Heimwee

Als ik het artikel hier wat lager lees, met als titel "Te snel", denk ik met heimwee terug aan het Mechelen van zo'n 30 jaar geleden.

Het éénrichtingsverkeer was nog niet uitgevonden en op de Grote Markt kon je nog bovengronds parkeren voor een appel en een ei.

 
 
Op de hoek van de Korte Bruul en de Grote Markt stond een rood-witte ton, met daarin een menselijk verkeerslicht, een agent die nog manueel aangaf wie wel en wie niet mocht doorrijden en die zélf het verkeerslicht aan de Botermarkt kon bedienen.
De man deed meer dan alleen maar het verkeer regelen, want de Grote Markt was toen het belangrijkste punt in het oude Mechelen en hij was dan ook hét aanspreekpunt voor de verlorengelopen of -gereden toerist.
Nu rijd men niet alleen te snel, men leeft ook te snel.
Genieten van een ritje door 't stad is er niet meer bij.
Toen wij een jaar of 18 waren en net ons rijbewijs hadden, gingen we, in de zomer, op zaterdag of zondag al eens een ritje maken door 't stad, om naar het schoon vrouwvolk te kijken..
Er werd dan een toerke gereden door de Bruul, de Hazenstraat, de Leermarkt, Botermarkt, Grote Markt rond en opnieuw de Bruul door om zo huiswaarts te keren.
Je stond dan ook in de file, maar who cares ?
Nu zijn de mensen opgejaagd als ze eventjes moeten aanschuiven, terwijl er, zeker in 't stad, zoveel te bekijken valt, zeker als de temperaturen stijgen, de decoletés zakken en de rokjes korter worden :-)
Ik mag daar allemaal niet meer naar kijken van die van ons, maar we mogen toch eens terugblikken en goeie raad geven aan de generatie's na ons, niwaar ?
Je mocht toen nog in de Bruul parkeren en als je eventjes een toerke rondreed en wat geduld had, vond je wel een plaatsje kortbij.
In het slechtste geval reed je tot op de Grote Markt en daar had je bijna altijd een plaatsje dat net vrijkwam.
Het gebeurde vrij regelmatig dat ik tijdens de middagpauze eventjes snel naar 't stad een kommiske ging doen.
De commercen in 't stad bloeiden dan ook en de meeste winkels draaiden jàren mee.
Ook 's zondags leefde de stad, want er waren verschillende uitgangsgelegenheden waar de jeugd terecht kon.
Vandalisme bestond nog niet, want er was teveel geloop om iets uit te steken en de kans om betrapt te worden was te groot.
Dat duurde tot er ene slimme, ik weet niet wie, besloot om het schone Mechelen verkeersluw te gaan maken en de automobilist uit de stad moest geweerd worden.
Doorstroom was niet meer mogelijk, waardoor enkele grote winkels hun boeltje pakten.
Ik denk dan vooral aan de Quick in de Bruul, die zijn avondresetten tot nul herleid zag omdat er niemand nog door de Bruul passeerde na zes uur, ook omdat de Cinema's op de Botermarkt het voor bekeken hielden.
Een cinema'ke doen en een frietje steken en een pintje drinken behoorde niet langer tot de mogelijkheden, waardoor ook de horeca diende in te boeten.
 
 
Gelukkig staat Mechelen de laatste jaren opnieuw op de kaart en we beschikken opnieuw over een paar gezellige in ere herstelde plekjes, zoals de Melaan en de Lamotsite, die de Vismét-horeca een nieuwe impuls gaf.
Hopelijk bouwt men op dat elan verder en gaan we weer naar het Mechelen van toen in een moderne versie.
Geef mij maar terug de gezellige cinema's van vroeger waar ze met nootjes en frisco's langskomen in plaats van die filmfabriek aan de Nekker.
 
 
Gooi de éénrichtingsborden op 't stort en laat de frietkarrekes maar komen.
Geen parking ?? Dan rijden we toch gewoon een straatje om tot er een plaatske vrijkomt.
Wie in 't stad komt wonen, weet dat er daar uitlaatgassen zijn en moet daar maar mee leren leven.
Als ge da niet kunt verdragen, moet ge maar op den boerenbuiten of aan de rand van 't stad gaan wonen.
De mensen aan de rand leefden vroeger in de gezonde lucht en krijgen nu ongevraagd de vervuiling op hun botherham, omdat die van 't stad proper willen ademen.
Laatst stond er nog iemand een lettanie af te steken tegen de luchtvervuiling, terwijl hij een sigaret in z'n mond had.
Om het met Rob De Nijs te zeggen : Maar 's zondags in de kerk dan zit daar zo'n meneer.....
 

