Verkeerssignalisatie krijgt beurt.

met categorie:  

Elf werklieden van de stad zijn deze week begonnen met onderhoud en aanpassen van verkeersborden en andere signalisatie in Battel. De andere wijken en dorpen volgen later. Aan de wijkraad van Battel werd gevraagd om een handje toe te steken om problemen en wensen in kaart te brengen. (bron)

Binnenkort wordt ongetwijfeld ook aan wijkraad Centrum de vraag gesteld om een lijstje samen te stellen. En aangezien iedereen het centrum gebruikt en vele handen het werk licht maken...


Waar in het centrum moet verkeerssignalisatie gerepareerd, aangepast, verwijderd, toegevoegd, ... ?

 

In het begin van alle toegangsstraten naar het centrum: een grote geschilderde "30" op de grond want die kleine bordjes zie je makkelijk over het hoofd.

En gaan we iets zeggen over die in-de-grond-zak-paaltjes? ;-)

AH!  D-d-don't  b-beat  me  m-master!

t Is de moment, met 5 minuten politieke moed, hebben we een verkeersvrij centrum tussen de verzinkbare paaltjes. Ik denk dat de politici in kwestie wachten tot er een ongeval gebeurt, of tot ons Margriet van haar sokken wordt gereden :-)

En veel verkeersborden ? Misschien even het verkeersbord Parking Melaan op het kruispunt ABstraat/KatelijneStraat even verwijderen ? Veel parking is er niet meer over op de Melaan :-)

 Wat is dat voor een uitleg : " een verkeersvrij centrum ".Dit betekend zoveel als dat wij mensen uit de fusiegemeenten met de auto niet meer welkom zouden zijn in de stad.Wat zou men er in de stad van denken als wij de bruggen over de Zenne zouden opblazen.Laat die egoistische trekjes maar zitten hé.

 En dat ons Margriet alle dagen haar leven riskeerd, dat is haar schuld niet, daar zijn anderen voor verantwoordelijk.

akkoord met een verkeersvrij centrum als het openbaar vervoer 24/7 rijdt en met een minimum aan 5 bussen (of trams zo u wilt) per uur en gratis voor iedereen

utopie helaas

 En wat die verkeersborden betreft, J....heeft er nog magazijnen mee vol steken.Alles op maat van Mechelen.Halo !

@Lfys: De paaltjes staan, zoals je weet in het gebied tussen Onder de Toren, Bruul, Befferstraat en Merodestraat, dus een erg beperkt gebied midden in de stad, en iedereen is welkom, natuurlijk :-) van egoisme is hier geen sprake.

Of toch ... ik wil niet dat ik met een groep toeristen wordt overhoop gereden naast het standbeeld van Margaretha ...

Maar nu je het toch over de paaltjes hebt. Ik pleit voor het gebruik er van teminste op zondag .... want:

- ofwel heeft men overheidsgeld verkwanselt door paaltjes te zetten die men niet gebruikt

- ofwel gebruikt men die paaltjes ... en daar heeft men juist 5 minuten politieke moed nodig in de gemeenteraad deze paaltjes te laten functioneren.

 Verniet gaan de katte naar de roar zoa Netels zegge.

En daar kan ik me ook in vinden.  De hele stad hoeft natuurlijk niet verkeersvrij.  Dus: de niet-inboorlingen kunnen nog best gemotoriseerd de stadsgracht oversteken....  ;-)

Ik woon trouwens ook 'buiten de wallen', en voel me ook al fietsend en wandelend welkom binnen de muren. 

En verzinkbare paaltjes zonder doel: tja, lijkt me ook wel nutteloos.

In mijn loze straatje mag het Verboden-te-parkeren-bord directemundo terugkomen.  Het is verdwenen bij de bouw van de building De Cupeyre en nu deze afgewerkt is heb ik het nog niet terug gezien.  Door al die parkerende auto's is mijn loze straatje wel extra smal geworden en gevaarlijk voor voetgangers.

 Ik weiger de politieke toer op te gaan over die paaltjes maar in een democratie is het de mening van de burgers die bepaald wat moet en niet moet en niet een of andere clan.Helaas wordt dat nogal eens over het hoofd gezien.Dat geld ook voor deze stad.En die paaltjes zijn nu eenmaal niet aangekomen bij de bevolking.

