de geboorte van een bier

(foto's: Jan Smets)

Elk jaar, op de verjaardag van Karel V, het onder de Mechelse vleugels van tante Margriet, opgevoede Keizerlijk neefje, wordt in 't Anker naar goede traditie de 'Cuvée van de Keizer' gebrouwen...  Bierliefhebbers kruisen die datum likkebaardend aan in hun agenda's.

Deze morgen was mijn wekkerradio onverbiddelijk: want om 5u45 startte het proces in onze vermaarde Mechelse brouwerij.  En ik..., ik wou er bij zijn!

Het werd een overweldigend succes, met een pak méér dan honderd gasten, die welkom werden geheten door de directeur van de brouwerij, Charles Leclef, himself - waarna gidsen en brouwer Hans, de rondleidingen verder zetten in kleinere groepjes (mét ook een kleine 'omweg' naar de Whiskey-opslagplaats; maar da's een ander verhaal...)

 

(brouwerij-eigenaar Charles Leclef links, en gids Erik Vekemans rechts....)

De Cuvée van de Keizer is een speciale versie van de Gouden Carolus Classic, met een verrijkt smakenpallet en aangevuld met mysterieuze aroma's.  Het bevat 11% alchohol en de gecarameliseerde mouten verenigen de ronde warmte van wijn met de frivole frisheid van bier...

 

(waar bier is, is 'den echten Mecheleir', Jackie Maes (links) aanwezig...)

De Cuvée wordt in flessen gebotteld met een speciale champagnekurkdop.  Zo kan hij zéér lang bewaard worden op keldertemperatuur van ongeveer 12 graden. 

Het is dus werkelijk een degustatiebier om te koesteren!

 

En... we konden zelfs proeven van heerlijke pannenkoeken, gemaakt met de Cuvée van de Keizer...  Ja, we werden verwend in de brouwerij!

Ik was niet alleen in het Anker...

 

Proevend van vorige cuvée-edities...  En: jong geleerd is oud gedaan!  ;-)

En nu: proeven van de 'wort'... een tussenstap in het proces...  

 

 

En nu: gezondheid!

Op de Keizer! 

en de Jans zag dat het goed was.........

Mooi verslag, Jans.

Goh, wat was ik dààr graag bijgeweest zeg ! Moet vast superinteressant geweest zijn: de foto's bewijzen dat alvast!  Prachtige (foto-reportage), Jan!

Waren die honderd mensen allen uitgenodigd, VIPS, of werd dit ergens aangekondigd? Ik heb het alleszins volledig gemist..
Mocht de gelegenheid zich nog eens voordoen en ik weet het op tijd, wil ik dit ook wel eens meemaken...

Bon, we kunnen weer "Cuvée van de Keizer" drinken!!! Schol!

@Markec dat was aangekondigd, ik las het bvb op www.nieuwsuitmechelen.be

Helaas kon ik er ook niet bij zijn, werk ging voor deze keer.

Hopelijk op één van de volgende edities.

Zeer mooie foto's Jan, ik ben er van overtuigd dat het dat vroege opstaan meer dan waard was.

@ Markec

Elk jaar op 24 februari kan je het brouwproces volgen in de brouwerij Het Anker.

Elk jaar, sedert 1999,  wordt er op de verjaardag van Keizer Karel (24 febr.) de "Cuvée van de Keizer" gebrouwen  

Dus Markec zet het in uw agenda voor 2010

@Marc VC - ben op heel wat nieuwskanalen geabonneerd en koop regelmatig "de Gazet", maar het is me dus ontgaan, eigen schuld dikke bult dus ;-)

 

@Iene: Bedankt, ik ga zéker jouw wijze raad opvolgen ... al ga ik niet tot 2010 wachten om nog eens een Cuvee van de Keizer of een ander lekker Ankerbier te drinken he... ;-)

Doen Mark!  't is echt de moeite om mee te maken!  En dat vonden niet alleen de Mechelaars.. Ik hoorde ook 'Hollands', Engels en... Italiaans praten...

24 februari 2010 wil ik er idd. absoluut bij zijn.. 't is genoteerd ;-))

Schitterende reportage Jan. Als het brouwsel op flessen wordt getrokken zal ik mijn ideale :-)  kelder eens aanvullen.

 

@markec: ik zal in 't oog houden dat ik je volgend jaar een uitnodiging stuur, want het is enkel op reservatie.

Of je wordt lid van een "bier-nieuwskanaal" , dan krijg je die uitnodiging zelf in je mailbox ;-)

Of gewoon in het email-adressenbestand geraken van de brouwerij, dan wordt je ook regelmatig aangeschreven!

Mooie reportage Jan. Heb een aantal bekende gezichten gevonden, bv de Miel, de man die naast onze Jacky staat!

