Kriskras door een Mechels jaar (2)

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Voor de tweede keer duik ik in de agenda van het haast voorbije jaar...  Kriskras.  Maar elk jaaroverzicht is ook een beetje subjectief, en wordt ingekleurd door eigen ervaringen, woonplaats en interresse....  Dus, ik ben er zéker van dat jullie in reacties en foto's leuke aanvullingen kunnen leveren. 

Wat zat het jaar wéér eivol.

Mechelen - kinderstad!  Ja, dat mochten we nogmaals ervaren op de grote kinderspeeldag.  Al die lachende gezichtjes: héérlijk om zien.  En toch, in deze stad kwam er ook flink wat protest tegen kindercrèche 'Toverland' in een appartementsgebouw  op de Astridlaan.  Niet alle flatbewoners waren  gediend met stinkende luiers en kindergekrijs.  Plaats in de herberg?  niet voor élk kind blijkbaar...  Ook waren er wat strubbelingen tussen de vrouwelijke schepenen Kristl en Rita.  Strubbe kogelde de plannen van Janssens voor een stedelijke kinderkribbe naar communistische tijdperken.  Tja, 't is maar te zien uit wélke politieke hoek je het bekijkt...

Politiek...  Na de stoelendans vorig jaar werd het wat rustiger op het stadhuis.  Onze Mechelse politiekers hadden vaak hun handen vol op nationaal terrein.  Blauwbart en Rode Caroline lieten zich fel opmerken als voorzitters van hun partij.  En dan spreken we nog niet over Inge Vervotte, als één van de boegbeelden van een geplaagde partij.  Maar goed: da's Belgische politiek.  Op plaatselijk vlak hield het huwelijk tussen CD&V en NVA stand...  hoe lang nog?

Gelukkig verzacht muziek vaak de zeden.  Er waren niet alleen de grote muzikale evenementen, maar er was ook dit jaar weerom 'Jazz at home'.  Bravo voor de knappe realisatie!

Muziek en cultuur: het kruidt het leven.  De  stadsschouwburg zat vaak afgeladen vol (is ze dan toch té klein Nobels?).   En...het architectonisch geslaagde pareltje - het nieuwe Cultuurcentrum - werd (eindelijk) geopend.  Als Nel van Rik Wouters binnenkort (?) weer het binnenplein zal sieren, zijn we hélemaal tevreden!

Maar niet alleen in de cultuurtempels zochten vele Mechelaars hun vertier.  Ook in de sport vonden de Maneblussers dat.  Racing en Malinwa voetbalden de pannen van het dak voor hun trouwe supporters.  Al kende de club van Rood en Geel toch wel een ontgoochelende start.  Gelukkig keerde het tij..  Het vel van de beer is gered!   Mechelaar Steven Dufour won de Gouden Schoen, en al heeft deze jonge voetballer nog weinig met z'n geboortestad te maken: we vermelden het met nauwelijks onverholen trots.

Trots mag ook brouwerij het Anker zijn.  De dynamische brouwerij verdubbelde haast zijn capaciteit, en bracht warempel ook een whisky op de markt.  En met dit alles kon men trots uitpakken op een fel gesmaakte Open Brouwerijdag.

Het Anker: het blijft een Mechels symbool bij uitstek...  In zekere zin was het 'Klakkenhuizeke' aan de Schoenmarkt dit ook...  Maar na een lang aangekondigde dood, viel het doek dan uiteindelijk toch voor dit charmante winkeltje...  Wat er in de plaats kwam, is minder schilderachtig.  Gelukkig kreeg het Overschotje met een wijnhandel toch een stemmiger 'invulling'.

Ben ik té nostaligisch, met een te groot heimwee naar een nooit meer terugkerend verleden?  Tja...

Graven naar het verleden: het gebeurde ook dit jaar in Mechelen.  Nu de Euroshopping bijna tegen de vlakte is gegaan, kunnen de archeologen aan het wroeten beginnen.  Op kleine schaal was de bezieler van het horlogemuseum, Jozef Op de Beeck, al aan de slag gegaan in zijn woning in de Schaalstraat.  En in de Sint-Janstraat kwamen de eerste ontdekkingen al boven water bij de afbraakwerken van het Sint-Janshof/Mariaschool.  De amateurarcheologen betrokken dan weer een knap pand in het historisch boeiende Paardenstraatje.  Enne...Mechelen krijgt binnenkort zijn prehistorische prauw terug.  Het Brusselpoortmuseum zal met deze topattractie misschien meer volk over de vloer kunnen krijgen?

Veel volk lokte nu alvast - en dit voor de derde keer reeds - Kunst op het Groot-Begijnhof.  In een zonovergoten begijnhof was het op de koppen lopen!

