Donnez eerste stadsartiest?

                                

                                 (foto: Jan Smets)

Zélf lijkt hij er nog wat bedenkingen bij te hebben... Of...is Pat Donnez misschien verbaasd over het plan dat de vroede stadvaadren met hem hebben, om hem voor te dragen als eerste kandidaat 'stadsartiest' voor de komende twee jaar

Sven Van Haezendonck  wist het nieuwsje alvast te brengen in de Gazet van Antwerpen.

Mechelen kijkt graag naar zijn grote buren.  Als Antwerpen een 'stadsdichter' heeft: dan moet Mechelen ook met zoiets gelijkaardig kunnen uitpakken, moet men gedacht hebben op het stadhuis.  En men ging aan het denken...

Nee: het wordt géén stadsdichter in onze Maneblussersstee.  Bij uitbreiding wordt geopteerd voor 'stadsartiest", en deze titel dekt een ruimere lading.  Het zou dus evengoed een beeldend kunstenaar kunnen zijn (tièns: waarom denk ik nu ineens aan "Mariëtte Teugels van de Cellekens'...?  Onthouden voor volgende keer... (persoonlijke bedenking)).

Unaniem werd gedacht aan creatieve duizendpoot Pat Donnez.  En waarom?  Tja, de man heeft natuurlijk al wat artiestieke watertjes doorzwommen.  Als jongere was hij actief bij Radio Reflex (mét Mark Uytterhoeven en Yves Desmet!), en later maakte hij zijn overstap naar het 'grote werk'.  Op Radio 1 maakte hij het bekroonde programma 'Titaantjes'.

Vorig jaar debuteerde Pat als dichter met zijn eerste bundel: 'Het is een mooi leven'. 

Het schepencollege koos deze bekende Mechelaar dus als eerste kandidaat voor de titel van 'stadsartiest'.  Trouwens: dit initiatief zou de 'Prijs voor Culturele verdienste' vervangen.  Aan de eretitel hangt een mooi geldsommetje vast: 1 500 euro.  Het is de bedoeling dat 'onze stadsartiest'  het 'Mechels Project' mee helpt uitdragen.

De pas vijftig geworden Donnez reageerde verrast met de voordracht van zijn naam.  Hij wil echter géén gladde P.R-jongen worden die goedkoop Mechelen moet promoten.  Maar blij is hij wel met de kandidatuur. 

Eind januari wordt de kandidatuur bekrachtigd.

 

(bron: SvH in GvA)

Geen onterechte keuze lijkt me.

Dat denk ik ook...  Ik vraag me alleen af wie nog in aanmerking kwam voor deze eretitel...

 Zate alle droa de kleurekes dan nie in de pot.

@G.L.: Een van de voorwaarden om mee te doen in Mechelenblogt is: verstaanbaar of leesbaar vlaams / mechels te schrijven. Ik heb geen flauw idee wat je schrijfsels willen beduiden. Probeer het eens in het nederlands.

Allez Luc, er zijn er hier nog hoor die in't Mechels schrijven......Roger, de Jokke, verstaat ge die dan ook niet? of is't omdat het "GL" is..............

@marc: je hart is beter dan je karakter, ;-) maar het gaat voor mij hier over de inhoud. Wat voor shit is de boodschap ' Zate alle droa de kleurekes dan nie in de pot.'?

En ik maar denken dat het crisis is...

:-D

 @ Gim

               jawel maar niet voor iedereen, als ge mij begrijpt.

Luc heeft gelijk, niemand begrijpt wat G.L. hiermee wil bedoelen, en waarschijnlijk is dat ook zijn bedoeling, elk onderwerp dat hier wordt aangekaart probeert hij politiek af te breken. Ik begrijp persoonlijk niet wat hij hiermee wil bereiken, behalve misschien wat aandacht ... ?!

Dit geheimzinnig gedoe (G.L? Wat bedoelde je?) doet wel afbreuk aan het topic en het feit dat Pat Donnez een uitstekend Mechels dichter, schrijver en radiomaker is.

 

Jongens, laat die CL toch in zijn eigen vet sudderen.  Niet op reageren. 

