Kerstmarkt in Mechelen

met categorie:  
De eerste adventskaarsen worden langzaam stompjes...
De dennenboomgeur hangt nog slechts lichtjes in de kamers...
De pakjes onder de kerstboom werden reeds meermaals geschud...
De euro's voor Music for Life stapelen zich op...
De crisissen zijn in alle monden, maar moeten toch plaats maken voor gezelligheid...
De feestmaaltijden van gemiddeld zo'n 30 euro pp beginnen vorm te krijgen...
De truien en sjaals worden dikker en warmer...
Kerstmis komt dichterbij!

Maar het zou de kerstperiode niet zijn, moesten de mensen niet gezellig willen samenkomen. Verzamelen is dan ook aan de orde, op die gezellige kerstmarkt, voor warme cocosnootrotsjes, jenever en glühwein, onderwijl genietend van de muziek van Lindsay & Christoff. Armen vliegen de lucht in, kusjes worden uitgewisseld, en even wanen we ons op het Schlagerfestival, maar dan te midden van Mechelen. Of het nou door de drank of door de vlotte deuntjes komt, maakt eigenlijk niet uit, want de eerste mensen zingen al na enkele liedjes vlotjes mee. Het grijze wordt terug lichtblauw, de regen wordt even vergeten, en de sterren fonkelen vrolijk boven de mensenmassa.

Iets verder botsen we dan op een iets minder commercieel beeld van Kerstmis, waar de sfeer en het menselijke goedvoelen veel meer in het middelpunt staan dan de traditionele kerstsymboliek en de daarbij horende toeters en bellen. Vuur, circus en muziek, gezellige babbels en wuivende mensen; op de Kerstmarkt op de Lindepoort geef je geld uit om velen een fijn feest te bezorgen, en niet enkel om bij te dragen aan individuele winst. Ook Taizé komen we daar tegen, volop bedden ronselend voor de Europese jongeren ontmoeting in Brussel en Mechelen.

Als kersverse Mechelaar (sinds vandaag, om precies te zijn) wens ik hierlangs dan ook iedereen een fijne kerstperiode toe, met het hart op de juiste plaats, en plek aan de tafel voor een eenzame, hongerige of verkleumde ziel. Aldus glijden we - samen - goedgemutst de kerstvakantie in!

Welkom in het warme Mechelen MetalArend ! We zijn benieuwd naar de verdere bevindingen van een niewe Mechelaar in onze schone stede.

Van harte welkom als nieuwbakken Mechelaar.

Hopelijk mogen we van jou regelmatig een stukje te lezen krijgen van hoe een nieuweling onze stad ervaart.

Welkom Meta/Arend,binne de dertig (30) dagen ben je ook nen echte mecheleir (als je blijft bloggen) :-D

"Ach wel ja als je maar wil
Is er plaats voor iedereen
Met z'n allen heel gezellig in een rij
Als je met ons mee wil doen
Dan schuiven wij een beetje op
Want er kan er altijd nog
Er kan er altijd nog
Er kan er altijd nog wel eentje bij..."


Tekst en muziek: Thé Lau / Jack Spijkerman
(Een verzameling songteksten van oude en nieuwe kinderliedjes)

:-D

Op naar de 100.000 !
 

Welkom nieuwe Maneblusser!  Ik hoop dat je je snel zult thuisvoelen in deze stad en op deze Blog!  Fijne feestdagen...

Zit hier al drie maanden, hoor, maar trok veel te veel terug naar Leuven. Pas de afgelopen twee weken ben ik echt een beetje begonnen met Mechelen te verkennen... En mijn domiciliëring heeft ook genoeg voeten in de aarde gehad (ik zit hier al van 1 oktober :p). Maar over mijn slechte ervaringen met de Mechelse horeca(bazen), en de moeilijkheden met de administratie wilde ik nou niet echt een satirisch stukje schrijven! Bedankt voor de warme welkomstgroeten, dikke zoen van een leveninleuven-kapoen, en moge 2009 een fijn Mechels jaar worden! :D

@ MetalArend :

Als nieuweling zul je wel met een pak vragen zitten over Mechelen.

Dus... ik zou zeggen : "Vuur maar af !"

:-D

Ook ik ben (binnenkort) nieuw in Mechelen... Ik werk hier nu een dikke maand en verhuis in de loop van de maand januari...

aan mijn accent is duidelijk te merken dat ik een Brabantse ben, al vinden vrienden uit het Brusselse dat ik al stilletjesaan een Mechelse tongval begin te krijgen! Ik ben met andere woorden goed op weg!

