Mechels scenario?

De stad Hasselt investeerde samen met de provincie Limburg 500.000 euro in de fictiereeks “De Smaak van De Keyser” om het toerisme in de stad te promoten en de werkgelegenheid in die sector aan te zwengelen. Ze hopen op een succes zoals dat van de reeks “Katarakt”. Wat me vooralt opvalt, is dat men daar nu ook zeer openlijk voor uitkomt: dat dergelijke reeksen bedoeld zijn om de toeristische industrie een boost te geven. Daar waar het bij “Stille Waters” meer nog een toevallig, mooi meegenomen uitvloeisel was dat men pas na de reeks ook wat ging uitbuiten.

De vraag is natuurlijk of een stad of regio van dergelijke fictiereeksen (die weliswaar zeer goed gemaakt zijn) moet gebruik maken om zichzelf te promoten op toeristisch vlak? En of de investering verantwoord is. Lost dergelijk niet miniem kostenplaatje de verwachtingen in?

Indien het antwoord ja is, moet Mechelen zich dan ook aan zo’n avontuur wagen? Welk scenario of geschiedenis zouden wij naar voor kunnen schuiven? Heeft Mechelen een familie die zich leent tot een mooie kroniek? Of kent/kende Mechelen een nijverheid waarrond een spannend verhaal kan geweven worden? Wie zien jullie in de hoofdrollen? En op welke locaties? Misschien heeft iemand zelfs al een goed idee voor een titel?
 

@ EvaM :

Misschien niet direct voor een hele reeks, maar het maneblussersverhaal zou ik wel eens willen zien op de TV.  Met bv Jaak van Assche als de Burgemeester en Tuur de Weerdt (misschien als Baljuw) die de blussingswerkzaamheden leidt in de oude Binnenstad.

En bij het aanschouwen van een lege Dijle hoor ik Van Assche al klagen : "Misérie, Misérie".

:-D

Wel, dan denk ik meteen aan de verfilming van de boeken van Deflo. Daar zitten goede verhalen tussen

Oh ja ! Een moordverhaal in Mechelen !  Ik hoor al iemand mekkeren over die zever van het onveiligheidsgevoel in de binnenstad. ;-)

Ik ben er zeker van dat GL ook hier weer met goed pessimistisch verhaal op de proppen zal komen!

waarom is geen kostuumdrama over het leven van onze Margaretha

@ Luc :

Moordspel in de Hanswijkenhoek leent zich uitstekend voor een verfilming. Maar dan moet dat geklasseerd worden onder Kolder en liefst gedraaid in de stijl van Benny Hill.

:-D

@evaM: en nu serieus. Als ik dat bedrag zie dat je daar vernoemt en veronderstellende dat de link Hasselt - gouverneur Limburg steviger in mekaar zit dan Mechelen - prov. Antwerpen, dan vraag ik mij af of de Mechelaars bereid zijn om in hun portemonnee / sjakosj te duiken voor de nodige fondsen. Het zou onze ijdelheid strelen als je dromen zouden bewaarheid worden maar ik zie het op middellange termijn nog niet gebeuren.

@marc vc: schitterend gedacht maar ik zou het afbuigen naar Karel V zodat Gent ook een stuk van de kosten kan dragen. Het scheelt hem ook enkele jaren zodat we wat meer gebouwen kunnen gebruiken als achtergrond, gebouwen die er in de tijd van onze Margrieten nog niet waren.

@gim: moet kunnen, een halfbakken scenario hebben we al! LOL

 Dat zo'n reeks goed is voor het tourisme in de streek daar moet je niet aan twijfelen, iemand op mijn werk woont is Halle, en dankzij 'Witse' krijgen ze daar enorm veel volk binnen.

De streek rond Klein Willebroek teert nog steeds op een serie die al jaren gestopt is 'Stille waters'

En op 'Flikkendag' had je ook niks te zoeken in Gent, tenzij je graag over koppen loopt.

Zelfs een tweederangsreeks zoals 'Katarakt' lokt volk naar de streek waar ze gefilmd is, zelfs al kwam het Haspengouwse landschap amper in beeld.

Voor mij mag er zeker een tv-serie met een zakje geld naar Mechelen gelokt worden, maar laat degenen die er het meeste baat bij hebben het zakje maar vullen, en niet de modale Mechelaar. Maar goed, als je dat gaat vertellen in den Horeca worden ze doof aan een kant en aan de andere kant gaan ze u niet goed meer verstaan (lacht)!
Ergens vind ik -zonder te zeveren- dat je daar wel correct mag in zijn: de vruchten van het toerisme worden in zo'n specifiek geval zeker niet geplukt door degenen die er het grootste bedrag in geïnvesteerd hebben, voor wie bv. bij Van Hool werkt zal het niet veel uitmaken of er nu veel of weinig hotelkamers volgeboekt zijn in Mechelen.

