Palais Royal

met categorie:  

       

       (filmscène van 'Palais Royal')

Bracht de in 2004 uitgebrachte Franse komedie hen op het idee om onze stad als locatie te kiezen voor hun blauwbloedig huwelijk?  Wie weet...  Sinds de filmploeg van 'Palais Royal' hier neerstreek om flink wat scènes op pellicule te zetten met Mechelse decors, staat 'Malines' wellicht in de 'catalogi' van de Europse gotha.  Geef toe: onze stad beschikt over een fraai decorum om koninklijke gebeurtenissen met flair te omkaderen.  De film met o.a. een sublieme licht arrogante 'queen-mum', Cathérine Deneuve, toont een wuifscéne op de pui van het stadhuis, een koetsrit over de IJzerenleen én een kerkelijke plechtigheid in Sint-Rombouts..

Mais maintenant: we doen het zaterdag in 'het echt' over.  Want op Sinterklaasdag trouwt een Luxemburgse aartshertogin met een Belgische graaf.  Nee: niet in Brussel, maar wel bij ons...

De gespecialiseerde pers kan alvast haar pennen scherpen om in suikerzoete zinnen, gekruld te schrijven over dit huwelijk met  hoog 'Sissi-gehalte'.

De paparazi kunnen de lantaarns van de Grote Markt beginnen monsteren op 'draagkracht' - want een exclusief plaatje van het adellijk gezelschap schieten vanuit een unieke positie is mooi meegenomen...

Schepen van Burgerlijke Stand, Rita Janssens, blaast het stof van het Gulden Boek; inspecteert haar sjerp, en oefent zich voor de spiegel in het reproduceren van waardige volzinnen.  Want zeg nu zelf:: zo'n hoog volk krijg je niet dagelijks over de drempel...

 (foto: Jan Smets)

Over wélke freule en over wélke adelborst gaat het nu in feite?  Zet je schrap: we gaan snuffelen in de vergulde stamboom.

De bruid heet Marie-Christine Anne Astrid Zita Charlotte Habsburg-Lothringen.  En het meisje-met-die-naam is geboren in '83 in Brussel.  Ze is Luxemburgs Aartshertogin, want haar opa is Groothertog-op-rust, Jean van Luxemburg.   Da's al een visitekaartje om 'U' tegen te zeggen.  Oma is de enkele jaren geleden overleden Josephine-Charlotte, oudere zus van onze koning.  En om de zaak nog wat méér in te lijsten: Marie-Christine is dus de achterkleindochter van Leopold III en koningin Astrid.  Daardoor heeft ze ook Coburgbloed door de aders lopen.

Bon: moeder van de bruid is Astrid van Luxemburg.  De trotse vader, Carl Christian, is een telg uit de Habsburgclan.  Overgrootvader van ons hertoginnetje, was de laatste keizer van Oostenrijk, Karel I.  500 jaar na ons aller Margrietje, strijken de Habsburgers nog eens met uitgepakte pracht en praal neer in de aloude hoofdstad van de Nederlanden. 

(filmscène uit 'Palais Royal'...)

De bruidegom is enkele jaartjes ouder.  Graaf Rodolphe de Limburg -Stirum werd 29 jaar geleden in Ukkel geboren als zoon van graaf Christian de Limburg-Stirum en gravin Coliènne d'Outremont.  De verloving van de adellijke tortelduiven had plaats in het kasteel Relegem van Zemst, in juni van dit jaar.

Zaterdag zullen ze er allemaal zijn:  de prinsen en prinsessen, baronnen en hertoginnetjes...  De koninklijke soepjuren worden gestreken, en koningin Fabiola plukt de mottebollen uit haar struivogelnest om hem op 6 december weer op de gebeitelde lokken te planten.  De lieverds van Albert en Paola zullen er alle drie zijn met hun wederhelften, en het Groothertogelijk huis van Luxemburg is voltallig aanwezig.

(foto: Belga - het bruidspaar met de ouders van de bruid...)

Om 15 uur wordt de rode loper ontrold in ons gotisch stadhuis.  En net als voor de modale Mechelaars zal de ceromonie verlopen zoals gebruikelijk.  Al kan ik me voorstellen dat er enige zenuwachtigheid zal zijn achter de schermen.  De familie zou erop aangedrongen hebben om géén voorkeurbehandeling te krijgen.

Na de burgerlijke plechtigheid vertrekt het kleurrijke gezelschap over de markt naar de kathedraal (de marktkramers mogen hun hele santeboetiek al opkramen tegen 13 uur!).   Daar zal onze kardinaal de plechtigheid om 16 uur inzegenen.

Na deze viering, zal 'la famille' door de Frederik de Merodestraat schrijden, naar het vroegere Groot-Seminarie.  Want daar wachten de glazen met parelend vocht en de hapklare delicatessen.

