x
Onlangs werden er, op een verkoopswebsite, een aantal foto’s aangeboden die duidelijk een begrafenisuitvaart voorstellen.
x
De beschrijving bij deze foto’s is de volgende :
-Oude originele grootformaatfoto’s van een Minerva Lijkwagen
-De wagen (op de foto) is de lijkwagen van de Stad Mechelen
-De auto is van Minerva (zie mascotte op radiator)
-Foto’s 24 x 18 cm
“Leuk”, denkt U, “Maar wat is nu het bizarre hieraan ?”
De foto’s lijken uit de Jaren ’30 of ’40 , ze zijn duidelijk genomen tijdens een uitvaart in een stad en die stad wordt specifiek vernoemd, nl de Stad Mechelen.
Maar wat bizar is bij dit alles is de uitleg dat het hier gaat over... een lijkwagen van de Stad Mechelen.
Speelde de Stad Mechelen, in het verleden, geregeld zelf voor begrafenisondernemer ? Misschien bij het overlijden van belangrijke (Mechelse) figuren en personen ? En hielden zij de ceremonie en / of uitvaart liever zelf in handen ipv het uit te besteden aan één of andere begrafenisondernemer ?
Misschien zit hier wel een Mechelse Begrafenisondernemer in de zaal ?
Enne... iemand enig idee waar deze foto's zouden kunnen genomen zijn ? Over een locatie stond er niks vermeld, dus ik heb geen idee!
Ik ken het antwoord. Tot een stuk in de jaren tachtig had de stad Mechelen zelf lijkwagens. Ambtenaren verzorgden de uitvaarten. Als ik daar nu op terugkijk, was dat eigenlijk communistisch van inslag. Overigens, Mechelen is vandaag een van de weinige steden, misschien zelfs de enige, waar het uitbaten van een funerarium door de privé niet is toegelaten. Als je sterft in Mechelen ga je zonder pardon naar de Ziekenbeemdenstraat. Of je dat nu wil of niet.
@ Sven :
Enig idee van de straat op de foto's ? Mijn eerste vermoeden : Leopoldstraat.
Een gok: Oude Brusselstraat. Ik heb het gevoel dat ik naar een bergop zit te kijken.
de idee achter de lijkwagens van de stad Mechelen was dat men elke inwoner een waardige uitvaart wou bezorgen en daar is feitelijk nieks communistisch aan........gewoon respect voor de overledene.
dit in tegenstelling tot vandaag waar respect voor andere meningen steeds verder te zoeken blijkt......
@ Marc :
Uitgeleide gedaan worden in ne klassenbak Minerva is duidelijk gene krot, alhoewel de overledene daar nog weinig van zal merken.
Enne... dat baldakijn ? Was dat, in die dagen, common procedure of zoiets ?
@gim: om de lijn van arm naar rijk door te trekken:daar lag ook het verschil tussen een mis met één, twee of drie kaarsen. Hebt ge het breed dan laat ge het breed hangen.
@Blog: de stadsdiensten verzorgden uitsluitend het vervoer met de lijkwagen, in -en uitdragen. De baldakijnen enz. werden dan naar wens van de familie gehuurd bij een gespecialiseerde firma. De stad had meerdere lijkwagens in dienst.
Wat de kaarsen, aantal priesters in de kerk enz. betreft, tja dat hing zowat af van de "standing" van de betrokken familie. Bij de begrafenis van één van mijn overgrootmoeders liepen er zelfs negen priesters mee om de overledene van huis naar kerk te begeleiden.
Het hing allemaal wel wat van het portemoneke af...
Vandaar de uitdrukking 'een elfurenlijk'. 11 uur was het duurste tijdstip om de laatste reis aan te vatten.
Begin van de jaren 1950 woonde ik als kind op de Kerkhoflei. Toen werden de doden nog naar het kerkhof gebracht in een koets (al dan niet getooid met pluimen) getrokken door twee zwarte paarden.
