Gelukkig Njew Jaar

met categorie:  Een Gelukkig Njew Jaar toegewenst aan alle Mechelse Chinezen (of Chinese Mechelaars).  Veel geluk toegewenst voor het Jaar 4706 (Jaar van de Os / Buffel) en laat het vuurwerk, tijdens dit Nieuwjaar-of Lentefeest, maar goed knallen !

Vermoedelijk zal een draak jullie etablissement aandoen en kan je hem (of is het haar) verleiden met vele kroppen sla.  Hang ze hoog genoeg zodat het dier moet kronkelen en kruipen om ze te pakken te krijgen en daarbij sierlijke bewegingen moet maken.

Hopelijk wordt het een goed jaar en vinden de Mechelaars massaal de weg naar jullie winkels en restaurants !

Voor zij die twijfelen : Neen, er is geen tikfout in de tekst geslopen want het woord Buffel wordt, in het Chinees, uitgesproken als Njew.  Het Njew Jaar begint op Maandag 26 januari en duurt een dikke week.

(Met dank aan de Gazet van onze Sven voor de info).

Chinees Nieuwjaar

Chinese Astrologie - Horoscoop Dierenteken Os

En er is een lekkere Chinees op de Grote Markt. :-)

@ Peter :

Ja, waar zijn eigenlijk al die leuke / goeie Chinese winkels en restaurants in het Mechelse ?  Waren er vroeger geen grote restaurants in oa de Leopoldstraat en de Consciencestraat ?

En is naast d'Hoogh een echt Chinees restaurant of wordt het uitgebaat door andere Aziaten ?

Just2know

Chinees winkeltje in de Nekkerspoelstraat...  (ook restaurant daar...)...

en buiten het centrum; hoek Gentsesteenweg/Leestsesteenweg...

enz, enz...

In pinyin, wat het officiële chinese fonetische schrift is zou njew wel als niu moeten geschreven worden en dit betekent niet buffel maar gewoon koe. Als je buffel in het chinees wil vertalen is dit: shui niu (水牛).

Naargelang de bron die je raadpleegt zal je voor 2009 ook wel eens het jaartal 4707 vinden.

In Mechelen zijn een hele boel chinese restaurants. Ze zijn prima om eens op een avond dat je niet wil koken een deftige maaltijd te eten. Helaas zijn er in Mechelen geen Chinese restaurants die uitblinken. Ik ga daarvoor naar de Chinese buurt in Antwerpen en daar vind je wel kwaliteit (helaas ook niet alle restaurants daar). Wat je hier in Mechelen in de Chinese restaurants krijgt heeft trouwens nauwelijks iets te maken met de chinese eetcultuur. Het is vnl. gebaseerd op de kantonese keuken en met zware indonesische en maleise invloeden aangepast aan onze westerse smaak. Het beste voorbeeld is de schotel 'nasi goreng', wat helemaal geen chinees gerecht is maar een indonesisch (betekent letterlijk gebakken rijst).

Voor mij persoonlijk vind ik de beste chinese keuken in Mechelen bij mij thuis. Mijn (chinese) vrouw is vandaag al in de weer geweest om voor morgen een fantastische Chinese maaltijd te prepareren.

Hey J.C. en wat kan je dan van Oosters restaurant aanbevelen in Mechelen ?

@ JC : We hebben duidelijk een kenner !

:-)

En je hebt toch een week congé genomen, want ik las in de Gazet van onze Sven dat het Nieuwjaars / Lentefeest een week duurt.  Eigenlijk langer, maar het werd gereduceerd tot 1 week.

Geen draken te verwachten in je straat ?  Want ik heb ergens gelezen dat deze geluk brengt. 

(Was het nou in de Gazet of in een Fortune-Cookie, dat ben ik alweer vergeten)

Dus... haal de saladezwierder al maar boven !

:-D

 

 @ JC

            fijn dat u een Chinese vrouw hebt.Ook ik ben morgen door mijn schoondochter uitgenodigd om de benen onder tafel te steken.Zij is wel afkomstig van Taiwan en tot nader order botst dat nog altijd met het vasteland.Maar lekker koken kan ze in ieder geval.

Hey Gim, nu verschiet ge een bekke zekers.

@ GL : Nog ni bekan.