Kunnen ze zo niet iets maken in de trant van de Pfaffs en de Planckaerts ?

HLZHI bij de Somers, misschien ?

:-D

@ Sint Netels:  Ja Netels, maar als al die toeristen nu eens naar Mechelen komen met een autobus van bij Van Hool...

Een familiekroniek:

  • Leclef, en de brouwerij ?
  • Contryn en het stadspoppentheater ?
  • ...

En ik hoor net op de TV dat men veel volk in de Hotels/Bed en Breakfasts verwacht in Hasselt, ten gevolge van deze nieuwe serie ... Ik vraag me af of dat allemaal niet overdreven wordt.

In Halle zou ik echt niet graag wonen; elke dag een moord !

nee Peter,

maar dat Luna Luna elke dag vol zit, daar zou je wel mee kunnen leven he ;-)

Wel Marc, eerlijk gezegd wij zijn zo kleinschalig, dat meer dan we nu doen eigenlijk niet wenselijk is :-) Small and beautiful.

Het leven zoals het is ...., hebben we al gehad,
we hebben de boeken van Deflo die zich spannend in Mechelen bevinden,
we hebben al een filmploeg hier gehad (maar kan niet onmiddelijk op de naam komen, ik weet dat ze er een paar jaar geleden toen figuranten voor zochten)

misschien nog een Suske&Wiske strip over de toren die in brand staat?

@ Hanna :

Ja, maar onze Luc (Deflo) vertelde onlangs nog dat er in Mechelen amper nog... loze straatjes zijn.

Misschien moeten we de Konijnengang eens terug publiek maken !

:-D

Waarom geen reeks over een familie van meubelmakers?

Mechelen is toch jaren de stad van de meubelmakers geweest? Kan er hier dan niets mee gedaan worden? Bv. een klein familiebedrijf dat nog steeds op ambachtelijke wijze mooie meubels maakt en zo probeert om zich staande te houden in de wereld van de zelfbouwpakketmeubelen en grote meubelwinkels.

Just an ID.

Filip: inderdaad en dan denk ik vooral aan meubelen Van de Put tegenover het Racingstadion.

ik ook Marc.

We hebben onze Plezante Gidsen Rudi en Ferre. Misschien een Mechelse Versie van Peppi en Kokki, misschien ?Kennen jullie de woorden nog van hun liedje ?

Peppi en Kokki

Toet toet, boing boing
Kokki en Peppi
Peppi en Kokki
Hopla eruit
He, haasje reppie
Kokki en Peppi
Opstaan luie Peppi

Toet toet, boing boing
Kokki en Peppi
Samen ontbijten
Kokki maakt brood
Peppi een eitje
Kokki met doppie
Maar koppie koppie

Tok tok tok tok
Toet toet, boing boing
Kokki en Peppi
Centjes verdienen
Hup naar de wal
Kokki een schoppie
En Peppi een scheppie
Peppi zegt hoek om
En Kokki een knal

Toet toet, boing boing
Kokki en Peppi
Peppi en Kokki...


Een wijsje hebben we al, de lyrics ook. Nu alleen de namen nog veranderen...

:-D

 Over een kleine familie scenarioschrijvers die nog op ambachtelijke wijze originele scenario's proberen te schrijven in een wereld waar de cliché's en de voorspelbaarheden met bakken uit de lucht komen vallen (lacht)

Gim, van voor mijn tijd helaas :o(
ik mocht als kind op dat uurstip niet naar tv kijken en moest braaf mijn huiswerk maken :o(

@ Sint : Toch niet nog een familiekroniek !

Hopelijk niet uitgestreken over 20 afleveringen, want na aflevering 5 haak ik meestal al af.

:-)

Waarom geen 21e-eeuwse versie van de Mechelse Gesprekken op de Vlaamse TV.  Men neme een vijftal personen, die ook in elke stad zouden kunnen rondlopen, en je houdt er een goed gesprek mee waarover ze bezig zijn : bv. een Stadsbeiaardier, een Stadsgids, een Koetsier, een Zakenman en een Priester

Laat ze, tijdens het vertellen, wandelen langs de gebouwen en pleinen waar ze waarde aan hechten of hoe het hun denken of hun doen beïnvloedt.

Hierdoor krijg je 5 verschillende verhalen, over 5 verschillende items.  Je leert er nog wat van, vooral over hun werkzaamheden en de gemeenschappelijke factor, nl. de Stad of Omgeving van Mechelen, wordt op verschillende manieren bekeken en (hopelijk) bewierookt.

