Battel in beeld

met categorie:  

Zélf heb ik nog een oude foto van het huisje van mijn overgrootouders aan de Battelsesteenweg in Battel...  Een foto uit een grijs verleden die ik koester.

En toch zijn er niet zo gek veel ouwe prenten van deze Mechelse wijk te vinden.  Dit zegt althans Jan de Laet, die al heel wat opsporingswerk heeft gedaan.  Daarom sprak hij al een aantal mensen aan die Battelse roots hebben, of sterk begaan zijn met dit stukje Mechelen.

want...

Jan lanceerde de vraag naar beeldmateriaal al eens in een post van mij ('Tussen Zenne en Dijle'), maar omdat ik ook wel wat liefde voel voor Battel, wil ik ze nog eens extra in de verf zetten in deze nieuwe topic!

Jan De Laet is bezig met een fotoproject: 'Battel in beeld'.

De eerste foto's werden reeds op hoge resolutie ingescand bij de medewerking verlenende Erfgoedcel.  En...men is van plan op de Beeldbank een aparte categorie 'Battel' aan te maken.  Bovendien wil men voor alle geïnteresseerden op gepaste tijd een leuke presentatie brengen.

Mooi!

Nu is men druk bezig om mensen aan te spreken, om affiches te verspreiden...  En ook op Mechelenblogt wil ik dit toffe fotoproject ondersteunen!

Méér info bij:

Jan-de-laet@telenet.be

 

Mechelaars zijn geboeid in het verleden in sepia en  kartelrandjes.  Dit bewijst ook het succes van de Beeldbank.  Daarom dus ook deze oproep!

Zo ben ik zelf ook al eens beginnen snuffelen in schoendozen en vergeelde albums.  En zo vond ik ook deze huwelijksfoto uit het begin van vorige eeuw.  Het is een foto van het huwelijk van m'n groottante Elisabeth Van der Poel; en ik ontdek op de foto mijn grootmoeder, overgrootouders én zélfs betovergroutouders...  Een door-en door Battelse familie.  Een mooi tijdsdocument.

Maar foto's van verder 'Battels decorum' kan ik niet vinden...  Tenminste niet in mijn verzameling.  Want in een aantal fotoboeken van Mechelen, kan je nog wel wat tegenkomen van verdwenen windmolen, café's, kerk, kasteel van baron Empain...

Ook zin om zélf eens te zoeken in de schatten op zolder, Batteleirs?  Doen!

En ni alleen de Batteleirs, maar ook de Mecheleirs en de Muizenaars en .........

Battel Brug

Battel Chateau

Leestsesteenweg Battel

Uit de verzameling van Jos Nys 'geplukt' - foto geplaatst op Flickr:  aanleg van een Battelse wijk in de jaren vijftig:  De Tolhuisstraat, met op de achtergrond het historische tolhuis van Battel:

En...foto op Flickr gezet door Vincent Vangeel:   weerom de toegang tot kasteel Empain naast Leuvense vaart en de Sint-Jozefkerk van Battel:

Vraag het aan Van Butsel die denkt toch van alles op d'hoogte te zijn!

En binnenkort een nieuw straatnaambord "Baron Eduard Empainlaan".  Het huidige is niet meer te lezen. Even geduld!!!

Fantastisch dat jullie ook een handje willen toesteken. We proberen deze zomer een eerste - voorlopige - presentatie klaar te stomen die we dan in het najaar zouden willen tonen. We houden jullie op de hoogte.

Goedenavond,

ik woon zelf helemaal niet in Mechelen maar ik ben op zoek naar historische informatie van deze streek. De periode die mij interesseerd is net na de bevrijding in de periode november 1944 tot maart 1945. Er bestond toen de ABC-express, een Amerikaanse vrachtwagen bevoorradingsroute die liep van de Antwerpse haven naar de steden Luik en Charleroi. Men vertrok vanuit Antwerpen via de Boomse steenweg en dan via Willebroek, Blaasveld, Heffen en Battel naar Mechelen, Leuven, Tienen en Luik. Een vriend van mij die in Battel woont vertelde mij dat de vrachtwagens dag en nacht over de brug van Battel reden. Is er iemand die hier verhalen of foto's over heeft? Alvast bedankt! Ik doe er een foto bij die ik uit een boek heb: "De kleine Belg in de grote oorlog".( ik hoop dat het lukt anders contacteerd u mij maar langs mijn e-mail)

Mvg,

Raf

@Raf

           Zoals Anoniem schreef op 27.2.2009. Aan Karel vragen, die weet inderdaad alles. 

@G.L.

Bedankt, maar hoe bereik ik deze Karel?

Groetjes,Raf