JT: ik denk dat dat wel een uitzondering was hoor want in de dertiger jaren werd mijn overgrootmoeder reeds vervoerd met de lijkwagens van de stad (heb daar trouwens een mooie fotoreportage van).
Eddy: bij mijn overgrootmoeder waren er negen priesters voorop met het parochievaandel en nog één priester al biddend achter de lijkwagen......van stoef gesproken!
Gevoelsmatig zou ik ook aan de Leopoldstraat denken.
@ J.T. : Die uitvaart met paarden werd wellicht verzorgd door begrafenisondernemer Vandenbrande op de Kon. Astridlaan (tussen Brusselpoort en Vekestraat)
@ JT : Een beetje in de stijl van monsieur Alphose uit Allo' Allo' ?
"Swiftly and with style - With a small horse in a small Hearse"
:-D
JG: dat is nu dus verleden tijd omdat de begrafenisondernemers zelf voor het vervoer instaan, de taksen bestaan nog natuurlijk!
@ Roger Kokken
Zouden deze huizen zich niet eerder op de Van Benedenlaan situeren. Indien het morgen treffelijk weer is zal ik even tot daar fietsen. Dat is dan de tweede keer dat die lui uitgevallen Gimycko mij op de fiets krijgt om zijn huiswerk te bevestigen of terdege te corrigeren. Waarom Gim, stuur jij ouderlingen door barre weersomstandigheden, om jouw nieuwsgierigheid te bevredigen?
Ik weet het al! Zemme mier taôd!
@Jef, laat het fietske maar in de garage. Volgens het weerbericht ,zopas op de radio, zal het allesbehalve fietsweer zijn....
@ Jef : Ik zèn blij da ge het zelf zegt...
:-D
Een ' mij goed gezinde wind ' heeft mij intussen ingefluisterd dat de letter ' T ' op het baldakijn rond de voordeur, stond voor de begrafenisondernemer Thibaut. Wanneer ik het aantal ' dals ' op het voetpad probeer te tellen dan moet ik mijn eerdere gok van de Oude Brusselse steenweg herzien en mee in de richting van de andere gokkers stappen: één of andere vest rond de commiezenhuizen?
@Luc, ik geloof niet dat Thibaut toen al in die branche actief was! De letter kan evengoed de eerste letter van de familienaam van de overledene betekenen; dat was destijds bij "deftige" begrafenissen wel gebruikelijk.
@Eddy: Dat van Thibaut weet ik niet maar dat de eerste letter van de familienaam telkens op het baldakijn zou geborduurd worden vind ik ' er wat over '. Waarom denk jij dat Thibaut niet zou kunnen?
Is dit wel in Mechelen want op de foto's van begrafenissen over de periode 1938 tot 1957 hebben de lijkwagens van de stad wel een gelijkaardige opbouw maar andere wielkasten, en ook de lantaarntjes en gordijnen zijn anders. de baldakijnen aan de huizen waren ook zonder die letters.....
@G.L.: en nu in het vlaams of het nederlands? Wou je soms een gok plaatsen over de gezochte locatie?
De beschrijving onder de foto's is de authentieke beschrijving.
Dat de verkoper een stuk in zijn voeten had toen hij dit schreef, daar kan ik niet achter komen.
De locatie doet er eigenlijk niet toe. Alleen het feit dat de Stad Mechelen wel of niet zelf de uitvaarten deed en dat blijkt zo geweest te zijn, met dank aan de reacties van de Bloggers.
We hebben weer wat bijgeleerd - Breek er uw hoofd verder niet over.
:-)
@gim: ge moet er niet van onder muizen: de locatie doet er wel aan toe. Het is geen rarara maar vermits Sven wel het juiste antwoord weet moet ge ons wel het raad-pelzier gunnen. Als tenminste Sven het antwoord weet???
@ Luc : Goedgoed, gij uw zin. Het ligt niet in of onder Muizen !
