Loop ik, daarnet, effe het boekenwinkeltje binnen in den Ouden Bruul (aka Desiré Boucherystraat). Na het betalen van het bestelde boek propt, zoals gewoonlijk, de vriendelijke werknemer, naast het boek, nog een extra foldertje.
Meestal is dit een lijstje met nieuwe uit te komen boeken, want de commerce moet nu eenmaal draaien, en omdat ik dit niet erg vind gaat dit nooit linea recta de vuilbak in.
Deze keer echter geen lijstje, maar een titel van een nieuw te verschijnen boek. Nu is het niet mijn bedoeling om hier nieuwe boeken aan te prijzen, maar deze is misschien toch wel een leuk hebbeding voor de echte Mechelover.
In maart verschijnt er namelijk een boek met als titel : De Geschiedenis van het Parlement en de Grote Raad van Mechelen door L. Th. Maes. En hierbij het kort verslagje over het boek dat meekwam met de folder :
Dit boek is een standaardwerk, verantwoord geïllustreerd met onder meer een tiental landkaarten die het rechtsgebied van Parlement / Grote Raad doorheen de eeuwen aanschouwelijk voorstellen.
Het boek bevat tevens talrijke bijlagen, zo onder andere de volledige tekst van het beroemde Edict van Thionville (December 1473) waarbij het Parlement van Mechelen werd opgericht.
Een naamlijst van quasi alle leden van Parlement / Grote raad is eveneens als bijlage opgenomen.
Door de voetnoten, na elk hoofdstuk, te groeperen is een vlot leesbaar boek ontstaan dat zich zowel richt tot de rechtshistoricus, de jurist, de historicus als tot de geïnteresseerde leek.
Dan volgt nog een opsomming over lengte en breedte van het boek, het aantal pagina’s, het aantal foto’s, de prijs, enz.
Misschien niet direct spek voor ieders bek, dus een mogelijke rush zullen we zeker niet verwachten. Maar misschien ontbreekt dit boek nog in de verzameling van sommigen.
(Schepenhuis)
Blijft echter wel de vraag of dit boek echt nieuw is of gewoon een opgekuiste en aangepaste versie. Want eenzelfde boek (met eenzelfde titel en auteur) kwam ik onlangs nog tegen op één of andere verkoopswebsite.
Het is een bewerking voor zover ik weet. Onder andere Mechelens bekendste stadsgids Marcel Kocken heeft eraan meegewerkt. Binnenkort wordt het voorgesteld
Tiens, ik was in diezelfde boekhandel een paar dagen geleden (ik ben daar zowat kind aan huis) en ik kreeg geen foldertje mee :o(
Wel zat ik meer dan 10 jr geleden op kot in de peda van het pastoraal centrum (Varkensstraat/Merodestraat) en daar gingen de 'Mechelse gesprekken' door, een internationale conferentie waar mensen van alle delen vd aardbol naar toe kwamen. Heel boeiend! Ik weet niet of dat nu nog steeds doorgaat...
De Mechelse gesprekken werden in de jaren twintig van de 20 ste eeuw georganiseerd door kardinaal Mercier tussen Katholieken en Anglikanen met de bedoeling de twee kerken dichter bij mekaar te brengen. Zij waren ook de aanzet tot een oecumenische beweging die , als ik tenminste de secretaris van de Kardinaal mag geloven die er enkele jaren geleden eens een kleine lezing over had, het begin waren van een beweging die de hele katholieke kerk kon enthousiasmeren en die tot vandaag de dag zijn aanhangers zou hebben in Rome. Als goede atheist weet ik er niet veel meer over en versta ik er vermoedelijk ook niet te veel van. Maar in de grafkapel van Mercier in de st.Rombouts hangt er een gedenkplaat aan die "Mechelse gesprekken" uit die periode. Ik was zelfs aanwezig in de jaren zestig bij een herdenkingsmis van die gesprekken. Leerling van Scheppers weet je wel. Het was de tijd van Leuven Vlaams en "Suenens of Barabas" was toen al een slogan, want die mis werd door Katrdinaal Suenens opgedragen. Leuke herinnering
@ Rudi,
bedankt voor de uitleg. Het was puur toeval dat ik daar toen was; ik zat daar op peda toen ik aan de KHM studeerde, en als Erasmus-student in Engeland verbleef, dus ik kon de 1e zit niet doen, en de 2e zit (in de zomer van 1996) was dus eigenlijk mijn 1e zit, en gelukkig slaagde ik voor alle vakken.
De kamers van de peda (behalve de mijne dus) werden toen ter beschikking gesteld voor de conferentie. En aangezien ik vloeiend Engels spreek en mijn ouders ook in het kerkelijk mileu vertoefden, was het zeer boeiend om met mensen van Amerika, Canada, Zwitserland etc om daar over te praten.
Toevallig ging ik gisteren een boek bestellen in Forum, en ik vertelde dat ik had gehoord over het boek wbt Raad van Mechelen, en ze gaven me 2 folders mee,
1) 'een nieuw boek met betrekking tot Mechelen, verschijnt in maart, L.TH. Maes: De geschiedenis van het parlement en de grote raad van Mechelen)
(Het boek dus van hierboven aangehaald)
2) 'lijst van de nog verkrijgbare werken over Mechelen'
namen:
-Marcel Kocken
-Henri Installè
-Van Caster
-onze Rudi
-Van den Eynde
- Lucas van de Leur
- Jan Adriaenssens
- Luc Perdieus
-oud dominicanenklooster
-Dames met Klasse
-Het steen en de burgers
-Meer dan water en brood
-Mechelse liedjes: cd met bijdrage van oa Rudi, Ferre....