novembernevels...

met categorie:  

(foto"s: Jan Smets)

Als nevelslierten kleur vervagen, en grijsheid tempert 't felle licht...   november sluipt langs oude gevels...als een dief in kille nacht...

de stad omfloerst in grauwe sluiers - de rouw dauwt klam op glimkasseien...  Mechelen plooit in zichzelve t'rug...

 

de kou rilt door de smalle straten, en striemt de stadse pleinen leeg...   lucht van lood - de ochtend sleept zich node voort...

Jans had duidelijk ne vroege shift !

:-D

Eigen werk, Jans ?

inderdaad Gim... (alléén: de foto's dateren van november vorig jaar - eerlijk is eerlijk).  Als ik vroegdienst heb, fiets ik hier rond half 7 voorbij, en dan krijg je wel inspiratie voor een 'novemberschrijfsel'... 

@ Jans : Tekenaar - Dichter - Fotograaf

Ben ik nog enkele talenten vergeten ?  Just2know...

:-)

Zeker als je goed verkleumd op je werk aankomt en de koffiemachine is buiten dienst.......

Jokke..., please...  Morgen en overmorgen heb ik terug vroegdienst.  Geef me een toch een beetje moed hé...   ;-)

Maar alle gekheid op een stokje:  ik zie Mechelen graag 'ontwaken' - de stille stad - de uitgestorven straten, de lege Markt... en dan onze toren (tenminste als de novermbernevels hem niet verbergen deze dagen...)

@ Jokke : Gij kunt mensen treiteren, zenne !

:-D

@ Jans : Il Est Cinq Heures, Malines s'éveille ?

:-)

@Gimycko: Ken je dat ochtendgevoel dan niet meer van in den tijd dat jij jong was en jij op dat uur pas naarhuis kwam?

@ Jokke :

Ik ben een avondmens, geen ochtendmens.

Die enkele keren, toen dat we nog schoon en jong waren en 's morgens thuiskwamen na een nachtje stappen (bv Gentse Feesten), bekroop mij elke keer het besef dat er iets niet klopte.  Je gaat 's avonds of 's nachts slapen, maar wanneer je onder de wol kruipt bij het ochtendgloren, dan is dat de wereld op zijn kop.

En daarom probeer ik een vroege shift, daar in dat kleine fabriekske in Mortsel, zoveel mogelijk te vermijden.

hey mensen , heeft er niemand foto's van vroeger periode 1986-1990 van het sint romboutscollege ?

ik ging daar toen naar het school en zou graag wat mensen terug vinden en de foto's van vroeger bekijken natuurlijk

@Gimycko: Ken je dat ochtendgevoel dan niet meer van in den tijd dat jij jong was en jij op dat uur pas naarhuis kwam?

 

pistolekes halen bij de bakker die net open is, genietend van de ochtendstilte, en als de stad langzaam begint te ontwaken, met een zucht in je eigen, warm bedje kruipen ....

@katrientje: ik eet toch liever mijn pistolekes als ze nog warm en krokant zijn! Dat "zuchten in bed" laat ik dan voor een ander tijdstip! ;-))

@jans: werkte de koffiemachine vanmorgen???? ,-)))

@gimycko: ook een goedemorgen!

@gery (niet gecontroleerd) : mits een degelijk e-mail adres achter te laten zou je van de een of andere mens mogelijks een antwoord kunnen krijgen!!!

 

awelja, tussen "pistolekes halen" en "in bed kruipen" nog "pistolekes opeten" he! ;-)  

@jokke : ah ja sorry , dat was ik vergeten :D

mijn email is dicobarleuven@hotmail.com of distefano@telenet.be

 

greetz all

waarom staat diene (niet gecontroleerd) eigenlijk achter mijn naam ?

@Jan G, wij mochten in 't café niet binnen van ons ouders, we deden dus de ganse toer van de wijken en dat bracht ook een pak snoep, fruit en centen op.

en veel gezien

Als ik die foto's zie, vraag ik me af hoe spookachtig de avonden en nachten moeten geweest zijn in Mechelen (en elders uiteraard) in de herfst en wintermaanden van de middeleeuwen, toen er nog geen straatverlichting bestond.

