F. Olbrechts, P.J. Vandenhoute and A. Maesen - Ivory Coast Expedition - 1938/1939
Terwijl, in 2009, in Mechelen feest wordt gevierd rond 450 jaar Aartsbisschoppelijke Stad, werd internationaal 2009 uitgeroepen tot het Darwin-Jaar.
In 2009 is het 200 jaar geleden dat Charles Darwin werd geboren en 150 jaar geleden kwam zijn boek On the Origin of Species uit. Geen ander wetenschappelijk werk heeft ooit een vergelijkbare omwenteling van ons wereld-en zelfbeeld veroorzaakt.
Doch, genieën worden nu eenmaal miskend, alhoewel, door de jaren heen, meer onderzoek en inzichten de Stellingen van Darwin bevestigen en zelfs uitbreiden, ondanks de pogingen van Hedendaagse Creationisten, die dit alles in vraag stellen.
Voor zover deze gegevens aangaande een briljant wetenschapper, maar dan borrelt bij mij de vraag op ofdat Mechelen, door de eeuwen heen, eenzelfde type wetenschappers heeft voortgebracht.
Misschien zijn ze niet van eenzelfde kaliber als Charles Darwin, maar enkele namen zijn ons natuurlijk wel bekend : Rembert Dodoens, Pierre-Joseph Van Beneden en Frans M. Olbrechts. Maar wie ben ik vergeten ?
@Gimycko: natuurlijk ben je er een paar vergeten: een ganse resem mensen hierboven te vinden in de rubriek: "Wie Blogt"! ;-)
@ Jokke :
Aha, en hebben die allemaal een PhD, dat kan wedijveren met die van Rembert Dodoens, Pierre-Joseph Van Beneden en Frans M. Olbrechts ?
:-)
gim: je spuit per uur meer vragen op de wereld dan de wereld kan beantwoorden. Je kent de uitdrukking dat ' een sot ' ( en dat is niet persoonlijck bedoeld ) méér vragen kan stellen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden. G.L. doet ondertussen dapper zijn best ( en dat meen ik ) om serieus mee te bloggen maar van jezelf begin ik mijn wenkbrauwen te fronsen. Neem nu eens een positie in zonder de hulp van wikipedia of van welkdanig ander soortement hulp-machien. Hulp vanuit Oostende kan ik nog pruimen maar zeg nu zelf ook eens iets dat van jezelf komt. Noem nu zelf eens iemand die je bent vergeten. Vwala, nu ligt mijn handschoen bij jou.;-)
@ Luc :
Een drietal personen van dit kaliber heb ik al vernoemd, maar er moeten er meer zijn. Ik heb het niet over kunstenaars, schilders of zangers (daar zijn er genoeg van die ik kan opnoemen), maar in dit specifieke gebied (wetenschappers) zijn we misschien een pak dunner bezaaid dan bv Antwerpen of Brussel. Ik heb het hier niet over een onbekende laborant in een Medisch Bedrijf in Mechelen Noord of zo, maar personen die mee hebben bijgedragen aan de inzichten in allerhande wetenschappelijke gebieden (wat die ook mogen geweest zijn).
Mocht er nog een naam vallen, zal ik zelf wel op zoek gaan naar meer info en kan ik er misschien een artikeltje aan wijden op de Mechelse Wikipedia.
Omdat je er zelf over begint: wat te denken over die medewerkers van Tibotec in Mechelen Zuid die baanbrekend werk leveren op gebied van aids bestrijdingsgeneesmiddelen. Vroeger hadden we een pater Damiaan die zich daarvoor op zijn ambachtelijke manier inzette maar dat is wel een klein beetje passé. Tegenwoordig gebeurt het meeste toch in ploegverband dus enkelingen ga je niet direct meer vinden.
@ Luc :
Pater Damiaan aka Jozef de Veuster was a) geen wetenschapper en b) niet van Mechelen. Dus hij valt af.
:-)
Ik ben nog eens ff wezen googlen, maar de zoekterm Wetenschap(pers) uit Mechelen levert zo goed als geen nieuwe namen op. Kunstenaars, schilders, ambachtslui en zangers daarentegen...
Niet alleen Mechelen maar heel België is een wetenschappelijke woestijn. We hebben twee oases in de vorm van nobelprijswinnaars nl. Ilya Prigogine en Christian De Duve. Voor beide heb ik een enorm respect.
Ik ben zelf bioloog, wat de affiniteit tot het werk van Christian De Duve verklaart. Prigogine's werk heeft echter ook links met biologie en zelfs met het werk van Darwin. In 2001 heeft iemand van mijn projectteam nog een interview gehad met Prigogine, ik zoek het in het weekend nog even op. Ik heb nog steeds spijt dat ik er niet bij was. De man overleed nog geen twee jaar later.
Ikzelf heb nog les gehad van Ilya Progogine. Een goed spreker, en een bezieler, ik ben van opleiding o.a. natuurkundige, en dus wat men kan noemen 'wetenschapper'.
Voor zij, die willen weten wie deze persoon hier, hier een linkje, met foto. De Nederlandse versie is iets minder uitgebreid.
Op vraag volgende reactie:
@ Luc :
Wreed bedankt !
Ik heb het artikel op de Wikipedia effe opgezocht en gelezen en de (bewegende) tekening oogt indrukwekkend !
En het is net nu (13022009) dat de firma Galapagos, een Nederlands-Belgisch bedrijf, oa gevestigd in het Industriepark Mechelen Noord (Generaal De Wittelaan), wordt vernoemd in een doorbraak tegen de Ziekte van Alzheimer.
Misschien ontwikkeld of ontdekt in Mechelen, alhoewel hier het Galapagos Corporate Headquarters is gevestigd.
Lees hier het artikel in Elsevier !