Schaatsen

met categorie:  

Januari 2009. De etentjes zijn bijna verteerd, de eerste katers van het nieuwe jaar opgelost, en het is tijd voor de goede voornemens. Wat meer bewegen. Schaatsen bvb? Vanmorgen de Melaan even gechecked, en het is nog heel wat te vroeg om er al op te gaan schaatsen, hoewel de kwaliteit van ijs erg goed is. Het is nog lang niet dik genoeg.

(Foto Jan Goovaerts)

Stefaan meldde me vanmorgen dat hij gisteren is gaan checken in het Vrijbroekpark, en het ijs ligt er perfect, maar helaas is het verboden om erop te gaan.

(Foto Nelly)

Maar waar in Mechelen kan je wel buiten schaatsen?

Ik kan zo al niet blijven staan laat staan op een ijzeren snee. Het doet me wel denken aan mijn SRC tijd toen er sneeuw op de grote speelplaats lag. Voor de schooltijd werd die al deftig geprepareerd door enkele glijbanen te maken in de richtig van de studiezaal achteraan. Daar glooide de speelplaats naar beneden om dan de laatste meters terug omhoog te gaan tot tegen de soliede muur van die studiezaal. De sneeuw werd platgetrapt over een lengte van ongeveer 10 meter ( schat ik ) en tegen dat de voormiddagspeeltijd begon lagen die baantjes er spiegelglad bij. Lowieke, de huismeester, had zijn pollen vol om de voetpaden rond de school proper te maken, dus de 10 minuten speeltijd werden serieus besteed aan het opbouwen van snelheidsrecords. Zoals altijd kwam het erop aan om vlug genoeg te schuiven maar zorgen dat je de schok tegen de muur op het einde op een min of meer onbeschadigde manier te boven kwam. Zoals ieder jaar was dat dus de plaats waar je tanden en bloedspeeksel kon terugvinden. Het was een weinig verheven maar boeiende kunst!

Gisteren efkes het vrijbroekpark gechecked. Super ijs. Glad als een vleesklak. Dik genoeg. Ook al staan er bordjes dat je het ijs niet mag betreden. Spijtig... Misschien nog een paar dagen wachten?

Weet er trouwens iemand een ondiepe plas? Ik ben een aangespoelde Mechelaar uit Damme, en kan het schaatsen niet laten. Dank je bij voorbaat!

wij gingen vroeger altijd op de montreal schaatsen. Ik weet niet hoe het daar nu zit?

 @ Jacky en de schaatsers

De vijver van Montreal is nu niet wat men de Marianentroch zou noemen maar hij is niet bepaald ondiep. Dus oppassen toch maar. Liever een lichtje opsteken bij de uitbaters. Die hebben niet liever dan dat er veel volk komt schaatsen om zich daarna te laven aan de "Koek & Zoopie".

Mijn grootvader het drankorgel, had vroeger toen er nog winters waren een stalletje op het ijs waar de schaatsers deze lekkernij konden bekomen. * Hijzelf at eerst de koek en toen zoop ie.  :-)

(oude Hollandse bak van Ted De Braak)

In de melaan leek het ijs gisteren biljartglad.

Diegene die gewoonlijk de onhebbelijkheden uit het water schept kan dit nu gemakkelijk met de veegborstel doen, niet?  :-D

@lieven: leg me eens uit hoe je de "troep" die je kan bewonderen op de foto van Jan Goovaerts http://www.flickr.com/photos/jangoovaerts/3157971008/ met een schepnetteke kunt uit het ijs wrikken!

Morgen overdekken ze de Melaanvliet opnieuw !

:-)

@Gimycko: er een overdekte winkelgalerij van maken dat is nog eens een goed gedacht van U sie!

Wij gingen met de jeugdbeweging altijd schaatsen op de vijvers van het vrijbroekpark (half jaren 80 - half jaren 90 is dat voor mij) of op de plas aan de speeltuin van De Nekker. (Waar die klim-draak staat). Een paar keer, als het stevig gevroren had zijn we op de Vaart geweest.

Gisterenmorgen lag het ijs er erg mooi bij. Maar na de middag zag je grote plassen water op het ijs opduiken, er was dus erg veel gesmolten.