Om al het glanzend en rijdend blik van de genodigden een deftige staanplaats te geven, huurt men de volledige parking onder de Grote Markt af.  En ook het Sint-Romboutskerkhof wordt ontruimd...

Ja, zaterdag komt Mechelen in de glossy magazines terecht.  Fan van koninklijke poespas of niet...  deze stad kan best blij zijn met  de publiciteit.  En wie weet weet Mechelen nog méér kijkers te charmeren...

 

(Tussen haakjes: de komedie 'Palais Royal' van Valérie Lemercier (Fr.) wordt op dinsdag 24 maart nog vertoond in het kader van 'Cinévisions'- filmfestival, in Utopolis.  Dit als onderdeel van het Cultuurevenement 'Stadsvisioenen.  Een aanrader voor wie de leuke prent nog niet zag, en Mechelen eens wil bekijken door een roze bril...)

 

NB.: nieuws als eerste gelezen in GvA (artikel Sven van Haezendonck).  Daarna topic samengesteld en met andere wetenswaardigheden aangevuld.

Fictie waar Mechelen in getoond wordt kan ik smaken, maar voor de rest kunnen alle royals mij ferm aan de reet roesten, of ze nu in Mechelen trouwen of in Lapscheure...

Knap artikel

zoals ik reeds schreef een topic lager.

 

Ik zag het Marc...  We moeten gelijktijdig aan het schrijven begonnen zijn.  Mocht ik het geweten hebben, had ik het gras niet onder jouw voeten weggemaaid hoor...   ;-)

Dat weet ik wel Jan :)

@ Jans, het moet d' OuLtremont zijn.

En hoe zit dat met de basketwedstrijd Borgerstein/Terninck?

En 't Stad zal dan ook vollopen met Flickrfotografen !

Mark my words : Fotografenfeessie !

:-D

 Za der nog stroebriefkes over zen van pasede wèk.

@ Eddy:  gelijk heb je met 'd'OuLtremont'.  bedankt.

off topic: over die basketwedstrijd kan ik je jammer genoeg géén info geven.

En nu wordt het wachten welke (Flickr)fotograaf een MBA behaalt.

(MBA = MechelenBlogAward)

:-D

@Jans, geen erg , ik zal eens contact opnemen met het secretariaat.

Leuk artikel om lezen Jan, maar ik had wel graag de bron (GvA) vermeld gezien. Ik heb het voorbije weekend lang aan gewerkt om dit nieuws bevestigd te krijgen.

Van harte,

Sven

Hoe komen die hoogadellijke tortelduifjes ertoe om in Mechelen te trouwen?  Het is natuurlijk een prachtig decor en als stad en parochie faciliteiten verlenen, ligt het voor de hand, maar zijn er behalve de naam "Habsburg" andere reden waarom ze voor Mechelen kiezen?  Gaan ze hier komen wonen of werken ze hier...?  Iemand een idee?

Overigens betekenen al die koninklijke, prinselijke en adellijke titels weinig voor mij, maar 't zal een mooie attractie zijn.  En die mensen moeten toch èrgens trouwen, hé.

Bedankt voor de appreciatie Sven!   En zoals je wel weet, weet ik GvA en jouw onverdroten inzet om Mechels nieuws dat heet van de naald is, de krant te laten halen, sterk te waarderen.

Ik las dit nieuws inderdaad in mijn trouwe ochtendkrant.  Maar dan ben ik op zoek gegaan naar méér nieuws en achtergrond hierover, en stelde mijn eigen artikel samen, dat toch wel erg afwijkt van jouw artikel in de krant.  Ik heb namelijk niet de gewoonte om dingen zomaar klakkeloos over te schrijven, maar ze  wél in een andere context  te plaatsen of met een andere invalshoek te benaderen.  In zoverre zag ik niet in dat de bron hier nog expliciet diende vermeld te worden.  Het was enkel de aanleiding.

Je weet dat ik anders steeds de bron weet te vermelden.  En vaak is dit dan ook mijn geliefde GvA..  Ik denk niet dat je me kan 'betrappen' op veel zondigen tegen deze, overigens terechte, regel.  Dat is trouwens één van de gedragscodes die deze Blog hanteert.  Bij deze topic leek me dit niet écht nodig.  Maar misschien heb ik het verkeerd.  Ik wil me dan ook graag excuseren, en zal dit corrigeren.  Maar ik hoop dat je mijn 'denkpiste' kan volgen...

@koen: De bruidegom is in Mechelen gedomicilieerd volgens de Standaard van vandaag.

En vandaag weet GvA te melden dat de historische band met voorouder Margareta van Oostenrijk de reden is waarom het koppel hier trouwt.

