Koud!

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

We vertoeven in die 'lege dagen' tussen Kerstmis en Nieuwjaar...  De kalkoen is verorberd, de Nachtmis heeft ons vertederd, en we hebben een indigestie van de Kerststronk...

We vertoeven in die dagen dat we moe zijn van het vorige feest, en plannen maken voor het volgende. Onze harten zijn van vrede vervuld, en onze magen van al het andere. 

Het grijze hemelspansel werd vandaag, op tweede Kerst, ingeruild voor een staalblauwe lucht, en een deugddoende winterzon.  Het was ijzig, berekoud, en toch deed het deugd om de helderheid weer te mogen ervaren.  We haalden een rode neus, en deze keer was het niet door de obligate Glühwein.  De Kerstmuzak is als een virus in onze oren genesteld, en is niet van plan om daar spoedig op te hoepelen.

We vertoeven in die dagen tussen Kerst en Nieuwjaar.  De vuurpijlen worden in stelling gebracht....  Het aftellen is begonnen.  En ook Mechelen maakt zich klaar voor de afwisseling van wacht.  2008 is een beduimeld blad geworden, volgekribbeld en gekreukt.  2009 oogt nog smetteloos blank.

Geeuwend gaan we van Kerst naar Oud en Nieuw. 

Het is ondertussen koelkastkoud.  Enne...misschien dienen we over het vrolijk gekleurde ondergoed toch maar een sweatertje aan te trekken...

't is maar een idee - zou Gimy zeggen.

En deze keer beaam ik hem. 

;-)

Tof idee die foto, I like it en Gimycko zou zeggen: keep up the good work!

Den trôô dakkeb ontvange toadens Kestdag emmek al goe kunne gebroake, want ik zèn daorstraks deu 't Stad geloepe.  Kaad, verdoemme, kaad !  En zoeas de Jans zei : veul roe neuze gezien.  Spoatig genoeg gien gekleurd ondergoed maor tis inderdaod een idee.  Al zeggek et zelf.

En zoeas Shoshan zei : Jans, keep up the good work !

:-)

 

Hier is het morgen feest, we hebben de oplossing gevonden om deze dagen te overbruggen, sinds vorig jaar een feestdag er tussen. Luka wordt maandag een jaar, maar voor het gemak vieren we dat morgen al.

Ik kreeg op Kerstdag een warme pullover, net op tijd dus ;-)
Zal daar de komende uren en dagen al flink gebruik kunnen van maken...

De Cliché's waren er op ons Kerstfeestje niet bij: géén kalkoen of kerststronk dus, wel ander lekker eten ;-)

En op "onozel kinderen" (ja!) vieren we met de familie kerst én Nieuwjaar...
 

Leuke foto, Jan ;-))

 

Voor elk van u : eet je niet te vol, en niet te zat: maar vooral: geniet ervan en voor 2009 veel warmte en geluk gewenst !

 

(tussen haakjes)

Wie gaat er mee schaatsen op de Melaan op oudejaar ?

(het zit er dik in, dat het tegen dan dichtgevrozen is ... !!)

Goed idee, Peter, want ja, de kans zit er wel degelijk in...
maar ik en schaatsen? Dat wordt lachen denk ik (vooral voor de anderen!)  ;-)

Awel, juist daarom he :-)

Alle Flickrfotografen worden hierbij opgeroepen zich naar de Melaan te begeven !

:-D

Haha... Jaja ;-))

En dan kan Jans, naast zijn fototoestel, ook nog zijn verfborstels bovenhalen !

:-D

Pieter Brueghel

Tja, dat vrolijke schaatsfestijn zal ik op Oudjaar aan mij laten voorbijgaan...  Want dan steek ik de grens van Mechelen over, om in Hofstade met een aantal bevriende koppels het Nieuwe jaar in... te schuiven...

En met Nieuwjaar ga ik na de middag werken...

Bij ons zijn de 'Kerstfestiviteiten' al halverwege.  Kerstavond vierden we bij m'n zus - op Kerstdag schoven we bij mijn ouders aan de dis, met de hele familie - en zo dadelijk komt mijn schoonfamilie hier vieren...

't zijn tijden...

Maar geniet er van aan de dichtgevroren (?) Melaan...

;-)

@ Jans :

Is de Vaart of de Baarbeek nog niet dichtgevroren ?

:-)

tis stil oep den blog.  BlogSilence ?

:-D

sssssssttttttttt gim,laat ze slapen.En Peter geef maar een seintje voor het schaatse,dan kom ik zeker filmen.(nu op HDV-) Aan allen een gezond 2009.

