Hebben de Geschiedenis van Mechelen en de Geschiedenis van de Kennis van Elektriciteit linken of verbanden ?
Velen zullen zeggen : “Ja, natuurlijk, want er is de Elektriciteitsstraat in Mechelen” en de lolligerds onder ons zullen zeggen : “Ja, natuurlijk, want als er nen stadsderby wordt gehouden, dan vallen er vonken !”
:-D
En al ben ik groot voorstander van de digitale krant (aka krantenwebsites), laat ik me (en dit enkel) in het weekend nog wel eens verleiden tot de aankoop van zo een papieren exemplaar. Leuk voor bij de koffie en het vangt je broodkruimels op.
En in de papieren weekendeditie van onze Sven kom ik, in de afdeling Magazine / Multimedia het verhaal tegen van Allesandro Volta (1745 – 1827). Een briljante geleerde uit het Italiaanse Como, die zwaar onderzoek heeft verricht en dingen heeft verwezenlijkt op het gebied en de kennis van Elektriciteit. We hebben het natuurlijk (nog) niet over gloeilampjes (we zijn half 18e / begin 19e eeuw), maar de mogelijkheden die Volta, met zijn kennis ontwikkelde, maakte hem tot een popster uit zijn tijd en hij werd met eenzelfde allures ingehaald, toen bij oa Napoleon Bonaparte. En elke leerling Ellentrik kent nu eenmaal de maataanduiding Volt als de SI-eenheid voor elektrische potentiaal.
Leuk, denkt U, maar wat heeft dat met Mechelen te maken ? Wel, in dat artikel (in de gazet) staat oa volgende bewering :
Twee jaar lang reisde Allesandro Volta door heel West-Europa en zocht hij alle geleerden op die in die dagen met het fenomeen van de elektriciteit in de weer waren. Ook in het Belgische Mechelen en Brussel ging hij op bezoek.
Waren er in die tijd, in Mechelen, mensen bezig met het onderzoeken naar de krachten en mogelijkheden van elektriciteit ? Eén naam kan ik me wel bedenken.
Als verlichte geest viel Ernest Coloma in zijn tijd niet uit de toon. Hij was een groot kunstkenner en -verzamelaar, natuurliefhebber en wetenschapper met bijzondere aandacht voor mechanica, techniek, fysica en astronomie (Zo bezat de baron in zijn rijke, merkwaardige verzameling ook drie ballons voor experimenten). In 1775 vroeg hij aan het stadsbestuur de toestemming voor het plaatsen van een observatorium voor astronomie op het dak van Sint-Romboutstoren. Ook liet hij een deel van het peervormige dak van het torentje van het Hof van Hoogstraten openbreken voor een observatorium (zo liet hij er bliksemafleiders installeren - een nieuwigheid in die tijd - tot onsteltenis van de buren die dachten dat de bliksem daar eerder zou door aangetrokken worden).
Uit de Mechelse Wikipedia
Zijn er nog meer namen of weten sommigen meer over personen die hebben meegeschreven aan een mogelijke Mechelse Historische Zoektocht naar Elektriciteit ?
Méér over graaf Ernest Coloma: op mijn oudere topic:
http://www.mechelenblogt.be/2006/05/een-baron-met-spaans-bloed-ernest-co...
Ik heb misschien nog een naam gevonden die Mechelen linkt met de Geschiedenis van Elektriciteit : Eelco Kruidenier.
Die woont in (of rond) Leiden en weet dus alles over... de Leidse Fles.
En Eelco komt geregeld in... Mechelen !
:-D
Ikzelf heb geen weet van de reisverhalen van Volta, maar aangezien electromagnetisme één van mijn passies is, ben ik wel geinteresseerd.
ps. Gim, heb je daarnet nog een frietje zien bestellen ... smakelijk !
Het is niet onrealistisch te denken dat Volta langs kwam bij Coloma. In 1782 reisde Volta door West Europa, en In 1775 vroeg hij aan het stadsbestuur de toestemming voor het plaatsen van een observatorium voor astronomie op het dak van Sint-Romboutstoren.Maar hij liet ook een deel van het peervormige dak van het torentje van het Hof van Hoogstraten openbreken voor een observatorium, en hij installeerde er bliksemafleiders. (In 1775 vindt Benjamin Franklin de bliksemafleider uit.)
Ik lees ook in sommige biografieën: In 1782 he visited the principal seats of learning in France, Holland, Germany, and England, and met many of the representative men of the day. Dat hij niet naar Belgïe kwam was logisch, want dat bestond nog niet. :-)
Was Coloma toonaangevend genoeg in die tijd, voor Volta om hem te bezoeken ? In die tijd waren er heel wat gekken die met het vreemde fenomeen electriciteit aan het experimenteren waren !
@ Peter :
Die frietjes werden misschien wel opgewarmd door Mechelse Elektriciteit. Wie weet. Met dank aan die oude Mechelse Elektrologen.
PS : Ze hebben gesmaakt.
Dit lijstje zal Peter dan zeker wel interesseren :
Mijlpalen in de geschiedenis van Elektriciteit en Magnetisme
En omdat het onderwerp me wat te prozaïsch is (dichters zijn vreemd ;-), plaats ik er maar een poëtisch 'geladen' plaatje bij... Het werd genomen op het dak van een 17 verdiepingen tellend flatgebouw in de... Electriciteitstraat...
(foto: Jan Smets)
Er wordt hier nog een beetje rond de hete brei gedraaid.Alles begint met de wet van OHM.Wie nog meer ? Direkt melden.
