Het Voetbalspel

met categorie:  

Een vraagje, aan al die Mechelse Voetbalkenners, die alles kennen van het Edele Voetbalspel :

Wat is Offside ?Want velen onder ons zijn Voetbal-leken. We kennen er namelijk geen bal van, maar blijkbaar is Voetbal meer dan alleen maar een soort van Potteke-Stamp.

:-D

Indien mogelijk een tekeningetje bij de tekst voegen, zodat we het beter begrijpen. Misschien een tekening gebruiken in den trant van Frans de Rycke, ex-kapitein van FC Malinois, uit zijn boekje uit 1931.

Met dank. @ Gim,

               het is altijd offside behalve .........Ik denk dat Frans het zo heeft geformuleerd.

Goe bezig Gim "Annette wie heeft den bal" :-D

@ Nen Echte :

:-D

Gij hebt per toeval toch niet dat boekske van de Frans ?

@Gimycko, 'off-side" oftewel "buitenspel" is eigenlijk Het punt van discussie bij elke voetbalmatch. Eigenlijk is het zo moeilijk als volgend raadseltje: een gat op een gat is geen gat, maar een gat zonder gat is een gat. Veel amusement....

@ Eddy :

Tekent dat eens uit, als ge wilt...

:-D

't wordt moeilijk hier...   ;-)

@ Jans :

Ik ben effe gaan googlen op Google Images en daar inderdaad een pak tekeningen tegengekomen die over Offside gaan.

Dit alles maakt het nog een stuk ingewikkelder !

:-D

We zullen dat boekske van Frans de Rycke eens moeten aanschaffen.

Het wordt nu aangeboden op eBay.

 @ Eddy,

                 kunt ge met die vieze praat niet wachten tot de kinderen slapen.

@G.L. quid vieze praat, ge begeeft U aan lichtvaardig oordeel!

@ GL :

Ge moet er af en toe eens ne smiley tussengooien.  Anders weten we niet dat ge de plezante of de serieuze aan het uithangen zijt.  Just2letUknow...

:-)    Leuk

:-D   Hard lachen

:-(   Droevig

:-o   Verbaasd

o<:-{o }   Sinterklaas

Bedankt Gim, een mens is nooit te oud om te leren.Efkes probere :-o Zeg bestaat hier ook zo een soort verklarend woordenboek over of is dat louter fantasie ? :-)

ligt het aan mij of ben ik de enige die de buitenspelregel wél kent?


of zie ik de leut niet in van een mogelijke inside joke?

@ GL : Gewoon effe googlen op Smiley.  Er gaat een nieuwe wereld voor je open.

Enne... leg jij eens Offside uit, want dat is voor mij (nog steeds) een onbekende wereld.

:-)

 

 @ Bosvos,

                     bent u scheidsrechter mischien ? Ik denk dat Gim ons op glad ijs wil voeren met zijn boekske uit 1931van Frans De Rijcke.Als dit zo is zou het mij niet verwonderen dat hij mijn vroegere stelling moet bevestigen.n.l. het is nooit offside tenzij ........En dan werden de situaties opgesomt waarbij men geen offside stond.Zo hebben wij het toendertijd geleerd.

:-)

Hoe meer ze hier vertellen, hoe minder dat ik ervan snap !

:-D

 @ Gim,

               amaai moe as ek da van die lievevrau bieskes na oek nog allemaal moe liere.Het zal veu morrege zen.

Ben geen voetbalkenner.Laat dat duidelijk zijn.

Maggoe. Een poging.

Op de moment dat de pass van de aanvallende ploeg vertrekt (richting aanvallers) mag er zich geen aanvallende speler (van de op die moment aanvallende ploeg) tussen de laatste verdedigende veldspeler en de doelman (van de op dat moment verdedigende ploeg) bevinden. Anders staat die 'aanvaller' buitenspel.

De regel is denk ik ooit uitgevonden om te beletten dat aanvallers niks deden en zich gewoon constant in de de buurt van het doel van de tegenstander positioneerden.

