Brasserie 't Anker gaat verhuizen...

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Binnenkort behoort dit vertrouwd beeld voorgoed bij de geschiedenis.  Want de sfeervolle bruine kroeg die hoort bij brouwerij 't Anker, sluit zijn deuren op de Guido Gezellelaan.  De gezellige brasserie met toog in Mechelse stijl, en warme atmosfeer, moet wijken voor de uitbreiding van de succesvolle brouwerij.   Dat laatste kunnen we natuurlijk toejuichen - maar spijtig is het wel dat het café dient te verhuizen...  In maart is het zover, en kan de brouwerij van brouwer Leclef er de broodnodige extra opslagruimte realiseren.

Maar...gelukkig zal men de brasserie laten verrijzen in de nu zo druk besproken Katelijnestraat.  Deze straat zal hoe langer hoe meer een aantrekkelijker karakter krijgen.  Dus, we zijn hoopvol!

De familie Leysen - Jean-Louis en zijn zonen Olivier en David - zal de nieuwe zaak runnen.  David zal achter het fornuis plaatsnemen.  Ze kennen het klappen van de zweep, want al negen jaar baten ze de huidige brasserie uit.

In Bonheiden namen ze onlangs ook nog eens brasserie 'Marie' over, die ze omdoopten tot Brasserie Leysen.

De nieuwe zaak die op de nummers 139-141 zal gevestigd worden (da's dicht bij de vest), zal brasserie-feestzaal 'Het Begijntje' worden genoemd.  In de zaak kunnen een zeventigtal gasten ontvangen worden, en in de feestzaal zullen een hondertal mensen kunnen eten en pintelieren.  Ook is er een terras gepland met een veertigtal zitplaatsen.

Boven de zaak komen appartementen.

Ja, de Katelijnestraat wordt één van de aantrekkelijkste en attractiefste straten van de stad! Je zal nog opkijken...  Even wennen aan het feit dat we de Guido Gezellelaan moeten 'loslaten'...  Maar we blikken met vertrouwen de toekomst in!

gezondheid!

(bron: SvH in Gazet van Antwerpen)

Was er in de buurt van de Centjesmuur niks meer te verwezelijken ?

Dat ligt netjes tussen de Guido Gezellelaan en de Katelijnestraat.

Zolang ze die heerlijke Mechelse Koekoek maar blijven serveren ...

Ik moet er duidelijk eens binnenwippen...

:-)

Enkele weken geleden heb ik daar aan de toog een genuanceerder verhaal gehoord: het is de familie Leysen die zich uit de huidige brasserie terugtrekt. De huidige keuken en de lager gelegen gelagzaal verdwijnen ( i.e. terug stuk brouwerijgebied ) maar de brasserie zelf zou blijven mits misschien een nieuwe keuken in het vergaderlokaaltje op de eerste verdieping. Is dit scenario achterhaald of nog steeds waar? Ik weet het niet.

Is er al datum bekend wanneer hun nieuwe brasserie zou opengaan?

@Kazamel: Ja, het hangt uit in de huidige Brasserie ... de datum is me ontglipt, ergens tegen de lente aan !

@luc: Ik heb ook genuanceerdere verhalen gehoord ... maar ik ga me hierover niet uitspreken, zonder bevestiging.

Bezoekers van Brasserie Het Anker, wees gerust : de sluiting zal tijdelijk zijn.

In het voorjaar van 2009 wordt een nieuw magazijn gebouwd om meer opslagruimte te hebben, zal de brasserie inderdaad een face-lift krijgen, en komt er een volwaardige brouwerijwinkel.  Al deze veranderingen zijn noodzakelijk om makkelijker te kunnen werken, de verkeersveiligheid te verhogen (niet langer laden en lossen op het voetpad), en natuurlijk ook in functie van de verdere groei van de brouwerij.

Tijdens deze werken zal de brasserie inderdaad een tijdje gesloten zijn en kunnen geen rondleidingen gegeven worden in de brouwerij.  De aanvang van de werken is voorzien voor begin maar.  Wij hopen deze te finaliseren tegen eind juni.