Jackie en Gusta

@ Gim :  in Muizen ligt de Baarbeek nog nie toe

@ Jackie :

Doe ons eens een plezier :

Als ge de schaatsers gaat filmen op de Melaan, zet dan dat filmpke eens op YouTube (zelfde manier als foto's op Flickr - Oploaden duurt een beetje langer).  Dan kunnen we hier een linkje leggen daarnaartoe.

:-)

Als kind heb ik, achteraan in de dreef in de Geerdegemstraat, nog leren zwemmen in de Baerebeek.
Toen was het water nog proper en zag je de keien op de bodem nog liggen.
Ik zal oudjaarsavond doorbrengen in Eppegem, dus ik kan geen foto's komen nemen op de Melaan.

a propos Gim en andere Bloggers

wisten jullie dat de Baarbeek NIET uitmondt in de Dijle ?

De Baarbeek splitst zich aan den duiker onder de vaart in twee en de twee lopen komen

terug samen een 150 m voor de monding in de Dijle.

Awel die laatste 150 m veranderd de naam in Planckbeek 

Dus het is de Planckbeek die in de Dijle uitmond.

Vandaar ook de direkte verklaring voor de naam Planckendael (vallei van de Planckbeek)

En kon ge er toen ook op schaatsen in de winter, Jan ?

@ Iene :

Dat de Baerbeeck onder de Vaart loopt, dat wist ik, maar de naam Planckbeek is nieuw voor mij.  En daarmee is ook ineens de ethymologie van Planckendael verklaart.  Met dank.

:-)

De Vaart is nog niet dichtgevroren en dat gaat nog effe duren denk ik. Dan moet het langer dan 2 weken stevig vriezen.

@ Iene: merci voor de verklaring ivm Planckendael.

Zijn er nog geen foto's, van de Jaren 70 of 80, toen de Vaart eens was dichtgevroren ?

Ge kon er langs geen kanten op schaatsen toen want het (water/ijs)oppervlak had toen... grellige vormen.

Ik meen mij zoiets te herinneren.

@Gimyco : Zelf was ik toen nog een beetje klein om erop te schaatsen, maar water is water en ijs is ijs, dus dat zal waarschijnlijk geen probleem geweest zijn.
Ik heb ergens foto's liggen van mijn vader en moeder en hun vrienden, in de jaren 40, in de besneeuwde en bevroren beemden van de Geerdegemstraat.
Schaatsen op de ondergelopen beemden was een stuk veiliger, omdat het ijs daar vlugger schaatsbaar was dan het groter volume in de beek zelf.
 
De "grellige" vormen van het vaartijs is te wijten aan de scheepvaart.
Als er een boot gepasseerd is, is het ijs in stukken en die stukken vriezen niet echt vlak weer aan mekaar.

 

Toen dat Mechelen nog schoon en jong was en er nog geen gemotoriseerd waterverkeer was op Dijle en Vaart, kon er toen daar geschaatst worden ?

Ik zal nog eens rondgooglen op tekeningetjes van onze Alfred (Ost) en misschien zijn er nog oudere tekeningen of schilderijen te vinden met Mechelse Schaatstaferelen.

:-)

Mechelen liet ons letterlijk in de kou staan deze namiddag.

We hadden namelijk graag deelgenomen aan de winterwandeling, daar dacht de toeristische dienst eventjes anders over... Die waren op vakantie. Dat gun ik die mensen best, maar.... De gids kon/mocht/wou geen tickets verkopen!!!! Dus daar stonden we dan en wij niet alleen trouwens. Mechelen, toeristenstad??? Vergeet het.

Ja verdorie, dat is niet netjes. Het wordt op de website gecommuniceerd dus het moet doorgaan. Hopelijk is het morgen 28/12 opgelost, want het is een toffe gidstocht. Ik heb ondertussen al wat betrokkenen ingelicht.

Ik zou als gids de tocht toch proberen te laten doorgaan denk ik, met of zonder In en Uit.

Dat toerisme vierkant draait, is me al eerder opgevallen. Maar waarom die gids dan niet doodgewoon de wandeling deed zónder tickets, is me veel minder duidelijk. Op dat moment laat je de toeristen, je 'klanten', toch niet zo maar in de kou staan! Niet alleen In&Uit, maar ook de gidsen zijn ambassadeurs van de stad. Het is niet omdat de ene verstek laat, dat de andere dat ook moet doen...