 

 

Maw Wout, er moet altijd een verdediger staan tussen de doelman en de aanvaller.

Offside is a law in association football which effectively limits how far forward attacking players may be when involved in play. Broadly, a player cannot gain an advantage by waiting for the ball near the opposing goal when there are fewer than two opponents between him and the goal.

Je kunt op wiki alles wat je weten wilt over voetbal leren, ben :-o dat het je interesseert, en ik moet er :-D

Vind je het :-) of :-(

Dus...

tussen de Aanvallers en de goal van de tegenstander mag enkel een bewegende keeper staan en een bewegende verdediger.

Al de rest (tussen aanvallers en goal) is "dood materiaal", dat alleen maar hindert, en daar eigenlijk niet moet staan.  Dus die staan Offside (hij heeft geen nut tot de, op dat ogenblik, bezige aanvalsfase).

Zijn we een beetje correct ?

PS :

Kun je dan niet beter zeggen Offplay (niet deelnemend aan de actie) of Deadmaterial ?  Klinkt logischer...

@ Gim,

ik weet nul de botte van voetbal, maar een favoriete film van mij is 'BEND IT LIKE BECKHAM' (omdat een vriendin toen ik in Engeland woonde, daar de hoofdrol in speelde), maar dat terzijde, daar wordt zeer simpel uitgelegd wat Offside betekent. Ik heb op YouTube zitten kijken voor die bepaalde scene, maar vond hem niet. Huur de film anders eens, dan weet je er alles over in 'eenvoudige' taal

@ Hanna :

Ik heb de film enkele keren gezien.  Dat is met dat Indisch meisje dat voetbal wil spelen bij het plaatselijke Britse meisjesvoetbalploeg.

Schitterende film, alhoewel ik niet direct het fragment voor de geest kan halen waar Offside uitgelegd wordt.

:-)

@ Gim,

de betreffende scene is waar de ouders van 'Julie' samen in de tuin zitten, en het spel werd uitgelegd aan de hand van de flesjes die op tafel stonden.

Ik meen mij te herinneren dat deze film nog onlangs op TV was, maar keek er toe niet naar omdat ik het zelf heb.

hola, heb hier weer een paar antwoorden gemist :-)

en nee ik ben geen scheidsrechter, maar als je veel voetbal kijkt leer je vanzelf wel hoe de regel in mekaar zit!


maar ik moet wel zeggen dat als je actief voetbal speelt, het ineens een stuk moeilijker is om te zorgen dat je niet buitenspel staat of om de buitenspelval open te zetten...


en om het Mechels te houden: Kijk eens naar een match of samenvatting van KV Mechelen en nog specifieker naar Jean-Paul Kielo-Lezi. Die speler loopt constant in buitenspelpositie, dus kansen genoeg om het uit te vissen ;-)

Hallo allemaal,

Voor een schoolproject werk ik rond KV Mechelen en Racing Mechelen. Waarom ben je supporter van de ene of de andere club en hoe sta je tegenover supporters van die andere club?

Graag reacties

 

Hallo Ellen,

                     ik zou u aanraden om dezen blog eens grondig te doorpluizen.Hier zijn reeds vele straffe verhalen de revue gepasseerd.

@ Gim,

              kunt gij dat meiske eens niet op het juiste spoor zetten.We kunnen er dan onder een of andere vorm nog eens over praten. 

@ GL :

Ten tijde van Fata Morgana Mechelen hebben we het hier eens gehad over dat "ene stadion" en die "ene Club" en waarom dat wel of niet zou accorderen.

Ik moet eens effe terug dat artikel opzoeken, want ik weet niet meer wie het heeft geschreven en tegenwoordig vind ik de zoekfunctie niet meer terug, hier op den blog.

Hallo Ellen,

                     ben je reeds verder gekomen met uw zoektocht.

