Oproep !

met categorie:  

Vanaf 21 maart 2009 zal de Sint-Romboutstoren (her)opengesteld worden voor het publiek. Dit hoeven we jullie niet meer te vertellen. De werken vlotten en het resultaat zal de moeite zijn.

(Foto Peter Meuris)

Bij dit project hoort ook een website die de toren wereldwijd mee moet promoten. Op die website wordt de Sint-Romboutstoren gekaderd binnen het ganse netwerk van belforten die door de UNESCO erkend zijn.

Bart Stroobants, Conservator Stedelijke Musea Mechelen is momenteel op zoek naar digitale afbeeldingen van die belforten.

Misschien beschikken jullie over origineel materiaal.  

Vandaar deze oproep:

Heb je foto's die je zelf maakte of die gemaakt zijn door familie, vrienden of kennissen waarop een van deze belforten staat (het is belangrijk dat ze rechten vrij zijn)?

Kan je tijdens de komende weken foto's maken (omdat je in de buurt woont of een toeristische uitstap naar een van deze plaatsen gepland heeft)?

Mail ze ons door met vermelding van de naam van de fotograaf (schermresolutie volstaat) en wie weet wordt jouw kiekje (of meerdere) opgenomen in de website. Zowel foto's van het exterieur als het interieur zijn welkom. 

Uiteraard worden de makers duidelijk vermeld.

Lijst van alle belforten:

De 19 burgerlijke (halle)belforten in Vlaanderen:

 1. Belfort van Aalst
 2. Belfort van Brugge
 3. Belfort van Dendermonde
 4. Belfort van Diksmuide
 5. Belfort van Eeklo
 6. Belfort van Gent
 7. Belfort van Herentals
 8. Belfort van Ieper
 9. Belfort van Kortrijk
 10. Belfort van Lier, Lier
 11. Belfort van Lo-Reninge
 12. Belfort van Mechelen (stadhuis)
 13. Belfort van Menen
 14. Belfort van Nieuwpoort
 15. Belfort van Oudenaarde
 16. Belfort van Roeselare
 17. Belfort van Sint-Truiden
 18. Belfort van Tielt
 19. Belfort van Veurne

De zes kerkelijke belforten in Vlaanderen:

 1. Onze-Lieve-Vrouwetoren (Antwerpen)
 2. Toren van de Sint-Pieterskerk (Leuven)
 3. Sint-Romboutstoren (Mechelen)
 4. Toren van de Sint-Germanuskerk (Tienen)
 5. Toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek (Tongeren)
 6. Torens van de Sint-Leonarduskerk (Zoutleeuw)

In Wallonië gaat het om de belforten van Doornik, Bergen, Charleroi, Binche, Thuin en Namen.

 De Franse belforten staan in Armentiers, Boulogne-sur-Mer, Belle, Sint-Winoksbergen, Kamerijk, Frans-Komen, Dowaai, Duinkerke (St-Elooiskerk en stadhuis), Grevelingen, Rijsel, Loos, Ariën, Atrecht, Béthune, Boulogne-sur-Mer (Boonen), Kales, Hesdin, Abbeville, Amiens, Doullens, Lucheux, Rue en Saint-Riquier.

 Het enige belfort in Nederland: Belfort van Sluis

Is Sluis het enige Nederlandse belfort?  Vreemd, ik dacht altijd dat ook het stadhuis van Middelburg een belfort had, gebouwd trouwens door onze Keldermansen.  De grote toren die boven het prachtige gotische stadhuis uitsteekt wordt "Malle Betje" genoemd.  Maar mogelijk heeft deze toren nooit de functie van belfort uitgeoefend.  Vandaar wellicht...

@Koen: Mijn informatie komt van Bart Stroobants, dus ik vermoed dat hij dat heeft nagekeken.

naar waar moet er gemaild worden?

bart.stroobants at mechelen.be 

De toren van het Middelburgse stadhuis is vermoedelijk een soort huistoren ( teken van rijkdom) zoals we die ook hebben aan bijvoorbeeld het Hof van Busleyden, de refugie van S.-Truiden aan het Groen Waterke, nog een aan de refugie van Tongerlo ( tapijtweverij De Wit)  het Hof van Hoogstrat en (Klein seminarie)en waarvan talrijke huizen in de Merodestraat soms nog een restant hebben (Hof van Beieren bijvoorbeeld. Let verder eens op de opvallende overeenkomsten in de opbouw van het statdhuis van Middelburg en het Hof van Busleyden. De linkervleugel staat dwars op de rest. De toren uiteraard en ook de langsgevel. In Mechelen met een gaanderij weliswaar, in Middelburg met ramen maar in opbouw wel +/- identiek. Tenslotte waren de Antwerpse "pagadders" ook huistorens. Het verhaal van de klein "pagadderkens" mag je waarschijnlijk in de romantische prullenmand gooien. Al is het praktische nut (uitkijktoren) wel logisch natuurlijk.