Mechels Mausoleum

(foto Peter Meuris: Het gesloten deksel van de crypte)

Een graftombe: met de welluidende naam SEPVLCRVM ARCHIEPISCOPORVM MECHLIENSIVM (what is in a name !). Midden in het Mechelse centrum. Op de foto hierboven zie je het deksel van dit Mausoleum in de Sint-Romboutskathedraal. 

Maar vandaag op deze eerste november was dit deksel verwijderd, en de crypte vrij te bezoeken.

Dit zie je als je met één been in het graf staat :-)

(Foto Peter Meuris: Zicht op de kerk vanop de trap van de crypte)

Alle Mechelse aartsbisschoppen vinden hier hun laatste rustplaats ... Allemaal ? Bijna ! de Granvelle vinden we terug in Besançon, de Roquelaure te Parijs. En ja, ook Kardinaal Mercier heeft een andere rustplaats gevonden eventjes verderop in de kathedraal.

We dalen af in met de trap, en zien hier de grafstenen die de laatste rustplaatsen van onze archiep.mechl. verbergen. Enkele foto's:

(Foto Peter Meuris)

Tijdens WO II kwam Kardinaal Van Roey op tegen de bezetters en trad hij onder andere krachtdadig op tegen het wegvoeren van arbeiders naar Duitsland. 

(Foto Peter Meuris)

Suenens speelde een belangrijke rol op het Tweede Vaticaans Consilie. Hij was daar één van de vier moderatoren. Ook mocht hij na de verkiezing van paus Paulus VI mee op het balkon. Dit is de voorganger van Kardinaal Danneels.

(Foto Peter Meuris)

Deze kardinaal Cruesen is de opdrachtgever van het schitterende hoofdaltaar en luisterrijke rustplaats voor onze stadsheilige. Dit altaar werd ontworpen door Willem Van Hees en uitgevoerd door Lucas Faydherbe. Deze laatste, mocht ook het schitterende grafmonument van Andreas Cruesen afwerken.

Matthias Hovius, Engelbertus Sterckx (bezieler van het Sint-Gommaruscollege) en nog vele anderen. Stuk voor stuk grote namen die de (kerk)geschiedenis mee hebben 'gemaakt', liggen hier naast elkaar.

En ja, het verhaal gaat dat er nog maar één enkele rustplaats over is voor onze huidige Karidinaal ... maar daar was weinig bewijs van terug te vinden.

Zeker een aanrader ! Morgen 2 november ook te bezoeken !

(Bronnen: Wikipedia, Sint-Romboutskathedraal, gestalte van een gotische droom)

Ik zal een jaartje moeten wachten...'t was werkdag voor mij.  't Moet wel boeiend zijn om zien, Peter.

Wat Jan al zei. Vast een een heel boeiende ervaring. Ik zou wel meer van het interieur van de crypte willen zien.

Het interieur is gewoon een kelder met in de muren de afgesloten nissen waarin de artsbisschoppen zijn bijgezet. centraal is een klein altaar voorzien en na de dood van kardinaal Suenens heeft men in de linkerhoek enkele nissen bijgemaakt.

Behalve de gedenkplaten en het kleine altaar is er feitelijk niets te zien al heeft de historische plek natuurlijk zijn aantrekkingskracht....

@marc: Dat klopt, het is dan ook deze historische aantrekking die me heeft aangezet om dit artikeltje te maken.

Zondag 2 November  ... ook open.