:-)

@ Lies :

En hier kun je alvast een beetje oefenen...

:-D

Ik denk dat we zo stilaan weer eens een nieuwe meetup moeten organiseren. Op die manier kunnen de Bloggers elkaar in den levende lijve zien ... Kunnen we eindelijk Gimycko een keer ontmoeten, en natuurlijk ook MetalArend en Lies.

Daar zit muziek in Peter!

Lies: ook jij bent méér dan welkom in stad en op den Blog.  Hopelijk voel je je snel thuis!

@ Peter : De Club Bloggers begint precies serieus uitgebreid te geraken !

Morgen moet ge misschien Perron M reserveren !

:-D

@gimycko: we kunnen ook b.v. met zijn allen eens afspreken op een zaterdagavond aan uw fatvoriete frutkot! ;-)))

@ Peter  i'm in!
'unblogged' hoeveelste versie ondertussen?

Misschien is de nieuwe stadsfeestzaal daarvoor de ideale lokatie :-)

@ Jokke : Dat is een goed idee !

Ik zal aan de Guy en Ingrid van Frituur Korenmarkt vragen dat ze de plastieken stoeltjes en tafeltjes terug buitenzetten.

En deze keer gene grote chichi, want het is crisis.  Dus... met zijn allen naar Frituur Korenmarkt voor een groet pak frut mè veul majoneis !

:-D

@gim:doe ze de groeten want Ingrid is nog familie van mij.

         Jackie

@ Jackie : Leuk om te weten.  Ik zal het zaterdag eens vragen, zie !

:-)

Maar Gim toch, we gaan toch gewoon in den Antverpia afspreken, aan 't raamke, kwestie van u niet te missen :-)

@ Peter :

Awel, dat was mijn volgende gedacht :

Na da groet pak frut (mè veul majoneis) nog iene goan pakke in den Antverpia of in den Autobus.  Kunne we nog mè de kaate gaan speilen : wieze misschien ?

:-D

Jawadde, al dat Mechels... Wanneer is de volgende snelcursus Mechels? Liefst ergens aan den toog, met een frisse pint, natuurlijk ;)

@ MetalArend :

Voor ne snelcursus Mechels kun je hier alvast een beetje oefenen...

:-D

MetalArend,Van uit het verre Amerika,Welkom in mijn geboorte stad en as nen blogger kunde he veul vrinde make,I weit da van ondervinding.Welkom in onze Mechelse familie.De Lowie oat Amerika.PS.Begingt ma direct plat Mechels te liere,want volgens ik uit gevonden hebt begint het plat Mechels te verdwijnen.Veel geluk in de toekomst.

Heerlijk om te merken hoeveel van die woorden uit dat Mechelse dialect ik al ken/gebruik... Maar voor de nodige uitspraak is er wellicht wat meer nodig dan een website! Het is hier inderdaad precies wel een gezellige bende bijeen, dus ik kijk al uit naar een blogontmoeting. Is er misschien een stamcafé waar ik als jonge knaap kan binnenvallen op een doordeweekse avond dat de moeite waard is qua Mechelse folklore, gezellig cliënteel, medebloggers, enzovoort?

Mechels is heel simpel MetalArend, het heeft gewoon geen tweeklanken ...

@ MetalArend :

"Qua Mechelse folklore, gezellig cliënteel en medebloggers" kan ik zo niet direct pinpointen qua cafés, maar omdat ge blijkbaar een "jonge knaap" zijt misschien volgende places-to-be :

Groete Mèt : Vele cafés

Vismèt-Nauwstraat : De Gouden Vis & Den Akker

Stationsbuurt : Den Boesjkammeree

Achter en rond de Sint-Romboutstoren : Borrel-Babbel (is die nog open ?) & Het Klapgat

Keizerstraat : d'Hanekeef

Korenmèt : Panique d'O

@Hoy MetalArend: as ge geire Mechels zingt,geut dén efkes is zien oep   http://www.vimeo.com/2539950. Dén kunde tog al meezinge mé kessemis.

Ne gelukkige zenne.

@ Jackie :

Hij kan natuurlijk ook beginnen met het (enige, echte en VOLLEDIGE Mechelse) Sintemettelied te gaan zingen !  Dat is al een goei oefening !

:-D