Wèlke straat?

met categorie:  

Er was een tijd dat de wegenissen tussen de huisjes van onze stad namen kregen die gericht waren naar herkenningspunten of activiteiten die er plaats vonden. Zo was je zeker dat in de Pasmolenstraat of Schorsmolenstraat een molen te vinden was. De Korenmarkt, Vismarkt of welke markt dan ook, verwees naar de handelsactiviteit aldaar.

We zijn daar eeuwen tevreden mee geweest en iedereen wist waar hij moest zijn. Erger was het gesteld toen België ontstond. Iedere stad zocht zich een weg om toch maar te bewijzen dat ze historische figuren, belangrijk voor de ontwikkeling van ons landje, onder haar poorters telde. Daarmee werd ook het doodvonnis geveld voor een aantal oorspronkelijke straatnamen. Honderd jaar geleden waren die nieuwe namen misschien nog relevant maar nu allang niet meer. Daarmee pleit ik om de oude straatnamen terug te vermelden op de huidige straatnaamborden. Het liefst zou ik een aantal van die aftandse familienamen van politici ( waarvan niemand nog weet wat hun bijdrage voor de stad was ) verwijderd zien en terug de oorspronkelijke benaming in ere hersteld. Waar dit niet kan zou ik er voor pleiten om een vermelding te maken van de oude naam op het huidige bord.

Waarom? Als Mechelen, d.w.z. haar vroede vaderen, zich wil profileren als historische kunststad en als dusdanig de klemtoon wil leggen op haar grootse geschiedenis, dan moet die ook herkenbaar zijn in de binnenstad en niet alleen op die enkele toeristische wegwijzers of straattegels met namen van bygone-vlietjesbruggen. Een stad moet leesbaar zijn en anderen zijn ons reeds voorgegaan.

Een ( her- ) waardering gebeurde ooit in 1852 met een echte commissie maar misschien mag zich dat nog wel eens herhalen in 2009 - 2010. En wat moet dat kosten? Alleen de nieuwe straatnaambordjes voor die straten waar ooit een meer betekenisvolle aanduiding voor bestond.

Zoek maar eens naar de Peperstraat of de Kerkhofstraat. En wie was meneer Speecq ook alweer?

 

En we zijn het er weeral helemaal mee eens ! (vergemakkelijkt het gidsen ook).

En misschien als duwtje in de rug ... (in Leuven hangen die bordjes ook, en we gaan ons toch niet laten doen door Louis zeker !:-)

(c Irma)

@ Luc :

"...Op 24 oktober 1852 overleed te Mechelen Hendrik Speecq geboren te Mechelen op 19  juni 1781. Hij liet aan het bestuur der Burgerlijke Godshuizen aanzienlijke goederen na, waarvan de inkomsten moesten gebruikt worden tot onderhoud van gehuwde ouderlingen. Zo werd een gebouw voor gehuwde bejaarden gebouwd, dat de officiële naam “Hospice Speecq” draagt. In 1898 gaf men aan de vest, die aan dit gebouw lag, de benaming Hendrik Speecqvest..."

Just2letUknow

Speecq dat was diegene die constant rochelend langs de vesten liep en zich het liefst ophield tussen de bomen van de Potterijvest (die later naar hem genoemd werd).

Ik vind het een goed idee. En dan misschien ook meteen in het Mechels Dialect, zoals ze in Leuven en Hasselt doen?

@ EvaM :

Dus de Grote Markt wordt dan (officieel) de Groete Mèt, of zoiets ?

Ik zie het bordje al hangen !

:-D

Goed idee, zo vangen we twee vliegen in één klap. Zowel de oude naam als de mechelse uitspraak: den Aven Bruul in plaats van of onder de Désiré Boucherystraat. En was die gast nu ook weer?

@ Luc :

Désiré Jacques Romain Bouchery (Gent, 18 november 1888 - Mechelen, 6 november 1944) was een Belgisch politicus en minister voor de BWP. Bouchery was leraar en werd gemeenteraadslid (1921-1926) en schepen in Mechelen en volksvertegenwoordiger (1919-1944) in het arrondissement Mechelen voor de BWP. Hij was minister van PTT in 1936-1938.

In Mechelen is er een straat naar hem genoemd.