OK, het is niet direct hip, maar voor de Jeugd is er mogelijk binnenkort BalconyTVMechelen.

Just an ID

:-)

Misschien zijn  jullie vergeten dat Mechelen al aan bod is gekomen in HLZHI: De Maneblussers (2006).  Een reeks die hier op deze site trouwens met de nodige reserves werd bekeken.

Voor de rest ga ik me niet moeien in de discussie.  Ik voel één opmerking opwellen: de beste stuurlui staan weer aan wal.

Hopelijk wordt die reeks dan wat minder oubollig, traag en nostalgisch dan wat er gisterenavond te zien was op TV1. Kapot ben ik voorlopig niet van de smaak van De Keyzer. Hebben jullie al ooit drie jonge meiden gezien die samen een bad nemen in één of andere poel en dan aan een soort waterballet doen, voetjes samen? Jongens toch waar haal je dit als regisseur toch uit, uit de jaren stillekens?. En dan twee hoofdpersonages waarvan er één steeds op een trompet zit te blazen. Ik ken veel muzikanten maar die mensen lopen meestal niet overal rond met hun instrument, behalve bij een optreden.  Gekunsteldheid noemt men dit....

Het enige dat me intrigeert is hoe die ene jongen, Alfred zeker, aan zijn einde (is hij wel gestorven?) is gekomen in WOII. En daarom zal ik kijken volgend ezondag, maar de sfeer vind ik alles behalve. Misschien beter volgende week?

@rudi: Ik volg je wel. Het heeft een hoog Vlaams-traditioneel karakter in de stijl van Pallieter en Streuvels. Niet echt iets voor mij, daarvan hebben we al genoeg series gehad.

heu Rudi ... mijn vriendinnen en ik deden dat ook vroeger ... als we in de beek gingen zwemmen ... maar dan waren we wel een jaar of 9 ;-)

Veel verder dan dat heb ik die serie niet gezien, vond dat ik het lang genoeg had volgehouden. We hebben het een kans gegeven, de rest hoef ik niet te zien.

Over Louis Neefs die tomaten ging plukken in Sinte Katelijne Waver !

 Op 'n TV zit toch ne knop ON / OFF.

Misschien eens vergelijken met LOFT. Ik spreek nu niet over het genre en de intrige, maar over de manier van verfilmen en het tempo. Dat was dus 2008 en zeker niet Stijn Streuvels etc... Maar Erik Van Looy kunnen we niet alles laten doen, want dan gaat dat ook weer vervelen zeker?

@ Rudi :

We hebben nog altijd de Jackie, onze echte Mecheleir

Behalve... ik kan zijn filmpareltjes niet of amper vinden op YouTube !

:-)

Eén heel treffende reactie van Peter: "small and beautiful". Da's nu net de charme van deze stad (of dat was de charme van deze stad). Mechelen doet veel op het vlak van cultuur. Of we zonodig inzake "city marketing" Gent, Halle, Hasselt... moeten achterna hollen? Laat deze stad even rustig op haar tempo de toekomst tegemoet gaan, 't is al erg genoeg dat onze burgemeester van het leuke Mechelen een al te vibrerend overbevolkt nest wil maken. Draai een soap in een studio, met Mechelse figuren voor mijn part, "Thuis" wordt ook voor het grootste deel in een studio gedraaid en is een kijkcijferkanon. Maar hou de horden die een vals beeld van deze stad willen zien hier weg! Ik ben met mijn 13-jarige dochter in Halle geweest voor de Witse-speurtocht. Was leuk, maar of Halle daar nu een heel jaar de vruchten van plukt, dat maakt geen kat me wijs. Wat betreft de zgn. "Katarakt-route" of hoe het ding ook wordt genoemd: heeft iemand er ooit bij stilgestaan dat katarakt een ziekte is waarvan je blind wordt? Laat een oogarts me corrigeren... Je kan ook voor je zondags vertier naar de kankerroute, de AIDS-route of de MS-route als het aan de city-managers en de kassa-TV makers ligt.

Frans Geys

 

 

   

Och kom. Een beetje fierheid op onze stad kan toch geen kwaad? De laatste (en komende) jaren wordt er kosten nog moeite gespaard om Mechelen van haar verloederde imago af te helpen, zonder dat de charme daarbij verloren gaat. Zo'n fictiereeks zou de kroon op het werk kunnen zijn, een signaal dat Mechelen weer leeft!
Liever een vibrerend overbevolkt nest dan een kille verlaten achterbuurt!

 Beweren dat we van Felix Timmermans en Stein Streuvels reeds genoeg hebben gehad is de Vlaamse plattelandscultuur verloochenen.En er zijn nog zovele andere oud-Vlaamse schrijvers wier werken omzetbaar zijn in prachtig toneel of vervolgverhalen.Moet het nu niets anders meer zijn dan ......op het randje af.

