Mechelse Straat, Rue de Malines, Mechlin Street...

Montreal, Canada

Toevallig moest ik voor mijn werk een adres opzoeken in Montreal (Quebec, Canada) en tot mijn verbazing stootte ik er op een Rue de Malines, een niet onbelangrijke straat in het centrum van de stad.

Even googelen leverde me al gauw tientallen andere steden en gemeenten op waar een "Mechelse straat" is terug te vinden.  Ik vermeld hier niet  de lokaties in eigen land.  Het is evident dat in zowat elke zichzelf respecterende Belgische stad of gemeente een Mechelsestraat of Rue de Malines bestaat of varianten in de zin van Mechelbaan, Avenue de Malines enzoverder.  Er zijn ook nogal wat "Mechelse straten" e.d. in de Maasstreek, maar daar verwijst Mechelen uiteraard naar Maasmechelen.

Een internationaal overzichtje:

CANADA : Montreal (Quebec), Rue de Malines

FRANRIJK : Besançon, Rue de Malines ; Calais, Rue de Malines ; Dijon, Rue de Malines ; Tours, Rue de Malines ; Vandoeuvre-lès-Nancy (nabij Nancy), Rue de Malines

ENGELAND : Peacehaven (kustplaats nabij Brighton), Malines Avenue

ITALIË : Savigliano (nabij Turijn), Via Malines

LUXEMBURG : Luxemburg, Rue de Malines

NEDERLAND : Breda, Mechelenstraat ; Den Haag, Mechelsestraat ; Etten-Leur, Mechelenstraat ; Hengelo, Mechelenstraat ; Tilburg, Mechelenstraat ; Waalwijk, Mechelenstraat ; Zwijndrecht (bij Dordrecht), Mechelsestraat

MAROKKO : Casablanca, Rue de Malines

URUGUAY : Montevideo, Calle Malinas

LIBERIA : Monrovia, Mechlin Street

Het is niet altijd 100 % duidelijk of de naam effectief refereert naar onze stad.  Hier en daar zijn er wellicht andere verklaringen.  Zo zijn er in Frankrijk enkele gemeenten (Evry, Lisses...) met een Rue des Malines, in de meervoudsvorm en dus niet verwijzend naar Malines als stad.

Kent er nog iemand internationale "Mechelse straten"?  En hoe komt men erop om in bijv. Uruguay een straat naar Mechelen te vernoemen...?

Hoe zou dat nu komen dat ze in Casablanca ook al Mechelen kennen?????   ;-)

@ Koen :

Het heeft er misschien geen bal mee te maken, maar geregeld kom ik hetvolgende tegen, op verkoopswebsites, met de naam Malines...(Klik foto)

Het blijk een soort erts te zijn.

Misschien was die Rue de(s) Malines in Uruguay of Montreal wel een weg, die in vroegere jaren, naar een ertsmijn liep.

Enfin, we zoeken verder...

straatnaambord Rue de Malines

Hierbij een foto van het straatnaambordje van de "Rue de Malines" in Montreal. 

 

Leuk artikel van Koen

Er is een "Mechelen Driveway" in Bay City, Michigan, USA
En Mechelen is als "Mechelen" geschreven.

Ik dacht dat de grootste concentratie van Vlaamse emigranten zich in Michigan/Detroit bevond, als dat klopt dan ligt de verklaring voor de hand

Liggen die Nederlandse dorpen en steden niet in de buurt van het Nederlandse Zuid-Limburgse Mechelen ?

Die Mechlin Street in Monrovia, LIBERIA, mag je schrappen.  Ze verwijst naar ene Joseph Mechlin, 'colonial agent'  (Amerikaans gouverneur) van Liberia omstreeks 1830.  Het zou natuurlijk kunnen dat de familienaam van deze man verwant is aan "Mechelen", dan is de straat toch nog onrechtstreeks naar onze stad vernoemd.

En Omar, je hebt gelijk in Detroit en omstreken moeten er nog Mechelse straten te vinden zijn.

Gim, je moet dringend je aardrijkskunde wat bijschaven: géén enkele van de vernoemde Nederlandse steden en gemeenten ligt nog maar in de buurt van Mechelen in Nederlands-Limburg.  Misschien eerst effe een kaartje bekijken, hé.

"malines" (zonder hoofdletter) wordt ook omschreven als "Mechelse kant".

 

@Omar: Het kan zijn dat er een concentratie  Vlaamse emigranten zich in Michigan bevond.  Waar ik moest aan denken was het eerste telefoongesprek per sateliet (Telstar).  Die eer was weggelegd voor de burgemeesters van Mechelen ( toen Jos De Saeger) en van Bay City.  Dat 'historische' gesprek vond plaats in de nacht van 26 op 27 juli 1962.

wat dacht je van Neckerspoel Station Eindhoven

Nog wat info via een kennis : in de Finse hoofdstad Helsinki is een "Mechelininkatu" (Mechelin-laan).  Ja, rààk, dacht ik.  Maar nu blijkt dat deze straatnaam refereert naar Leopold Henrik Stanislaus Mechelin, een Fins staatsman en politicus van rond 1900.

Dat uitgerekend de Mechelse burgervader uitgekozen is voor het allereerste sateliet-gesprek lijkt me een artikel waard voor de annalen van MechelenBlogt.

Er blijkt ook nog altijd een Vlaamse gazet te worden uitgegeven in Detroit (http://www.gazettevandetroit.com/)

 

Leuke post Koen! 

