achter deur hihihiihiih.

Langoor

Louis, dat je die villa niet kent!!! tis in je ouderlijke achterdeur, de villa van Strobants aan den bareel.

Langoor

Hier, de kerk van Oembeik in 1922...

...en misschien herinneren de oude Oembeikenaren de veldwachter nog !

Dat is de vader van meester Van Den Bosch en de schoonvader van Louis Lefrevé aannemer bankstraat.

Langoor

Ik denk dat Virgenie  Solie noemde, de zuster van Guske Solie van het Heike.

Langoor

Langoor, met dat prentje van de Gim uit 1888 hebt ge er u wel laten inleggen hoor.Ga eens kijken naar de woning van onzen doktoor Charrelke Engelen zaliger. Niks villa van Strobants.' n ouwe vos moete geen streke leren hé.

Gim, van de veldwachter veel horen spreken maar niet gekend.Hij was van voor mijnen tijd.Ik ben wel aangenaam verast van wat gij over Hombeek allemaal uit uwen hoed schud. 

Allez, Louis, Hoembeka zal die beelden toch ook hebben ?

Is dat niet ne soort van beeldbank van 'Oembeik ?

;-)

Hombeek kerk

Kolenhandel Christiaens Hombeek

Wel een serieuse drukfout in de familie naam van Marcel Christiaens, het moet Cristiaens zijn. Marcel was de zoon van Frans Cristiaens uit Zemst-Laar ( caelle peteet) aardappelen en meststoffen juist voor de kerk in Laar links ook nog cafe geweest.

Marcel Cristiaens was getrouwd met de dochter(Francine) van boerke  Boelpaep uit de pikkerie.

 

Ik zal eens gaan kijken naar de villa van ons doktertje Karel Engelen.

hallo langoor wie ben je eigelijk

Tiens, ik kan niet normaal inloggen???

Begin jaren 50 werd bij ons thuis (aan de Astridlaan) brood geleverd door ene Kempeneer en die was ook van Hombeek.

Hallo Roger,

Als je even je cookies wist dan kan je terug normaal inloggen.

Mee uitleg over cookies wissen in Internet Explorer staat hier:

http://support.microsoft.com/kb/278835/nl#howtoie8

Rogéke, blader eens terug naar gimyco zijn post van 8.6.2010 om 15.52 uur. Wel dat was dien bakker die bij u thuis kwam.

G.L.  't is net naar aanleiding van dat stukje dat ik bakker Kempeneer aanhaalde, maar in de reclame stond "kruideniershandel"..  alzo...

Roger, dat is heel simpel te verklaren. Zowel de kruidenierswinkel als de bakkerszaak waren van dezelfde eigenaar. De Kempeneer Emiel om volledig te zijn. 

Louis, zat er tussen die Kempeneers ook geen bokser?

 Roger, hebt ge een beetje tijd ? Toen Emiel De Kempeneer het voor bekeken hield ergens in de jaren vijftig, zestig werden de handelszaken opgedeeld en verpacht. De kruidenierszaak, maar daar hebben we het niet over en de bakkerij. De bakkerij met de winkel en het werkhuis ging in handen van een West Vlaming met name Raymond De Mulder, wiens zoon Maurits bokser werd met toch een beetje standing. Het was de tijd van Ray Sugar Robinson en vele jongeren hier te lande wilden dat naapen. In het werkhuis werd duchtig geoefend en bracht uiteindelijk een Hombeekse kampioen voort, en die noemde Emile Saerens, Milo genoemd in het circuit. En Mille heeft het in Brussel effectief ooit opgenomen tegen Ray Sugar, die dat moet gezegd toen reeds op zijn terugweg was. In ieder geval was het een prestatie door een Hombekenaar die kan tellen. Destijds werden in Hombeek regelmatig boksavonden georganiseerd die behoorlijk wat volk trokken. Gebokst werd in de zaal Forum, duidelijk te zien op mijn derde en zevende foto ( PILSOR LAMOT ). Op de kleurenfoto 's heeft de zaak reeds moeten wijken voor de bulldozers. Nog iets Roger ?

 Hier de match tussen Emile Saerens en Sugar Ray Robinson...

hm !!! 