Uit de Wikipedia

Het is een idee waar iets in zit. Zoals Jans ook stelde in een andere post, de Kommiezenhuizen klinkt veel warmer en linkt de plaats terug aan zijn "eigen" geschiedenis (zonder terug de discussie te heropenen over de kardinaal)

Laatst was ik in de Kernenergiestraat in Antwerpen. In de jaren zestig ongetwijfeld een naam die symbool stond voor de vooruitgang maar dat is sinds Chernobyl wel anders. De straten ernaast Neerlandweg en Geleegweg klinken vandaag nog even fris als toen.

Doen dus die herziening en dat de GPS-bezoekers nooit meer uit het Mechelse labyrint ontsnappen (lacht).

Ik schaar me volkomen achter het idee Luc!  Dus: terug naar de Koeistraat, de Kommiezenhuizen,  de Potterijvest...

Als je een actie start, doe ik mee!  ;-)

En...

Vaatstrèt  ipv Willem Rosierstraat

't Stienstreutzje ipv Van Beethovenstraat

Muilestrèt ipv Taborstraat

Allez, dat de Mechelse politiekers, hier talrijk aanwezig, nu eens écht nuttig uit hun kot komen sè.
Een extra naamplaatje, liefst oude stijl, kan toch de kost niet maken.
Desnoods betaalt elke schepen, uit eerbied voor de stad en zijn kiezers, een paar bordjes uit eigen zak.

Waar ik in het begin sprak over het vervangen van de namen ( denkend aan de politiekers van weleer), begin ik nu te overwegen om de oude naam onder de bestaande naam te plaatsen. Het zou niet echt eerbiedig zijn om onze oude schilders, musici of kunstenaars in het algemeen, zomaar onder de karpet te vegen. Dus ondertitelen zou het moeten worden volgens mij.

Een tweede, antiek uitziend plaatje, lijkt me het handigst en het mooist.
Het hoeft ook niet in het (fonetisch) dialect, want den toerist moet er ook nog aanuit kunnen.

Juni 2007 schreven we reeds dit.

Maar vooral, dit schitterende idee van Luc opperde Jan eerder op dezen blog op 3 december 2005.

Goed om te zien dat goede ideeen altijd blijven bovendrijven !

 

Blijkbaar borrelt dit idee om de zoveel tijd terug op. Dan moeten we daar maar eens werk van maken anders gaan we volgend jaar deze topic terug op ons bord krijgen. Als we nog reactie krijgen van andere / vroegere enthousiastelingen dan kunnen we misschien een formele en gefundeerde vraag op poten zetten. Eens zien hoe breed de basis is, ik wil in ieder geval meehelpen.

Ik doe graag mee, alleen ... Mechelen heeft een moeilijke relatie met (verkeers)borden :-)

@jan: je hebt gelijk dat de oude namen leesbaar of herkenbaar zouden moeten zijn anders dreigt het alleen maar iets voor ons, oude belgen, te worden. Indien de idee van een apart bord weerhouden zou worden ben ik voorstander om ons mechels wapenschild daar op te zetten in plaats van die kaasbol. Toeristen vragen soms ( niet altijd ) naar ons wapenschild.Ik moet dan toegeven dat het bijna uit ons stadsbeeld verdwenen is, dus nu zouden we een tweede kans hebben om onze geschiedenis wat meer te stofferen.

Goed idee,

Hier moeten onze politici toch oren naar hebben.

 

Het valt op hoe de heren politiekers zich plots in stilzwijgen hullen :-)

Ze zijn precies allemaal plots vertrokken op langlauf-verlof.

Een voorbeeld uit Brussel.

Georges Mattheusstraat / Rue Zerozo !!!

Ondertussen heb ik reeds een voorlopig lijstje van een zeventigtal straatnamen die eigennamen bevatten. Walem, Leest enz... heb ik voorlopig ongemoeid gelaten. Van die lijst zijn er ongerwijfeld die oorspronkelijk zijn: de Leopoldstraat is altijd de Leopoldstraat geweest dus daar hoeft niks aan toegevoegd te worden. Wie wenst om mee aan de kar te trekken sturen mij maar een mailtje en dan stuur ik de lijst met namen op en dan zien we wel hoe het verder evolueert. Veel puzzelgenot!