Gewoon lid worden van de nieuwsbrief van Het Anker. Zelfs deze import-mechelaar wist ervan. Maar ik kon er helaas niet bij zijn.

Volgende keer beter Eelco!  Hollanders die zovééééééél  van Mechelen houden zijn hier steeds welkom!  ;-)

 

info@hetanker.be

www.hetanker.be

je kan blijkbaar al geweldig goed overweg met nieuwe camera Jan!

Prachtige foto's!

Je kan ook lid worden van de enige Mechelse Bierclub, The Beer brothers, dan krijg je ook via email of via hun clubboekje het reilen en zeilen van de Mechelse bier-en brouwwereld toegestuurd. Je wordt ook op de hoogte gehouden van de ganse Belgische bierwereld.

Het loont zeker de moeite ! 

zie :  www.thebeerbrothers.be

  

Eén schoonheidsfoutje, Jans, maar ik neem het je niet kwalijk. Charles Leclef is de eigenaar van de brouwerij en de brouwer is ene Hans ( achternaam vergeten ). Ere aan wie ere toekomt....

aha, nog een bloggende beerbrother! ;-)

Dankjewel voor deze correctie Rudi!  je hebt gelijk.  En die 'Hans' heeft ons voortreffelijke uitleg gegeven, samen met een gidsende collega van jou, Erik Vekemans...

(ik verbeterde het in de tekst)

idd. Katrientje

Tiens JanS, is er daar die avond ook gepraat over de nieuwe zaak in de Katelijnestraat ?

s'avonds weet ik niet...  Ik was er dan ook 's morgens tussen 5u45 en 10u30....   ;-)

Maar vorige week, de laatste week van 'de twee palen', was ik daar op een vergadering, en  hoorde ik héél andere geruchten over 'de nieuwe zaak'...  Het zou daar,in de Katelijnestraat, euh...een heel andere 'invulling' krijgen.  Maar of dit een wild gerucht is, of een grond van waarheid bevat??  Wie weet meer?

Je maakt me echt nieuwsgierig Jan ... :-)

Drank is den duvel

maar ik kom er goed mee overeen ;-)

Over die nieuwe zaak in de Katelijnestraat zal wel niet gepraat zijn omdat die zal geopend worden door de vorige uitbater van de brasserie, Jean-Louis Leysen. Die was de zaakverder van de brasserie en huurde de zaak van de brouwerij. Wat er gaat komen in de Katelijnestraat staat nog niet echt vast. Maar er is buiten het feit dat de brasserie dus door een derde werd uitgebaat (Leysen) niet de minste band tussen Charles Leclef (eigenaar) en Leysen ("gerant") De brouwerij heeft het grootste deel van de oppervlakte van de brasserie nodig voor uitbreiding.Vermoedelijk blijft wel de gelagzaal, maar die zal door Charles Leclef of een andere gerant opengehouden worden. Ondertussen is de brasserie dicht sinds zondagavond 22/2/2009. En dat na negen jaar.

 

...en toch was er al in de kranten te lezen hoe de zaak er in de Katelijnestraat zou uitzien...  Blijkbaar staat alles nog niet vast.

Ik ben blij dat er in de toekomst nog 'iets' van de huidige zaak blijft op de Guido Gezellelaan...  (ook de winkel zou uitgebreid worden)

Ondertussen heeft men andere plannen met die nieuwe zaak. Deels winkel, deels eetgelegenheid met mogelijkheden voor kookclubs of feestjes met een gastkok en opvang van groepen vanaf 30 pp. Maar alles ligt nog niet vast

Mooie reportage Jan. Helaas ben ik een wijndrinker. :-/

He Jackie.heb ge er een voor mij gedronken? de Lowee .USA

Ja, Louis, jammer dat Amerika zo ver weg is hé...  We hadden graag met jou geklonken!  ;-)

Beste Markec en andere bloggers

Inderdaad, de Open Brouwdag vindt steeds plaats op 24 februari (geboortedag van Keizer Karel). Die dag wordt traditiegetrouw de "Cuvée van de Keizer Blauw" gebrouwen (de Cuvée van de Keizer Rood volgt sinds 2008 enkele dagen later). 

Iedere bierliefhebber mag het eerste brouwsel live meemaken.  Om organisatorische redenen vragen wij wel om tijdig te reserveren.  Dit kan steeds vanaf 1 december via het.anker@telenet.be.

(beste jans :  info@hetanker.be niet actief, maar toch bedankt)

Via dezelfde email kan u inschrijven op onze "Carolus-flash" : als er brouwerij-nieuwtjes te rapen zijn, wordt dit via een kort berichtje rondgestuurd.

Tot slot : na de verbouwingswerken zal de brasserie inderdaad opnieuw heropend worden in eigen beheer.   Een datum is nog niet gekend, maar van zodra meer informatie gekend, zal dit op onze website geplaatst worden.

Paul

Brouwerij Het Anker