:-)

@Peter:

Zoals ik al zei, vind ik de chinese restaurants hier in Mechelen prima om eens een 'luie' avond te overbruggen, d.w.z. niet willen koken. De meeste geven dan ook een deftige maaltijd voor een zacht prijsje. Er zijn er een paar die duidelijk minder zijn en ook bijzonder veel MSG (mono-sodium-glutamaat, een smaakversterker) gebruiken. Dit is zeker te vermijden.

Als het echt goed moet zijn gaan wij gewoon naar Antwerpen. Je kan er echte chinese schotels bestellen:

- kippepootjes (dat zijn dan de klauwen, met de tenen, het geschubde deel wat wij weggooien), een delicatesse
- slaatje van eend en kwal
- netmaag van de koe met chili
- mapo tofou
- ...

Voor de chili-liefhebbers is die mapo tofou een echte aanrader. Het is in weze gehakt en tofu in een speciale chilisaus met sechuan pepers. Veruit mijn favoriete schotel !

In Mechelen vind ik "La Chine", in de Leopoldstraat, net naast de Sito, een heel goed restaurant, maar ze zijn nog alleen in het weekend open.
In de Conciensestraat heb je "Yin Bin", ook uitermate lekker en je wordt er supervriendelijk ontvangen.
Als meeneemrestaurant gaat mijn voorkeur uit naar "China Keuken" in de Conciensestraat.

Ik ken Yin Bin en kom er regelmatig. De uitbaters zijn inderdaad zeer vriendelijk, maar de keuken is een beetje saai. Het is één van de betere in Mechelen. Ik vind persoonlijk Green Fields beter, maar dat is al buiten Mechelen op de Leuvensesteenweg. Ze hebben een bredere keuze en hebben toch al een paar dingen die Chinees zijn.

In La Chine ben ik nog niet geweest, het is net iets verder wandelen voor mij. Ik zal het zeker eens proberen. De Shop Shoy in de Consciencestraat zit aan de andere kant van het spectrum. Ik vind ze niet echt de moeite waard. Het is eten is er redelijk zout, wat meestal wijst op een overmatig MSG gebruik.

@ Peter,

Op de Grote Markt is er geen Chinees. Wel in de Befferstraat !!!

Ha Jos, dat kan kloppen :-)

Gong Xi Fa Cai!!!!

Kleine correctie : het woord os of buffel in het Chinese Mandarijn is niu, niet njew...

Ik zit nu bijna een maand in het uiterste zuiden van China (Hainan Dao) om samen met heel mijn familie en schoonfamilie nieuwjaar en ik kan jullie verzekeren het vuurwerk heeft geknald, een hele maand lang. Vaak heel de nacht door, probeer dan maar eens rustig te slapen... ;-)

Eergisteren was er dan het lantaarnfeest om de hele boel af te sluiten, dus nu is de rust weergekeerd, al is het maar even want morgen is het de verjaardag van een plaatselijke god en dan zal het weer knallen... Eerlijk gezegd zal ik blij zijn om binnen een week terug te keren naar de rust van mijn Muizen... Maar het is een ervaring om nooit meer te vergeten...

Gong Xi Fa Cai!!!

Gong Xi Fa Cai!!    of ... 'ne gelukkige' Tommy!  Voor jou en jouw familie!

Eénmaal terug in Muizen, zou ik binnenkort wel graag jouw foto's hierover bekijken op Flickr...  ;-)

Gong Xi Fa Cai!!!!

Kleine correctie : het woord os of buffel in het Chinese Mandarijn is niu, niet njew...

Ik zit nu bijna een maand in het uiterste zuiden van China (Hainan Dao) om samen met heel mijn familie en schoonfamilie nieuwjaar en ik kan jullie verzekeren het vuurwerk heeft geknald, een hele maand lang. Vaak heel de nacht door, probeer dan maar eens rustig te slapen... ;-)

Eergisteren was er dan het lantaarnfeest om de hele boel af te sluiten, dus nu is de rust weergekeerd, al is het maar even want morgen is het de verjaardag van een plaatselijke god en dan zal het weer knallen... Eerlijk gezegd zal ik blij zijn om binnen een week terug te keren naar de rust van mijn Muizen... Maar het is een ervaring om nooit meer te vergeten...

Gong Xi Fa Cai!!!