 

@Jan Goovaerts: vooral in de buurt van zitbanken!!! ;-)))

En voor Katrientje op dinsdag als alle bakkers gesloten waren en er geen oistolekens te verabsjaren waren! Zuchten onder de donsdekens als enig soelaas!

En voor Gimycko als hij in die tijd om zijn zaterdagsavond portie frutten met stoofvlees had moeten lopen!

@ Jans

Vanmiddag zat ik nog met mijn echtgenote op een terrasje aan de noordkant van de Grote Markt . Ja , de zonnekant dus. Minstens vijftien graden zoals door De Boosere werd aangekondigd. Tegelijk ook de goedkoopste zijde van het plein.

Een groot verschil met de kilte uitstralende foto 1 van je bijdrage. Kan je je baas niet vragen me even te mogen vervoegen op de middag, voor een lekker glaasje wijn en een gesprekje over wat er zoal te veranderen staat of juist niet op deze aardkloot.

Oei! Katrientje met Pistolen. Dat klinkt wel heel gevaarlijk! haha.

Mooi dicht- en fotowerk, Jan. Half zeven in de morgen.... Dan dwaal ik meestal nog in dromenland op jacht naar jonge maagden of zo.... Niet dat ik ze ooit vang hoor. Want zij lopen veel sneller dan ik. En in mijn dromen zijn mijn pijl en boog altijd stuk.

efkes....:

"De stad van Jan"

in 't eerste grauw
van de novemberdag
geeft de koude morgen
de smaak van ijzer in m'n  mond

de nevel kruipt
dicht tegen me aan
en drukt z'n kille pels
in m'n  gezicht.

de natte schraalheid,
spiegelt zich ijdel
in het doodse geel
van 't laatste lampenlicht.

maar als ik door de stilte waad,
teruggetrokken in het 'alleen'
dan bedenk ik dat
de donkere stilte alles  verbergt.
en tegelijk de deugd,
en tegelijk de  zonde....
 

Ach m'n stad,
m'n lief,
m'n demi-monde...

 

Petje af Leylander... Heel mooie tekst.

Knap Leyander!  dit is een mooie 'woord-illustratie' bij mijn foto's...  Dezelfde impressie nét anders uitgedrukt... 

Enne...deze morgen viel het mee mensen - het was niet zo koud op 't fietske, om half 7, en er hing geen noemenswaardige mist...  En de eerste koffie op mijn werk: hij smaakte goed!

;-)

Allez, Jan, om half 7 is half Mechelen al wakker.  Da's gene vroege shift !

Bij ons, in dat klein fabriekske in M., begint ne vroege shift om 6 uur 's morgens.

Dat wil zeggen dat ge om half 5 of 5 uur moet opstaan, zenne.

:-D

Ik heb - dacht ik - niet geklaagd hoor Gim.

@gastblogger: moeten we even verduidelijken wat "pistoleekeus" zijn?

"Pistolekeus" zijn kleine ronde (liefst krokante) broodjes die je bij je ontbijt zou moeten krijgen in je hotel! En die bij je volgend bezoek aan Mechelen zeker op tafel zullen staan ten huize Jef Van Ransbeeck wanneer je daar met een knorrende maag in de vroege morgen aan tafel aanschuift!

 

Dan hoor ik niet bij die helft van Mechelen gym, dan draai ik me gewoonlijk nog eens om.

Haha! Jokke, natuurlijk weet ik dat wel. Maar ik zag het al voor mij Katrientje 'gunslinger'.

LOL Eelco! pas dan maar op hoor! ;-)

 

@ gym: half 5 5 uur? da's gene vroege!! ik had werk waarbij ik  - in het weekend! - moest opstaan om half 4 of 4 uur! ;-)

Jullie staan allemaal zo vroeg op! Ik draaide mij om 8 uur nog eens lekker om en stond pas om half 11 op. Want ik had een vrije dag. *grijns*

Stinker!! :-)

Jan,mooie fotos en Poem.

