Zopas verscheen de twaalfde nieuwsbrief van de dienst Archeologie van de stad Mechelen. In de nieuwsbrief wordt onder meer aandacht besteed aan het archeologisch onderzoek bij het Lorettenklooster in de Drabstraat, waar de opgravingen nog tot eind 2008 lopen. Nadien worden op deze site nieuwe woongelegenheden, kantoren en een ondergrondse parkeergarage gebouwd. Verder krijg je de resultaten van het vooronderzoek op het Sint-Romboutskerkhof. Dit onderzoek, eerder dit jaar, kaderde in de plannen voor de heraanleg van het huidige plein en is bedoeld om na te gaan of er voorafgaand aan deze heraanleg opgravingen nodig zijn.
(Foto Jan Smets: Lorettenklooster)
Ten slotte verneem je in de nieuwsbrief ook de definitieve resultaten van het verkennend booronderzoek en geofysisch onderzoek in de Kruidtuin dat in 2006 en 2007 werd uitgevoerd in het kader van de opmaak van het nieuwe beheerplan voor de Kruidtuin.
(...)
Via deze link kun je ook een pdf-versie van de nieuwsbrief downloaden. Een digitaal archief met alle vorige edities vind je op www.mechelen.be/archeologie.
(bron: http://www.archeonet.be/ )
Bedankt, Peter. Ik heb de nieuwsbrief met plezier gelezen.
Weten jullie nog dat deze stadsarcheologen een pracht van een boek uitgaven ' Het Steen en de burgers '? Als jullie niet willen dat dit een eenmalige uitgave blijft, bestook dan den Burger met vragen om op- en navolging. De Grote Markt opengooien voor een parking had een prijs tegenover de stadsbewoners: erkenning van stadsarcheologie. Die faze van investering op dat vlak is blijkbaar bijna volledig voorbij. Om het heel oneerbiedig te zeggen: het Mechelgevoel zal blijven bestaan maar onze ondergrond niet. Eis van den Burger dat hij wat meer centen en mogelijkheden geeft aan onze stadsarcheologen, of ge gaat u moeten blijven 'contenteren' met een nieuwsbriefke, hoe goed ook bedoeld!
En zulke pareltjes moesten worden opgeofferd voor grof winstbejag !
Opgravingen Grote Markt 2002
foto: R. Kokken
Als ik het goed heb dan ging dit stuk muur van het Steen-gevangenis geëvoceerd worden door Vinci in de parkeergarage. Ga gerust kijken wat ze er van gemaakt hebben of beter gezegd: wat ze er NIET van gemaakt hebben ( het staat beneden geparkeerd naast de trap ): nog 27 jaar en de ondergrond is terug van ons. Gewoon aftellen en blijven hopen! Een Mechelgevoel hebben ze zeker niet!
Ik vraag me toch ook af waarom Mechelen niet méér doet met die opgravingen. Inderdaad, het verdwijnt omwille van winstbejag en meer doen dan "losse vondsten" tentoonstellen of de resultaten in tekst bewaren, doen we niet.
Als je dan ziet wat steden als bvb. Tongeren of Brugge met hun erfgoed doen.
Toch wel erg dat zo'n pareltjes als Roger ze toont op de foto niet bewaard blijven en geïntegreerd worden in... laat het dan zelfs een parkeergarage zijn!
@eef: wanneer we de idee van museum-as doorheen Mechelen terug oprakelen ( want je hoort daar niks meer van ), dan zouden de archeologische items moeten terug te vinden zijn in het museum Brusselpoort. Dat moet inderdaad instaan voor onze vroegste geschiedenis. Dat is natuurlijk heel tof maar dat museumpje is én onbereikbaar én oninteressant voor een potentiële bezoeker. Rond de Brusselpoort is niks te beleven: geen parking, geen cafetaria of museumshop, die naam waardig. Wie gaat er in hemelsnaam vanuit het centrum naar daar om iets te bezichtigen? Niemand. Dit is natuurlijk geen antwoord op je vraag, alhoewel het aantoont dat archeologie en musea niet behoren tot de core-bizz. van onze vroede vaderen. Het is blijkbaar interessanter de klemtoon te leggen op vijfjaarlijkse grootschalige events dan te investeren in een permanent museum- / erfgoedbeleid.
In dat verband vind ik het spijtig dat die fameuze kano van de tijd van Julius Caesar naar de Brusselpoort zal komen. Misschien is dat een stimulans voor meer bezoek,maar Luc heeft gelijk, het museum is slecht gelegen en nog slechter bereikbaar. En toch is er een interessante collectie en een goeie evocatie van het groeien van een stad. Alleen - ja wat doe je met zo'n oude stadspoort - proberen een bestemming te geven want een leegstaand gebouw is ten dode opgeschreven. Dus een museum dt dan weer geen of nauwelijks bezoekers heeft. Een moeilijk dossier en eerlijk gezegd ik zie ook geen oplossing.
