Festival van Vlaanderen in nood

Het is weer eens zover: het Festival van Vlaanderen-Mechelen ontving vorige week een negatief preadvies vanwege de muziekcommissie van de Vlaamse Gemeenschap (de zakelijke beoordeling was positief). Daardoor komt de subsidiëring van het festival mogelijk in het gedrang.

Enkele van de verwijten:

"De programmering is behoudsgezind en getuigt van bloedarmoede. Het Festival slaagt er weliswaar niet in om een dynamiek op gang te brengen omdat het visie en energie mist. Het Festival van Vlaanderen - Mechelen heeft een profiel zoals sommige Festivals van Vlaanderen in het verleden hadden en nu nog steeds hebben. Er zijn met andere woorden weinig nieuwe invalshoeken. Er worden op artistiek vlak weinig avontuurlijke keuzes gemaakt."

Wat zie ik echter opduiken in de programma's van het festival?

 • het engageren van jonge en beloftevolle concertsolisten (bvb. Yanna Penson, Sandra Paelinck, Veerle Bosmans, Enigma Kwartet, Béatrice Reibel, Els Biesemans)
   
 • het presenteren van klassieke muziek op attractieve locaties, zoals in de kamermuziekconcerten "ten huize van".
   
 • het opzetten van valabele samenwerkingsverbanden met lokale partners: Cultuurcentrum, Stedelijk Conservatorium, Haydn-Biënnale, Kathedraalconcerten...
   
 • het programmeren van Vlaamse muziek uit heden en verleden.
   
 • aandacht voor nieuw repertoire (bvb. in de concerten van Emanon Ensemble, Olivier Latry, Vlaams Radiokoor)
   
 • grensverleggende projecten, bvb. "L'escalier du diable", "Confrontations" van Wim Henderickx, beiaard en electronica.
   
 • interessante omkaderende activiteiten in de vorm van concertlezingen.

Het lijkt mij intellectueel en artistiek oneerlijk om een dergelijke programmatie als "behoudsgezind" getuigend van bloedarmoede" te bestempelen, enkel en alleen omdat er een gezond evenwicht is tussen klassieke concerten en meer avontuurlijke programma's.

Het Festival van Vlaanderen is één van de belangrijkste pijlers van het cultuurleven in Mechelen en bewijst dat het deze verantwoordelijke positie op een manier kan invullen die voldoet aan de hoogste eisen. Daarom is het meer dan nodig om een tegenstem te laten horen bij het betreurenswaardige advies van de muziekcommissie van de Vlaamse Gemeenschap.

Hierbij doe ik een warme oproep aan iedereen om een steunbetuiging te mailen aan directeur Veerle Declerck, veerle[at]festival.be , om deze tegenstem meer kracht bij te zetten.

(bron afbeeldingen: website FvV Mechelen)

Doe ik graag Wannes!!

Ik ook Wannes.

En de mijne vertrekt zo!

en de mijne ook. Kopie aan Bert Anciaux sturen of gaat die hier niet over?

@ Dat zal wel weer een advies zijn  van zelfbenoemde "kunstpausen", die graag bepalen wat jan met de pet mooi moet vinden.

Ik doe mee en stuur eveneens een "steuntje" aan FvV.

@Rudy, doe maar copie aan Bert den bleiter, het is zijn actie(?)terrein.

Veerle Declerck liet mij weten dat er al heel wat hartverwarmende reacties binnenkwamen. Bedankt aan de reageerders, we keep up the good work!

 

Wannes, weet jij wie er eigenlijk in die muziekcommissie van de Vlaamse Gemeenschap zit ? Ik betwijfel ten zeerste dat dit een "advies" is dat op "inhoud" gebaseerd is. Er wordt op een arrogante en vage,ongefundeerde manier met straf klinkende termen als "bloedarmoede" en "weinig avontuurlijk" geschermd , maar ik betwijfel of de geachte commissieleden daarbij gehinderd worden door enige kennis van het eigenlijke programma. Hebben ze het wel gelezen ?? Of wordt er hier een politieke afrekening gemaakt ? Zou het niet kunnen dat Mechelen wat te braaf is geweest in zijn (politieke) lobbying ?

Veerle zal van ons (mijn vrouw is al bezig...) wel een mailtje ter steun krijgen (wij steunen haar trouwens ook door een - reeds uitverkocht ! - concertje bij ons thuis :-) ), maar ik betwijfel of het de individuele steunbetuigingen gaan zijn die iets gaan uithalen. Ik denk dat het Bart Somers of Frank Nobels zijn die  beter hun lobbying moeten doen... Dit is gewoon onaanvaardbaar !