@Lfys: er komen nog een paar van die paaltjes bij (Vismarkt/Nauwstraat) aan de voorziene kostprijs van 75.000 euro; aan die tarief zullen ze wel 18karaats verguld zijn.....

@Eddy: Das behoorlijk van prijs, maar die zullen dan weer wél gebruikt worden, naar ik hoop ?

Ik vraag me af waarom de binnenstad verkeersvrij zou moeten zijn ?
Als elke weggebruiker doet wat hij moet doen, is, er toch geen enkel probleem ?
Door het verkeersvrij maken van de stad, zouden de goeien het met de slechten moeten bekopen.
Mensen die goed te been zijn, willen een verkeersvrij centrum.
Mensen die geen auto hebben hopen op het verdwijnen van parkeerplaatsen in hun straat.
Mensen met een auto willen dan weer wel vrije doorgang en parkeerplaatsen bij de vleet.
Ik vraag me af of we niet allemaal alleen maar aan onszelf denken ?

@Jan: Deze discussie hebben we reeds eerder gehad. Het gaat hem niet over het verkeersvrij maken van de stad, maar van een beperkt deel, desnoods alleen op zondag, en het gaat hem zeker niet over 'enkel aan onszelf' denken.

Ik hoor vaak van toeristen die de zaak van op een afstand bekijken (en die ook last hebben van het zoeken naar parking), dat ze verrast zijn door een auto die lang de Grote Markt rijdt. Men verwacht het daar niet, en het is daarom ontzettend gevaarlijk.

Volgens mij heeft de auto zijn plaats in de stad, maar dan op plaatsen waar hij voorzien is. En ik duvel ook wel eens als ik weer geen parking vind, maar er zijn nu eenmaal oplossingen van VINCI. En ja, dat graag gratis voor mensen met een gehandicaptenkaart.

Ik heb goede vrienden die hun leven in een rolwagen doorbrengen, en zij hebben ook baat bij een verkeersluw centrum 'achter de paaltjes'. En je hebt gelijk, als iedereen zich keurig aan de regels houdt is het misschien niet nodig. Maar dat blijkt niet te kunnen.

[on topic]: En wat de verkeersborden betreft. Grote kuis doen lijkt me een goede zaak ... Hoe simpeler hoe beter !

Langs een kant is het heel populair om te zeggen van we gaan eens snoeien in de verkeersborden, maar langs andere kant is er nog steeds de wegcode die bepaalt welk paaltje waar moet staan, niemand heeft die daar zomaar gezet.
Een tijd geleden heeft eens een automobilist een proces aangespannen tegen een gemeente, en gewonnen, omdat een verkeersbord zgz niet goed zichtbaar was en daardoor geraakte hij in een ongeluk.

Ik woon nu 58 jaar in Mechelen-centrum en voor mij mag dat op zaterdag én zondag gerust verkeersvrij, paaltjes omhoog dus, naar mijn mening is daar net minder politieke moed voor nodig dan voor ze in de grond te laten zitten!

My 2 cents.

In de Adegemstraat staat ter hoogte van de Karmelietenstraat een bord dat aangeeft dat je enkel richting centrum mag rijden. Dat klopt niet, want het verkeer uit de De Langhestraat (heeft voorrang van rechts op verkeer in de Adegemstraat!) en uit de Hertshoornstraat (uitrit Lamotparking!) mogen de Adegemstraat oprijden richting Ring. Dit levert dus potentieel zeer gevaarlijke situaties op voor het verkeer in de Adegemstraat richting centrum als je niet bekend bent met de werkelijke situatie.

Best dit bord dus zo snel mogelijk verwijderen!

Naar mijn ervaring moeten er dringend borden geplaatst worden in de Ridder Dessainlaan, die de voorrang van rechts aangeven, want blijkbaar snappen de meeste weggebruikers niet dat wie uit de zijstraten van rechts komt, voorrang heeft.
Op zonnige dagen is daar vrij druk verkeer van de parkbezoekers die daar dan op vreemd terrein zijn en verkeerdelijk denken dat ze zich op een voorrangsbaan bevinden.
 