:-D
Gim,
Tis ma goe dagge het debat wil sloate want Luc begint het wee te kroage.Dat hem ma agoa e pilleke pakt.
@ Gim,
en assem het dan persé wil wete moet 'm het ma an Sven vroage.
'k slôôt hie niks. Misschien wète nog nen ieleboel ander Mecheleirs iet over dees onderwerp.
:-D
'k zen weg, tot fleus.
Ik ben benieuwd naar het juiste antwoord en misschien als toemaatje de naam van de overledene.
@ Luc : Dat zou leuk zijn, want ik zo het begot ni wete !
:-)
't Wordt nog eens tijd voor een fotoquizke...
@Gimycko: met fototjes uit "ne sjikkenbak"?
@jokke & gim: als de Sven zegt dat hij het weet dan moet hij nú uit zijn kot komen, anders is het gazettenpraat.
Terug naar het begin: het is een "burgerlijke" begrafenis, dat is duidelijk te zien aan de "corbillard"! De etymologie van dat woord is boeiend om lezen. http://fr.wiktionary.org/wiki/corbillard (als uw Frans tenminste geen al te grote roestvlekken vertoond)!
@ Jokke: En voor de roestvlekken op het Nederlands: hij drinkt altijd tee als hij tegenwoordig is :-)
@ G.L.
In augustus heb ik inderdaad eens een RaRaRa op het blog gezet, met heel wat ??????
Ik zette er toen ook bij dat ik niet wist dat het in Mechelen was. Dus...
BTW : een goede dag van mijn schoonbroer.
Inderdaad Jokke want voor de katholieken staat er dan een kruis bovenop de lijkwagen (allez op de fotoreportages die ik heb toch).
eigenlijk dnek ik ook dat het Minerva-hoofdje hoort aan de volgwagen en niet aan de lijkwagen (als ge de opstelling vergelijkt van de eerste met de tweede foto).
ik denk meer en meer dat het Brussel zal zijn.......
Bestaan er nog foto's van de Lijkwagens van de Stad Mechelen ? En werden die misschien gemaakt op het Rode Kruisplein bij IMA Malines ?
@Gimycko: de stad Mechelen was in die periode nogal Chevrolet-gezind!
He Bloggers,ik wist niet dat sterven zoo gekomplikeert word,Hier doen zij het lijk naar een begrafenis huis(uitgekozen bij de familie)die kopen daar een kist,het lijk word gebalsemt.,aangekleed met een mooi Kostuum ( een kleed ,als de overledenen een vrouw is)Het lijk word dan mooi in de kist gelegt (welke schoon is opemaakt in witte satijn)Den top van de kist is in 2 verdeeld,de kant van het hoofd blijft dan open zoodat iedereen kan bijpassen om hun laatste respect aan te bieden.Het begrafenis huis heeft zijn eigen doodswagen,heel simple maar niet goedkoper( een begrafeni kan gemakkelijk $5000 kosten.PS Een zalig Kerstmis and een Gelukkig Nieuwjaar aan al de Bloggers.Louis
@Louis de mechelaar in Amerika: bestaat er bij jullie ook zo iets als een begrafenisverzekering en hoeveel kost dat daar?
P.S. Mijn antwoord op uw kerst- en nieuwjaarswensen volgt wel op een prettigere post! ;-))
Mijn overgrootvader had een spiegeltent en die werd ondermeer ook ingezet voor koffietafels na de begrafenis. Afgaande op de verhalen van mijn overgrootmoeder was er destijds (voor de oorlog) iets meer 'ambiance' na de begrafenis.
detail: 't was wel niet in Mechelen
Hec Jokke,ja ,wij hebben hier een levensverzkering,en de kost veschilt volgens hoeveel ge wilt op verzekert zijn.Ik heb mijn mijn begrafenis plaats op het kerkhof reeds gekocht en mijn begrafenis onkosten zijn ook reeds betaald,zoodat,als de prijzen omhoog gaan,ik moet mij daar niet om bezorgd maken (die hebben toch de interest op het geld dat ik reeds betaald heb) maar het maakt het veel gemakkelijker voor de overlevenden. Louis
Gim: in 1938 was er een lijkwagen van de stad met nummerplaat 197.829 (raar maar waar) en in 1956 was er een met plaatnummer 9.D.632 ('k heb er ook foto's van maar geen scanner en dus.....)
