Creatieve kruisbestuiving in 'Opa Malyn'

met categorie:  

Morgen opent op de Kerkhoflei 'Opa Malyn'...

'Opa Malyn'?  vreemde naam... 

Ach ja, het is de 'verkorte versie' van 'Open Atelier Mechelen'.  't Klinkt gewoon wat pittiger.  Het iniatief gaat uit van de vzw met-die-naam én de Vlaamse Federatie voor gehandicapten.   Namen achter dit project zijn master in de vrije, beeldende kunst: Samuel Vanderveken (broer van Thomas Vanderveken, welbekend van het kleine scherm - én zoon van de reeds enkele jaren geleden overleden  Mechelse acteur Ugo Prinsen), en zijn moeder, Marleen D'Joos.  Deze laatste werkte vele jaren in Borgerstein, waar ik ze kende als collega.  (Borgerstein is de in St.-Katelijne-Waver gelegen voorziening voor mensen met een mentale handicap -  voor diegenen die het niet mochten weten...)

                  

                 (Marleen D'Joos  -  foto VFG)

Op de locatie zijn vijf atelierruimtes.  Vier hiervan zullen gebruikt worden voor  jonge en beginnende kunstenaars in alle mogelijke disciplines.   Zo kan er wel wat kruisbestuiving plaatsvinden. 

In de vijfde ruimte kunnen lezingen en workshops, etc. plaatsgrijpen.  Samuel Vanderveken is blij dat hij een geschikte plaats heeft gevonden om er te kunnen werken.

Elke week zal de Federatie voor Gehandicapten er een workshop organiseren voor mensen met een verstandelijke beperking.  Marleen D'Joos was al langer op zoek naar een stekje om er wekelijks met zo'n kunstenaars creatief bezig te zijn.

Mooi initiatief is dit samengevloeide idee van moeder en zoon!  Ik wens Samuel en Marleen veel succes met het project!

Marleen en Ugo zaliger zijn/waren al jaren met creatief werken met gehandicapten bezig, en ik heb ze leren kennen in de jaren 90-tig. Samen met een aantal fysisch en mentaal gehandicapten maakten we de voorstelling "Als op een dag", een bewerking van Elckerlick van de hand van Ugo Prinsen. Met deze productie gingen we op tournee, en we hebben heel wat theatertjes gezien, waaronder zelfs de Arenberg schouwburg in Antwerpen.

Ugo heb ik leren kennen als een gedreven man die niet snel opgaf. En Marleen als een vrouw met een niet aflatende werkijver ten voordele van gehandicapten.

Sam en Marleen, veel succes, en tot een dezer !

Zo is dat Peter.  Ugo regisseerde ook een toneelstuk in de jaren negentig met bewoners van Borgerstein: 'Een glimlach in je knoopsgat'.  En nadien bracht hij ook een schitterende monoloog, geïnspireerd op een bewoner: 'Mijn wissel ligt goed, maar hij komt niet door'.    Ja, deze Mechelse acteur was erg sociaal geëngageerd, en niet énkel bekend door een aantal TV-rollen...

En, Marleen is het enthousiasme zelf...  Ik ben benieuwd naar het project waar ze zich samen met haar zoon nu instort...

' Mijn wissel ligt goed ' heb ik gezien in de gebouwen van CM. Ugo Prinsen kende de materie zeer goed én kon zich schitterend en juist inleven.

Hello Peter,

Erg merci voor de wensen! We zullen ons met dezelfde gedrevenheid en niet aflatende werkijver in dit project gooien...

Nog wel een klein foutje in het artikel... De workshops voor de gehandicapten zullen worden gegeven onder de vzw van de mama -> vzw Sjarabang - en heeft dus eigenlijk niets te maken met de vlaamse federatie voor gehandicapten... ook een fout die in de Streekkrant werd gepubliceerd - bij deze zet ik dat recht.

Kom gerust eens langs he!

Groetjes,
sam.