@ Rudi :
Ik heb, hier op den Blog, ooit eens geopperd dat de Stad het winkeltje van Mama Lee (Hoogstraat / Ring) moet opkopen en restaureren en gebruiken als ingang voor het Brusselpoortmuseum (via een ondergrondse gang onder de ring)
(Foto Gimycko)
Just an ID
@ Gimycko: vind ik een goed idee, (zie Brussel Bellevue en Caudenbergpaleis ondergronds).
Wie weet wat vinden ze onder de grond rond de Brusselpoort, of is dat al helemaal onderzocht?
Niet zo slecht gezien, dan is het probleem van de onbereikbaarheid opgelost maar is het winkeltje van Mama Lee niet van Mama Lee?
wie zou graag zijn huisje afgepakt zien?
Aan Luc en anderen: ik wilde niet zeggen dat we in Mechelen niets doen met ons erfgoed. De nieuwsbrief en andere uitgaven de dienst Archeologie, het tentoonstellen van vondsten en alleen al het feit dat er een archeologisch onderzoek voorafgaat aan een bouw of renovatie, zijn zeker pluspunten. Er wordt zeker iets gedaan!
Maar als ik bijvoorbeeld zie hoe in Tongeren het museum wordt "gerund" om het zo te noemen en hoe men daar de mooiste vondsten niet doet verdwijnen onder een parking bvb. maar ze mee integreert en zichtbaar houdt voor de bezoekers. Chapeau!
Als ik het goed begrijp, was dit bij "onze" parking ook het plan maar is het niet uitgevoerd? Zoiets moois als op de foto van Roger te zien is, had volgens mij niet mogen verloren gaan. Maar wie ben ik, hè?
@eef: Ik ben volledig met je mee maar ik stel dat, wat nu gebeurt op archeologisch gebied ( veldwerk en publicaties ) het echte minimum is van kansen dat deze dienst krijgt. Ze verdienen véél meer.
Het heeft m.i. weinig zin een ondergrondse ingang te voorzien voor de Brusselpoort als het museum op zich niet interessanter wordt. Met alle respect, maar met een samenraapsel van maquettes en wat archeologische potscherven maak je geen aantrekkelijke museumcollectie.
De toegankelijkheid moet zeker verbeterd worden. Het lijkt me beter dit te doen in een globaal plan om het verkeersknooppunt rond de Brusselpoort te reorganiseren. Ik heb ooit gepleit op deze site om de Brusselpoort dan opnieuw als poort in te richten, door bijvoorbeeld het voetgangersverkeer doorheen de poort te leiden. Twee vliegen in één klap: vlotte toegankelijkheid voor het museum + herstel van de eeuwenoude poortfunctie.
@koen: en als toetje dan het autoverkeer langs de buitenbaan omleiden en het stuk tussen de Brusselpoort en de Hoogstraat aan één zijde verkeersvrij te maken. Op die manier kan het lokale verkeer nog steeds in en uit de Hoogstraat en je kan probleemloos en op een voedpad blijvend van Mama Lee naar de Brusselpoort. De zever van gewooblijk is waarschijnlijk dat de vesten ' gewestwegen ' zijn en dat de stad daar geen zeggenschap over heeft. Alhoewel met het nodige lobbywerk er wel wat moet mogelijk gemaakt worden.
@Luc: er zijn weldegelijk intenties om het Brusselpoortcomplex verkeerstechnisch te reorganiseren. Zoals je zelf aangeeft, zijn er verschillende overheden bevoegd. Je kan dat wel 'zever' vinden, maar het is nu eenmaal een realiteit waar de stedelijke overheid ook mee moet leven. Met een Somers, een Vervotte en een Gennez moet er toch iets geregeld kunnen worden, hé. Lobbywerk, inderdaad...
@koen: ik vermoed dat mijn geduld meer op geraakt dan dat van jou en mijn respect voor onze verkeersdeskundige en mobiliteitsman, maar ik probeer iedereen wakker te maken dat niemand zich hoeft te verschuilen achter zinsnedes als ' die weg is niet van ons, we kunnen daar niks aan doen'. Dat vind ik 'zever'. Zullen we effe beginnen over de Nekkerspoelstraat? De mensen daar weten wat gezever is maar blijven geduldig wachten op Godot! Dus... als iemand die deze topic leest van zijn/haar kant wat ruchtbaarheid kan geven aan de items in deze topic, dan ben ik weeral blij!
Wat is het juiste adres van de Brusselpoort? Volgens de onvolprezen website van onze stad in volle vaart, op de pagina met gegevens van de musea zou het dit moeten zijn: Kruispunt Hoogstraat - ring.
Handig adres als je dit moet opzoeken b.v. met de routeplanner van De Lijn!
@jokke: volgens mij is die poort, net als alle alleenstaande kerken, adresloos.
@ jokke
Het exacte adres :
NB 51° 13' 10,27" Noorderbreedte
OL 4° 28' 25,50" Oosterlengte
@lieven: als het stadsbestuur nu eens beleefd vraagt aan De Lijn de Brusselpoort toe te voegen aan de lijst van herkenningspunten op basis van de door u opgegeven coördinaten, dan is dat weeral een stap voorwaarts!