Mechels scenario met ' Stein ' en Felix? Plattelandscultuur in Mechelen verloochenen? Is een ' stad om te zoenen ' ook ... op het randje van ....? Mechelen ' het land van de oude vlaamsche filmkens '? Kom zeg!! Ga eens mee met je tijd. :-(

Tja ... de Vlaamse plattelandscultuur, ieder zijn meug, maar ik heb nu niet de behoeft om nog een Vlaamse film te zien in het rijtje: Adriaan Brouwer, De Witte, De Vlasschaard op een primetime zondagavond.

Als ik ze wil zien, en dat gebeurt wel eens, al was het maar om je klassiekers nog eens op te frissen, dan leg ik wel een DVD-ke op.

Eén probleem met die Oude Vlaamse Filmkes : Ze zijn zo traag...

Vergelijk de speed in aktie en spel tussen bv Dr No en Quantum of Solace van James Bond.

We zijn wel in 2008 en binnen enkele weken in 2009, ja toch? Of je dat nu graag hebt of niet? Je kan de goieie dingen van het verleden koesteren, maar toch niet vergeten dat we de gewoonte hebben het beste te onthouden en de miserie en andere negatieve dingen te vergeten. En de toekomst ligt dus voor ons en al de rest ligt achter ons en komt nooit meer terug. Jammer voor sommigen, maar het is onomkeerbaar. Dus een serie die zoals "De Keyzer" begint in  WO II mag gerust maar dan wel in een 21ste eeuwse opmaak aub. Een historsche film en liefst over de Oudheid, - mijnen dada - zie ik zeer graag maar wel met een hedendaagse insteek : lees historisch zo correct mogelijk en niet al te romantiserend. Zoals bijvoorbeeld  de serie "Rome" - dat even vergelijken met Ben Hur en het is duidelijk ( alhoewel dat wel een leuke film is hoor)

@ Rudi :

Dus... Geschiedenis EN Aktie => Het Maneblussersverhaal !

Nu nog een tweetal Narren vinden om, tijdens de aktiescènes, de achtergrond op te vrolijken. 

Ze mogen wel niet verschijnen in een politiepakje op de IJzeren Leen, want toen hadden de Wetshandhavers zulke pakjes nog niet an.

:-D

Tja het is of van tèveel of van tè weinig.

Schat toch geen hoofdletsel? If you know what I mean. :-)

@Blog; het mag inderdaad wat recenter, maar zoals Rudy zegt zijn oorlogsverbonden scenario's soms wel interessant. Twee boeken die wel een heel interessante plot kunnen leveren zijn bijvoorbeeld "Face au mur" van Filip dePillecijn en/of "Cel 269" van Ernest Claes. Heel leerrijk zelfs....

ZEG MaaNNEN ? LET WEL OP DAT HET NIET TE SPANNEND WORDT. ONS GEPENSIONEERDEN HEBBEN NU AL ZO NE SCHRIK OM BOAEATE TE KOME!!!!!!

@anoniem: hebt ge ondertussen uw vinger uit je toetsenbord gekregen?

Buiten dat we al ruim 15 jaar een t.v.-reeks in Mechelen hebben lopen nl. Familie, kan er misschien nog een reeks komen over 1 van de echte iconen van Mechelen: onze Louis, ja de Neefs.

Als ik me goed herinner heeft Mechelen ook meegedaan om Witse "binnen te halen", maar is die serie naar Halle gegaan. En ik dacht ook ooit 's gelezen te hebben dat een paar stukken van Deflo als een mini-serie gedraaid zouden worden.

Verder is laatst bekend geraakt dat "Goesting", de VRT-reeks over een restaurant in het schattige Lier is afgevoerd vanwege besparingen. Misschien dus best effe wachten voor Mechelen zo'n promo-campagne op gang zou trekken.

Overigens heb ik geen zin om naar De Keyser te kijken omdat de voorfilmpjes en de setting mij een doordrukje leken van Katarakt (vlaams familiebedrijf dat probeert te overleven en geconfronteerd wordt met passie en dood...) en daar was ik al niet ondersteboven van. Misschien hebben zulke series hun tijd dan ook gehad.

Er is echter geen serie meer die over media gaat (tenzij ik me vergis). Over de redactie van een krant zou je bijvoorbeeld een fantastische fictieserie kunnen maken met veel spanning, emotie en variatie.

@ Kazamel: Zo een reeks hebben we al gehad.  'Niet voor publicatie'.

Inderdaad, dat bedoel ik JT. Maak daar een actuele versie van en je kan echt alle kanten op! Moest ik een vlotte pen, ik was er al aan begonnen.