MSDS(foto Gimycko)

Dear inhabitant of Earth,

Please visit the beautiful city of Mechelen, Belgium. Enjoy the Innercity of Mechelen, the broader environment with pittoresque villages like Hombeek, Leest, Battel, Heffen, Muizen en Walem. Take a look in our museums or climb the stairs of the Mechlin Needle, aka Sint-Rombouts Cathedral.


For continue reading, please use Babelfish.

Nu de Sint-Romboutstoren werd opengesteld voor vrije bezoeken, die zullen kunnen genieten van een panoramisch uitzicht, wil ik graag de toeristen gerust stellen.

Mocht er, boven op de Toren, problemen voordoen (Hoogtevrees, Rolberoerte, Hartaanval), de Mechelaars staan U bij :

U moet geen schrik hebben voor een Tower Inferno, want elke Mechelaar heeft wel een emmertje achter zijn voordeur staan.

Elke Mechelse Jongere, die in één of andere jeugdbeweging zit, kent het gebruik van een Platte Knoop.

We hebben kennis van touwen, want elk jaar wordt er geoefend met het gewicht van klokjes. Dus, voor U het beseft zit U veilig in ons Stadhuis.

Er zijn Stadsgidsen die, in geval van nood, om hulp kunnen roepen of de reddingswerkzaamheden in goede banen kunnen leiden.

Mocht U, in uiterste nood, genoodzaakt zijn om het luchtruim te kiezen om het vege lijf te redden, de Mechelaren hebben kennis van personen opvangen met behulp van een zeil.

Om U helemaal gerust te stellen : dat de Mechelaren van wanten weten, vindt U terug in het Stadslogo : “In T(r)ouwe Vast”.

Goed, de Sint-Romboutstoren heeft geen ISO-Label, maar er is gezorgd voor de IKZ (Interne Kwaliteitszorg).

Je kan er misschien geen touw aan vastknopen, maar het zijn wel knappe koppen, die Mechelaren !

Voor zover deze MSDS (Material Safety Data Sheet)

Het enige dat ik kan zeggen is dat het een geslaagde foto is van een mooie toren, maar om er nu in te gaan klauteren dat laat ik over aan die knappe Mechelaars, ik moet al gered worden als ik op een stoel sta.

 

Bestaat er eigenlijk zoiets als een draaiboek voor evacuaties uit de Toren ?

Vooral draaien op den trap! Sorry gim, zo 'n voorzet kon ik niet laten liggen.LOL

@ Luc : Goeie reply !

:-)

BTW : Er stond dit weekend in de gazet van onze Sven een geweldig artikel over hoe men, de vorige weken, blijkbaar in samenspraak met oa de Brandweer van Mechelen geoefend heeft om mogelijke rampscenario's het hoofd te bieden.

Blijkbaar zouden bij deze oefeningen het gebruik van touwen zijn nagegaan en erg succesvol zijn gebleken, zodat er in de toekomst oa verankeringspunten zouden worden aangebracht om bv gewonden veilig en snel en met behulp van touwen te kunnen evacueren.

Gim, u gaat er nog al licht over.

Kennis van platte knopen, hulp roepen, personen opvangen, enz...

Mocht er zich boven op de toren een probleem voordoen, wat dan?

In het vooruitzicht dat men vanaf maart 2009 de toren kan beklimmen zonder gids, heeft men de firma GVC aangesproken. Deze Mechelse firma is gespecialiseerd in touwtechnieken en staat in voor de opleiding van de hulpdiensten.

Hartpatienten, e.d. worden afgeraden de beklimming te doen, maar het is altijd mogelijk dat iemand een hartaanval krijgt. Naar gelang waar het feit zich voordoet, moet het mogelijk zijn binnen de 10 à 15 minuten te evacueren.

En voor dit alles, beste Gim, bestaat er inderdaad een draaiboek.

Laat ons nu maar hopen dat men die touwen niet moet gebruiken.

 

Ik herinner mij nog goed eind jaren 50.  Toen kon men van 's morgens tot zowat 17u de toren individueel bekimmen zonder hem  (zoals nu - met een gids) na pakweg anderhalf opnieuw te moeten verlaten. M.a.w. men kon er uren opblijven. Dat kostte toen  7,50 F (of zowat de hedendaagse 19 eurocent).  Soms moest ik in Café "De Wildeman" de torenwachter gaan zoeken om het kleinste deurtje van Mechelen te openen.  Ik denk dat ik de toren tijdens de schoolverlofperiodes (1958-1960) als 14-16 jarige zowat 2 x per week beklom (en toen nog in looppas..- nu is het al veel trager) en dat ik toen telkens een praatje deed met de mechanieker die zijn "bureauke" had in de zaal van de "rammel' en waar we samen onze (en mijn meegenomen) bokes opaten . Men kon de toren toen  dus beklimmen van 's morgens en er bijna een ganse dag op blijven.  In die tijd heb ik nooit iets gehoord over veiligeid  en nog minder over knopen of andere onzin. 

En ô ja...k' em oek oegtevries. 'k Weur ba manneer van spreike al drôôjelings azzek soep moet eite ôôt 'n deepe talloer.

@ Jos : Inderdaad !

Bottom Line van dit (satirische) artikel is gewoon om te laten weten dat Mechelen er klaar voor is.  En dat men van wanten weet, binnen de Mechelse Hulpdiensten, als er inderdaad wat zou gebeuren boven op de Toren.  Een gedegen verslag over oa de firma GVC en hun samenwerking met de Hulpdiensten stond, dit weekend, in de Gazet van onze Sven.

Dus, de toeristen mogen gerust zijn, want Mechelen is duidelijk... goe bezig !

:-)