Sinte-Mette lééft!

met categorie:  

Voorzitter Rudi de Mets van het Sinte-Mettegenootschap, was vanavond een moe maar tevreden man.  Sinte-Mette is nog lang niet dood in Mechelen.  Onverdroten inzet om de traditie in ere te houden, werpt zijn vruchten af.

Fotoverslag: kriskras mee met Sinte-Mette door de Maneblussersstee...

 

(foto's: Jan Smets - zangertjes in Walem en Hombeek...)

Vanmorgen was ik reeds vroeg op stap met Stef Van Malderen om Sinte-Mettezangertjes te spotten in de diverse Mechelse wijken en dorpen.  De mooist verklede Sinte-Mette's mochten zéker op de foto, en wie daarbij nog het enige en échte Sinte-Mettelied in onvervalst Mechels kon zingen, mocht dit doen voor de micro van Radio Reflex.  Stef zorgde dat de vocale kunsten rechtstreeks de ether werden ingestuurd.  De Mechelse lokale radio zorgde voor een ochtend vol flitsen van het gebeuren!

In Walem wordt nog een 'aparte' versie van het ouwe lied gezongen.  En de jongen links, had de tekst netjes op zijn mijter geschreven.

Hombeek had zondag al zijn grote feest gehad, mét fel gesmaakte lichtstoet.  Maar het Martinusdorp was ook vandaag nog niet uitgezongen... (foto rechts: zangertje in Hombeek...)

 

Ook in Muizen was het een gezellige boel.  Terwijl het 'uffrake' wacht om het 'kabaske te vullen', neemt Stef het liedje op voor de radio...

Maar we zetten ook koers naar Kauwendaal, de Antwerpse steenweg, Coloma...en Battel...

(in Kauwendael...)

 

(zangertjes in de Baron Empainlaan en de Neerweg, in Battel...)

En na de middag startte in het Scheppersinstituut het grote Sinte-Mettefeest. Na een wat aarzelend begin kon het niet meer stuk!  De hele namiddag was het een complexloos, warm en gezellig feest, met prachtig verklede zangertjes, die op het podium van die mooie feestzaal werkelijk schitterend zongen, begeleid door de muziekgroep Schuppezot. Voorzitter Rudi De Mets straalde...

  

De regionale televisiezender RTV kwam opnamen maken, en intervieuwde Marcel Kocken, Rudi De Mets en onze Belleman, die op 11 november zijn rol verruilt voor die van Sinte-Mette, in Romeins ornaat.  Morgenavond kunnen we de resultaten van de opnamen zien op de beeldbuis.  Niet vergeten kijken...

Op het einde van het feest namen een aantal aanwezige gidsen plaats op het podium, om in navolging van de kinderen, ook te zingen.  En het moet gezegd: ze zijn geslaagd in hun examen!

 

En hierna mocht schepen Koen Anciaux alle deelnemende kinderen een prijs overhandigen.  Gelukkige kindergezichtjes... daar doen we het toch voor zeker...

Tot volgend jaar Sinte-Mette!

 

Jammer genoeg is er nog werk te doen in Mechelen

in mijn buurt geen enkele zanger gezien of gehoord :-(

Het hangt echt af van wijk tot wijk.   Ik Coloma was het redelijk.  Sommige straten was het relatief druk, en andere straten zagen dan weer weinig zangertjes...

In Walem, Muizen en Hombeek was het wél levendig.  

We hebben zowat héél Mechelen doorkruist, en het is heel verschillend qua drukte.  In wijken waar de scholen actief met Sinte-Mette 'bezig-zijn' lééft het allemaal méér.  In Coloma deelt men door de wijkraad ook raamaffiches uit...  't zijn allemaal dingen die helpen...

En natuurlijk is het weer een factor die sterk meespeelt.  Al was dit vandaag ook bevredigend!