@ Jos Nijs,

                      heeft die nog niet een derde naam daar in Brussel ? Blauwlichtstraat of zoiets.

Ik wil ook wel medoen Luc.

 @ Blog,

                deze keer echt geen drol.Er zal werk van gemaakt worden.

Tot op heden heb ik als karduwers de namen van Jans, Peter en Nen Echte Mecheleir. Wie mee wilt stoempen laat maar weten, Jan Goovaerts, Marc VC, ...?

@Luc: Count me in !

Een ludieke actie lijkt me wel wat :-)

Da's al een mooi groepje om te starten...  't Brainstormen kan beginnen.   ;-)

Zet mij er ook maar bij.

@ G.L.

Ja, Blauwlicht-, Groenlicht-, Roodlichtstraat.

Jos, het was rue  Zerazo..

:-)

@ Roger. Het is geen van beide (Zerozo of Zerazo). Het is Rue ZEREZO.

Dat ik dat niet meer wist. Ik ben er jàààren moeten doorgaan naar mijn werk !!!

...en nu de zaak niet loslaten!  we zijn graag 'volgelingen' van Luc!  ;-)

 @ Jos Nijs,

                       naar waar Jos ?

@ G.L. Naar de Piccardstraat, juist oer de Tour & Taxis.

@ Nijs Jos,

                     de wereld is toch klein hé.Daar heb ik ook 15 jaar gezeten. 

Iemand is zo vriendelijk geweest om ons werk in onze plaats te doen. Links en rechts in de stad zijn reeds bijkomende oude straatnamen vermeld. Ik wist het dat ik in sinterklaas moest blijven geloven! Dank u Sint.

@ Luc, dit is de uitvoering van een gemeenteraadsbeslissing en zo zie je dat er toch nog wel een en ander beweegt....

Driewerf hoera en nen dikke proficiat voor de gemeenteraad.
Als het goed is, zeggen we't ook.

Klopt ! Er beweegt het een en het ander, en dat is goed ! In minder dan drie jaar na het opperen van dit idee, een uitvoering er van, met bordjes. Bedankt ..

Mag ik nu opperen voor het idee dat hier al langer meegaat om een goed stadsplan aan te brengen op het stationsplein (en dat is goedkoper dan een nieuw station zetten).

Een aanduiding dat de toren te beklimmen is met een simpel bordje, is nu minder relevant geworden momenteel.

@ Peter, misschien terug drie jaarkes wachten.......;-)

Zou de kleur van de plakskes in verband staan met de raadsfractie van de grootste partij, of zouden die er het hardst voor geijverd hebben????;-)

enny : bruine plaatsjes met witte tekst meende ik gezien te hebben en dat is de basiskleur voor toeristische informatie.

Ondertussen wordt er ook werk gemaakt van volwaardige toeristische infoborden. Maar dat zit nog in de pijplijn. Ik heb er enkele teksten voor geschreven (het moet in 4 talen trouwens) samen met andere collega's in een taakverdeling. Afwachten nu maar. Maar deze bordjes zij  een eerste stap.

Ik ben gelijk nen echte curieuzeneus eens naar de aangebrachte bordjes gaan kijken.
In de Augustijnenstraat heb ik er geen gevonden, maar in de Sassaertstraat had ik meer geluk.
 
 
Het kan best zijn dat het de kleuren zijn van de toeristische informatie, maar eerlijk gezegd vind ik het resultaat erg povertjes.
Waarom geen bordjes in de stijl van het bordje op de hoek van de IJzerenleen met de Lange Schipstraat.
Zo'n blauw bordje in 'stomme film'-stijl, met het ouderwetse lettertype, zou veel meer tot de verbeelding spreken en nostalgie oproepen, dan zo'n strak bruin-met-wit bordje in Arial.
Ik wil niet moeilijk doen, maar het is een gemiste kans.
 
Maar allez, beter een lelijk bordje dan helemaal geen.

En voor wanneer de bordjes met uitleg over de straten in den Hanswijkenhoek?

Just an ID :-)

Ik vind het toch een mooi resultaat ! Nog van dat !

Nu staat zijn naam twee keer in hoofdletters in de Kerkhofstraat! En dat voor de grootste franskiljon die hier ' resideerde '. Ik had liever Kerkhofstraat in grote letters gezien, maar ja... nog drie jaar wachten zoals Jenny opperde.

