't schijnt...

met categorie:  

(foto: Jan Smets)

Als de maan als een volledig 'ingekleurd' aureooltje, achter Sint-Rombouts komt te schitteren, dan krijgt onze stad zo'n apart sfeertje...

Kunnen we het flirtend nader tot elkaar komen van maan en toren beschouwen als een zich steeds maar repeterende lovestory?  of?

Toren en maan...

De foto werd een week geleden geschoten, toen de maan nog vol van zichzelf was en met haar verliefdheid pronkte.  Nu heeft haar rondborstigheid al flink wat pluimen verloren...  Verliefden kunnen niet alléén meer steunen op maneschijn, maar moeten hulp inroepen van rozengeur.

Maan en toren...

Mechelse twee-eenheid.

Toenadering...  rondkomen,  en langzaam weer in eigen schulp kruipen...

Toren en maan...

...een verliefdheid die nooit overgaat.  Onze toren wordt steeds vriendelijk aangemaand om deze liefde te beantwoorden.  In Mechelen zijn toren en maan onlosmakelijk met mekaar verbonden.  't Is een liefde die nooit geblust geraakt.

Tenzij...  de schijn bedriegt natuurlijk...

@ jans 

Mooi beeld dat nog maar eens onderstreept waarom men ons Maneblussers noemt.

Beeld je die gesluierde maan in met een roze wolkengloed en we bellen stante pede de Dageraadstraat.

In het jaar 1687 hebben we dat al eens gedaan. Ach, er bestaan minder flaterende spotnamen. Maar dat wij , waar het gezichtsbegoochelingen betreft, 61 jaar later in 1748 in het zelfde bedje ziek waren, zal velen onder ons onbekend zijn.

In dat jaar liep, na een springvloed die de Begijnenweide had overstroomd, het overtollige water door een buis terug naar de Dijle ter hoogte van de herberg "Capiteyntjens" aan de Winketkaai. De meer dan waarschijnlijk bezopen stamgasten uit dit etablissement verwarden het flikkerende zonlicht in het naar de rivier terugstromende water met een wonderbaarlijke aangroei van de visstand en roeiden in al wat drijven kon naar de overkant om er hun vermeende rijke buit binnen te halen.

Die van Antwerpen hebben in hun "Plakalmanack" van datzelfde jaar niet nagelaten onze tweede struikeling op het gebied der hemellichamen breed uit te smeren.

Onze tweede spotnaam was geboren.

Sindsdien noemt men ons ook nog de "ZONNEVISSERS". Water, satelieten en sterren, in Mechelen hebben we er een speciale band mee! 

@Jef:maar dank zij onze spotnaam "De Maneblussers" kent gans den USA ons (vraagt het maar aan onze Louis) want hadden Wij de maan niet geblust de Amerikaane hadden er NOOIT kunnen landen. :-D

Ik vind Maneblussers als spotnaam best mooi. Poëtisch zelfs. In vgl met kiekefretters of stropdragers dan toch. :-)

Voor al wie deze stad een warm hart toedraagt - voor al diegenen die de stad niet 'boosaardig' vinden - voor jan en alleman - voor de 'contente' Mechelaar, die tevreden is met zijn huis, zijn straat en zijn buren - voor diegenen die graag door de Bruul lopen, en voor die anderen die met een blij hart over hun dorpsplein fietsen - voor al de vriendelijke Mechelaars die wéten dat hun stad niet perfect is, maar daar vrede mee nemen, en proberen zélf een steentje bij te dragen om op hun eigen kleine plekje een paradijsje te maken - voor m'n overbuur die net wuift - voor de spelende kinderen in mijn straat - voor de organisatoren van wijk-en straatfeesten, voor de buurtwerkers, de politici-die-het-goed-menen, voor de vrijwilligers in deze of gene vereniging; voor de facteur en de stadsgids, voor de winkeljuffrouw en de leerkracht, voor de uurwerkmaker en de torenwachter, voor het gemeentepersoneel dat zijn best doet, voor de horecamensen die nét iets méér doen dan strikt wordt verwacht, voor de verpleegkundige in 'den Olm' of 'den Egmont' of 'Sint-Maarten' of waar dan ook, voor Jefke die in elk mens wel iets goeds ziet, voor Melanieke en Sofie, voor God en klein Piereke, voor 'nen echte Mecheleir' en voor diegene wiens wieg wat verder van de 'Groête Met' stond,  voor de blogger en Flickr,voor Driewielerkes en buschauffeurs, voor de vuilnisman en de landbouwer op zijn patattenveld in Leest, voor de boekhandelaars en de journalist die fier is op zijn stad, voor het Sinte-Mettegenootschap, voor de blauw en de rode, de groen en de gespikkelden, voor u en voor mij, voor alle toffe, gezellige Mechelaars die niet kankeren en zagen, voor Janneke en Mieke...