Maar ook de Kunstvestdagen trok een trouwe schare belangstellenden... 

Zo waren de Open-Bedrijvendag (mét o.a bezoek aan de bouwwerken op de Belgacomsite) en de Erfgoeddag ook voltreffers.  En dan spreek ik nog niet van de Open-Monumentendag die dit jaar in het teken stond van de monumenten uit de twintigste eeuw!

De jaren vijftig van vorige eeuw stonden écht in het brandpunt deze zomer.  We waren ook in Mechelen in de ban van vetkuiven en rock-en roll - We pleegde piraterij op het Atomium, en we bezochten twee boeiende tentoonstellingen over de fifties.  We swingden op de Veemarkt, en we fietsten en wandelden met ervaren Mechelenbinnenstebuiten-gidsen door dit tijdperk...

Zélfs ons stationsgebouw begonnen we eindelijk te waarderen!  En dan te bedenken dat dit belangrijk voorbeeld van de Expo'58 zal verdwijnen als de stationsomgeving grondig zal veranderen de volgende jaren...

RIM blijft natuurlijk de luis in de pels van de politiekers. En zij blijven het belang van dit station dan ook onderstrepen.  Maar ook de kaalslag in het begin van de Bruul, en de nieuwe invulling met een megaconcern blijft een doorn in het oog van deze ijveraars voor 't behoud van 't Mechels erfgoed.  (Trouwens, één van hun bestuursleden, Guy Bertrand toverde het architect Lauwers-gebouw op de IJzerenleen, terug naar zijn modernistische beginperiode...)

Het station...We zullen hierover nog véél meer vernemen het volgende decennium.  Pro en contra...  Het megalomane project zal dit deel van Mechelen grondig veranderen.  (zal ook het ondergewaardeerde Spoorwegmuseum sneuvelen in de bouwput van de eeuw?).

Mobiliteit is sowieso een heikel thema waar ieder graag zijn zeg over doet.  De plannen voor een mogelijke tram in Mechelen werd druk besproken op deze blog...  Afwachten hoe alles zal uitdraaien...

En koning autoparkeerbeleid?  Over dit alles zijn we nog niet uitgepraat...  Van Hombeek  en Leest tot in het centrum: allemaal kregen we te maken met opstoppingen, verkeerschaos...  Maar, gelukkig wordt er ook flink gewerkt aan verbetering van verkeerswegen.  Als inwoner van de Hanswijkenhoek ben ik blij dat de Tervuursesteenweg in een nieuw kleedje zal worden gestoken.

In Coloma werd ook het lintje van de nieuwe jachthaven doorgeknipt.  En de Planckendaelboot Likamboté vaart er in zijn vrolijk felle geel voortaan dagelijks voorbij.

Iets anders nu.  Waar we trots op zijn als Mechelse bloggers, is het driejarig bestaan van Mechelenblogt!  't Is nog géén eeuwigheid, maar we timmeren nu toch al drie jaar aan de weg...  En dat hebben we gevierd!  Wie er bij was kan getuigen dat het mooi was!  Ook hebben we een tijdje geleden de kaap van 2000 posts gerond.  En dat is ook niet slecht...   Grappig was alleszins dat een topic over een 'mosquito' een eigen leven ging leiden.  Dit niet-ware-verhaal haalde zélfs de pers, toen het klakkeloos werd overgenomen...  tschreef geschiedenis!  ;-)

Geschiedenis...  De parochie Sint-Albertus-Muizen vierde zijn honderdjarig bestaan.  Deze wijk tussen Leuvense vaart en Leuvense steenweg blies met plezier de kaarsjes uit.  Het orgel van Sint-Rombouts toeterde feestelijk zijn vijftigste jaar in, en enkele Mechelaars vonden dat de stad een kans had gemist om zijn 1000-jarig bestaan in de verf te zetten (zo lang geleden zou het immers zijn dat de naam Mechelen voor het eerst werd vermeld in een charter...)

Dit jaar schrok men op van de roof van Opsinjoorke... Maar gelukkig bleek de 'ontvoering' slechts een stunt te zijn van het Echt Mechels Theater!  Géén échte misdaad dus - de politie moest er zich dus niet onledig mee houden.  Van politie gesproken: Ronny Vandaele hing in 2008 zijn kepie aan de haak.  De hoofdcommissaris hield het voor bekeken.  Had de politie méér of minder werk dit jaar?  De misdaadcijfers spreken elkaar soms tegen.  Hét meest lugubere verhaal (als in een boek van Mechelaar Deflo haast), was de gruwelstory van de kannibaal in de Electriciteitstraat...