G.L.  Ja dat is het.... De Mulder die na Kempeneer midden jaren 50 ons dagelijks brood  leverde.  Ik had wel de klok horen luiden maar die klepel...??  Mijn vader vertelde dat hij bokser was, maar het was dan wellicht zijn zoon.  Het is tenslotte al meer dan 50 jaar geleden nietwaar en "my little grey cels" hebben hun beste tijd wellicht gehad  hihihi.

Milleke Saerens heb ik zowat 15 jaar geleden bij mijn buur ontmoet toen hij enkele bussen smeeradditief voor motorolie van vrachtwagens kwam leveren.  Hij vertelde dat hij in 1963 in het Brusselse sportpaleis voor 8.000 toeschouwers tegen Sugar Ray heeft gebokst maar dat hij de kamp verloor door enkele slagen onder de gordel, wat hij van een vijfvoudig wereldkampioen zeker niet had verwacht.  Hij handtekende nadien een foto uit mijn verzameling.

Roger, we zijn er om mekaar te helpen nietwaar. Gim zal dat liedje hier seffens wel neerpoten denk ik. Wie zong dat nu ook weer ?  

Louis, Gimycko's internetverwijzingen naar iets dat niets met het topic te maken heeft interesseren mij geen reet.

we zijn toch op de werelld om mekaar te helpen nietwaar'  komt uit de Nederlandse tv-serie: "'t schaep met vijf poten" en werd volgens mij gezongen door Leen Jongewaard en Adele Bloemendael; Volgens mij einf jaren zestig.

Pol, de goede oude tijden, om het in onze taal te zeggen. 

Allez, Hombeek en Leest staan met hun voeten in 't water !

Artikel GVA

En in de Barebeek staat het niveau ook op rood.

Van het westelijk front weinig nieuws. Links en rechts was er wel enige dreiging maar al bij al is het nog goed verlopen. Wel dag en nacht veel troepen bewegingen maar dat komt erbij. Wat wel gebleken is de foutieve inschatting als zou de " Hombeekse hoogvlakte " voor die dingen niet vatbaar zijn. Zo 'n hoogvlakte zal het wel niet zijn want men stond er ook behoorlijk met de voeten in het water.

Wat wel tot nadenken stemt is het feit dat Hombeek dergelijke aanvallen van het water nooit gekend heeft. Zou het dan toch waar zijn dat dergelijke toestanden evenredig zijn aan de ingrepen van de mens op de infrastructuur. Ik noem maar wat : meer bebouwde oppervlakken en minder landbouwgronden zorgen voor wanverhoudingen bij de opvang van regenwater. Hoe meer riolen hoe sneller de afvoer van het water maar ... er zijn grenzen en die worden door de natuur vastgelegd en nooit door de mens. Als de Zenne vol zit dan zit ze vol. 

Allee, waar zitten de specialisten ? Er heeft mij eens iemand gezegd, hoe meer ze aan die dingen prutsen hoe slechter het word. Waar of niet waar ?

Voor de beelden moet ge maar zelf afkomen, daarvoor ben ik niet meer bevoegd. 

@GL : een dikke 20 jaar geleden maakten wij dit mee aan de Tervuursesteenweg.
Door het aansluiten van enkele nieuwe wijken op het onaangepaste rioleringsstelsel dat duidelijk berekend was op de oude toestand, stond bij zware regenval de buurt onder water.
Nog plezanter werd het dat in mijn woning de septische put binnen de woning geplaatst was en dat daar het deksel omhoogkwam door de waterdruk, met alle wansmakelijke gevolgen vandien.
Kwam daarbij ook nog dat de stad Mechelen, na enkele zware discussies en een paar bezwarende krantenartikels, een expert stuurden van hun verzekeringsmaatschappij, die de flauwe plezante kwam uithangen en de schuld in mijn (natte) schoenen wou schuiven.
Uiteindelijk moesten ze hun fout dan toch erkennen, omdat het door mij geleverde fotomateriaal, voor echt verklaard door een gerechtsdeurwaarder, ontegensprekelijk hun fout aantoonde.
 
 
Een goeie raad aan de waterslachtoffers van nu : neem zoveel mogelijk foto's, druk ze af en laat ze echt verklaren door een deurwaarder.
Een kleine kost die je uiteindelijk veel ellende kan besparen, want verzekeringsmaatschappijen trekken dikwijls vrij snel hun paraplu open als het op betalen aankomt.
 