Vandaag ziet alles er weer ijzig uit, maar vergis u niet: het is niet dragend.

Peter, de IJsmeester van de 100 meter Melaan-Short-Track, is dit jaar wel erg streng, niet ?

:-D

Ik ben er al verschillende keren gaan controleren, maar telkens als ik er wat druk op uitoefen door er op te gaan staan, kantelt de plaat een weinig en komt er water op het ijs.

"Nog niet gaan schaatsen", zeg ik U, maar ik hou het in het oog.

Toestand vanmiddag (foto genomen vanop Minderbroedersbrug...).  Nog even wachten dus...

Ik heb daarstraks toch voetstappen *op* de Melaan(vliet) gezien. Ik zou het nog niemand willen aanraden, want het blijft gevaarlijk !

Vooral op de plaats waar de brandweer de stoel van "' t Ankertje aan de Dijle" (zie hogervermelde foto van Jan Goovaerts) uit de Melaan operatief verwijderd heeft (lees gekapt) kan het gevaarlijk zijn! 

En de hardheid van het ijs verder uitmeten met de "kasseientest" hoeft verder ook niet! Straks is gans de oppervlakte van de vliet gekasseid!

Ben ik het helemaal mee eens Jokke ...

Toen ik de foto nam, maakte ik me de bedenking dat sommige mensen op een respectloze manier door het leven gaan.
De Melaan is, naast de Grote Markt, de Veemarkt en de lamot-site, één van de mooiere vernieuwde Mechelse buurten.
Toch zijn er mensen die het nodig vinden om allerlei rommel in de vliet te kappen.
Ik hoop dan ook terdege dat, wanneer men zo iemand betrapt, men hem voor de reinigingskosten laat opdraaien.

Ter hoogte van het jef Denynplein is het ijs vandaag nog niet dik genoeg om er op te schaatsen. Ik zeg niet dat je er meteen zal doorzakken, maar het is toch nog niet aan te raden. (verslag IJsmeester 4 jan 09 10:15u)

@ Jan,

als er geen ijs is, dan is de Ijsmeester zijn ander job 'visser' ;o)

Ze hebben toch voor de komende dagen vorst en sneeuw voorspeld, dus wie weet zitten straks alle bloggers op de Melaan (en dan maar hopen dat het ijs niet gaat doorzakken door alle enthousiastelingen), maar we hebben dan nog altijd onze IJsmeester die een oogje in het zeil houdt.

Maar ff serieus, ik was de afgelopen 3 dagen in zuid-Nederland, daar waren ze op de sloten en kleine vijvers (de grote ging nog niet) toch al aan het schaatsen... (met akkoord van het gemeentebestuur, want alles moet veilig zijn he). (En daar met kraampjes warme chocomelk en Snert (erwtensoep) etc....
Ik moet dringend mijn schaatsen van zolder halen en de ijzers weer terug invetten die na x-aantal jaren 'werkloos' geweest zijn.

Zolang de treinen er maar geen last van hebben, want dat is een bijkomende miserie om te laat op het werk/vergaderingen te komen ....

Ik schaatste vandaag ook al in Duffel op een vijver. In Mechelen op de Melaan of de DIjle was het me te wak :-)

Maar de kans is behoorlijk dat we einde van de week op de Melaan kunnen en met een beetje geluk op de binnenDIJle volgend weekeind ?

Toen ik vanavond (een uur of 5) voorbij de Melaan passeerde en er een paar fotokes nam, zag ik twee jonge gasten heel voorzichtig proberen of het Melaan-ijs al dik genoeg was om op te lopen of te schaatsen.

Kraken deed het volgens hen niet, maar als ze aan de randen stonden, kwam er wel water op het ijs te staan.

 

waarschijnlijk off-topic: maar waar komt de uitdrukking vandaan: een scheve schaats rijden? En heeft iemand daar ervaring mee? LOL

Als het gewoon wat meegeeft aan de randen en er water oploopt lijkt me geen probleem. Da's normaal. Het ijs van de Melaan lijkt me sterk genoeg wegens amper stromend en redelijk beperkt in oppervlakte / diepte. (Niet dat ik er iets van ken. We deden vroeger gekkere dingen op onverantwoord ijs in het park. :-)

Ijs kraakt overigens altijd. Hoe sterk of zwak ook.