Maar laat het ons gezellig houden.

Héél wat vensters in de stad tonen nu ook een zélfgekozen huisnaam - een tof iniatief dat veel navolging kreeg...

Guido de Coninck werd de laatste verdienstelijke Mechelaar.  Voortaan zal men elk jaar een stadsartiest verkiezen.  Wie het eerst genomineerd is voor deze eretitel is dichter en duivel-doet-al Pat Donnez.  (ook met de dag tegen bestrijding van de armoede had de man zich al laten opmerken als jury voor kunstwerken gemaakt door armen...)

Het is nu een feit: de verkoop van het gasthuis aan het Gerechtshof is getekend.  De werken kunnen binnenkort starten.  Dit oud-ziekenhuis is geschiedenis.  Maar ook tikt de klok voor het Sint-Maartenziekenhuis.  Binnen enkele jaren zal dit ziekenhuis verhuizen naar een nieuwbouw aan de Antwerpsesteenweg.  Ook die plannen werden dit jaar concreter.

Kriskras door een Mechels jaar...  Ik vergeet zoveel...  Moet ik het nog hebben over de triathlon, over de Plantjesdag in Hombeek, over Dwars door Mechelen, over het nieuwste boek van Van Dievel, over kunstgalerij 't Houten Geveltje, over de Enecotour, de verbouwingen aan 't Lorettenklooster...?

Ik stop hiermee, en laat jullie de leemtes aanvullen...

Leuk Item Jan, maar het lijkt wel of er op de Melaan niets te beleven was dit jaar?! Het wordt niet eens vernoemd in het ganse artikel. (grapje)

Al bij al toch wel een heleboel he ...als je het zo achter elkaar zet ?

Da's waar Peter...   ;-)  Maar dit was natuurlijk een hint voor jou om het te hebben over 'Melaancholie'...

Enne...Ik vertelde ook niks over Nekkerspoel, en de wandeling door de wijk Brusselsesteenweg (dag Jan Goovaerts!), en over Nite Spirit (da's voor 'den echte Mecheleir') en over platenbeurzen (hallo Markec?), en over VTB-Mechelen (dag Garda!), en over afgebroken BP-stations (Filip!), en de vesten (Jokke!!, Koen?), en den Heihoek (Gim? Kazamel, Stuivenberg (Leyander?), Battel (Kathleen?), Heffen (Ward?), Muizen (Bosvos?), Hombeek (GL en Homor?), en..., en...

;-))

Kortom, in Mechelen viel en valt weer heel wat te beleven :-)

 Jans zal me het met zekerheid niet kwalijk nemen.Maar op 31 mei 2008 vierde de Sint Maartensschool in Hombeek haar honderdjarig bestaan met een grootse opendeurdag.

Van de lei, de griffel en het telraam tot de moderne PC, het was er allemaal te zien hoe een voorteffelijk team gemotiveerde mensen bouwden en bouwen aan de toekomst.Dat alles onder de kundige leiding van directeur Dirk Buelens. De school werd opgericht door de zusters Annonciaden uit Huldenberg in 1908.Bij een glaasje wijn en een lustig fanfaremuziekske werden de honderden gasten getrakteerd op gratis taart.Ik heb me laten vertellen dat er tien vierkante meter van dat lekkers werd kapot gesneden.Zo zie je maar dat er niet enkel op de grote markt wordt gefeest.

Hop naar de twee honderd Dirk.

Kwalijk nemen?  nee, natuurlijk niet GL.  Da's nu nét de bedoeling dat andere bloggers de leemten invullen.  Ik wéét ook wel dat er niet alléén op de Grote Markt gevierd wordt.  Daarom bericht ik ook graag over wat in mijn buurt aan de hand is (zoals over Global Fiësta bvb).  En zoals jij nu over Hombeek...  Da's immers JOUW navel van de aarde.   ;-)

En dat mag natuurlijk.

 @ Jans,

                einde goed, al goed Jans ? In ieder geval mijn beste wensen voor 2009.

Knap geschreven! Jedoch één wenkbrauwfrons: de amateurarcheologen van MVSA uit de Paardenstraat zijn wel degelijk universitair gediplomeerde archeologen, kijk maar in deze link

http://mvsa.be/

Desalniettemin en ondanks nietegenstaande dat, hierbij mijn wens voor een goede schuifaf naar 2009. ;-)

Weeral een mooie samenvatting Jan!

Sorry Luc - bedankt voor deze rechtzetting.  En...met véél sympathie voor MSVA!  Ik heb er met de Open-Monumentendag met graagte kennis mee gemaakt...