Aanpak verkrotting Sint-Katelijnestraat gestart

(Bron Nieuwsblad)

Stad knapt meer dan tien leegstaande gebouwen op

(Foto Relak Sremos)

(...)

De Sint-Katelijnestraat is al enkele jaren in verval. Heel wat huizen staan er verloederd bij en zijn onbewoonbaar. 'Sommige gebouwen zijn al decennia lang in verval. Vaak kregen we van toeristen de kritiek te horen dat Mechelen een mooi stadscentrum heeft maar dat enkele toegangswegen tot het stadscentrum een verloederde indruk gaven', zegt schepen van Wonen Karel Geys (SP.A). 'Afgelopen zomer kondigden we aan dat we met de eigenaars van die gebouwen rond de tafel gingen zitten. (...) En die gesprekken hebben hun vruchten afgeworpen, want de stad heeft een tiental panden in de Sint-Katelijnestraat opgekocht. Andere panden worden dan weer door de eigenaars zelf gerenoveerd.'

(...)

'Alles samen kostte de aankoop van de panden de stad 625.000 euro', aldus nog Geys. 'Wat er nadien met de opgesmukte huizen gaat gebeuren, weten we nog niet. Mogelijk worden ze opnieuw verkocht of wordt er een andere formule toegepast.'

Volgende zomer opent er ook een grote horecazaak in de Sint-Katelijnestraat. 'Het gaat om de mensen van brasserie Leysen, die momenteel nog in brouwerij Het Anker zitten', gaat Karel Geys verder. 'Tegenover de site Bouvier komt er een restaurant waar plaats is voor 150 mensen. Ook de appartementen boven de horecazaak zullen opgeknapt worden.'

Als alles volgens planning verloopt, zal de Sint-Katelijnestraat er tegen 2010 al volledig anders uitzien. 'De renovatie zal een boost geven aan de Sint-Katelijnestraat. Maar hier houdt het verhaal niet op. Er zijn nog straten waar veel leegstand is. Volgend jaar gaan we bekijken waar we als stad nog iets kunnen doen en waar we met de eigenaars rond de tafel kunnen zitten', (...)

  • Worden de invalswegen binnenkort pleisterplaatsen voor HORECA ? 
  • Is het de taak van de stad te renoveren ?
  • Is het resultaat betaalbaar voor de eenverdiener  ?
  • Goe bezig ?

En ik kreeg gisteren een briefje in de bus dat de stad in de Nekkerspoelwijk ' 50 verkrotte panden gaat renoveren tot koopwoningen '. Alhoewel ik vind dat dit niet behoort tot de basistaken van stedelijke overheid, kan ik het alleen maar toejuichen. Als stad en eigenaar kunnen samenzitten en tot een compromis kunnen komen dan doe ik mijn virtuele hoed af. Mijn slecht karakter zegt natuurlijk: waarom lukt dat hier wel en niet met die kluchtzangers van de hoek Grote Markt / Scheerstraat en het hof van Cortenbach. Een andere benadering? 

 @ Luc

Misschien de kaak terug zetten in het midden van de markt en de balsturige eigenaar voor de Kerstperiode met zijn hoofd in een klem richting zijn verkrotte boel vastbinden. Het zou kunnen dat ie dan gaat inzien wat die kankerplek bij de mensen teweegbrengt. Hijzelf heeft een zodanige olifantshuid gekweekt dat alles ondertussen van hem afglijdt zoals de modder van een pachiderm na zijn slijkbad.

Sommige flurken verdienen het niet om een familiekapitaal te erven.

Ook Gazet van Antwerpen had het over dit thema.  En Sven van Hazendonck gaf er een beschouwing bij.  Ik wil ze hier wel even aanhalen, omdat het stof biedt voor discussie:

'Mechelen heeft een mooi kerstcadeau in petto voor de bewoners en handelaars van de Sint-Katelijnestraat.  Om de verloedering van de straat een halt toe te roepen, onderneemt de stad zelf actie. Ze koopt panden op, renoveert ze en brengt ze weer op de markt. 'Eindelijk' hoor ik u al denken.  Menig Mechelaar is het erover eens dat een initiatief geen moment te vroeg komt, want vandaag is het niet bepaald een entree om trots op te zijn. In nauwelijks tien jaar tijd is ze praktisch leeggelopen.

Nochtans is het wel de straat waar toeristen en kooplustigen langsrijden om even later parking Grote Markt in te duiken? Als visitekaartje kan dat tellen, en het is toe te juichen dat er eindelijk iets gebeurt.

