De kerjeuze M├Ęcheleir

met categorie:  

Vanmorgen viel het dan in mijn bus; het hagelnieuwe, nog haast naar drukinkt ruikende, verse nummer van 'de kerjeuze Mècheleir'!  En wat is er heerlijker voor een rasechte Maneblusser om hier likkebaardend in te snuisteren, met een lekker dampende kop koffie.  Laat het buiten maar grijs zijn en regenen...

(foto: Jan Smets)

Je kent dit tijdschrift toch wel?

Driemaandelijks verschijnt dit op mooi, glanzend papier gedrukte boekje.  Het is werkelijk een must voor élke Mechelen-freak, die dol is op geschiedenis, en de nostalgie niet schuwt.

En steeds is het aanbod héél gevarieerd.  Duikel je eens mee in de inhoud van dit nummer?

Ronduit schitterende paginagrote foto's staan er deze keer in van de bouw van 'den ouwen dok'.  Nooit gezien...

In het onvervalste Mechels schrijft Zappa een cursiefje over 'standbeelde èn monumènte'.  (en zowaar: 'mijn' Job op de mesthoop passeert ook de revue!).

Het Mechels Operettegezelschap...  Zegt het je wat?  Mij niet.  Maar de geschiedenis ervan kunnen we nu lezen, aangevuld met foto's van optredens, de stadsschouwburg..., aankondigingen...

In 1808 verwoestte een vloedgolf een groot stuk van Zuid-Italië.  Mechelen sprong ook op de bres om hulp te bieden?  En het organiseerde een benefiet - 'Grote Aantrekkelijkheden'  genaamd - Alfred Ost ontwierp een pracht van een affiche...

En dan, dan lezen we over 't Arsenaal en de Arsenaalmannen.  Ook zo'n item dat onlosmakelijk met Mechelen verbonden is.

Een artikel over de tuinbouwschool in 1932, een zoekplaatje, humoristische oude foto's: we vinden het allemaal terug in 'de kerjeuze Mècheleir...

Ook wordt er gegrasduind in de indrukwekkende postkaartenverzameling van Albert SUGG: tijdsdocumenten met een grote historische waarde...

Bijgevoegd is er een prachtfoto van een Grote Markt bij het begin van de twintigste eeuw.  En voor deze zogenaamde 'stereo-bijlage', dienen we ons 3D-brilletje boven te halen.

'Krabbels van een dolenden Maanblusscher' brengt ons op de Melaan van lang geleden...

De Mechelse provotijd en kabouterbeweging staan in foto's afgedrukt...  Ook dit is weer lang geleden...

Uit de 'Fabels van de Voddemèt' van Hendrik Diddens worden 'de twèllef artékele' geplukt - en van dezelfde Diddens krijgen we een fragment uit het Mechels Woordenboek.

Mechels Monument nummer 1, Marcel Kocken, loodst ons door een aantal  religieuze volksfeesten, die vroeger in onze stad werden gevierd.  Zo  lezen we ondermeer dat op 17 december de Heilige Wivina werd gevierd in de kerk van Battel...  Maar nog méér heiligen komen aan bod...

Een leuke volksvertelling is 'De vroolijke daden van Keizer Karel'.   Kareltje in de Dijlestad: tof om lezen...

                

                 (foto: Jan Smets  -  Jan Somers...)

 

Zegt dit alles je ook wat?  Misschien moet je maar eens een abonnement overwegen?  Het kost je 20 euro voor 4 nummers.  (de reeks van 2008 is nog verkrijkgbaar aan 25 euro).  De verantwoordelijke uitgever van het blad, is Mechelaar Jan Somers.

info en mail:

info@dekerjeuzemecheleir.be

 

 

En wie Jan Somers kent wéét dat die nauwgezet en héél wetenschappelijk werk afleverd.

Men vraagt zich af hoe hij het allemaal voor mekaar krijgt.

van harte proficiat voor het doorzettingsvermogen.

Ik moet je mening onderschrijven, Jan.
Gisteren viel het nieuwe nummer in de bus en ik moet eerlijk zeggen dat ik er steeds naar uitkijk.
Menigeen weet dat ik graag naar foto's kijk van het vroegere Mechelen.
Het Mechelen waarin mijn ouders en grootouders geleefd hebben en ook het Mechelen waarin ik opgegroeid ben.
Niet dat ik het Mechelen van vandaag slecht vind, integendeel.
Toen was toen en nu is nu.
Het enige probleem dat ik heb met "De Kerjeuze Mecheleir" is dat ik hem altijd in één ruk verslind en dan weer drie maanden op mijn honger moet zitten.
In ieder geval is het een absolute aanrader voor de Mechelen-liefhebber.

Bedankt Jan om dit in de pic.te zetten.Ik wou dit al lang doen maar geraakte niet meer op den blog of op flickr.U heeft dat mooi omschreven  en een prachtige foto van Jan S,er bovenop. Bedankt.

PS:als je JanS is persoonlijk wil ontmoeten,we zitten elke woensdag zorond 15 à 16uur recht tegenover men deur "Cafe Citadelle" hoek M.Sabbestr. en oude Liersebaan.

;-)    de ene JanS is de andere niet...   Ik zit dus niet in Café Citadelle op woensdag...

Jan S(mets)

't is maar dat je 't weet...   ;-)

En zoals Jan S(omers) het iedere keer herhaalt: ' Wandel veel door Mechelen, kijk naar huizen en gevels .... '. Hij zal nog wel eens een ( verdiende ) plak krijgen als verdienstelijke Mècheleir!

zijn er nog Jan-S- op den blog?  :-D Opgepast het cafeke is nie TE groot. :-D

 @ nen echte Mecheleir 2

Is de Charles nog steeds de uitbater van de Citadelle?

Jef, ge rijdt zoveel rond met uwe fiets dus bol ne keer na de citadelle voor een pint of twee en dan weet ge direct of de Charel nog achter den toog staat (hihi).

Ook ditmaal zorgde Jan Somers er weer voor dat er een schitterende aflevering van "De Kerjeuze Mècheleir" in mijn bus zat.  Alle foto's komen uit zijn blijkbaar onuitputtelijk persoonlijk archief en men zal ze dus niet op de beeldbank terugvinden.  Dank zij het hoogwaardig glanzend papier is er bij de paginagrote foto's zelfs met een vergrootglas zo goed als geen spoor van raster  te bespeuren.

Voor iedereen die met het "Mechelen van toen" begaan is, mag de "De Kerjeuze Mècheleir" zeker niet in zijn boekenkast ontbreken.

(Niet te verwarren met een soortgelijk boekje dat door de VZW Mechelen 2000 wordt uitgegeven)

 

Bij ons in den hof

 

 

  

Ja Jef,nog steed sDE Charel

@ marc

Ja Marc, en dan mijn dochter die binnenkomt om te zingen van: "Ach vaderlief, toe drink niet meer."

Maar het is wel een goed idee. De beste ideeën pik ik trouwens meestal van iemand anders. Bedankt Marc.

Er is nog een Jan S(oors) die soms iets post op de blog. :-)

Grappig... mijn grootvader zaliger (de Sus)  was een vaste klant in De Citadelle, met De Charles achter den toog.  Als kleine man ging ik af en toe bij mijn grootouders slapen en dan mocht ik 's zondagmiddags altijd mee naar het café en dan daar op de kas spelen...

Waar is den tijd ;-)

graag had ik de krantjes van oud mechelen en de mecheleir omdat dit mij enorm intreseerd .kan je mij op de hoogte houden van dit bericht .groeten coen patrick