Gelauwerde Champagne

Goede wijn behoeft géén krans.  En toch...

Parelend als de beste godendrank: zo was, en is Hortense.  Hortense Champagne - dé grote dame van het ballet:  een Mechelse met wereldklasse.  Beeldhouwster Frieda Marieën maakte een borstbeeld van haar; en dat zal terechtkomen in het Hof van Busleyden.  Want...Mechelen is trots op deze artistieke vrouw...

En het Willemsfonds lauwerde haar met de trofee 'Keikopken 2009'.    Hortense: Grand Cru!  zoveel is zeker!

(foto: Jan Smets - Het betreffende borstbeeld op 'Kunst op het Groot-Begijnhof - 2007)

De kleine Hortense was van jongsaf met ballet bezig.  Op de leeftijd van negen jaar, trok de nu zevenentachtig jarige diva naar de Balletschool van de Poolse Sonia Corty.  En nadien vervolmaakte ze haar klassieke opleiding bij de Vlaamse Opera in Antwerpen, waar ze op haar zestiende reeds een solistenrol kreeg.

Tijdens de oorlogsjaren huwde ze de muzikant Marcel Schoensetters waarmee ze zeven jaar in Zuid-Afrika woonde, waar het ballet toen op een zeer hoog niveau stond.  Daar ontmoette ze ook de prima ballerina Margot Fonteyn.

Nadien kreeg ze ook in ons land alle kansen.  Haar man speelde viool, bas en contrabas bij het Nationaal Symfonisch Orkest van België - dat vaak de klassieke balletten ondersteunde.

Champagne ging zich stilaan toeleggen op choreografie. Ze barstte van lef en creativiteit, en ontwierp zelfs de kostuums!

Hortense maakte het.  Haar naam staat in gouden letters in het grote balletboek.  En deze stad is de ambassadrice van de dans hiervoor erg erkentelijk.

Zijzelf is trots op de prijs (waarvan ze denkt dat het haar laatste is...), én het borstbeeld...

Het...mag!

 

(bron: de Standaard)

 

(foto: Koinsky -  portret onderaan rechts: H.Champagne - Stad in vrouwenhanden....)

Goed dat je een foto van het borstbeeld toont waarover zij tevreden was.  En ik kan er wel inkomen,  Ik zou mijn eigen foto's maar eens beter moeten bekijken want het kwam niet in mij op dat zij erop stond :-)

Het stond bij mij opgeslagen op 'mijn eigenste harde schijf'  ;-)   Ik had die gevel toen nooit gefotografeerd, maar wist dat jij dit wél had gedaan, en ook dat Hortense Champagne één van de geportretteerde 'Dames met Klasse' was...

je t'aime

@Anoniem (niet gecontroleerd) : moi non plus ;-D

Ik ben. Deleebeeck Eric, ,,   ik ben fier dat ik  zo een Tante heb.

 Dat je er nog lang mag zijn. Wij houden veel van je.

,, groetjes   Eric Deleebeeck