Uiteraard is sleutelen aan de natuur niet goed, maar aangezien de bevolking steeds aangroeit, moet men wel meer oppervlakte prijsgeven voor bebouwing, ook in Hombeek.
Er is geen enkele andere optie, lijkt me.
De hoeveelheid regen van de laatste dagen was ook wel zeer uitzonderlijk.

Foto kan je ook hier zien.

@ GL :

Allez, ze hebben in Hombeek ook al de grachten dichtgegooid voor een proper fietspad ?

Allemaal heel mooi en zo, maar met die lintbebouwing van tegenwoordig en al die geplaveide opritten kan er dan natuurlijk geen water meer in de grond.

Mechelen blijft blijkbaar gespaard.  En het Plateau van Hombeek zal er ook wel voor iets tussenzitten zekers dat ze daar het enigzins drooghouden.

Jan, ik ben zo blij dat je mij een beetje kunt volgen en hebt ge Roger en Peter nu bedankt voor de mooie foto van uw territorium ? Jan, tussen ons, hebt gij geen kanon om beellekes te schieten of .....

Gelukkig hebben we het broek om te laten vollopen ?

Maar hier zie je de waterstand in Hombeek.

@GL: Ik heb ne portrettentrekker, maar het ontbreekt me dikwijls aan tijd en ik sukkel de laatste tijd ook een beetje met mijn gezondheid.
 
Ik moest zaterdag naar Humbeek en dus door Hombeek.
Onderweg werd ik door een vriendelijke politieagent richting Kapelle op den Bos gestuurd om zo op mijn bestemming te kunnen komen.
Helaas had ik mijn fototoestel niet bij, dus geen foto's.
 
Ten andere is het gevaarlijk om de ramptoerist uit te hangen, want er zijn er zo twee verdronken, dit weekend.

Jan, hebt ge weer stiekem bij Vannesake gezeten ? Ouwe snoeper. 

Hallo Liliane, ja wie ben ik !! ik heb vandaag(24-11-2010) vernomen van iemand die u moeder goed kent en jaren met u vader zaliger gaan jagen heeft te Malderen en Steenhuffel, je zal nu wel weten wie ik bedoel en mij ook de vraag stelde wie langoor was. Eerst heb ik gedaan dat ik dit niet wist en ook niet wist wie langoor was, maar ik was dan ook benieuwd hoe hij daarachter was gekomen en heeft het mij dan verteld, dat de dochter van Francine van boerke boelpaep het gelezen had op internet.

Wel liliane ik ben de jongste zoon van de witte van giele uit de boomkensstraat te Hombeek. Vele Hombekenaars kennen mij niet door dat ik zeer jong uit het Hombeekse dorpsleven ben vertrokken naar Londerzeel. Maar sedert  enkele jaren ben ik dagelijks terug in Hombeek om mijn hobby te doen nl. bijzondere veldwachter bij Baron de Meester de Ravestein in den boskant. Ook U vader zaliger zijn jachtvrienden(Jan + Marcel )) komen op het kasteel jagen.

U zal al opgemerkt hebben dat onze familienaam hetzelfde klinkt bij de uitspraak, maar niet dezelfde schrijfwijze heeft en dat heeft allemaal te maken door de gemeente secretarissen vroegere jaren,die waren meer zat dan nuchter op het gemeentehuis, want wat men hoorde schreef men maar op. vb : Christiaens - Cristiaens - Christiaen -Cristiaen, al deze namen komen allemaal voort van Christiaens onze over over over grootvader. ik heb weet van twee gebroers in de familie en alle twee is hun naam  anders geschreven, ja de secretaris zal zat geweest zijn op dat ogenblik.

Ik vermoed dat je nu wel meer zal weten, wie ik ben, anders vraag het eens aan je moeder Francine van boerke Boelpaep die zal het direct wel weten.

André Christiaens

Alias (Langoor)

Langoor = de oren van een haas

Ik ben in het bezit gekomen van het jacobs glas op voet. Ik woon echter rond Brugge.

kan u mij aub ongeveer de ouderdom van het glas en de eventuele waarde of "zeldzaamheid" zeggen?

ik ben nl verzamelaar en hou graag alle gegevens van een gevonden glas bij

alvast bedankt

fernand

Beste Mia, aangezien de activiteiten van de brouwerij in 1955 werden stop gezet kunt ge uitrekenen hoe oud het glas minstens is. Ik denk dus dat er niet veel exemplaren meer van bestaan. Hoeveel het waard is ? Aangezien de familie Jacobs enge banden met Hombeek heeft zou ik zeggen, onbetaalbaar. Eu, hoe kom je eigenlijk bij Hombeek?  