@Peter : Dat aan onszelf denken bedoel ik ook op mezelf hoor.
Het is niet om een discussie uit te lokken, maar gewoon een mening.
Mijn stelling is, dat de Politie veel strenger en kordater moet optreden, zodat de mentaliteit verandert en het te duur wordt om als een gek door de stad te scheuren.
 
Het Margaretha standbeeld is volgens mij gewoon op een totaal verkeerde plaats neergepoot.
Het ware beter en veiliger geweest dat men ons Magriet had laten staan in 't midden van de verkeersvrije Grote Markt, waar ze thuishoort.
 
 

 

 *

Een schoolvoorbeeld hoe het niet moet, kan je vinden op de hoek van de Astridlaan en de Mgr. Van Nuffelstraat!

"De hoogte van borden binnen de bebouwde kom bedraagt vanaf de onderrand van het bord: min 2 meter en max 2,5 meter boven de grond"  lees ik op:

http://www.wegcode.be/forum/index.php?action=printpage;topic=14307.0 

Maar ja, als je teveel in één keer wilt zeggen...........

@ Jan G: ik snap uw punt, het gaat mij ook nog eens m'n wagen of mezelf kosten omdat ik stevast mijn voorrang pak als ik daar recht op heb, maar als je elke verkeersregel ook nog eens moet gaan aanduiden met borden is het eind zoek he. Dan heb je op den duur zo'n wirwar van borden, dat je door de bomen het bos niet meer kan zien.

@ Jokke: ze kunnen er altijd nog ene naast zetten ...

da's ook vaak zo'n slimme actie, lantaarnpalen en/of borden die zo geplaatst zijn dat je er met moeite nog langs kan. Waarom niet aan de rand van de straat/stoep, waarom altijd in het midden? Erg handig voor kinderwagens en rolstoelen ...

Voorangsnegatie is een zeer groot probleem in Mechelen. Haast overal wordt dit met voeten getreden, vooral de manier waarop bussen van 'De Lijn' zich, vol met mensen, voor het verkeer durven gooien is ontstellend. In de Ridder Dessainlaan neem ik ook altijd mijn voorrang als het mogelijk is. Ik heb daar echter al tweemaal agressie verkregen van de voorrangsplichtigen. Ze vonden dat ze voorrang hadden omdat "ze op de hoofdbaan zaten", "voorrang van rechts daar niet gelde volgens die idioot, waarom kon hij wel niet vertellen".
Ik ben van mening dat een voorrang aan rechts niet dient aangeduid te zijn. Controleer meer op voorrangsnegatie en de mensen zullen wel oppassen. Voorrangsnegatie is trouwens één van de belangrijkste oorzaken van ongevallen (dit in tegenstelling tot snelheid, wat de gevolgen wel kan verzwaren, maar slechts zelden de oorzaak is). Voor diegenen die regelmatig in Frankrijk rijden zal al wel opgevallen zijn dat men ginds de voorrang aan rechts wel goed toepast, waar dat vroeger zeker niet het geval was.
Als we nu eens stoppen met een rijbewijs voor het leven af te leveren en overgaan tot een houdbaarheidsdatum voor een rijbewijs zouden we veel oplossen. We kunnen via een theoretisch examen al nagaan of iemand de voorrangsregels kent, een eerste voorwaarde om ze te kunnen toepassen. Dat zou al een stap voorruit zijn. Onlangs stond nog in de krant dat er in dit apelandje duizenden mensen rondrijden die hun rijbewijs zo hebben gekregen. Het voorleggen van een (dubieus verkregen) rijbewijs uit één of ander land is voldoende om een in vele gevallen een Belgisch rijbewijs te verkrijgen. Bovendien heb je nog een hele lichting chauffeurs die indertijd hun rijbewijs hebben gekregen na een verklaring op eer in het gemeentehuis. Dat er dan mensen rondrijden die de regels niet kennen mag niet verbazen.
Misschien nog een laatste opmerking omtrent voorrang aan rechts, fietsers dienen zich hier ook aan te houden ! Al zijn ze quasi altijd overtuigd van het tegendeel.

Ik ben het volkomen eens met u, JC.
Soms wordt de indruk gewekt dat er in Mechelen een soort van voorrang van de breedste straat of voorrang voor wie star vooruitblikt en niet remt geldig is.
En vooral de voorrang van fiets, onvoorstelbaar eigenlijk, normaal gezien heeft de tram altijd voorrang maar bij gebrek daaraan is die plaats bij ons ingenomen door de fietser, iets dat ik dagelijks ondervind wanneer ik mij door de stad verplaats op mijn fiets(!!) komt er een andere fietser van links: 9 kansen op 10 dat je in de remmen kan.