" In den verloftijd van 1904 wilden enkele Mechelsche studenten van het pensionaat St Victor te Alsemberg, waar het voetbalspel reeds in voege was, ook hunnen vrijen tijd gebruiken om dit nieuwe sport te beoefenen in hunne geboortestad, waar het schier nog niet bestond of gekend was " .Zo begint het originele scheppingsverhaal van de Malinois.Het waren dus studenten uit de Mechelse bourgoisie die zich verenigden.Nog geen jaar later ontstond reeds een interne klassenstrijd.Er kwam een afscheuring en in 1905 werd de Racing gesticht.Tussen beide verenigingen ontstond een koude oorlog,vaak met vechtpartijen tot gevolg.Het zou in 1906 de pas aangetreden Malinoisvoorzitter Kannunik Dessain zijn die de gemoederen wist te bedaren.

Dus u ziet het heeft tussen Racing en Malinois nooit geklikt.Hoe het er nu uitziet weet ik niet, ik hou er mij zelden nog mee bezig.

Als het u interesseert kunt u van mij het origineel jubileumboek van 1929 in bruikleen krijgen voor uw studies.

@Louis, dat pensionaat in Alsemberg, Sint-Victor dus, hing af van de Broeders van Scheppers. Er werden jarenlang competities gespeeld tussen Mechelen en Alsemberg en ook andere scholen!

 

 @ Eddy,

                dat met Scheppers zou kunnen.Het is echter niet specifiek beschreven in het origineel document uit 1929 hier bij mij.

Agenda gemeenteraad bekomen, dat wordt weer nachtwerk.

@ Eddy Luyten.

De stichting van "Racing Club de Malines" : augustus 1904.

Aansluiting bij de zogeheten "Union Belge" (KBVB).

op 22/06/1906 met als bondsnummer 24.

FC Malinois in januari 1907 met als bondsnummer 25.

 Dag Ellen,

Om gewoon te antwoorden op uw vraag:
Ikzelf ben supporter van de Racing, mijn spympathie voor die ploeg is beginnen groeien toen ik nog in de lagere school zat in Scheppers ( ironisch genoeg de bakermat van de kakkers ). Zowat alles wat ik niet kon uitstaan, veel praat verkocht en streken had was supporter van de kakkers (lacht), en dus bijgevolg...

Tegen supporters van de andere kant heb ik eigenlijk niks, ik ken er trouwens een paar ( het zijn ook niet allemaal strekenverkopers uit Keerbergen, haha ) en als ik met die mensen praat is het zelden over voetbal, dat heeft weinig zin, ze kennen er toch niet veel van ;-)
Mijn garagist, de Morris van Katelijne Motors is trouwens een van de hoofdsponsors van de kakkers om een voorbeeld te geven.

Wanneer er een derby is heb ik gedurende 24uur wel iets tegen die mensen.

Naar de Racing komt niet veel volk kijken, ze spelen dan ook in 3e, en dat volk komt eigenlijk voor 99% uit Mechelen zelf, de sfeer is er dan ook authentiek Mechels, met het Mechelse gezaag en gezever erbij. Zo gebeurt het regelmatig dat ik een half uur of meer van een wedstrijd mis, soms ligt dat aan het lamentabele schouwspel op het veld, maar meestal omdat er weer duchtig gezeverd wordt in de tribune. Naar de Racing gaan kijken is voor mij ook een sociaal gebeuren.

Hopelijk bent u wat met deze uitleg en als u nog vragen hebt mag u ze altijd stellen.
 

Ellen,

mogelijke derbys in Mechelen zijn:

in tweede provinciale A: Walem - Rapid Leest

in derde provinciale: SC Mechelen - VV Leest - Heffen - Hombeek

Keuze genoeg dus!

 

 @ Jos Nijs,

                       "In oktober 1904 ,op een vergadering bijeen geroepen in het lokaal CAVE DE MUNICH op de Ijzeren Leen om een regelmatigen voetbalkring te stichten".Zal ik ook de namen van de aanwezigen opnoemen ? Het waren zoals gezegd Mechelse studenten van Sint Victor Alsemberg, de hogeschool Leuven en het college Mechelen.