Tja... alles is zoveel waard als de zot er wil voor geven...

Volgens mij is dit het huis in de Schoorstraat (Heike). Op de voorgevel staat het jaartal 188... aangegeven.

RH, gij hebt nog gelijk ook. Het huis van Frans de melkboer en later van zijn zoon Theo. Toegeven dat er in het verleden wel duchtig aan gesleuteld is. Eigenlijk geen goed voorbeeld van patrimonium bescherming gedurende de voorbije 130 jaar want van het origineel schiet nog enkel de plaat met het jaartal 1883 over.

Die sakkerse Gimyco heeft mij op het verkeerde been gezet. Langoor nu is het weer aan u.

RH, nog even moeten herkouwen. Maar mag ik u nu begroeten als nieuwe Hombekenaar ? In dat geval hartelijk welkom. Een vraagje nog. Wordt het pand nu in zijn oorsprokelijke staat hersteld? 

Beste Mechelaars en ook niet Mechelaars. Zondag is het weer zover. Het schoolpersoneel van de Sint Martinus school samen met heeeeel veel vrijwilligers van alle couleur nodigen u uit op de jaarlijkse plantenbeurs. Voor de 21 keer reeds. Ge moet geen eten of drank meebrengen, alleen een stukske van de terug getrokken belasting. De opbrengst gaat rechtstreeks en integraal naar de schoolwerking. Als het weer het toelaat zal de " Biene Maya " eveneens aanwezig zijn. En laat het nu precies om dat weer zijn dat ik open met nogal sombere beelden van ons dorp maar dat gaat voor rekening van de weerman die niet veel goeds voorspeld. Maar als u een beetje verder kijkt zult ge vaststellen dat Hombeek bij zonneschijn wel wat te bieden heeft. Dus iedereen hartelijk welkom in de bakermat van Sinte Mette. 

Ter informatie, er zijn heel de dag gratis bussen die pendelen tussen het dorp en de industriezone Mechelen zuid. Dus laat u niet strikken door ge weet wel wie hé. 

Even een hersensteuntje 

Beste mensen van Hom"beek,

onlags bezocht ik cafe  "Den Bruinvis"

Niet voor het bier en wel voor de Koffie maar ook voor de Bruinvis die ooit gevangen is.

Wie helpt mij aan anekdotes, krantenartikels, foto's en de juiste data van het voorval

ik hoor de jaren 1932,1934 en 1938 er zou ook een Postkaart bestaan.

Mijn studie omvat de historie betreffende zeezoogdieren in de Schelde en zijrivieren maar

de menselijke kant met anekdotes, krantenknipsels e.d dus niet het wetenschappelijke.

Ik kom graag naar u toe om uw herinneringen te fotograferen zodat ze niet uit uw

verzameling zullen missen.

 

bijvoorbaat dank Robert

 Beste mijnheer Duyndam,

                                                 wij hebben in Hombeek onze eigen heemkundige kring die voortreffelijk werk levert. De naam is " Hoembeka " en heeft zijn stek in een bijlokaal van het cultuurhuis. Je kan er iedere donderdagavond terecht voor vragen, en inkijken van dossiers behoort eveneens tot de mogelijkheden. Ik zou er u ook een en ander kunnen over vertellen maar laat het voorlopig liever over aan de specialisten. Het jaar zal 1935 geweest zijn. Welkom in Hombeek.

de veldwachter Jozef Jaak Van den Bossche was inderdaad de vader van meester Van den Bossche en de schoonvader van Louis Levrier (en niet Lefreve), aannemer in de Bankstraat.

Heel juist Jaak, het was mij ontgaan maar dat gebeurd wel vaker bij oude rakkers. De naam Engelen laat bij mij wel een belletje rinkelen. 

Gim, op 08 / 06 / 2010 om 13.49 uur hebt ge hier een foto gepost met vermelding 1888, wel dat moet 1883 zijn. In een andere post had ik geopperd dat het de woning geweest was van dokter Karel Engelen wat niet het geval bleek te zijn.

Deze boodschap voor het nageslacht. 