@wout: als je bij een beek langs de rand op het ijs trapte en eventueel erdoor ging dan belandde je hooguit 20 cm. dieper in de grachtkant, dus dat was ' doenbaar '. In de Melaan wordt dat toch een kwestie van min. een halve meter. Wie wordt het ' proef '-konijn?

en op de recreatievijver in Hombeek of die van Blaasveld? 

 

Misschien kunnen ze - zoals in een bepaalde gemeente waarvan de naam me nu even ontsnapt - ergens een skeeler- of atletiekpiste onder water zetten, zodat er daarop geschaatst kan worden.

Al herinner ik me ook nog één spannende winter ergens begin jaren '80 dat we op de Leuvense vaart konden schaatsen. De uitbater van het toen nog overeindstaande café op de hoek van de Voetbalstraat (De Groene Wandeling heette dat toen) stond met een hotdogkraam op de vaart ter hoogte van het café.

Dat het nog maar een tijdje goed vriest, dan kunnen ze in Friesland ook weer eens een 11-stedentocht organiseren!

Op de vaart schaatsen zou schitterend zijn. Dat zou voor mij de beste manier zijn om 's morgens naar het station te gaan. En veel veiliger dan de wagen of de fiets met zo'n sneeuwsituaties!

 De Eglegemvijver in Hombeek ? Afblijven jongens en meisjes.Die heeft sinds zijn ontstaan in de zestiger jaren nog nooit helemaal dicht gelegen.Wie daar door het ijs zakt is reddeloos verloren.

 Het water rond het Fort van Walem is niet erg diep, er staat ook geen stroming op en ligt grotendeels in de schaduw, wat ook bevorderlijk is voor ijsvorming.

Als schaatser zou ik daar eens gaan proberen.

Is gisteren al getest sint ,en goe bevonden.

Met z'n allen naar het Broek te Blaasveld. de vijvers rond het Fonteintje (Heffen) liggen dicht. Het voorbije weekend was het behoorlijk druk maar best gezellig.

bedoel je dat het druk was OP het ijs???

is dat die vijver waar ze in kajakken? 

 

Natuurlijk op het ijs. Met vijvers bedoel ik deze in het natuurgebied 't Broek. Kajakken doe je op de Hazenwinkel. Bij mijn weten heeft die watersportbaan één keer dichtgelegen en dat was in de winter  van '84-85

 En? Zijn er nog geen ijswandelaars op de vlieten of de binnendijle gesignaleerd?

De grondtemperatuur blijft nog zeker tot zondag onder 0, mocht het ijs aan 100kg/m² geraken dan zie ik mezelf wel eens een poging doen. Waarschijnlijk niet als enige (lacht)

Je kan op me rekenen voor zaterdag op de Melaan !

Is er eigenlijk geen mogelijkheid om te schaatsen op het mechels broek? Volgens google earth ook een mooi plasje...

@Jacky,  toch maar oppassen voor je hoofd aan de bruggetjes of je zou met bulten en builen op de trein mogen stappen

Volgens GVA is schaatsen vanaf morgen toegelaten in het Vrijbroekpark.

http://www.gva.be/nieuws/Antwerpen/default.asp?art={5066FCD3-959B-46E6-B75A-5E11CD852FDB}

Joepie !

Awel, zaterdag komt mijn zus uit Utrecht op bezoek (waar ze nu al hevig aan het schaatsen zijn), dus we zullen de zaterdag eens vol leedvermaak de dappere bloggers aanschouwen op de Melaan (en erna zonder enig schuldgevoel een warme chocomelk gaan drinken ... haha )

in het vrijbroekpark? yessss! hopelijk is het ijs nog een beetje van goeie kwaliteit met die sneeuw...

DE STANDAARD :

MECHELEN/HEIST-OP-DEN-BERG/RETIE - Vanaf woensdag mag er geschaatst worden op enkele provinciale vijvers in Antwerpen. In het Vrijbroekpark in Mechelen (...) is het ijs 12 centimeter of dikker, wat veilig genoeg is.