Hier is, vermoedelijk, een oude Mechelse Lijkwagen te zien van de Stad Mechelen...
Linkje
Gim: inderdaad deze van Mechelen! zelfde wagen en zelfde nummerplaat als bij de uitvaart van mijn overgrootmoeder............197.829 dus.
Die Mechelse Bloggers hebben werkelijk alles !
:-)
Heel mooi, Jan !
@Luc, die geborduurde letter werd aangebracht "op" het baldakijn, dus verwisselbaar. Misschien had zo 'n firma het ganse alfabet in huis? Eventueel leenden die firma's dat onderling uit!
He Bloggers,gebruiken zij die baldakijns nog,Ik vind dat erg "Spooky" Ik weet nog .toen mijn grootmoeder gestorven was,zelfs binnen in het huis waar de kist was geplaatst,hadden zij Zwarte doeken aande muren gehangen,Erg droevig,Gelijk ik reeds gezegd heb,hier komt de overleden persoon niet meer in het huis.Die blijft in het Funeralhome.
Louis: vroeger werd inderdaad in het sterfhuis een rouwkapel ingericht maar vandaag worden de meeste overledenen naar het mortuarium gebracht, waar ze ook worden gekist, en dan gaat het daarna met de lijkwagen naar de kerk of andere uitvaartruimte.
Jan: mooie foto! deze wagen (nummerplaat) is dus dezelfde als die waarmee een grootoom werd begrafen.........in mijn reportages zit geen enkele foto die vanuit deze hoek is genomen.
moet dus zijn begraven en 't was in 1956.
Marc,dat klinkt veel beter,zoo. wij zijn dan in Mechelen toch in 21st eeuw geraakt.,bedankt voor uw reply.
Net nu wordt er op eBay een lot van 2 oude Mechelse Stadsreglementen te koop aangeboden :
-Reglement over de vergunningen van gronden voor begraefplaetsen op het Gemeen Kerkhof en Reglement van politie van het Gemeen Kerkhof, 1861
-Reglement over den vervoerdienst der lijken, 1876
Klik foto
Die boekjes ga ik kopen om voor te lezen aan mijn kleinkinderen bij het slapengaan!
@ Gim,
en da verke ie es oek nog ni gewasse
@Marc : de foto die ik geplaatst heb is een uitsnede uit een grotere foto :
http://farm1.static.flickr.com/168/398659911_039a0e9be9_b.jpg
Uit hetzelfde reeksje :
http://farm1.static.flickr.com/146/398659797_a548a1e830_b.jpg
http://farm1.static.flickr.com/136/398660045_9d25788707_b.jpg
Bedankt Jan! Toffe foto's, ik vroeg me al af waar het zich in Mechelen voordeed en nu wéét ik het ......want die buurt is natuurlijk ook wééral erg veranderd.
Ik las in uw bericht dat u foto's heeft van de begrafenis van uw oma.
Ik ben thans bezig een boek te schrijven over kerkhoven in onze stad Venlo, NL.
Ik ben op zoek naar foto's van voor de oorlog over begrafenissen.
is het mogelijk dat u mij een of twee sprekende foto;s per email kunt doorsturen zodat ik deze eventueel (met bronvermelding) kan plaatsen in mijn boek. het is moeilijk om aan oude begrafenisfoto's te komen.
Voor druk zullen de foto's minimaal 300 dpi moeten zijn.
Ik hoop dat u hierin kunt meegaan.
m.vr.gr.
Jos Wolbertus
Venlo/NL