Theo Delvaulx - student aan de hoge school Leuven - en zoon van de notaris werd eerste voorzitter van " FOOTBALL CLUB MALINOIS ".Denis HUYGHEBAERT werd secretaris en GUYLLAUME GEENS schatbewaarder.

Het is wel zo dat bij de Belgische voetbalbond pas werd aangesloten op 28 januari 1906.

Over de stichting van Racing en hun aansluiting bij de KBVB heb ik geen preciese gegevens.Het is wel zo dat reeds het eerste jaar van het bestaan van Malinois door de klassenstrijd een aantal leden zijn overgelopen naar de Racing met serieuze onlusten tot gevolg.

@ Eddy,

               Scheppers heb ik helaas niet terug gevonden.

@ Jos Nijs,

                     kunnen we het zo samenvatten.

Qua stichting is Racing de oudste club van 't stad : Augustus 1904 tegen Oktober 1904 voor Malinois.

Qua aansluiting bij de bond is Malinois de eerste op 28 januari 1906 tegen 26 juni 1906 voor Racing.

 

 Euh, ik wil nu niet pierevissen, maar als Racing het stamnummer 24 heeft en de kakkers nummer 25, is daarmee het verhaal niet rond?

Hoelang beide clubs hun leden van het eerste uur voorafgaand aan hun aansluiting bij de bond in een of ander café hebben zitten plannen maken en pinten zuipen daar kan je eender welk verhaal aanhangen en de getuigenissen hierover zijn eigenlijk niet echt betrouwbaar wegens op z'n minst betrokken partij. Zo is op den duur elk stukje gekribbel op de achterkant van een bierviltje een officieel document (lacht). Over het moment van aansluiting bij de bond is geen enkele discussie mogelijk en afhankelijk daarvan krijgt een ploeg zijn 'nummer'. Den Antwerp was de eerste ploeg van 't land en zo verder, punt.

 Sint, ik doecht da goa er oa nie dik nemie in mokte. Ik herinner mij dat over dit thema reeds decenia lang wordt gestreden en ik wou alleen maar weten of dat nu nog het geval is.Maar ten gronde hebt ge gelijk, 24 komt voor 25.Dat neemt niet weg dat Ellen als ze wil mijn archief mag gebruiken voor haar studies.

 

Van dit naslagwerkje zouden ze beter een examen opstellen en het voorleggen aan de 2 stadsploegen.

Enkel de geslaagden mogen hun kandidatuur stellen voor het waardige Stads 11 tal.

Marc Uyterhoeven is de examinator.

 Kunnen we niet beter Rik De Saedeleer pakken? Die kent tenminste iets van voetbal! (lacht)

@ Sint : Maar kent Rik de Saedeleer iets van PC's - Internet - Blogs ?  (lacht)

@Gimucko: Rik De Saedeleer dateert wel van enkele eeuwen na het Pol Jaqueminstijdperk hoor (lacht fijntjes) 

Hallo allemaal,

Bedankt voor de vele reacties.

Waar ik eigenlijk naar op zoek ben is de sociale kant aan heel de zaak. Zijn er bepaalde social beweegredenen om te kiezen voor de ene of de andere club? Heeft de ene club een bepaald imago dat verschilt met dat van de andere club?

Ik moet KV en Racing beschrijven als een plaats van tweedracht, daarbij wil ik niet enkel ingaan op derby's en rellen maar wil ik ook meer kijken naar sociale redenen waarom er twee supporterskernen zijn in Mechelen.

Groetjes,

Ellen

@ Ellen :

Misschien best eens op ne zaterdagavond straatinterviews doen bij de supporters van beide ploegen.  Wedden dat het ook te maken heeft met politieke/religieuze gezindheid.  Misschien heden te dagen een stuk minder maar vroeger zaten veel supporters van KV in Katholieke Scholen (College - Scheppers) en die van de Racing in het Stedelijk Onderwijs (Sito - Atheneum).