@Katrientje, mij heeft de hele toestand daar in de Ridder Dessainlaan al één total loss opgeleverd, gelukkig zonder gekwetsten.
 
Je kan inderdaad geen bordenbos plaatsen, maar dan moet er wel heel dringend aan verkeers(her)opvoeding gedaan worden.
Ik neem ook mijn voorrang, tenzij er een vrachtwagen aankomt :-), en dan krijg je meerdere malen een middenvinger te zien.
 
Eigenlijk is het nog het ergste, dat de meesten niet eens beseffen dat ze in de fout gegaan zijn.
 
Ook de fietsers op de laan denken dat ze volledige voorrang hebben, omdat ze ervan uitgaan dat op een suggestiestrook dezelfde regels gelden als op een gewoon fietspad.
Ik heb bij het uitrijden van de straat zelfs al meermaals op de rem moeten trappen voor een groepje schoolkinderen, vergezeld van hun leraars, die volkomen de voorrangsregels aan hun laars lappen.
Als zelfs de leraars het niet snappen, is het wel heel erg nodig dat er meer educatie nodig is.

Jan, gisteren bijna mijn auto kwijtgespeeld door een pipo die dacht dat je in de bocht voor het hotel (ge weet wel, tussen de bruggen in staan en dan de laan op willen draaien) langs rechts me inhaalde. Is daar echt niet de eerste keer dat da gebeurd - ja ik heb daar altijd mijn pinker op staan dus het is niet dat ze het niet weten - dus hopelijk duurt de heraanleg van heel dat vierkant rond punt niet te lang zodat m'n auto  en de op het daar aangelegde zebrapad overstekende voetgangers het overleven.

Gisteren moest ik wel remmen of een onschuldige voetganger zou onder m'n wielen gestoken hebben, maar als die er niet was geweest stak dat golfke in m'n flank, zonder schaamte/schuldgevoel van mijn kant!

Vandaag in Het Nieuwsblad:

"Ook in de rest van het centrum moet het met veel minder auto's aangenamer toeven worden. Dat is tenminste de ambitie van de stad.'We laten een uitgebreide studie uitvoeren die oplossingen moet geven voor het autoluw maken van de binnenstad', zegt Geys. "

Ik las het ook . Een nieuwe studie ... (zucht)

Ook Gazet van Antwerpen (artikel SvH) bericht vandaag over de nieuwe studie om de binnenstad autoluwer te maken.  Karel Geys is een groot voorstander van een autoluwe IJzerenleen ('de IJzerenleen autolouw maken lijkt me de logica zelve met een autoluwe Grote Markt en Vismarkt in de buurt. De pleinen sluiten dan mooi op elkaar aan. (...)) maar de handelaars denken daar wél anders over...

Er zal dus nog aardig wat over gediscussieerd worden...   ;-)

Een nieuwe studie, dit gaat mijn verstand te boven, de paaltjes staan er, waarom worden ze niet gebruikt?

De knuppel in het hoenderhok: paaltjes omhoog! Verkeersbroden hoger dan mijn 197 cm!

Maar toch vooral een bijna fysieke afsluiting van de buurt rond de brusselse- en hombeeksesteenweg voor zwaar verkeer! Of toch een groot neonbord voor het industriegebied aan het rondpunt aan afrit 10, dit liefst ook in een groot aantal oosteuropese talen.

Hoe vaak er wel niet sukkelaars met tientonners rond de plaisancebrug dwalen of proberen te draaien in de pareipoelstraat (met de plantenbakken, zeer goed initiatief).

Of de paaltjes op zondag gebruiken, dan zijn de winkels bijna allemaal dicht ...

@Peter : Dat lijkt me een mooi compromis.
 
Op zondag hebben de handelaars geen hinder of economische schade door het verkeersluw, of zelfs verkeersvrij maken van de binnenstad.
 