Gim, at your service.-))) 

Wat een mooie prentkaart.  Sinds 1990 woon ik in dit huis maar ondertussen zijn er veel verbouwingen gebeurd.  Nu is het een 2 woon.  Ik woon aan de linkse kant.  Het staat in de Eglegemweg, het straatje om naar de Eglegemvijver te rijden?  Zou ik deze postkaart kunnen kopen?  Of zou ze kunnen ingescant worden door een hoge resolutiescanner?

Ook ik bezit nog mooie foto's van vroeger van het huis.  Ik kan ze doormailen als je wil.

Beste Hombeekenaren,

Dit is niet de villa van Stroobants, maar wel het kasteeltje "Hof ter Heide" op het Heike. In dit kasteeltje woonde mijn overgrootouders langs moeders kant. Dit waren boeren en hadden 6 zonen en 1 dochter.

Dit was de familie Spruyt-Van Asch.

(Mijn grootmoeder Marie Spruyt is diegene die nadat ze getrouwwd was met Louis Nagels de uitbaatster was van Café "In de weide".)

 

Mijn overgrootouders hebben nadat alle kinderen uit het huis waren dit kasteeltje verdeeld in meerdere woongedeeltes. Mijn overgrootmoeder is daar nog heel lang blijven wonen in een klein gedeelte van dit kasteeltje. Een gedeelte was verhuurd/ of verkocht(?)  aan Theo Keuleers ( Theo de melkboer) en Maria Jaspers (kleuteronderwijzeres en oudste zus van Walter Jaspers.

Later toen mijn overgrootmoeder (Fien Van Asch) bij haar enige dochter (mijn grootmoeder) is ingetrokken is dit kasteeltje verkocht.

Ikzelf heb nog goede herinneringen aan dit kasteeltje van toen ik jong was.Wij gingen daar regelmatig naar familiefeesten met mijn grootouders en mijn ouders (Achiel Christiaens -onderwijzer en Josephina Nagels - naaister)

 

@ Mady : En waar is dit dan ?

Want bij deze foto stond "Hof ter Heide" in Hombeek.

Ik ben bijna zeker dat dit de hoeve is van de familie Van Doren, aan de overzijde van "Het huis ten Halve"

 

 

Nee, nee dit is in de Walestraat: hof ter heide van Christian De Meester De Ravenstein

Chris heeft gelijk volgens mij.

Ik heb een kartonnen reclamebord te koop op tweedehands van deze brouwerij.

groeten Andre


heeft er iemand tekeningen of fotos van het oude station van hombeek?

 

@Macdave

Ja, maar ik geraak dat hier niet kwijt.

Hallo, 

Ik zit met een vraag over wie er voor mijn gezin woonde in de Kattestraat nummer 53 en ofdat hij in het spiritueel geloofde (reincarnatie en voodoo ofzo)

kan iemand mij hier mee helpen? dank u 

 

@ Steyn :

Waarom ?  Zit ge met (Hombeekse) Klopgeesten of Spoken of zo ?

Gewoon die Nederlandse Ghosthunters bellen.

;-)

@Steyn :

Eigenaardige vraag als ge het mij vraagt. Hombeek was van oudsher een 99,99 procent Christelijk dorp. Dat daar vroeger ook al eens een exentrieke tussen zat is niet abnormaal. Dat er ene zat precies waar jij nu woont en wanneer die daar zat zou ik niet weten. Hebt u daar een mummie gevonden ? Of zoiets wat er op trekt.-)  

@ GL :

Misschien hangen daar nog de geesten rond van al die piloten die Hombeek Airport aandeden in Wereldoorlog I.

:-)

Beste,

Ik zou deze foto graag gebruiken voor een wandelbrochure over het Hombeeks Plateau. Ken je de bron van deze foto? Kan je mij jouw contactegevens doormailen?

 

Vriendelijke groeten,

 

Joke

Beste,

Ik zou deze foto graag gebruiken voor een wandelbrochure over het Hombeeks Plateau. Ken je de bron van deze foto? Kan je mij jouw contactegevens doormailen?

 

Vriendelijke groeten,

 

Joke

@Joke

Er is geen enkel bezwaar dat u deze oude Hombeekse fotos gebruikt zoals ze er zijn. Wie zou u dat willen verbieden ? Toch de boze wolven van achter de Zenne niet zeker.-)

Das allemaal niet zo eenvoudig g.l. op een foto rusten nu eenmaal auteursrechten. Allicht is er hier geen probleem. Over welke foto gaat het Joke?