"Zo was je zeker dat in de Pasmolenstraat of Schorsmolenstraat een molen te vinden was."

Werklozen trokken naar 't Nieuwwerk. Pas nu besef ik hoe de Drabstraat er bij lag. Tof als men zijn sleutel kwijt was. Wat vond men in de Reuzenstraat, Twaalf Apostelenstraat of de Korte en Lange Ridderstraten? Vanzelfsprekend zijn er ook twee Pennincstraten. Schreef men daarom "Guldenstraat"?  Als men al 'tessen' vond in de Tessestraat, wat vond men dan in de Zakstraat en hoe zat dat ook weer met die Korte Maagden?

@ SomeHuman :

De Zakstraat verwijst naar een verzakking die daar was in die straat.  Ooit was daar de Zakbrug.

Zekerheden zijn niet zo zeker als ze wel lijken.

 @Peter: een voorbeeld van uw wijsheid: Spiegelstraatje <> 't streutje van de glace!

@ SomeHuman: voor de Zakstraat heb ik ook al eens de uitleg gevonden over de situatie vóór er daar een brug over de Melaan lag: cul de sac -> Sacstraat enz. Ik steek er mijn hand niet voor in het vuur.

Een tijdje geleden leidde ik twee lesbische vriendinnen rond in Mechelen. In mijn oren echoot nog steeds hun schaterlach toen ze het straatnaambordje "Befferstraat" zagen... Ik had niet meteen door wat er gebeurde, en toen staken ze hun tong uit naar mij...

Maar alle gekheid op een stokje. Ik neem aan dat het niet gaat om een cunnilingusbeoefenaar (Fr: Rue Minetteur), maar waar slaat de naam Befferstraat dan wel op? Dat wouden ze dan wel weten, maar dat kon ik hen niet vertellen. Wie wel?

@Wieland: ... en heb je hen ook de uitleg gegeven dat we ook een Beffershof hadden? ;-)

@ Wieland: Buiten de naam van het café Beffershof van de Mille was er in vroege tijden ook nog een Hof van Befferen in Bonheiden net over de grens met Mechelen. Wordt vervolgd.

Hof van Befferen en/of volgens sommige bronnen een verbastering van 'beffroi', ofte 'belfort' (zie de nooit afgwerkte belforttoren op ons stadhuis). 

@A. Noniem: volgens kanunnik W. Van Caster komt de straatnaam reeds voor in een cijnsrol van 1220. Onze lakenhalle plus aanzet belfort werd slechts gebouwd vanaf eerste kwart van de 14e eeuw dus daar kan het niet van komen.

Naar 't schijnt komen zowel het Engelse 'belfry' als het Franse 'beffroi' van het oud-Franse 'berfrei' dat afgeleid zou zijn van de Germaanse woorden 'bergan' (beschermen) en 'frithuz' (vrede). Dat verklaart niet meteen waarom ook het Nederlandse 'belfort' een 'l' in plaats van een 'r' kreeg. Overigens waren er in de 13e eeuw nog geen belforten, de toendertijdse termen sloegen toen nog op aanvalstorens om hoge stadwallen te overwinnen. Hoe dat dan weer te rijmen valt met 'beschermen', laat staan 'vrede', snap ik niet, en de Befferstraat lijkt er een wel erg gekke plaats voor... Misschien had Wieland Volkaert de dames toch moeten vragen waar het werkwoord eigenlijk vandaan komt.

Niks beffen en niks belfort.  De Befferstraat is gewoon de Putsestraat, de straat naar Putte (zie in het verlengde de Putsesteenweg).

In een ver verleden was de oude naam van deze gemeente, tussen Mechelen en Heist-op-den-Berg, gewoon " Befferen ".

@ gim: da 's kort door den bocht: Putte heette vroeger ( 1265 ) Sint-Niklaas-Waver, maar de oorspronkelijke naam zou komen van "Badfrido" of "Befferen" (1008).

Op Pasbrug had je bijv. ook een hoeve van Beffere. Wie Badfrido was mag je zelf opzoeken ;-)

"Beffere"... is dat ook zoiets als de "Balderij" tussen Berlaar en Heikant?