@ Katrientje :

Jaja... om half 4 / 4 uur uit je bed en dan slaapdronken zout in je koffie kieperen, zekers ?

:-D

Zoiets is toch rampzalig voor je biologische klok, niet ?

 

Als je vroeg opstaat, kan je bijvoorbeeld dit landschap bewonderen in de ochtendnevelen:

Mechelsbroek vanop de N121 ...

ook fietsend naar m'n werk (maar dan wel in februari...)

of: vanop de Colomabrug, in januari...

 

Deze eerder deze week gemaakt. Sluis aan Battel.

 

Morgen in Mechelen een nieuwe fototentoonstelling :

>>> Mechelen by night <<<

Allerlei lichtjes

Geen strangers in de straat

In Mechelen by Night

...

Mechelen by Night

How bright the city lights

Wie geld heeft is allright

't duur, dat is een feit

In Mechelen by Night

(Raymond)

:-D

Knap Wout!

en nog eentje om het af te leren: de sluizen op de afleidingsdijle, bij de Nekker...  Weerom bij het ochtendgloren...

Ja, er is véél moois te zien als sommigen nog onder de wol liggen...

Die van mij was wel als de mensen al onder de wol lagen. :-)

Zondagmorgen, van op de plaisancebrug ...
de witte geesten op het water
hadden vrij spel...
 

En word je ook lyrisch... als de mist rond je hoofd is verdwenen, mijn beste Leyander ?

:-)

...dat vroeg Boudewijn me een tijdje geleden ook al....

...meneer Boudewijn de Groot wel te verstaan....

"...Valt het je op dat de zon feller schijnt
Als de rook om je hoofd is verdwenen
Valt het je op dat de wind harder waait
Als je hem tegen hebt in plaats van mee
't Is koeler in huis dan aan zee
Als de rook om je hoofd is verdwenen..."

(Boudewijn)

:-)
 

Ik hou ook zo van de ochtendnevel.

maar de bakker op de Veemarkt gaat om 8u open (behalve op dinsdag), die op de Befferstraat om 7u30 (behalve op dond.dag) en,wat  zoals ik al eerder zei, je kunt in de supermarkt van die voorgebakken broodjes kopen, en gewoon ff opwarmen rond 5 minuten in de oven. Ik moet bekennen, it's not the real thing, maar heel handig.

Slaapritme aanpassen, afhankelijk daarvan weten welke boodschappen je moet doen, vroeg of laat .... Of misschien is dit als alleenstaande te gemakkelijk, kan ook he.

 

 

@ Hanna : Brood uit de supermarkt is geen brood en het smaakt niet naar brood.

@Gimycko: dinges uit de supermarkt is geen dinges en het smaakt niet naar dinges..

I know, it's not the real thing, maar ik heb het niet over brood, maar gewoon van die in plastic voorverpakte 'om thuis af te bakken' pistolekes, keizerbroodjes, picolo's'. Ik vind het toch altijd handig om ze in huis te hebben voor last minute of onverwachts bezoek.

Maar het haalt het niet bij een lekker vers meergranenbroodje (of nu eentje met pompoenpitten), ik kreeg vandaag weer een lading folders in de bus, en ik moet bekennen, het trok me ook niet aan om daarvoor dit weekend naar de Lidle, Aldi, Match te gaan ....  omdat ik ook wel twijfel over de versheid.

Tja, Je moet er tijd voor hebben en kunnen krijgen om een verse bakker te vinden he op welk uur dan ook... welk beroep je ook uitvoert!

@ Hanna : En zelf brood bakken ?

@ Gim,

ge moogt u altijd vrij voelen om voor mij een brood te bakken, een broodmachine heb ik niet (vind ik wat overdreven als je maar alleen woont), en om het nu op de ouderwetse mannier te doen, vind ik te veel werk...

Ook in september nevelde het al ...

http://www.flickr.com/photos/28486618@N02/2898577009/in/set-72157606863385698/

(eigen foto!)