Hobby on Ice

met categorie:  (Foto Gimycko)

Wie bedenkt het ?

Het is winter, het vriest dat het kraakt, al de sloten en beken zijn dichtgevroren (alhoewel – LOL) en iedereen zit warm ingeduffeld onder de Kerstboom of in de Kerststal. En toch...

Sommigen gaan, in deze bizarre omstandigheden, het ijs op. Gewapend met twee borsteltjes en een gepolijste arduinen steen met handvat. Daarmee schuifelen ze over het ijs en proberen de baan van de steen nog een beetje te corrigeren, door als gek het ijs te verwarmen of een beetje ruwer te maken. En het doel is een roos, aan de andere kant van het veld.

Het lijkt allemaal een beetje maf, maar het is een Olympische Sport sinds 1998 en het wordt Curling genoemd. En in Flanders On Ice in Leest hebben de liefhebbers hun vaste stek gevonden, want de clubs in Deurne en Brussel komen niet langer in aanmerking.

En nog een leuk weetje, dat er te vertellen is, is dat onze Noorderburen het blijkbaar bedacht hebben, want wat lees ik in de Wikipedia :

Er wordt over het algemeen aangenomen dat de sport in het 16e-eeuwse Schotland is bedacht, alhoewel het schilderij Jagers in de sneeuw van Breughel uit 1565 Nederlandse boeren afbeeldt die het spel spelen.  Curling zoals het tegenwoordig gespeeld wordt, is wel in Schotland ontwikkeld.

Rare jongens, die Nederlanders !

(Foto Gimycko)

Enfin, waarom dit artikeltje ? Wel, de ene speelt met speelgoed-of miniatuurtreintjes en andere gaat vissen. Dus, iedereen zijn meug en iedereen zijn hobby en de voorzitter van Curling Club Flanders (ene Walter Verbueken) is een blij mens want de Club heeft dit jaar vijf van de acht wedstrijden gewonnen en werd in de B-poule van de Europese Kampioenschappen in Zweden zevende van de achttien ploegen.

Ik zou zeggen : Goe bezig !

En ter info :
De Club geeft blijkbaar elke woensdag initiatielessen aan alle geïnteresseerden.

(Met dank aan het artikel van Bart Roggeman in de Gazet van onze Sven)CurlingWebsiteVlaanderen
CurlingWebsiteBelgië

Vertel me niet dat je curlingt of hoe zeg je dat curling speelt?

Het zou kunnen want het lijkt me een te gekke sport, zoals je zelf aangeeft 'maf'.

Het lijkt wel maf, maar ik denk dat de spelers er wel serieus mee bezig zijn.  Net als bij Petanquen.  Als ze daar in opperste concentratie zijn, moet ge er ook niet het zotteke gaan uithangen of ze smijten U van het veld.

:-)

Ge kunt het ook een ijsvariant noemen van bowls of bocce.

Oké lieverd curling jij maar. :-)

Ik heb het ook al eens gedaan, maar dat was in een sporthal op een speciale mat, dus niet op het ijs.

Een verdraaid moeilijke sport, want je weet nooit waar zo'n ding gaat terechtkomen .... En net zoals bij petanque, opperste concentratie vereist. Maar wel fun als de jouwe het dichtst bij het doel komt! (dan maakte ik altijd even een rondedansje en een hi-five met de teamgenoten)