@ Cartoonist: neen, Balderij is gewoon een samentrekking van de twee woorden: Balder ( volksnaam voor Berlaar ) + Hei (- kant ). Als vergelijking: het dorp Hallaar wordt door de eigen bevolking ' Halder ' genoemd.

@ Luc :

Mogelijke nog oudere naam / spelling voor Putte / Befferen was Beffario.  Maar daar ben ik niet 100 pct zeker van.

Dat de Putsesteenweg in het verlengde ligt van de Putsestraat / Befferstraat is dan weer wel een feit.  Vergelijk het bijv. met (ik zeg maar wat) de Naamsestraat in Leuven.

Juni 2007 schreven we reeds dit.

Maar vooral, dit schitterende idee van Luc opperde Jan eerder op dezen blog op 3 december 2005.

Goed om te zien dat goede ideeen altijd blijven bovendrijven, want ondertussen zijn de bordjes er :)

@Luc: ja, dat wist ik, maar ik bedoelde eerder of Befferen iets was als een verzamelgebied van dorpen, los gezien van de mogelijkheid of Putte daar wel of niet bijhoorde. Puur geografisch gezien was dit dus Putte-dorp?

Vroeger (en ook nu nog) was Mechelen een Heerlyckheit en sprak men van Putte Vryheit.  Wat was de status van een Vryheit eigenlijk ?

Pit (oftewel "Putte" in het Puts)

@ Cartoonist: de rottigheid is dat er praktisch geen geschriften zijn uit die periode dus veel meer vragen dan antwoorden ... zucht.

@ gim: ge moet niet teveel vragen ineens stellen, ge moet er ook beantwoorden hé. De vroegste verbinding tussen onze stad en Putte liep langs de Bleekstraat, door de Zandpoort en dan langs de Diesterse baan ( vandaag de Lakenmakerstraat ). Waar nu de Libertuskerk staat volgde ze de Nekkerspoelstraat tot aan het Pasbrugplein en ging dan naar rechts via de Oude Putsebaan ( what 's in a name! ). Via Zellaerkasteeltje gewoon rechtdoor naar Peulis en dan Putte.

@gim: ' Vrijheit '? Ik ben het niet gaan opzoeken maar mijn buikgevoel ( en dat is wel wat ... ) zegt me dat dit een plaats is waar vrije ( dus geen lijfeigenen ) mensen een eigendom of een leen hebben.

@ Luc :

Ik vraag het omdat ik het ooit eens op een oude kaart heb zien staan.  Behalve stond er op de " Y " twee puntjes, zoals in de " ij ".

En ik smijt nog een vraagje in de groep : waar komt dan de naam " Putte " vandaan ?

Putte

Putte in 1955

Kaart Mercator 1651 (Mechelen ligt rechts en buiten beeld)

Ik geloof dat Putte altijd een soort neutrale zone was geweest en dat de Heerlyckheid Mechelen opgedeeld was in twee grote stukken: Mechelen en Heist.

Volgens mijn Mercator kaartenboek van de Lage Landen (jaja, ik heb er een!) ligt Mechelen links van de kaart hierboven. Dit is het stuk van Heist dat grenst met de heerlijkheid van Aarschot in het zuiden.

@ Henning : Effe nakijken, hoor !

Putte ligt rechts, dan zie je Bersels (Beerzel / Bjeizel) en dan Heyst.  Bovenaan zie je Schriek liggen en links daarvan Booischot.  Naar boven ga je naar Aarschot en naar beneden ga je naar Lier.

En Heyst lag inderdaad in het Land van Mechelen want Mechliniensis Dominii.

Je hebt gelijk.

Jouw kaart is Zuid-Noord georiënteerd... de mijne niet. Ze waren toch niet consequent in dienen tijd zeunne...

dag allemaal,

mijn grootvader woonde in1919 in het Sint Annastraatje nr 12,

weet iemand waar dat straatje was en hoe het nu noemt ?

bedankt voor de reactie

groetjes

Tegenwoordig is dat straatje geincorporeerd in LAMOT. Gelocaliseerd achter het hek, met de trappen omhoog. We schreven er al eerder over :-)

@ Eric : 

Typ in de zoekbalk van de Mechelse beeldbank hetvolgende in : 
SME001011977

Bedankt voor de reacties,

Met de foto's kan ik het inderdaad situeren.

Wel lang geleden :))

Eric