Over de Katelijnestraat is de voorbije jaren veel gezegd en geschreven. Investeerders die kantoren bouwen, zouden met hun miljoenen winst mee een duit in het zakje doen. Veel heeft de Mechelaar daar niet van gezien. Dat de stad nu zelf op zo'n grote schaal voor projectontwikkelaar speelt, lijkt misschien niet meteen haar kerntaak. Wedden dat wij daar binnenkort anders over denken als deze operatie schoonmaak achter de rug is? Bij de heropleving van de Katelijnestraat is heel de stad gebaat. Het is namelijk de poort naar al het mooie dat er vandaag al achter ligt. Daar waar de stadsvernieuwing haar werk al heeft gedaan, of waar ze volop in ontwikkeling is: Lamot, het Loretteklooster, het Clarenhof en niet het minst de Grote Markt'.

 

(zover Sven...)

  • Ik heb gemerkt dat er daar heel wat parkeerplaatsen verdwijnen, in de nieuwe inrichting.
  • En verder heb ik ergens horen ronken, dat deze straat officieel als winkelstraat zou zijn opgegeven. Kan iemand dat bevestigen ?
  • Uiteraard zal het nooit een wandelstraat worden, omdat er heel wat verkeer langs daar naar de parking(s) in de stad rijdt.
  • Maar als gids is deze straat natuurlijk eten en drinken ! De hele stadsgeschiedenis is hier te vinden, Vlietjes, gevels van 1775, Maar ook mooie 20e eeuwse architectuur, een kerk, een aanzet naar het begijnhof, ...

 

De Katelijnestraat heeft dringend nood aan een opknapbeurt.  Ik kan het dus alleen maar toejuichen.

@Peter, inderdaad wordt de Sint-Katelijnestraat als "echte" winkelstraat opgegeven door het stadsbestuur/dst.economie. Wat natuurlijk niet uitsluit dat de winkels er blijven en er, volgens mij althans, nu nog gaan terug bijkomen. Wat logisch is rekeninghoudend met de stroom voetgangers (zeker 's zaterdags) en het overige verkeer. De toekomst en het privé-initiatief zullen het uitwijzen.

Wat de parkeerplaatsen betreft; dit zal gecompenseerd worden met de ondergrondse parking op de Ovamsite!

@alle bloggers:een Zalig Kerstfeest!

Wisten jullie dat deze straat voorkomt op de Franstalige versie van Monopoly, i.p.v. den Bruul ? Dit betekent toch dat deze straat erg veel te bieden had voor WO II.

Peter: inderdaad, dit was een drukke handelsstraat. (ook na wo2).....er waren meerdere beenhouwers, bakkers, apotheken, schoenhandels, 'n koffiebranderij, interieurzaken, kantoor en tekengerief, cafeetjes, likeurstokerij, kopergieterij, juwelier, kleermaker, antiekzaak, reklameschilder, babykleding, kousenpaleis, wasserij, traiteur, meubelzaken, vishandel, en dan nog de firma Huyghebaert dus......teveel om op te noemen.

Om het lijstje van Marc verder aan te vullen: boekhandel, kruideniers, tabak- en postzegelhandel, ............ 

Ze heeft toch een bepaalde charme, hoor !

(Foto Gimycko)

de dealers weten nu al niet meer waar kruipen...

opkuisen die straat !!!

 @ Anoniem,

                       opkuisen, goed en wel maar waar moeten dan die jongskens naartoe ?

Men weet in het verleden het negatieve imago van de katelijnestraat vaak aan de grote concentratie van laaggeschoolde allochtonen. Deze concentratie zou ervoor zorgen dat de autochtone bevolking uit de straat vertrok en dit alles werkte leegstand en verkrotting in de hand. Investeerders werden afgeschrikt door de slechte naam. Er moesten, dixit het stadsbestuur in de geschreven pers, een betere mix hoger opgeleide tweeverdieners, detailhandels en gezinnen met kinderen om zo de straat terug een aangename plaats om te leven te maken. Groot was dan ook mijn verbazing wanneer ik in de passe-partout van deze week de plannen van Karel Geys i.v.m. de aangekochte panden  in de Katelijnestraat las: ' Over de precieze toegepaste formule is het stadsbestuur nog niet zeker. Ofwel worden ze verkocht aan de gewone marktprijs, of ze worden aangewend als sociale woning.' 

Hoe linkt men de optie sociale woningen aan een betere bevolkingsmix. Op deze manier schiet het opzet mijns inzien z'n doel voorbij en zal het een maat voor niets zijn.  

 Verkopen aan de marktprijs! En als de stad (en de stad: dat zijn wij allemaal) er een goeie dikke vette winst op pakt, awel, zoveel te beter gvd!

@eve: met alle respect maar je zit er naast. In de jaren zestig sloten de meeste middenstanders hun winkeltje in de Katelijnestraat en gingen elders wonen. Vermits er geen nieuwe invullingen kwamen ( gebrek aan garage / parkeerruimte ) zijn we gekomen tot de situatie die we vandaag kennen: leegstand, nachtwinkels, internetwinkels en enkele volhardende middenstanders. De huidige eigenaars van leegstaande gebouwen deden niets dus is het een meevaller dat de Stad een initiatief neemt. Het resultaat kan nooit slechter zijn dan wat het vandaag is.