Gimycko: Dat erts is Sfaleriet een zink erts, gevonden in de Les Malines mijn bij Saint Laurent le Minier in de Languedoc-Roussillion streek.

De verwijzingen naar Mechelen in Nederland zijn waarschijnlijk wel gericht op de Dijlestad. Mechelen (B) was heel lang geleden een belangrijke stad en de scheiding tussen Nederland en België was toen niet zo strikt als ze nu (nog)... Hahaha... is.

Ik krijg zo een vermoeden dat onze Gastblogger in de Mechelbaan of in de Mechelse Straat in Leiden moet wonen.

Correct me if I'm wrong, Eelco !

:-D

Doe maar het Aletta Jacobsplantsoen in Voorschoten, Gim. Al voel ik mij meer Leidenaar. Woon nog een 200 meter van de gemeente grens. En in Voorschoten is echt helemaal niets te doen. Op dit moment is er zelfs niet eens een vaste vestiging van Albert Heijn om maar iets te noemen.

Daarbij vergeleken is Mechelen een wereldstad.

@ Gastblogger :

Opletten met persoonlijke adressen op een Blog of Forum.  Voor je het weet kijken we via Google Maps, Google Earth of Google Streetview regelrecht in je living, keuken, bad-of slaapkamer.

:-D

Niet bang zijn Gastblogger.  Ik kan deze neiging onderdrukken.  'Goochelaars' als Gim... tja, daar sta ik niet voor in!   ;-)

@ Jans : Nu daagt ge mij uit.

Ik googlemap es effe naar de Aletta Jacobsplantsoen in Voorschoten (Leiden - Nederland)

:-D

Gevonden !

De Stichting Sportbelangen Voorschoten en Toxor zijn vlakbij...

:-D

 

Heb eens met Live search maps (met behulp van Google Earth voor de juiste locatie)  Eelco's biotoop gezocht.  Een sjieke buurt, niet ver van een brede boulevard.

BTW, De details op Live search maps zijn stukken beter dan Google Earth

En troost je Eelco, in 't boerengat waar ik woon vind je ook geen Albert Heyn, zelfs geen Heineken...  :-)

@ Roger :

En hoever van Huize Kokken ligt daar (in dat "boerengat") ne Mechelsesteenweg, een Mechelse Straat of een Mechelbaan ?  100 meter ? 200 meter ?

:-D

@ Gastblogger: geen Appie in jouw buurt? Hoe overleef je dat? (of bestaat er een boek 'hoe overleef ik zonder AH for dummies?)

Gim,  Om je onlesbare dorst naar kennis te laven: de dichtsbije straat waar de naam Mechelen in voorkomt, is de Mechelsebaan in Boortmeerbeek (aan 't containerpark).  Met mijn CO2 uitbrakende 1.9 TDi is dat zowat 4,5 km van mijn deurke.

@ Roger : Hahaha...

:-D

Familie van me woont in de Mechelbaan in Heist od Berg en dat blijkt de oude baan te zijn die van Booischot (en misschien nog verder) via Heist-Zonderschot, Heist Goor, Schriek, en (vermoedelijk) Haacht zo verder liep naar Mechelen.  Later oa vervangen door de Putsesteenweg.

Dus Mechelbanen, Mechelsesteenwegen en Mechelse Straten genoeg in de omgeving.

Gim, zonder AH is het uitstekend overleven, hoor. En sinds kort overleef ik graag zonder groothandelaren. en ga ik graag naar de kleine groentenzaken, slager, bakkers etc. En ik ben niet bang dat iemand mij zal vinden. Mijn straat kent een vierhonderd woningen. Dus... Veel succes voor de stalkers die mij willen vinden!

@ Gastblogger :

Ik denk niet dat je mogelijk zal gestalkt worden door stalkers, maar nu ze je straat kennen, daar in Leiden / Voorschoten, zit de kans erin dat je gestalkt kan worden door... Flickrfotografen !

Leiden / Voorschoten is maar een voorschoot groot.

Ik los hier maar een schot voor de boeg.

:-D

Een voorschoot (veusschoet) is Mechels voor een voorbinddoekje, dat vnl door vrouwen gebruikt wordt in de keuken om geen spatten op hun goeie kleren te krijgen bij het koken.

@ Gim, heet dat tegenwoordig een voorschoot? Ik heb een gewone 'Olivier B. Bommel keukenschort' uit de Hema.

@ Hanna : Dat klinkt chic, hoor !

:-D

Wat Hanna zegt. En... Ik ben niet bang voor Flickr fotografen. Want ik schiet terug! Muahahahaha!

Een duivelse lach vanuit de Aletta Jacobsplantsoen in Voorschoten...

:-D

BTW : Eelco, moet jij niet hier zijn want de Sint is zonet afgemeerd in Mechelen !

@Hanna, Olie B. Bommel op uw voorschoot!!!! Dar zal hij wel niet goed vinden; hij was namelijk "een heer van stand" zoals Tom Poes wel weet....

@ Jenny, heer Hema Olie B.Bommel is mij al zo'n 5 jr trouw, dus dat gaat hier in innerlijke vrede!

Bij mij ook maar die en de Joost-schort ook , 

D eenvodieg doch voedzame maaltijden zijn verleden tijd'

helaas...:-(

Ze zijn versleten, weet iemand waar ik ze nog kan kopen??