Langs Zenne en Dijle...

met categorie:  

We vergeten al wel eens dat Mechelen méér is dan zijn historische binnenstad, en de buitenwijken.   Mechelen telt ook een handvol mooie dorpen, gelegen aan de oevers van Zenne en Dijle.  Het is zalig om langs de dijken van deze fusiegemeenten te fietsen of te wandelen.  Deze foto's zijn een ode aan Leest, Hombeek, Muizen, Walem en Heffen... 

 

 

(foto's: Jan Smets: Muizen (Hanswijkhoeve),  Heffen, Hombeek,  Leest en Walem...)

Is de nu al enkele decennia oude fusie hélemaal 'verwerkt' (of was deze ingreep emotioneel niet zo moeilijk?).  Voelen de landelijke Mechelaars zich eveneens volbloed-Maneblusser, of... is men in de eerste plaats toch Môôzeneir, of Hoembekeneir?   Is het water van de Zenne nog te diep, de stadsmuren nog te hoog...  of? 

Vandaag gaan we misschien naar de Sinte-Mette-Lichtstoet in Hombeek.  (We hopen dat het weer nog zal meevallen...) .  Veel plezier en succes ermee vrienden-van-Hombeek!   Enne...komen jullie dinsdag tussen 14 uur en 17 uur ook eens een kijkje nemen in het Scheppersinstituut voor het grote kinderfeest?

We vinden Posse-Leest een kleurrijk, gezellig spektakel, en zakken op Paasmaandag massaal af naar het karakteristieke Zennedorp.  Maar...drukt de schaduw van Sint-Rombouts niet té veel op dit landelijke Leest?

We wandelen graag tussen Nekker, MechelsBroek en Muizenhoek... Dit is een prachtig natuurgebied in Muizen, dat verder toch wel het meest verstedelijkte dorp van Mechelen is.  En Planckendael is een toeristische trekpleister van formaat.  Maar IS Muizen wel Mechelen - of is het louter een administratieve aangelegenheid?

Heffen lééft, da's geweten.  Maar zakken de Heffenaars graag af naar de Mechelse binnenstad?

En...hoe denken de inwoners van Walem over de Dijlestad?  Of...richten ze zich liever naar de Nete?

Ook de dorpen worden in de zomer massaal bebloempt - de gemeentehuizen zijn fraai opgeknapt, en er gebeuren daar ook wel wat méér dan kosmetische ingrepen. (of lijkt dat alleen maar zo?) .  Zijn de dorpse Mechelaars ook fan van Mechelenblogt?  Allemaal Mechelaars, of toch nét niet?

Ik leer door deze foto's toch alvast dan er veel moois te zien is in de randgemeenten wat mij eigenlijk veel te onbekend is. Misschien toch maar eens werk van maken om eens wat meer buiten de stadsmuren te komen en daarom niet meteen verdere oorden op te zoeken. Heel dicht bij huis is er blijkbaar ook veel interessants te ontdekken.

 @ Jans,

                bedankt voor al die lof over de fusiegemeenten en mea culpa voor mijn onweten betreffende de Hombeekse lichtstoet vanavond. Spijtig voor Scheppers maar het echte Sinte Mette zingen vindt in Hombeek wel op 11.11 plaats en wel van 's morgens tot 's avonds.Natuurlijk wensen wij de inrichters bij Scheppers ook veel volk over de vloer.Over de verhoudingen tussen fusiegemeenten en stad kunnen we het later nog hebben.

Heel juist ! Mechelen is meer dan kasseien en stadspaleizen. Ik roep hierbij iedereen op om ook over Leest, Hombeek, Muizen, Walem en Heffen te bloggen !!

Ja, waar blijven al die Leestenaren, Hombekenaren, Muizenaren, Walemenaren en Heffenaren ?

(probeer dat maar eens in één adem uit te spreken)

:-D

Er zijn er hoor Gim - maar er mogen er beslist méér zijn.  Wat nieuws uit de toffe Mechelse dorpen is érg welkom op Mechelenblogt.  Mag deze topic een eerste aanzet zijn?

@ Jans : Ik hoop het.

En ook de wijken mogen aan bod komen.  Er zitten hier een pak Hanswijkhoekers en Oud-Hanswijkhoekers, maar ik wil ook verhalen van Nekkerspoel, Bruin Kruis en rond het meer van de Montreal.

Dus, mensen, laat maar komen, al die verhalen, weetjes en geschiedenisfeiten !  Hoe meer hoe liever.

PS : Jans, je bent nog Battel vergeten !  Shame on you !

:-)

Gimmeke, Gimmeke... Natuurlijk wil ik de Battelaars horen (een deel van mijn roots liggen in de Battelse regionen 'den Eik', 'Leestsesteenweg' en 'Achterwèts' - dus...); maar bij deze:  Battel is géén dorp, maar een onvervalste Mechelse wijk.  Het hoort dus theoretisch niet in het rijtje thuis...