Na de werken start de brasserie uiteraard terug op, ditmaal in eigen beheer. Hiervoor zoeken we alvast een Horeca-Manager (zie op www.hetanker.be).  In het najaar worden ook de rondleidingen hervat.

De brouwerij staat volledig achter het initiatief van de familie Leysen en wenst hen succes toe in de opstart van hun nieuwe zaak in de Katelijnestraat.

Brouwerij Het Anker

Dat is duidelijk taal. En het publiek kan er maar goed mee zijn ... twee zaken in plaats van een ! De brasserie van de brouwerij (what is in a name), en het Begijntje in de Katelijnestraat !

Inderdaad duidelijke taal van Paul en dat is goed om horen. Het is verheugend te lezen dat de brouwerij blijft bloeien en dat er in de buurt een nieuwe zaak komt met de ervaring van de vorige en met een grote mogelijkheid om bijvoorbeeld groepen te ontvangen, iets wat in Mechelen niet altijd evident is. Vermoedelijk opent het Begijntje ergens in april/mei.

 

In mijn artikel heb ik wel degelijk vermeld dat er in Het Anker een horecazaak blijft bestaan:

'Brouwerij Het Anker aan de Guido Gezellelaan is de voorbije jaren flink gegroeid. De beschikbare ruimte is te krap. Daardoor moet de brasserie wijken. “In de plaats komt een opslagplaats. Nadien komt er wel opnieuw een café, maar dat gaan wij niet uitbaten”, zegt Olivier Leysen (26). Zijn vader Jean-Louis (53) heeft de zaak negen jaar gerund.'

de nieuwe zaak in de st-Katekijnestraat zou  't Begijntje noemen en rond 14 april openen

Ik denk dat iedereen het erover eens is dat ieder initiatief dat een heropwaardering voor de Katelijnestraat en de hele buurt errond betekent, een goede zaak is, maar ik stel me toch wel een aantal vragen bij hetgeen ik hier lees.

Als de info correct is gaat het hier over een zaak met een maximale capaciteit van 210 gasten, en dit terwijl in de Katelijnestraat zogoed als alle parkeerplaatsen verdwijnen door de heraanleg. Hoe gaat men dit aanpakken. Wanneer men in Mechelen nog maar 1 appartement wil oprichten gelden er al regels omtrent het aantal parkeerplaatsen dat men minstens dient te voorzien. Waar gaan al deze mensen parkeren? Gezien de ligging lijkt het mij een utopie te denken dat bezoekers van de brasserie in de ondergrondse parkings in het centrum zullen gaan parkeren om vervolgens te voet naar de rand van de binnenstad te trekken.

Voorts lees ik de plannen voor de inrichting van feestzaal en terras. Ik neem aan dat dit aan de achterzijde van het gebouw dient te gebeuren, gezien er in de Katelijnestraat geen mogelijkheid is voor een buitenterras. Dit betekent dat men een terras gaat inrichten tussen private tuinen van eigenaars van woningen in de Katelijnestraat en het Begijnhof. Kan dit zomaar? Wat met de privacy en de rust van deze bewoners? Indien dit het geval is lijkt dit mij de bewoonbaarheid van de naburige panden toch niet ten goede te komen.

 

 

Interessante opmerkingen Anoniem.

- Wat parking betreft is het gratis te parkeren op het vlakbij gelegen Rode Kruisplein. Of bij de Carrefour ?

- Het gaat inderdaad over een binnenterras, op de plannen van het huis die daar aan de gevel hangen kan je zien dat het pand allicht ook een (achter?)deur heeft in het begijnhof.

 Als ik destijds uitging in Brussel stond mijn wagen niet zelden 500m - 1km van de plaats waar ik aan het vieren was, en ik denk dat dit wel het geval was en nog steeds is voor de duizenden die elk weekend aldaar op de lappen gaan.
In Mechelen zou je dan plots plaats voor de deur van het cafe moeten hebben?

