EnigmaAlweer een kaart, die opduikt, met een enigma.

We herkennen de buurt : de Plaisancebrug, de Brusselpoortstraat en de Brusselpoort.

Het moet een oude Nels-kaart zijn, want vermoedelijk is het tijdstip een stuk vroeger dan de foto’s die er bestaan over de Plaisancebrug uit 1961 (Andere, oudere brugreling).Plaisancebrug Jaren 60

Maar wat opvalt, op de oude Nels-kaart, is de enorme schouw, rechts bovenaan.  Niet een normale huis-, tuin-en keukenschouw, maar blijkbaar een onderdeel van een industrieel complex.

In de Jaren 60 (? 1965 ?) van de vorige eeuw was in die buurt een Esso-garage en heden ten dage is er een bankcomplex (? Dexia ?), maar was er, misschien vroeger dan de Jaren 60, zware industriële activiteit aanwezig op de hoek van de Brusselpoortstraat en de Vaartdijk ?Brusselpoortstraat Jaren 60Heden ten dage (Foto Gimycko)

Dit is GEEN RARARA ! Gelieve dus NIET te mailen, faxen, telefoneren, GSM’en, brieven op te sturen of postduiven de lucht in te jagen !

Hier, ' vermaak ' u nog een beetje.

Jezus, Luc !  Die naam heb ik nog nooit gehoord !  Waar komt die vandaan : "Vermakelijke Brug" ! 

Een Nederlandse Naam die later verfranst werd naar Plaisance ?

En was het, in die buurt, dan plezant en vermakelijk met plezanterieën en vermakelijkheden ?

:-)

Net andersom! In de 19e eeuw trokken de stedelijke rijkaards naar hun buitenverblijfjes rond Mechelen: maisons de plaisance. Ieder randgemeente had / heeft zulke kasteeltjes dus het zit er dik in dat deze brug een naam kreeg die daarmee verband hield. Als één of andere pipo die oorspronkelijke franse naam letterlijk vertaalt dan krijg je zulke .... euhh, eigenaardigheden.

Zoals de Vismarkt the Place to Be was in de Golden Sixties was misschien de buurt rond de Vermakelijke / PlaisanceBrug misschien wel de Place to Be in the Roaring Twenties.

Zou kunnen !  Netjes buiten de stadsmuren / ring (in de stijl van Perron M vandaag).  En geen geluidsoverlast van de toen hippe big bands.

Best mogelijk, want in de Jaren 80 was oa, in de buurt, Tsentroem tamelijk hip.  De opkomende stadsradio Reflex hield daar toen zijn Reflexfuiven.

:-)

Gim:op uw eerste kaartje lijkt die brug wel een kopie van ONS brugske van "den hoek" :-D

Dirty mind!

En mijn postduif is onderweg voor ik gelezen had dat je ze niet wou!

Ontvang ze goed!

Inderdaad, op de eerste foto lijkt de Plaisance-brug héél erg op het oude Colomabrugske.  Dat heeft 'den echte' goed gezien!   ;-)

@ Jans :

Enne... die schouw ?  Enig idee aangaande mogelijke industriële activiteit ?

Ik heb wel een ideetje maar vermits dit geen rarara is ....;-)

@ Luc : Vertel !

:-D

Ik heb ergens tijdens een wandeling van Mechelenbinnenstebuiten opgevangen dat in dat binnengebied de zetelmakerij Bourguignon zou geweest zijn. Dat die schouw daar zou toe behoord hebben is dus een gok.

De foto dateert van omstreeks 1910 en het gammel brugske werd rond 1930 vervangen door een moderne draaibrug brug die op haar beurt in 1983 werd vervangen door de huidige dubbele brug.

In het boek "Het Mechelen van toen" van F. Vermoortel (blz 80) wordt gewag gemaakt van fabrieksgebouwen langs de Vaartdijk die in 1928 samen met het hoekhuis met overdekt terras werden afgebroken.  Er  staat echter niet bij vermeld om welke fabriek het gaat.

Vraag me niet waarom, maar mijn eerste gedacht was een soortement van industriële bakkerij of zoiets. 

HE Guy (gimycko)die eerste foto van de brug was genomen lang voor mijn tijd,De tweede (met Cafe Rotterdam) ken ik nog goed (gelijk ik vroeger reeds gezegd heb)wy gingen  daar af duiken,Isdie fietsen winkel nog daar (ik denk dat dit den Doxks was )Mijn spelling kan wel een beet verkeerd zijn ,maar ik weet nog dat mijn vader zijn velo daar gekocht heeft.GroetjesLouis W.