Erg mooi zou het helemaal zijn, als ook de autobussen dan uit de stad gebannen worden en vervangen worden door paardentrams, zodat het geheel iets romantisch krijgt.
De stad blijft dan op zondag gespaard van uitlaatgassen, een enkele paardenscheet niet meegerekend :-)

@Peter, de middenstand heeft voorgesteld om de paaltjes te gebruiken na de winkeltijd! Dan wordt het 's avonds automatisch rustiger en leuker voor de voetgangers en fietsers. En dan zou ook het avondlijke en/of nachtelijke rondjesdraaien van sommige chauffeurs eindelijk stoppen.

Ik vraag me af of we door 's avonds en 's nachts de stad verkeersvrij te maken, de criminaliteit niet de hoogte zouden injagen ?
Waar auto's passeren, is volgens mij de kans minder groot dat een eenzame wandelaar het slachtoffer wordt van onverlaten die anders bijna geen risico lopen, gezien te worden.
Ook de kans op inbraken vermindert op plaatsen waar mensen kunnen voorbijkomen die de kans op betrapping vergroten.
 
Ik woon (gelukkig) zelf niet in de binnenstad, maar is het echt zo druk in de stad, 's avonds en 's nachts na sluitingstijd, dat men de boel zou moeten dichtgooien ??
 
Ik kan me best inbeelden dat het voor de stadsbewoners niet echt gezellig is als ze bvb naar de Carrefour gaan om hun wekelijkse boodschappen te halen, daarna gezellig gaan eten in de Lunch Garden en dan, na sluitingstijd, aan de stadsrand moeten gaan parkeren en van daaruit een kilometertje mogen sleuren met zware boodschappentassen.
 
Een verkeersvrij stad, het klinkt allemaal best mooi, maar of het dat in praktijk ook echt is, weet ik niet.
Ik betrap er mezelf regelmatig op dat ik het al rot vind als ik mijn wagen niet voor de deur kan parkeren en 20 meter verder moet gaan staan, als ik met boodschappen thuiskom en ik denk dat heel veel mensen datzelfde gevoel hebben.
We zijn door de evolutie tenslotte allemaal rotverwende luxepaardjes geworden.

 Vanaf maandag worden aan de Zennebrug in Hombeek de paaltjes omhoog gezet.Ik zal op het einde van het jaar weten te zeggen hoe plezant dat is.Een ding kan ik vertellen dat veel mensen het niet zo leuk vinden.Maar als het zoals in de stad echt " niet moet " is het een beknotting van de vrijheid.

Mijnheer GL, waar gij u eigenlijk druk in maakt, ik versta dat eigenlijk niet, het gaat hier enkel om de Ijzerenleen, de Vismarkt en den Bruul. Als ik destijds met mijn kinderen in Hasselt of Gent ging winkelen, de vaderlijke plicht, was het daar in de verkeersvrije straten gezellig druk en aangenaam vertoeven, nooit heb ik de behoefte gevoeld om daar de wagen te willen parkeren.

Binnenkort wordt ik 59, ik heb ook nog den tijd meegemaakt dat ge met de auto tot overal voor de deur kon rijden, net gelijk gij, maar de tijden zijn veranderd, dat was in een ver verleden, kijk maar eens in de spiegel. Mijn eerste wagen, een kever, had nog plakskes die uit de zijkanten kwamen in de plaats van pinkers. Ondertussen is het aantal autos met vele malen vermenigvuldigd. Ge kunt dat toch niet vergelijken.

Ik begrijp dat ge in Hombeek woont, net zoals mijn dochter en mijn jongste zoon.
Als die mij komen bezoeken met de wagen parkeren ze zich op een paar honderd meter van mijn deur en de rest doen ze te voet,daar hebben ze nog nooit over geklaagd.

Misschien, GL, kan ik, als het u moest interesseren eens een verhaal vertellen.

Zeven jaar geleden ging ik in de garage drank halen, ik hoor mijn vrouw zitten lachen voor den tv. Ik ga naar de keuken, zet alles in de ijskast, en als ik in de living kom, dan zat ze daar in haar zetel, en ze is nooit meer wakker geworden. Zo rap kan het gaan in het leven, op een paar seconden is het gedaan.

 

Daarom vraag ik mij af hoe het mogelijk is dat een grote mens gelijk gij zich zo kan kwaad maken in een paar straten die op bepaalde momenten verkeersvrij worden?