Wat de rust voor de buren of het einde ervan betreft heeft anoniem wel een punt, die mensen zijn eraan voor hun rustige en kalme tuintje ( waar je in het midden van een stad ook recht op hebt trouwens ) daar moeten die mensen zich niet teveel illusies meer om maken.

Ik heb er geen enkel probleem mee dat de bezoekers van het Begijntje op 500m of meer moeten parkeren. Ik vraag mij alleen af of ze dit ook gaan doen, zo lees ik hier bv al als alternatief de parking van de carrefour Deze mensen zullen lachen, de parking staat nu al constant vol geparkeerd door werknemers uit de binnenstad. Is het ook niet de plicht van de stad bij het afleveren van vergunningen (ik neem aan dat je voor de uitbating van derglijke zaak een vergunning dient te krijgen) te kijken naar de impact op de omgeving. Ik krijg de indruk dat een aantal politici er de laatste tijd alles aan doen om in het nieuws te komen met 'de opwaardering van de Katelijnestraat', en dat men daarom al eens sneller een oogje dichtknijpt.

Hetzelfde geldt voor het terras. Ik ben de eerste om te zeggen dat als mensen ervoor kiezen in de stad te gaan wonen dat ze dan weten dat er van rust aan de voordeur weinig sprake is, maar als men een besloten tuintje heeft is het toch niet normaal dat hiernaast een terrras van een brasserie ingericht wordt.

Ik wist trouwens tot daarnet niet over welk pand het ging, maar aangezien ik hier lees over een plan aan de gevel, veronderstel ik dat het gaat om een pand dat recent openbaar verkocht werd. De verkoop betrof een pand in de Katelijnestraat en een woning aan de achterzijde in het Begijnhof, maar deze panden werden als afzonderlijke loten verkocht waarbij de tuin tussen beiden opgesplitst zou worden. Indien het dus inderdaad op deze manier verkocht werd zou ik mij als koper van het pand in het Begijnhof toch niet zo gelukkig voelen. Je koopt een woning in 1 van de mooiste en rustigste straatjes van Mechelen, en krijgt 2 maand later een caféterras in je achtertuin.

Hallo Anoniem:

  • Om zeker te zijn, het gaat hem over de nummers 139-141. Je hebt het goede pand te pakken denk ik.
  • En ja, een stad moet hier allicht een vergunning voor afleveren. Maar is de overlast voor een naburige stadstuin (allicht achter een muur) nu zo groot? Ik weet het niet.
  • Wat de parking betreft vind ik niet dat iedere zaak daarvoor moet zorgen. Wat met de Mille, of Lamot ? Die hebben ook geen eigen parking. Wat met het nieuwe restaurant in de Stassartstraat ... Ge moogt gerust zijn, de klanten van het Begijntje vinden wel een parking.

Blijkbaar lees ik hier veel verkeerde informatie...

1. het gaat hier over een brasserie met een max capaciteit van 60 personen

2.de ruimte die als vergaderzaal of ontvangst van groepen moet dienen (feestzaal) zal een cap van 90 personen hebben

3.er is een tuintje aanwezig maar zal niet als terras  gebruikt worden

er bestaat ook geen direkte verbinding tussen de brasserie en de tuin.

 

Ik weet niet of de geruchten kloppen, maar ik hoorde dat de bestemming van het pand in de Katelijnestraat lichtelijk (veel) gewijzigd is...

Wie schept klaarheid?

Wie meteen wil proeven en daarvoor wil afzakken naar het café van de brouwerij is er aan voor de moeite. Het café is al sinds eind februari 2009 gesloten voor verbouwingen. De heropening is voorzien op de verjaardag van Keizer Karel op 24 februari 2010. Reden voor de laattijdige heropening zijn de diverse vertragingen bij het afleveren van de bouwvergunningen. De nieuwe brasserie van de brouwerij zal voorzien worden van diverse niveau's waar je rustig kunt drinken en nog steeds heerlijk zal kunnen tafelen. (Radio Reflex 25.06.2009)

Men spreekt hier van een heropening. Dus toch in de huidige brasserie dan?

Zal ik de garçons nog herkennen? Zullen zij mij nog herkennen? Waar zitten ze eigenlijk?