@ Jan Goovaerts

Meen je dit of ben je aan 't zwanzen?

Jef, allebei een beetje eigenlijk, het is de bedoeling om een gezellige discussie uit te lokken, maar ook om eens met weemoed op vroeger terug te kijken.

Ik heb géén heimwee naar een stad met uitlaatgassen, een Grote Markt vol blik, en circulerende autostromen   ;-)

Maar ik volg je wel in het teloorgaan van de cinema's op de Botermarkt...  Da's jammer.  Het bracht inderdaad leven in de brouwerij...

Ondanks het feit dat ik niet hélemaal 'mee' ben met je weemoedige herinneringen  ;-)     :  tof geschreven stukje Jan!!

Ach, Jans, er zijn lichtpuntjes, hoor, in die teloorgang !  Klein, maar duidelijk een teken van leven !

De Adegemstraat is al jaren tamelijk doods en enkele DieHards houden zich in leven : SON (Kampeergerei) en de Saxofoonwinkel.  En nu zie ik in de oude bakkerij van Linda een Meubelmarktje verschijnen.

Gim.  Ik sprak van de teloorgang van de cinema's.  Niet van de rest.  Ik zie heus lichtpuntjes genoeg.

De Stad : Het blijft een Organisch Gegeven.

Het Oude Leven verdwijnt (of gaat dood) en er verschijnt Nieuw Leven.

Dus, er is altijd wel wat te beleven in die (Grote) Oude Stad aan de Dijle !  Nooit geen saai moment !

:-D

Jan G.Ik weet nog den tijd van die politie die het verkeer moest regelen,maar dat was in den tijd dat er nog trams reden in plaats van autobussen,Ik heb dikwijls op dat hoekje gestaan om naar den tram te wachten ( ik denk dat dit de nummer 1 was)  en de aangenamen reuk van de PATEIKES in te halen.(Is die patiserie nog altijd daar?en de fritkar op den hoek ven de Botermet?Dat is een mooie foto van de Botermet en van den Eldorado met dat speelgoed winkeitje er naast,Ik heb daar nog veel gaan dansen toen het nog den Alcazar was,(Die goede oude tijd).Louis W.

En hoeveel keer heb ik niet staan wachten, aan die rode/witte ton, op lijnbus 6 richting Abeelstraat !

:-)

@ Gim,

              hebt ge nog de voorganger van deze overdekte ton gekend.Dat was zo een piedestal zoals in 't circus waar de olifanten gingen opstaan.Dat was de plaats van - en hij vergeve het mij vanuit den hemel - Dikke Willy zaliger.

@ GL : De voorganger niet.

Ik spreek over de periode van 1975 tot 1980.  Daarna reed ik met de fiets heen en terug naar school.

 Gim, snotneus .haha.

@ GL : Merci, zenne, Grootva !

:-D

 Louis zal Willy wel gekend hebben zeker.De goedheid zelf en met een vingerknip stuurde hij alles in de goede banen.Het zou gene goeie geweest zijn om nu mee te spelen.

Ik vond het Mechelen van toen zijn charmes hebben, maar dat zal zo wel bij iedere generatie zijn, veronderstel ik.

Vroeger was het altijd beter !

 @ Jan,

              het was niet " altijd " beter maar de mensen verstonden mekaar.

GL,dat is echt  waar.De Louis

 Gim,

          en het is niet grootva hé, maar bompa.Bompa laweit zegt de kleinste.Ik zou nie weten waar hij dat gehaald heeft.

@ GL : Hij leest misschien den Blog !

:-D

Oude herinneringen zijn meestal mooi en spannend. Het nadeel is dat we ondertussen 40 of 50 jaar ouder geworden zijn. Herinneringen zijn er om te koesteren en soms kan een oude foto weer een stukje grijze hersencellen loswrikken en komt er weer iets bovendrijven van vroeger. Ben benieuwd aan wat de huidige twintigers en dertigers gaan terugdenken in 2050.

Ik ben een prille dertiger maar die ton kan ik me nog herinneren (ons ma heeft er nog ingestaan).  De cinema (ik denk dat die de Calypso heette) herinner ik me ook nog op de Botermarkt (dat was mijn allereerste cinema-ervaring)
Het gezelligste vond ik het laat-avond-winkelen.  Tot 22.00h kuieren over de Bruul, alles verlicht, elke winkel was open... Prachtig