Hier in mijn wijk (Heihoek) was er weinig beweging op dat vlak. Maar hier is bv ook niet echt een schooltje dat zich ermee bezig houdt. (Of die scholen liggen al wat uit de buurt.)

Voor de rest:

Knappe reportage Jans! En respect voor het werk van Rudi als voorzitter van dat genootschap!

Deze foto van zijn dochtertje werd gemaakt door Peter Delaforterie voor de deur van mijn ouders in de Acaciastraat.  Ze zong héél erg mooi, verzekerden ze.  Enne..ze vroegen me de foto op Mechelenblogt te zetten.    En hier is hij dan...

Misschien zijn er nog wel andere foto's door trotse ouders genomen vandaag?  Misschien vinden ze wel de weg naar Mechelenblogt?

 

@ Wout : Inderdaad !

-Weinig tot geen zangers gezien

-Weinig tot geen vrouwen gezien (opgesloten in Lamot ?)

-Weinig tot geen Oudstrijders gezien (Waren die al weg dezen achternoen ?)

Gisteren zijn er enkele Sint-Maartenzangertjes langs geweest bij ons.  Eén groep bestond uit zeker 20 jonge leden van het Onze-Lieve-Vrouwekoor.  Onze snoepschaal geraakte zo wel erg snel leeg :-) 

En mijn eigen dochter is natuurlijk ook gaan zingen met vriendjes en vriendinnetjes.  Ik blijf het een leuke traditie vinden en wat meer is, de kinderen (althans de onze) leren het échte Mechelse Sinte-Mette-lied nog op school.

Dat twintigtal jonge leden van het Onze-Lieve-Vrouwekoor heeft ons ook een fraai meerstemmig Sint-Maartenslied gezongen, en na enig aandringen (met Eurokes gezwaaid!) nog het "echte Sinte-Mette-lied" ten gehore gebracht!

Voor zeven uur 's avonds heb ik geen enkele zanger aan de deur gehad en dat ondanks het prentje "zangertjes welkom". En dan opeens vier zangertjes ....zo laat. In mijn tijd was Sinte Mette dan al"gaan slapen". Ik heb die moedigen dan duchtig laten grijpen in de snoep! Maar ik heb nog een moeilijk periode voor de boeg, want er is nog een en ander over!!! De zangertjes hebben precies last van drempelvrees (drie stuks bij mij...)

Hebben ze bij de 'lage drempel' meer zangers gehad?

Bij ons in de buurt (Coloma) toch behoorlijk wat zangertjes aan de deur gehad. Bij momenten kon ik nog best gewoon aan de deur blijven staan terwijl ze de revue passeerden. Er waren er bij die zelfs een tweede keer langskwamen maar daar ook eerlijk voor uitkwamen en geen snoepje meer aanvaardden: "we komen voor hem, want hij is pas op stap, wij zijn al geweest en hebben al snoep gekregen". De avond van 10 november ook een zeer muzikale delegatie van de ouderraad van de basisschool Coloma gezien en de jeugdbewegingen lieten zich evenmin onbetuigd. Toffe traditie die we best wel in ere mogen houden! Vreemd wel dat mensen die van buiten het Mechelse zijn, hier nog nooit van gehoord hebben, hè? Blijkbaar is het echt wel iets typisch voor deze contreien.

in de Hanswijkstraat, onze tk nwe woning, hebben we twee keer twee zangertjes gehad, ze konden niet vertrekken voor ze het echte lied zongen, en ze kenden het maar al te goed.

Ze werden natuurlijk op gepaste wijze beloond.

'(...) da d'ieder oet zen oege zag, wa dattem aan den erme gaf (bis)  (...)'

Via via kregen ik en Rudi  deze versie toegestuurd van een Mechelse dame...  Zij voegde de hierboven staande zin toe aan het oude Sinte-Mettelied.  Wie kent  deze versie ooK?  En in welke Mechelse wijken werd en wordt ze gezongen?