Ik hou me vooral bezig met de Wetten van Maxwell, en vooral met een beschrijving met behulp van differentiaalmeetkunde. Enfin, dit om maar te zeggen dat elektriciteit (en magnetisme) ook gewoon meetkunde zijn ... :-)
@ Peter ,
I = U X R ?
Maar dan afgeleid van De Wetten van Maxwell.
De wetten werden in 1865 geformuleerd door James Clerk Maxwell in termen van 20 vergelijkingen in 20 variabelen. In 1884 werd een veel kortere notatie, die gebruik maakte van vectoranalyse, geïntroduceerd door Oliver Heaviside en Josiah Willard Gibbs.
(Bron Wikipedia)
@ Peter,
Gebuisd.
U = I X R
R = U : I
I = U : R
Nu niet meer vergeten hé
(zucht) Misschien kunnen we het toch over een beetje Mechelse geschiedenis hebben ?
@ Peter,
wat heeft het voor zin als we niet weten over wat we bezig zijn.
Dan zou ik zwijgen, of beter herlees de post een keer ...
...of...een beetje over 'poëzie', met dit schalkse, en erg volkse aftelrijmpje...
'Ellentrik, mekanik, waterleiding, stinkfabrik...'
Ik weet het - het is nogal 'plattekes', maar 't is dan ook niet van mij... ;-)
Deze wél: (weer genomen vanop het dak van een 17 verdiepingen tellend flatgebouw in de ...Electriciteitstraat...)
(foto: Jan Smets)
@ GL : Allemaal heel interessant.
En je bent precies op de hoogte. Misschien Oud Ellentrikleraar geweest in de Technische School in Oembeik ?
Dus misschien hebt gij een idee wie eventueel Allesandro Volta in Mechelen mogelijk zou willen gezien hebben en omwille van welke Mechelse Uitvinding of nieuwe bedenking aangaande Elektriciteit ? Buiten Ernest Coloma kan ik niemand direct bedenken, maar jij misschien wel.
@ Peter,
zuchten lost niets op en vluchten kan niet meer.
ik zet mee in Jans. Vanop het dak van een 17 verdiepingen tellend flatgebouw in de ...Electriciteitstraat...zie je ook een heus Mechels Palazzo ! De ideale plaats voor Coloma of Volta om een bliksemafleider te plaatsen ?
(Foto Peter Meuris)
En nu zijn we gelanceerd, want op het dak van een 17 verdiepingen tellend flatgebouw in de ...Electriciteitstraat...zie je natuurlijk ook een bliksemafleider !
(Foto Peter Meuris)
Nog een 'bliksemafleider'.... (want er hangt 'electriciteit' in de lucht...;-))
oude reclame in 't Leitje...
(foto: Jan Smets)
@ Gim,
ga dat eens vragen in Pfronten, Esslingen, Langen, Babenhausen en, en ,en
@ GL :
Aha, en zijn die allemaal van Mechelen ? Adresses, if you please !
:-D
@ Gim,
geen enkele, maar ge kunt die vinden op het net.
@ Gim,
om op uw uitgangsvraag te antwoorden.Wie heeft er in Mechelen meegewerkt aan de ontwikkeling van de electriciteit en zijn toepassingen.Geen mens.
Maar om positief te blijven wil ik toch mijn vroegere leraars in den TSM naar voor schuiven met name Lowieke Goovaerts ( mijn naamgenoot ) en den Ballon.
zodde ni allemaa beter eu pilleke pakken? Hier zijn er een paar bezig gelijk Duracel-k....
trek misschien gewoon 'de pries' uit Jokke... ;-)
@jans: 't is toch nachttarief? ;-)
Zouden er zo geen ellentriekmoppen bestaan ? Misschien zit er wel nen echte Ellentrieker in de zaal !
:-)
@Gimycko: eu reutselke:
tzie zwet en tangt an neun draad?
@ Jokke :
Mijn zwarte computermuis aan uwe wasdraad ?
:-D
@Jokke, ne slechte electricien!
Een ander mopje: voraleer iemand op de electrische stoel te executeren zegt de "beul" naar het schijnt 'je vous mets au courant'.....
Peter, dat dakwoningkje is het mechels verblijf van mevrouw Becquet-Pans en werd vele jaren geleden bovenop het appartementsblok (dat het hare was) opgericht door een een Putse firma.
Nogal riant en luxueus van inrichting hoor............
Becquet:Heeft dat te maken met de cementfabriek dan ? Enfin, ik was er dan niet zo ver af van de Mechelse Palazzo.
@marc, hoe weet gij dat dat optrekje "riant en luxueus" is. Zijt ge daar binnen geweest? Dat met die bogen is het terras en het overdekte zwembad, naar het schijnt...
Een grote Mechelaar op gebied van Electriciteit is ongetwijfeld Emanuel Pauwels die in 1947 een schuurtje transfo's voor industriele toepassingen ging ontwikkelen en bouwen totdat zijn schuurtje te klein werd ...
@ Aossa,
vanzelfsprekend klinkt de naam van de firma Pauwels wereldwijd als een klok wanneer het over electriciteit; en dan voornamelijk over transformatoren gaat.Het betreft echter maar een toepassing van de wetten van magnetische velden en electrische stromen.
In 1831 was het Michael Faradays die de verhoudingen tussen electrische stromen en magnetische velden ontdekte.In 1885 waren het de Hongaren Karoly Zipernowski, Miksa Deri en OttoTitusz Blathy die een patent namen op de transformator.
Dat de firma Pauwels in de voorbije decenia hier fors aan gesleuteld heeft strekt haar tot eer en Mechelen kan hier natuurlijk trots op zijn.
@ G.L.
Is er dan toch iets dat ten oosten van de stinkende Zenne ligt dat de moeite van het ophemelen waard is?
Meer dan ge denkt Jef.