Peter, u kent dat toch van die kleine, " da ga ni, da ga ni " en dan kwam prompt als antwoord " ne manke ga wel ". Oei da staat toch niet op de ketterslijst zeker.-)

Je kan er mee lachen, maar MBlogt krijgt toch enkele keren per jaar een vraag om foto's te verwijderen waarop auteursrechten gelden. Het blijft de verantwoordelijkheid van diegene die de foto hier post.

Aai Peter, er is geen enkele fusiegemeente die hier zo in de etalage staat als Hombeek. Daar zijn we over de Zenne wel een beetje fier op zeune. Ook spijt dat het nu niet meer kan zeker.

Beste,


Voor een reportage bij de VRT ben ik op zoek naar de contactgegevens van Emile (Milo) Saerens. Beschikt één van jullie over deze contactgegevens? Of kan iemand me misschien verder op weg helpen?

Alvast bedankt,

Eline De Boeck

Geen klopgeesten noch spoken... als ik thuis zit heb ik het gevoel dat er nog iemand anders is, iemand dat er niet meer is, kan de boer zijn die er vroeger woonde? 

 

Gebeurde wel vaker in Hombeek Steyn. Dit is een bewijs van bodemtrouwheid denk ik.

Wie weet hierover meer ?

Het zou het bord boven een cafe(deur) in het middenveld geweest zijn.

 

Beste Jan, met middenveld bedoeld men het vrij grote landbouwgebied begrensd door de Zemstseweg, de Houtestraat, de Kattestraat en de Bankstraat. Door de eeuwen heen werden langs deze straten links en rechts wel wat woningen gebouwd. Heden ten dage is het zelfs bijna volgebouwd. Er bestaan zelfs geruchten dat het niet lang meer gaat duren vooraleer het helemaal word opgegeven. Ooit was er een landingsbaan voor vliegtuigen parralel aan de Bankstraat en tijdens WO 2 heeft een Engels vliegtuig er met succes een noodlanding uitgevoerd. Cafe het Minneveld zegt mij persoolijk niets maar u kan zich eventueel wenden tot Hoembeka, de Hombeekse oudheidkundige kring. Van der wilt is wel een Hombeekse familienaam.

@G.L.: Ik ken het Middenveld te Hombeek niet, maar het was me nog niet opgevallen dat 'midden' aldaar zou uitgesproken worden als 'minne'. Is of was dat gebruikelijk? In West-Vlaanderen zou 'minneveld' allicht op een veld voor plezierige bezigheden slaan, of integendeel op een mijnenveld. Te Hombeek zullen die springtuigen wel bijna klinken als in Mechelen. Wat spookten die van Hombeek dan rond dat café uit?

Ja Some, over dat MINNE heb ik ook mijn twijfels alhoewel het door sommige Hombekenaars  wel zo word uitgesproken. De mogelijkheid bestaat eveneens dat het bord gewoon van ergens werd meegebracht. Maar dan zitten we nog altijd met " VAN DER WILT " en de plaats van dat cafe. Of was het oorspronkelijk toch " MINNEVELD ". Daarom zouden we beter Hoembeka eerst aan het woord laten.

Het is maar te hopen dat de sloophamer niet nog een keer wordt bovengehaald. Het is genoeg geweest. 

Nu 300.000 euro is voor een stad als Mechelen wel een hoop geld en dan spreken we nog niet over de renovatie. De vraag kan wel gesteld worden of dit een kerntaak van een stad is en of er geen dringender problemen moeten aangepakt worden.

Met dank aan Gimycko.

Wie zou er nu aan denken om daar zestig jaar later bommen uit 14/18 te gaan zoeken ? Als ik het las in de krant dacht ik dat het een aprilgrap was. Maar ja, burgertje om den tuin leiden lijkt overal een beetje " IN " te zijn.  

Es 't dan toch klare gekomme mi joender Minneveld?

Some, ze worden zot denken ze in Oembeik. Ze zouden die gasten beter de rioolputjes laten reinigen en het kerkhof laten onderhouden. Dat zou pas goed besteed belastingeld zijn. De waarnemende ... mag nog meehelpen.

Hello,

 

Kan iemand mij meer uitleg geven over het schuurtje en Wis Van Tolhuysen.