Allez, dat heb ik toch altijd horen vertellen.

:-)

@ Ellen,

als je je e-mailadres geeft bezorg ik je de contactgegevens van de persoon die je alvast de Racing-kant kan vertellen.

@ Ellen

              Als Gim spreekt over vroeger zal hij er niet ver naast zitten met de kerk en de politiek.Maar ook  het verschil in  " klasse " was toen niet onbelangrijk.Wanneer ge dat in andere steden bekijkt was dat niet anders.Of die sociale breuklijnen nu nog bestaan denk ik niet omdat er zich een groter assortiment aan " spelers " heeft aangeboden die hun stuk van de koek opeisen.Trouwens wat stelt kerk en syndicaat nog voor ?

@ GL :

De Schapen en de Bokken : dat accordeerde ook niet in de Paradijsvogels !

:-D

 @ Ellen,

                 als er dan toch niemand wil.Maar dan heel kort samengevat.

In den beginne waren er ; ja net zoals het evangelie begint in 1905.

De geel en rode waren het betere volk, zeg maar de begoede burgerij.Dokters, advocaten, zelfstandigen e.a. Ook de geestelijken sloten zich hierbij aan.Hoe paradoksaal het ook mag klinken drukten zij zich graag uit in de taal van Molière.Ook de scholen Seminarie, college en scheppers waren KV gebonden.

De groen en witte waren dan weer te zoeken in de onderste lagen van de bevolking.Het werkvolk , als ze dan al werk hadden.

Deze intense klassestrijd heeft geduurd tot begin jaren negentig wanneer een zwarte zondag niet alleen het land deed beven maar ook deze troepen wakker schudde.

Wat heden ten dage tussen beide clans soms nog durft fout lopen heeft niets meer te maken met klassestrijd maar met alcohol en andere vieze dingen.

 

Je eigen stadsgenoten de kop inslaan omwille van clubkleuren.  Hoe gek kan men zijn ?

 @ gim,

               moete gij Ellen soufleren.

@ G.L.

Even terug komend op uw replay van 9/12/2008.

Malinois is niet aangesloten op 28/01/1906 maar op 28/01/1907. Racing op 22/06/1906.

 Jos,Jos,gij doet mij wat aan.Ik denk dat we onze bronnen eens naast mekaar moeten leggen.Hier volgt de mijne.

In 1929 vierde de klub haar 25 jarig bestaan.In die tijd was het gebruikelijk dat men van dit ogenblik af in zijn naam " ROYAL " mocht gebruiken.Dus werd het Royal Footballclub Malinois.Te dier gelegenheid werd een jubileumboek uitgegeven waarvan een exemplaar hier voor mij ligt.In dit boek wordt eerst uitgewijd over het ontstaan en de eerste jaren met als titel    " DEES TER INLEIDING "  geschreven door Lode De Maeyer.Vervolgens een hoofdstukje getiteld  " ROND ONZE JUBELUITGAVE " geschreven door Isidore Secretin van het pers-en propaganda comiteit RFCM.Dan een overzicht van de voorbije 25 jaar opnieuw door Lode De Maeyer op 8 juli 1929.Dan word er nog een beetje gepalaverd over het eerste speelveld,de kleuren van de klub,de eerste spelers,het eerste bestuur en dan komt het:" FCM IN DEN BELGISCHEN VOETBALBOND ". Ik schrijf nu letterlijk over.

" Football Club Malinois bestond al 16 maanden als hij in de algemene vergadering te Brussel,gehouden op Zondag 28 januari 1906, zijne oficieele aansluiting bekwam bij den Koninklijken Belgischen Voetbalbond."

Dus Jos, dat alles en nog veel meer - in totaal 78 bladzijden - werd neergepend in 1929.Als we dat dus niet meer kunnen geloven dan moeten we veel geschiedenisboeken wegsmijten.En nu gij.Ik ben gespand.