@allen, mijn excuses aan jullie maar ik krijg de ' weubes ' van vervuilers op deze blog. Ik ken deze Pat Donnez helemaal niet en heb er dus ook niks voor of tegen. Ik zou alleen maar ' graag willen hebben ' dat we geen doorslag ambiëren van een stadsdichter. Ik weet niet wat Pat in zijn mars heeft maar ik heb een objectieve frons op mijn voorhoofd. Ik wil graag weten of het initiatief van hemzelf komt of van ' de stad '.

Ken je hem niet Luc?  Hier dan een gedicht uit zijn laatste bundel 'Het is een mooi leven (zolang je niet bestaat)':

 

 

Het is een mooi leven...

Over enkele dagen gaat het sneeuwen.

ik herinner het me van vorig jaar.

ik herinner me de straat.

Als iemand me had gevraagd, wat heb je

dan zou ik hebben gezegd:

laat me met rust,

het is niets.

 

Nu het sneeuwt is er niemand in de straat.

De fietser die nooit is langs geweest

valt niet met zijn hoofd

op het harde asfalt.

Er bloedt niemand dood.

Er is niemand die zegt

dat hij niets heeft gezien.

Ja, het is een mooi leven zolang je niet bestaat.

Hij maakt goede radio, en woont op de Veemarkt  :-)

...en hij liep  secundaire school in Hagelstein, Sint-Katelijne-Waver  - zat een paar jaar hoger dan ik; ik ken hem van toen...

Allemaal goed bedoeld maar ik wil hem eerst zien en horen en dan geef ik credits. Ik hoor hier wel wanneer we hem kunnen ervaren.

Ondanks het feit dat we destijds beiden binnen dezelfde radio actief waren, heb ik Pat nooit ontmoet, laat staan gesproken.
Voor mij was hij één van de vele namen op het programmatiebord bij Radio Reflex en vice versa.
Daar ik geen Radio 1 luisteraar ben, weet ik dus ook niet wat de man in zijn mars heeft.
Dat neemt natuurlijk niet weg dat ik hem van harte heel veel succes wens.
 
Het programmabord anno 1982
 
De toenmalige live-studio (1982)

 

Ik heb er gisterenavond al iets van opgevangen op RTV maar ik ben ook wel benieuwd naar de concrete invulling van 'stadsartiest'.

Een stadsartiest zou de Mechelaars kunnen begeesteren, bevliegen, uitdagen, ontroeren, bewegen ...

Ikheb Pat Donnez meegemaakt bij de viering van 20 jaar Reflex ( of toch zoiets ) hij stak daar qua taal, taalbeheersing en zegging gewoon boven uit. Een aangename stem, gevoel voor humor en enkele goede radioprogramma's.  Ik zie het dus wel goed in.

@ Peter

doen nadenken volstaat soms al. :-)

@ Luc: Op zondag na het nieuws van 13 uur.  'Bromberen'.  Schitterend !  Een idee van Pat Donnez die ook tekent voor de productie en presentatie.  Gemist ?  Herbeluisteren kan via de site van Radio 1

@jt: bedankt voor de tip!

Pat heeft ook een schitterende reeks gemaakt over Godfried Bomans. En was samen met o.a. Yves De Smet mee betrokken met de stadsmarketing avant la lettre onder de provocerende naam: "wij haten mechelen", enkele jaren geleden.

Iedereen weet toch dat Don Pattez -zo luidt zijn (bij)naam op de VRT- een leeghoofdige ijdeltuit is die nog niets bewezen heeft op artistiek vlak en toch de eerste 'stadsartiest' van Mechelen wordt... Iedereen weet toch dat hij zijn carrïère op de VRT te danken heeft aan zijn politieke voorkeur voor blauw... De kleur van de partij van Bart Somers, die Pat Donnez voorgedragen heeft als stadsartiest... Deze titel is even vaag en betekenisloos als zijn poëzie en die kan hij naar hartelust en tegen betaling invullen -of moet ik het ledigen noemen- met zijn semi-literair gewauwel. Iedereen zal het binnenkort geweten hebben...

YT

Pat Donnez heeft een mooie stem en enkele goede programma's. Ook houdt hij zelf erg van zijn ring, die altijd prominent op de foto staat. En vast houdt hij ook van zijn gedicht aan Lamot en in één of andere top 100. Maar hij blijft Don Pattez, of eerder een mislukte Don Juan en semi-kunstenaar. Niets meer, niets minder. Helaas voor Mechelen.