de maan die onze toren kust...  Wat kan het leven in onze stad toch mooi zijn.  Tenminste: als je er voor open staat... 

;-)

(foto: Jan Smets - deze nieuwe stap in toenadering tot mekaar, kon ik jullie toch niet onthouden...)

"Water, satelieten en sterren, in Mechelen hebben we er een speciale band mee" dus Jef, waarom dan geen sterrewacht organiseren in Mechelen?

 @ jans

Je zit precies in een zware pensive mood? Maar desalniettemin een mooi stukje! Je schurkt tamelijk dicht tegen Leyander aan. Die zou dat ook zo gevoelvol verwoorden, maar dan in verzen. Tof!

 

@ lieven

Mij niet gelaten om een sterrenwacht ergens op ons grondgebied te installeren. Maar wil je er voor zorgen dat je die telescoop niet bovenop St-Rombouts plaatst. Mijn knieën en heup laten dat soort gymnastiek niet meer toe. Gelukkig heb in de tijd waarin het nog kon, dikwijls geprofiteerd van een torenbeklimming (langs de trappen wel te verstaan). Wat ik me soms afvraag: Hoeveel Mechelaars hun toren al eens beklommen hebben ? Ik was amper vijf jaar toen een familielid vond dat ik er rijp voor was. Misschien is daar de kiem gelegd voor mijn hedendaagse rotknieën. Dus Lieven, hou het toegangkelijk voor huidige en toekomstige gehandicapten. Het zal op die 96 meter ook niet aankomen - als de telescoop van enige kwaliteit is - om de Mechelse maan naar ons toe te zoomen.

Moge zij, Luna, nog dikwijls het effect van 1687 herhalen. Luna-Luna, maar dan zitten we bij de Peter thuis. Daar is het ook goed toeven.

Jans for President !

(Of zou hij gaan voor het Burgemeesterschap ?)

:-D

Eigen werk, Jans ?

:-)

Wat de sterrenwacht betreft, die is er al, bovenop Scheppers aan de Melaan. En wat JanS betreft die duidelijk maanziek is ... doe zo verder !

Luna Luna, of zelfs driewerf Luna !

(als daar dan maar weer geen weerwolven op afkomen :-)

 

Had ik al een tijdje willen zien maar ik vroeg me steeds af of die sterretoren nog in gebruik is?

Weet jij er meer over Peter?

@lieven: Misschien vind je iets meer op http://www.jvsorion.com/

Was me totaal onbekend, dit is zeker een interessante groepering, wie weet misschien voor de nakomelingskes (binnen 10 jaar)

"maanziek'?  ikke?   ;-))

(foto: Jan Smets)

sprookjesachtig, je zou zo verwachten de slee van de kerstman in het licht van de maan te zien voorbijschuiven, of de sint met zijn paard op het bruggetje zien stappen in het schijnsel van de lamp

Je merkt het:  kijk naar de 'Mechelse Maan', en Maneblussers worden poëtisch, romantisch, vredevol...

een tip?

(tenzij je er enkel 'ne geilen bol' in ziet, zoals in onze niet-officiële stadsvlag....)

jans: prachtige impressies. Wanneer ik je laatste foto van de Hoogbrug bekijk, vraag ik me af of je dat gevoel ook in een tekening kan vatten.