Was blijkbaar familie van mij en daar ik bezig ben met onze stamboom had ik graag wat meer uitleg gehad. Ik weet ondertussen al dat mijn familie van Hombeek afskomstig is.

 

@Magda,

De naam Wis Van Tolhuyzen zegt me wel wat maar ik denk dat u zich best zou wenden tot de oudheidkundige kring Hoembeka. Je kan die vinden op het web en die zullen u met zekerheid en groot plezier verder helpen. Succes.

Hallo Magda,

 

Beter laat dan nooit, misschien heb je al gevonden wat je zoekt over Wis Van Tolhuyzen,

maar misschien heb je daar iets mee.

Wis, was getrouwd met De Craen, maar haar man is voor de oorlog verdronken in de vijver

van het kasteel van Baron de Meester in den boskant tijdens een zwem partije.

Van deze man heeft Wis, vier dochters , Leonie - ?????- Ivonne - ?????

Leonie heeft het cafe het schuurke open gehouden en is dan naar Mechelen op de Veemarkt

naast de brouwerij van Van Diepenbeek het cafe in het Wit Geel Kruis gaan open houden haar man was van Kapelle op den Bos, daarna is Wis gaan cafe houden in het schuurke tot einde de jaren 50. De twee dochter is gaan wonen in Battel, haar naam is geloof ik Josfine ben er niet zeker van.

Tijdens of juist voor de oorlog is Wis terug hertrouwd met Louis Absillis en heeft er een dochter mee gekregen die Annie noemde, Annie is ondertussen ook overleden en woonde te Westrode Wolvertem. Rond de jaren 60 is de andere dochter Yvonne die getrouwd was met Albert Theugels in het schuurke gaan cafe houden, tot Yvonne haar man is gestorven.

De vierde dochter van Wis, dus ook nog een De Craen is getrouwd met de zoon van een loodgieter Verlinden uit Humbeek, later hebben ze nog het cafe open gehouden De Leeuw van Vlaanderen aan het station te Hombeek, GL. heeft het hier hoger ook al vermeld.

De vierde dochter haar man noemde Gust Verlinden, Gust zijn vader was de broer van Albert en Frans Verlinden beiden smid, Albert was smid op den dries en Frans op de halvesteen te Zemst-laar. Het waren echte Hombenaren.

Als Wis, haar dochters het cafe schuurke open hielden, woonde Wis in haar huis in de Rechte straat, recht over de boerderij van Spoelders. Dit huis was haar eigendom.

Wis, haar broer was de Meul, zijn zoon deelde de gazeten uit te Kapelle op den bos, hij had nog een broer Willy en een zuster Jose van de meul, getrouwd met de zoon van dokter Engelen, Karel Engelen reeds overleden. Ni en haar dochter Joske hielden ook cafe recht over de autobussen van Marcel De Reys waar nu de Plekpot is. Het cafe van het schuurke was eigendom van de brouwerij Van Diepenbeek of van bier uitzeter Beque uit Zemst,dat weet ik niet juist, later opgekocht door Baron de Meester.

Ik hoop u daarmee wat verder geholpen te hebben.

Christiaens André

Ja,GL zoals ik u noem, ik was ook geschrokken op 1 november van het verwaarloosde kerkhof.

De mannen die graven plaatsen die kunnen nog geen rechte lijn houden.

Waar zit Somers nu??

 

Langoor,Somers ? Wie is dat ?

GL.

Is dat geen zaadhandel in Mechelen. hihihihihihihii

 

 

Allez, Hombeek gaat mee op in de Vaart der Volkeren !

Chiro en Jeugdhuis verhuizen naar ultramodern nieuwbouw

;-)

Fijn Gim, dat ge dit nog eens bovenspit. Inderdaad, ze verwachten volk uit Griekenland .-).

Trouwens Gim, moet er eerst nog een robbertje worden uitgevochten in verband met het dicht gooien van de trage wegen. En die zijn er nogal een beetje langs den andere kant van de Zenne weet ge. 

Binnenkort mogen we weer, met zijn allen, naar Oembeik-Deurrep voor de Nationale Plantenbeurs.  De Lente is dôôdelijk int land.

:-)

Gim, ge komt toch oek ? Maar laat u a.u.b. niet spotten door die maniak oot 't stad. Oembeik gaa het oa noet vergeve.