@ Louis,  Den Dockx  (Jean Govaerts) heeft een dikke tiental jaar geleden geleden het tijdelijke met het eeuwige verwisseld.  Jean werd (geloof ik) geboren in 1902 maar heeft al zijn zoons (Victor, Mille, Jean en Fons) ver overleefd.  Het café er vlak naast (dat in de jaren 50  "West End" heette), werd samen met het oud huis DOCKX volledig verbouwd tot de huidige grote fietsenwinkel "Luc".

En Jean vertelde me ooit vanwaar de naam "DOCKX" kwam.  Zij kwamen uit het Gentse en de vader heette Dokus, wat ginder verbasterd werd als "Dooks".  Vandaar later de naam Dockx.  Voor mijn diploma van lager middelbaar kreeg ik daar in 1958 van mijn vader mijn eerste "echte" fiets.  Voordien moest ik het steeds stellen met aflaters van mijn vader, mijn grootvader en mijn kozijn  :-)

@ Roger : Was dat die beroemde groene fiets op die ene foto ?

:-D

Roger,bedankt voor de INFO..Weet ge nog dat die broer een 4 personen tandem reden?Louis.W

@ Louis,  die quadruplette van den Dockx heb ik nooit gekend.  De langste fiets die ik op de vest ooit heb weten passeren, was een triplette.  Ik heb wel hun hele lange fiets gekend met tussen de wielen een grote houten bak.  Ik denk dat ge bijna een circusartiest moest geweest zijn om daarmee te kunnen rijden.

@ Gimycko, neen haha, die groene fiets was die van mijn vrouw en die kwam van de Makro.  De fiets die ik in 1958 kreeg heeft het in 1961 na 3 jaren intens gebruik begeven en toen kreeg ik van mijn vader een Vespa.  Die reed trouwens veel rapper :-)

He Roger.Toen ik in Mechelen woonde had ik ook een Vespa (Groene)Ik had die toen gekocht in die Garage recht over den Racing.ik heb daar al over het Zwarte Woud mee gereden.erg plezierig.Louis. PS Wij verwachten overnacht ongeveer 25cm sneeuw.ik  hoop dat de weerman verkeerd is.Ik heb geen goesting om terug sneeuw op te schuifelen,het is hie voor den oogenblik redelijk koud (25 graden Farenheit) Groetjes

 @ Roger Kokken

Het café naast fietsenwinkel Dockx heeft op de kleurfoto van de jaren '60 nog een andere naam dan "West End". Als ik het goed kan ontcijferen heette ze toen "Ponderosa".

Zouden, in de jaren dat de naam "West End" verdween, ook de uitbaters met de dochters ergens anders een onderkomen hebben gevonden. Jij kende die buurmeisjes toch Roger. Dus uitleggen maar zou ik zo zeggen.

De schouw is een overblijfsel van een oude wolfabriek, midden negentiende eeuw.

Nadien werd het een houtzagerij, zegge een boomzagerij, van de familie Lerenberg.

De volledige wolfabriek werd in gravure bewaard, op een oudbriefhoofd, in bezit van Jan Somers, de uitgever van "De kurieuze Mecheleir". Deze info kreeg ik van "den ouwen Dockx".

Nadien kwamen er nog verschillende garages in.

Het nu donkergrijs geverfde huis in de Brusselpoortstraat is het resterende gebouw van de wolfabriek en stond links naast het gebouw met de schouw.  

 @ Serge

Goed speurwerk Serge! En het nu grijs geschilderde herenhuis is het oudershuis van Jan Bouguignon (kapitein en sterspeler van Pitzemburg Basket) en zijn zus Octa. Hun vader had hier met zijn broer Jef een zetel- en salonmakerij in de achterbouw van het pand. Ik heb er samen met Jan en mijn broer tijdens regendagen nog vele uren gesleten op de imposante zolder. Een balletje gooien deden we in de basket op de ruimte tussen het voorhuis en het atelier van vader Michel.

@ Luc

Sorry Luc dat ik jouw aanbreng van de naam Bourguignon even vergat. Ken jij Jan Bourguignon? 

En, net nu, duikt er een oude tekening op ivm de Plaisancebrug op een verkoopswebsite.  Check it out !

@jef: nee, ik ken de familie niet maar zoals ik zei / schreef heb ik dat ooit tijdens een wandeling genoteerd. Waarom? Omdat dat toenmalige efficiëntie was. Twee buren: de ene maakte zetels en de andere maakte de stoffen. Geen verplaatsingskosten enz..., maar meer details had ik niet, dus jouw commentaar is een welgekome aanvulling.

Dit is ook nog een mooie kaart :