Alle andere vijvers zoals de Nekker in Mechelen (...) blijven verboden terrein.

In de domeinen waar geschaatst mag worden, zal duidelijk aangegeven worden op welke plaatsen het kan en niet kan. Er wordt immers ook rekening gehouden met de diepte van de plas, in het geval er toch iets zou misgaan.

Provinciale domeinwachters zullen een oogje in het zeil houden en zij meten ook dagelijks de dikte van het ijs om in te schatten of schaatsers zich mogen uitleven of niet. Hoe lang de pret zal duren, hangt dan ook af van de temperaturen.

Ik wil zon... en warmte... en goe weer !

Gim, ge zijt 'n dwarsligger.Ga verhuizen.

@hanna: bedankt voor de betekenis maar ik vroeg mij maar af van waar de uitdrukking kwam. Was het omdat je bij een ' scheve schaats ' omviel? Voor een schaatser is dat waarschaijnlijk makkelijk te vatten maar voor mezelf natuurlijk weer niet.

Ik ga zaterdag zonder twijfel kijken, maar schaatsen zal er niet inzitten omdat ik geen schaatsen meer heb.
Bij mijn verhuis hebben die pootjes gekregen en zijn ze naar een onbekende eigenaar geschaatst :-)
In die tijd gingen we nog wekelijks schaatsen in Heist o/d Berg, maar toen was ik nog een stukske jonger en woog ik ongeveer de helft van nu.
Ik ga me beperken tot het nemen van foto's.

Mia schrijft:

Gisteren in de namiddag heerlijke winterpret  beleefd met mijn kleinzoon Ben, in het park van Mechelen

we hadden op internet gelezen dat je op de vijver mocht schaatsen, gauw nog een slee gekocht en hop naar het park.

Het was er een uitgelaten sfeer en de pret kon niet op, warme drank kon je krijgen, vuurtjes om je aan op te warmen.

We zijn pas naar huis gegaan toen echt koude voeten hadden, maar zaterdag gaan we zeker terug.

 

Groetjes van Ben en zijn oma Mia

Vorig weekend aan meer van keerbergen geweest maar er stond een toffe oude rakker die van ons een foto zou nemen als we het ijs zouden betreden om dan vervolgens de politie te contacteren om ons er weer af te helpen.... zo'n toffe behulpzame mensen kom je tegenwoordig niet veel meer tegen. Ik heb er ooit op geschaatst en het was geweldig maar ja.......

T ja de gepensioneerden moeten zich ergens mee bezig houden he. :-)

Vanmorgen OP de Melaan gewandeld en in het Vrijbroekpark gaan schaatsen (Goeie sfeer !)

En het is mogelijk om vandaag ook op de Melaan ... te schaatsen :-)

En zo zagen we dan een tweetal uurtjes later de 'Peter-van-de-Melaan' de schaatsen aanbinden om zijn persoonlijke vliet te 'berijden'...   ;-)

(foto: Jan Smets)

 

Jan, ik heb het ook mogen aanschouwen ....  ;o)
("kijk, zonder handen!")

Verdorie, dat heb ik gemist :-(

 

aaaaaaaaaaaaah, eindelijk een gaatje gevonden om wat te gaan schaatsen in het vrijbroekpark. Veel volk wel. 'k Probeer het nog eens morgenvroeg, als er minder volk is. Want 'k heb er blijkbaar een aantal verontrust met m'n snelheid... Sorry daarvoor. Vanaf volgende vrijdag doe ik dat niet meer ;)

Zou je in 't domein van Hofstade kunnen schaatsen? Dat is ook niet ver weg... en toch veel groter.

@GL : dank zij dwarsliggers (zoals gim) blijven de sporen bijeen. :-D

@ Jackie :

Nen Dwarsligger ?  Moi ?

:-D

Ik wil alleen maar zon, warmte en goe weer !

wij ook gim! :-D t'was goebedoeld,zenne)

@ Jackie : kweetet - kweetet !

:-)

@ Jackie, ge moogt morgen uw hart ophalen, dan gaat het weer dooien!

Binnenkort opnieuw... Summertime in the City ?

:-)