En de kwestie van het ijs: ik herinner me op de vaart gelopen, geschoven, gevallen, NIET geschaatst, want dergelijke glibberige aangelegenheden gaan me voorbij, te hebben ergens begin jaren '60, '80 en '90. 'Ergens' heb ik foto's, ook van op de put van Hombeek, waar wél op geschaatst werd (maar uiteraard niet door mij).
Water op de beemden is een ander verhaal. Indertijd, toen de dieren nog eieren legden en de E19 nog niet aangelegd was, liepen in Battel de beemden elk jaar onder en vroren heerlijk dicht. Helaas: dit was 'kelderijs'. Allemaal broze laagjes boven mekaar, door eb en vloed. Ook en zeker in de beken. Dus absoluut te mijden ijs én levensgevaarlijk om door te zakken.

 Awel, Peter,

hou ons zeker op d'hooghte, van zodra dat 't ijs goe is,

pak ik mijn glijers, voor op dat mooi stukske Mechelen ne keer 

te kunnen (uit) glijden.

 

Ik zat me net even af te vragen of je zomaar MAG schaatsen op de Melaan ?
In vroegere tijden had ge de sjampetter en die mens keek zo nauw niet, maar tegenwoordig is de mensheid gebonden aan wetten en regels en zou het me niet verwonderen dat je eerst een kilo of twee papieren dient in te vullen om een toelating te bekomen.
Er moet toch ook bepaald worden of het ijs dik genoeg is, want een groepje mensen weegt toch wel gauw een ton of twee, drie.
Dus toch even informeren, of er kan nieuwjaar gevierd worden op 't politiebureau.
Ze zijn daar net aan 't verbouwen, dus is de kans groot dat ze je aan 't werk zetten :-)

@ Jan Goovaerts ge kunt altijd nog kiezen om te komen ijsberen, als het ijs niet dik genoeg is he, zon badpakje komt dan een beetje van pas. een wollen trui zou eerder belachelijk over komen.

Wie durft? dan kom ook ik een fotooke nemen :-)

@ Lieven :

Met de opwarming van de aarde en het afsmelten van de poolkappen hebben we binnen afzienbare tijd misschien wel echte ijsberen op de Dijle in Mechelen !

:-D

 Ijs op de Melaan ? In den apperitif zeker.

@G.L. de kansen zijn erg hoog in te schatten, om IJs op de Melaan te hebben. Aan de kant van de Dijle ligt het al enkele dagen dicht. Nog niet komen kijken ?

Een late reactie, spijt me, maar druktes en mijn laptop die kuren had ...

Ik moet bekennen  *bloos*, ik ben vrijdag vreemdgegaan, ik ben in Antwerpen met een vriendin gaan shoppen, maar daar was het even koud als hier hoor. De ijzige wind hield de koude van een dikke sjaal en wanten niet tegen, dus het was van winkel naar winkel om ons op te warmen, en de lekkere pompoensoep bij de Exki op de Keizerlei hield ons voor maar 5 minuten warm. En ik was dan nog met een Nederlandse vriendin die de kerstdagen in NL doorbrengt maar pas uit L.A kwam waar het nooit onder de 20 graden is. Zie je ons daar al beiden verkleumen...?

Schaatsen zal helaas niet voor mij zijn, ik vertrek woensdag naar NL tot zondag. (Al heb ik mijn eigen schaatsen (NL-roots he, en daar mijn hele jeugd geschaatst),
Dus voor alle dappere durfers.... geniet op de Melaan! (maar zitten we dan niet in hetzelfde straatje van deze zomer (zie x-topics vroeger) over zwemmen in de Melaan?)

 

Ge moogt de mijne lenen, maar ik heb maat 36, en staan op zolder ...

En toch ... en toch, deze zomer IS er gezwommen in de Melaan ! :-)

Is dieë winter nu nog ni gedaan ?  Ik snak naar een beetje zon en warmte !

@ Gim, volgens Sabine (TV1) tot ong. donderdag, vanaf vrijdag zal het weer rond de 3 graden worden. There is hope out there

Ondertussen heeft een "slummeke" getracht het ijs op de Melaan uit te testen met een geimproviseerde ijsstoel (terrasstoel van de Fanterlok!!!) en is hij deerlijk mislukt in zijn poging en door het ijs gezakt.

Peter zijn schepnetje is meer dan waarschijnlijk te klein om dit Melaanonvriendelijk voorwerp weer op te vissen. ;-)

Moest er eel Flickr in de buurt zijn, graag een foto van deze hilarische ijstoestand!

Ik zag het ook, een ijsstoel in de Melaan. Maar die wordt er wel uitgevist, maar niet door mij, want mijn schepnet is idd te klein voor meubels. Laatste vondst een intakte fietshelm, drijvend en wel :-)

@Peter: enig nieuws over het brein dat gecenseerd was beschermd te zijn door de helm? ;-)