 

Enne: een detail voor de 'Royalty-fan':  de meterlange ouwe kant die de bruid dragen zal,  lag ooit in de wieg van Napoleons zoontje...  't Is maar dat je 't weet...   ;-)      Ook dit nieuwsje stond in  GvA .

@ Jans :

Voor de liefhebbers van Blauw Bloed wordt het duidelijk een Topdag !

:-)

Ik ben géén fan van koningshuizen en aanverwante bouwsels, maar ik denk wel dat ik foto's-in-de-marge van het gebeuren wil schieten zaterdag.   Met een knipoog en een lichte ironie het schouwspel gadeslaan - op de loper, en naast de loper.  ;-)

Koen: de bruid en haar ouders wonen in Zemst en dus is het quasi logisch om een huwelijk met honderden genodigden in de Sint Rombouts te laten doorgaan ('t kapelleke van OL Vrouw van 't Hammeke zal wel te klein zijn zeker) en dan nog die historische banden van de Habsburgers en Mechelen.....

@ Jans :

Zo gaat ge geen MechelenBlogAward (MBA) winnen, zenne !

Dat kan alleen als je in het gangpad van de Kathedraal gaat liggen, voor de voeten van de aankomende Bruid en haar Vader !

:-D

 @ Gim,

               in Hombèk noeme ze dat volkske gewoen " die van 't goed van Lamot ".' n bekke chichi is da altèt boa.

En in welke taal gaat het hele feestje doorgaan??? Frans,  Duits, Vlomsch? En welke taal gaat Rita Janssens gebruiken? Nedelands naar ik mag aannemen?

Rudi: op rtv heeft men verklaard dat de burgerlijke plechtigheid in het Nederlands zal gebeuren (ook nog op vraag van het bruidspaar, die zijn dus multiklaps), in de kerk mag het in gelijk welke taal gebeuren omdat voor een huwelijk de kerk wordt afgehuurd via het betalen van de vergoeding ad hoc en de kerk dan een privé-aangelegenheid wordt. Derhalve zal er waarschijnlijk Nederlands, Duits, Frans en Engels aan te pas komen. Het koor komt uit het brusselse en zal een hoogstandje brengen. Mogelijk komen ook nog de Oostenrijkse kozijntjes van onze kardinaal-aartsbisschop Lambertus Goossens zaliger (die behoren ginds ook tot de Habsburgclan).

 

@ Gim,

als Jan op dat gangpad gaat liggen, dan zijn we weer vertrokken met 'laag bij de grondse' foto's ;o)

@Sven Gazet, de Jans heeft nu toch U er bijgesleurd als zogezegde bron. Dat was eigenlijk niet nodig want alle marktbezoekers weten al veertien dagen waarover het gaat! Zij werden in kennis gesteld door de marktkramers zelf. Dus Jans kon het ook vandaar halen!

En trouwens als journalist moet ge daar niet wakker van liggen; de pot verwijt hier de ketel dat hij dezelfde kleur heeft.....

 @ Eddy,

                 zwart is geen kleur.Zwart is het donker gat van de hedendaagse media.

Vandaag werden er al drukke voorbereidingen getroffen in de kathedraal.  De bloemenversieringen die men aan het aanbrengen is, zien er al knap uit, toen ik een kijkje ging nemen.  Op dat moment wandelde ook de moeder van de bruid, Astrid van Luxemburg, de kerk binnen om poolshoogte te nemen.  En ze deed prompt mee:  even later knoopte ze de kussentjes vast op de bidstoel van het bruidspaar...

(foto: Jan Smets)

Papparazzo eerste klas: Jan Smets :-)

Ja Peter, de foto is reeds verkocht aan de 'gespecialiseerde pers'...  Morgen vlieg ik voor een paar weekjes vakantie naar de Malediven...  ;-))

Overmorgen zul je bedoelen ... :) Morgen moet je immers de rest van de familie op portret zetten :-)

Wie was de gelukkige die de kathedraal heeft voorbereid met de bloemen?

Dit zijn enkele foto's die ik nam van de 'Blauwbloedige Poppenkast'...  ;-)

http://www.flickr.com/photos/16283292@N00/3088001082/

en volgenden...

Die 'blauwbloedige poppenkast' mag wat mij betreft samen met andere ziektes als het 'vlaams-nationalisme' gestoken worden op een plek waar de zon nooit meer schijnt.

@Wout, en straks weer klagen dat de blog politiek misbruikt wordt zeker? Maar misschien willen "ze" er geen woorden aan vuil maken....

Dat heet feitelijk  ....iets uitlokken!

Das inderdaad erg trollerig.

@Peter, gezien de plaats waar Wout het wil deponeren, zou ik eerder van DROLlerig gewagen. :-)