 

Tja, men hanteert soms héél eigenaardige normen wat betreft cultuur...

Herinner je je nog de Mechelse Beethovenacademie?

http://www.mechelenblogt.be/2006/06/mechels-orkest-te-koop-op-ebay

 Eddy, ne kunstpaus wat is dat ? Ik dacht dat er maar ene paus was en gij spreekt van pausen.

@GL bij de dokter kunt ge een voorschrift halen voor pilletjes tegen het vergeten! Er is hier toch al dikwijls verwezen naar Wikipedia voor uitleg. Probeer daar eens....

@ Jansenius: met enig voorbehoud (ik kan de betrouwbaarheid van de bron niet inschatten) hier de ledenlijst van deze commissie:

 

1 Luc Mishalle, voorzitter

2 mevr. Elly Rutten, ondervoorzitter ,

3. Rik Bevernage,

4 Julia Bucz,

5 Dirk Coutigny,

6 Moniek Darge,

7 Klaartje De Bonnaire,

8 Joost Fonteyne,

9 G Huismans,

10 Johan Huys,

11 Gert Keunen,;

12 An Overbergh,

13 Tatjana Scheck,

14 Patrick Smagghe,

15 Melike Tarhan,

16 Veronique Verspeurt,

17 Dirk Verstockt

@ Wannes: "De programmering is behoudsgezind en getuigt van bloedarmoede. Het Festival slaagt er weliswaar niet in om een dynamiek op gang te brengen omdat het visie en energie mist. Het Festival van Vlaanderen - Mechelen heeft een profiel zoals sommige Festivals van Vlaanderen in het verleden hadden en nu nog steeds hebben. Er zijn met andere woorden weinig nieuwe invalshoeken. Er worden op artistiek vlak weinig avontuurlijke keuzes gemaakt."

Volgens mij slaat de muziekcomissie de nagel op de kop betreffende het Festival van Vlaanderen - Mechelen en is uw oproep om een steunbetuiging te versturen aan Het Festival van Vlaanderen - Mechelen dan ook een zeer sympathiek initiatief.

De commissie kan natuurlijk gelijk hebben. Ik heb te weinig kennis van dit veld om hierover een mening te hebben.

Dat ik van Mechelen ben betekent niet per se dat ik achter Festival van Vlaanderen, Mechelen moet staan.
 

Verder heb ik wel een vijftal dergelijke emails gekregen voor andere verongelijkten van deze commissie.

Tja, wie ben ik om SMT tegen te spreken. Klassieke muzikanten zijn immers nogal kleurloos en saai, bloedarmoedig zou je bijna kunnen zeggen: ze zouden bvb. beter al eens een hotelkamer afbreken , zich af en toe aan de drugs wagen, zich profileren in de media met allerlei familiale perikelen . Op die manier zouden ze het respect van het grote publiek kunnen verdienen. Gewoon afschaffen die handel dus. En sexy zijn ze ook al niet, hoewel dat af en toe nog wel eens wil meevallen. ;-)

éWannes: ik heb me de moeite getroost via Google de doopceel van een aantal van die pijpenplakkers uit uw lijstje na te trekken, veel grote lichten heb ik daar niet tegengekomen.

Ik heb ongeveer de helft gecheckt en werd het me stilletjesaan teveel, want ochgodacharme, veel die die figuren zitten lokaal verweven in het organiseren van festivals, zullen dus wel hun eigen nest zoveel mogelijk gunstig beoordeeld hebben. Maar of ze daarbuiten veel in het muzieklandschap betekenen???

Nog maar eens "schande voor die beoordelingscommissies!", ze zullen ondertussen wel hun vetbetaalde aanwezigheidspremies  getrokken hebben!

Moge de heren samenstellers van die commissies, die waarschijnlijk ook in een commissie zitten, ten eeuwigen dagen het zuur krijgen bij het verorberen van hun commissiedinertjes!

Verdoemme kwaskwaad! 

ik wou namelijk iets meer te weten komen over deze uitzonderlijke group ? waarom moeten wij altijd naar brussel of naar Antwerpen gaan of nog beter naar Gent ikben dan ook zeer benieuwd of ik aub ook eens diesuper vrowen eens in mechelen ooit eens kan beluisteren in ons mooije stadje als mechelen is dus lieve mensen van het stads gebeuren ?? doe ons eens een heel grootplezier en nodig die straffe meiden die mamas zappas eens uit bedankt alvast van hanny //: