JoodsCultuurFestival

met categorie:  Ze zijn niet zo zichtbaar in Mechelen als bv in Antwerpen (pijpkrulletjes, zwarte hoeden), maar blijkbaar zijn ze er wel en leven ze onder ons.  En ze plegen wel eens een dansje op de Haverwerf.

En in februari houden ze hier een echt festival.  Op 5 en 6 februari in de Begijnenstraat 19-21 in Kc nOna.

En, bij deze, een copypaste'je uit hun Website :

Kraaien

Fosforcollectief

Jacob Sjenfeld is het hoofdpersonage van het boek De vier maaltijden van Meir Shalev.  In Kraaien duikt het Fosforcollectief in het hoofd van deze wat vreemde eenzame man en vult het zijn dromen met klanken, dansen, geuren, smaken en kleuren.  Na de première in het Internationaal Straattheater festival werd de voorstelling herwerkt voor de zaal in co-productie tussen KC Nona en het joods cultuurfestival.

Fosfor is een gloednieuw collectief van acht doe-het-zelvers.  Het verenigt zes muzikanten, twee actrices, een cameravrouw, twee tekenaars, twee auteurs, een componist, een filosoof, een technieker, een decor-ontwerper en een kostumière.  Fosfor gaat uit een principe waarbij elke uitdrukkingsvorm een gelijke waarde heeft.  Muziek, beeld en woord inspireren en beïnvloeden elkaar in alle richtingen.  Met Kraaien wordt dit creatieproces getest en geoptimaliseerd.  Tekst geschreven op muziek, muziek op tekst.  Kostuums ontworpen op muziek, film op kostuums, decor op film,...  Kraaien ging in première in juli in de Gentse Norbertijnerkapel tijdens het Internationaal Straattheaterfestival.

Rechtstreekse link naar hierboven aangehaalde tekst

Lijkt me leuk ! Lijkt me knus ! En, vermoedelijk, koosjer ! Dus, allen daarheen !

:-D

En bij deze wil ik graag ook meer te weten komen over de Geschiedenis van de Joden in Mechelen.   Natuurlijk kent iedereen de Jodenstraat en weten we dat ze, in het verleden, vermoedelijk geldwisselaars waren.   En iedereen kent natuurlijk de Geschiedenis van de Dossinkazerne (Het Joods Museum van Deportatie en Verzet in Mechelen), maar buiten deze gegevens is er weinig te vinden op het WWW, wanneer je de zoekterm Joden in Mechelen intikt.  Buiten een Worddocumentfile’tje ([DOC] Gedoopte joden in Mechelen tijdens het Ancien Régime – Bestandsformaat : Microsoft Word), waarin een opsomming, met namen, staat van Joden die, ofwel vrijwillig of gedwongen, een overstap maakten naar het Christelijk geloof.

Misschien weten anderen meer te vertellen over deze Geschiedenis.

@gim: alhoewel ik er niks vanaf weet, vind ik dat de verwijzing naar de Dossinkazerne alleen, afbreuk doet aan de rijke geschiedenis van de jodencultuur in Mechelen. Ik herhaal, ik ken hun geschiedenis nog niet maar het is zeker en vast meer én rijker dan het verhaal van de Dossinkazerne alleen.

Een vraag die bij mij spontaan opkomt, is waarom de Joden in Antwerpen in hun typische klederdracht rondlopen en ze dat in Mechelen niet doen ?

In Antwerpen zij het hasidim (orthodoxe joden)

Is er geen affiche? Die zou ik graag effe copypasten, dankjewel.

Na 58 jaar in Mechelen-centrum gewoond te hebben ben ik eigenlijk nog geen joden tegengekomen, toch niet in mijn vriendenkring, of dan toch niet dat ik weet. Misschien leeft dat zo niet bij ons? Eerder iets voor Antwerpen Blogt?

@ Luc :

Er is inderdaad weinig over geweten of te vinden.

@ Shoshan :

De affiche stond in GVA-Weekendeditie.  Geen afbeelding gevonden op het WWW.