Daarom vraag ik mij ook af of het dat wel waard is om u druk in te maken, want het laatste dat mijn vrouw gedaan heeft, is gelachen, en dat is voor mij een zeer grote troost, ge hebt er geen gedacht van, dus als ge u nog een keer zit druk te maken, denk dan eens bij uzelf: is het dat wel waard? Want het kan sebiet gedaan zijn.

 Mijnheer Delaet,

                               met alle respect voor uw familiaire toestand en niet mis te verstaan ook voor uw mening maar over dit thema bestaan zoveel verschillende meningen.De uwe is ene, de mijne is een andere en natuurlijk zijn er nog die van zovele andere burgers , handelaars, horecazaken,leveranciers enz.En het gaat helemaal niet over een paar paaltjes maar over het feit of we een aanzet geven om de binnenstad verkeersvrij te maken.En bij mijn weten is daarover in de verste verte geen consensus.En dan zijn er ook al die mensen die wat ouder worden en niet meer zo goed te been zijn, er zijn de ouders met kleinere kinderen, er is het openbaar vervoer en er is natuurlijk ook Vinci Park. Gaat ge die allen het centrum verbieden ?Dus als ge denkt dat ik mij daar druk over maak vergist u zich toch een beetje, maar ik zal wel goed luisteren wat bovenvermelde belangengroepen mij vertellen.

Het gaat niet over heel het centrum, maar over slechts 3 straten zoals ik reeds aanhaalde.
Het doet mij plezier dat ge naar iedereen wilt luisteren.

Vriendelijke groeten en prettig weekeinde.

'Achter de paalkens' :-)

Allez vooruit. Nu weer terug naar de les.

Waar in het centrum moet verkeerssignalisatie gerepareerd, aangepast, verwijderd, toegevoegd, ... ?

't Is maar dat ze bij 't stad weten wat er allemaal gedaan moet worden, hè. :-)

Het zou een mooi ding zijn als een aantal kruispunten, die regelmatig toeslibben, met witte ruitpatronen op de grond beschilderd werden. De betekenis is: alleen betreden indien je kan oversteken dus niet stilstaan op dat kruispunt, zodat het verkeer uit de andere richting zich niet vastrijdt als het hun beurt is om het kruispunt over te steken.

@Luc, dat ruitjespatroon kan mooi zijn, maar is niet nodig. De reglementen voorzien immers al dat ge geen kruispunt moogt oprijden dat ge niet kunt verlaten. Het blokkeren van het verkeer , zoals spijtig genoeg teveel gebeurt, is strafbaar...

Anderzijds wordt ge regelmatig 'uitgescholden' door medeweggebruikers, indien ge U aan de reglementen houdt.....

 

 

 

Jokke oep zeun .. heeft een mooie foto geplaatst. Vele van deze palen staan midden op het voetpad. Leuk voor mensen met kinderwagens en rolstoelen. En dan maar zeggen dat men kiest voor het STOP- principe. Ook de hoogte van de borden is een probleem op tal van plaatsen. Voor onze buurt werd dit reeds gemeld via de wijkagent, de verkeerspolitie, de wijkraad en rechtstreeks aan de schepen. Telkens wordt beloofd dat men dit zal nazien en aanpassen. Ondertussen, vele maanden later is er nog niets gewijzigd. Regelmatig zie je mensen hun hoofd stoten aan te laag geplaatste verkeersborden. Leuk is anders.

Kijk nog eens naar de foto van Jokke oep zeun blokke. De meeste van die palen staan ... midden op het voetpad. Ideaal voor mensen met kinderwagen en rolstoelgebruikers. En dan maar zeggen dat met bewust kiest voor het STOP-principe.

En wat de hoogte van veel borden betreft, in onze buurt staan er ook ook zo een aantal waarvan 1 echt gevaarlijk. Dit is ondertussen gemeld aan de wijkagent(-en), de verkeerspolitie, de wijkraad en rechtstreeks aan de schepen. Allen gingen er iets aan doen en nu zoveel maanden later lopen nog regelmatig mensen met hun gezicht vol tegen het bord. Leuk is anders. Leve de prioriteit aan de stappers.

Cover the seams with joint tape, then apply another layer of joint compound and smooth it out. Providing the proper protection and peace of mind for your family is very important. She never turned off those water valves on the wall, she had always just had them on ready for use.