 

En om jou te overtuigen voor mijn grote Battelse sympathie: twee foto's van dit ouwe stukje Mechelen:  het Hooghuys op de Hogeweg en het Tolhuys in de Tolhuisstraat:

(foto's: Jan Smets)

@ Jans :

En wat zeggen de Battelaren ?  Of zijn het Batteleren ?  Heren (en Dames) van Battel ?

Als iemand van Kontich, Hoboken of Deurne in Blankenberge is en ne Westvlaming vraagt waarvan ze zijn, dan zeggen die mensen : "kzèn van Antwaarpe... allez, ni van Antwaarpe, moa van Oboken".

Terwijl iemand van Battel zal zeggen dattem van Battel is en omdat die Westvlaming zal zeggen dattem dat niet direct kan situeren, zal hij daarna zeggen dat dat vlakbij Mechelen ligt.

Een kleine nuance, maar er zit wel een soortement trots in.

:-) 

 @ Blog,

                pas thuis van de Hombeekse Sinte Mette lichtstoet.Een massa volk en voor zeventig procent stadsmensen.Hoe zou dat nu komen ? Waarschijnlijk omdat de beide Hombeekse scholen mee opstapten en zeventig procent van die kinderen uit de stad komen.Ra,ra,ra,weet iemand soms waarom ?

@ Jans :

Allez, om U een verhaal te geven... hoelang staat dit al leeg ?

(Foto Gimycko - Teughels Battel)

Ik was onlangs in de buurt.

Seg, GL. Proficiat met de hoge opkomst.

p.s. Kan jij ook constructief zijn ? Of doet dat zeer ? (lacht)

 @ Peter,

                 heel de stad is welkom op den boeren buiten maar het zal minstens nog 1000 jaren duren vooraleer die van achter de Zenne zich echte Mechelaars voelen.Deze fusie was een hystorische fout.

Ik dacht het ik dacht het ... Een zeldzame voorstander voor een onafhankelijk Hombeek ... (lacht)

Het is hier wel de 21e eeuw he ... Did you notice ?

Een interessante stelling, GL.

Hoe werd er eigenlijk, in Vroeger Tijden, vanuit de dorpen rondom naar de Stad (Mechelen) gekeken ?  Als een Poel des Verderf, met gesjeesde Landvoogdessen, misschien, en hooghartige stadsbewoners ?

:-D 

 @ Peter,

                 dat lachen is dat groen ?

@GL. Euh ... neen, maakt me niet uit. Heel oprecht fijn vind ik het dat er veel opkomst is voor jullie. Moest ik tijd hebben ik had ook langsgekomen. Alleen vreemd dat als Hombeek hier nu een forum krijgt dat u hier alleen gebruik van maakt door het juist alweer op een negatieve manier te gebruiken.

Enfin je doet maar.

Vertel me liever waarom moet men in Hombeek zijn ?

Beslist géén zwarte humor...    ;-)

Natuurlijk hebben de dorpen hun eigenheid, net zoals de verschilende wijken.  Maar Mechelaars zijn we toch allemaal.  Het mooie Hombeek is een prachtig dorp. De Hombekenaren mogen er trots op zijn.  En deze stad is trots op dit stukje Mechelen!  En..was het gezellig met de Lichtstoet?  Er is gedreven aan gewerkt door een dynamisch team.  Mooi dat het resultaat dan meeviel!

 

@ GL :

Waarom, in godsnaam, hebben ze, daar in Oembèk, de Leeuw van Vlaanderen platgegooid ?

Een echt volkscafé !

En dat alleen maar voor zo ne mottige appartementsblok, vlak aan 't spoor !

Ni goe bezig, zenne !

:-)

...en om nog een beetje olie op het vuur te gieten, is onze Gimy nooit verlegen hé...  ;-)

Ben benieuwd of GL daarin trapt :-) Terwijl hij hier een kans heeft om Hombeek in de spots te zetten ...

(foei Gim)

@ Jans & Peter :

Ik zou nog ni durve !...

:-D

 @ Gim,

               hoe men naar de stad keek hangt van het tijdskader af waarin men het plaatst.In de oorlogsjaren keek men meewarig naar de stadsmensen die naar den buiten kwamen voor een paar kilo aardappelen of een boerenbroodje.Wat spek of boter werd ook al eens meegenomen.En dan maar hopen dat het op de terugweg niet werd afgepakt.Na de oorlog wilden die van den buiten een wederdienst bewijzen door af en toe in de stad eens den beer te gaan uithangen.De eerste Chinese eethuizen kenden succes en de zaterdagse mèt werkte ook jaren aanstekelijk.Maar om nu echt te spreken van een opgaan van de fusiegemeenten in een stadsstruktuur.Nee nu niet en in duizend jaar nog niet.Dit is mijn mening wat Hombeek, Leest en Heffen betreft.

Hozehole, was dat geen voorstel destijds? Een fusiegemeente van de dorpen van de Zennevallei: Hofstade, Zemst, Hombeek, Leest als alternatief ???

@ GL : Is het echt een andere wereld ?

Vroeger had je de zuivere dorpsstructuur (Boerenmensen, pastoor, volkscafé's), maar sinds de Jaren 60-70 zijn veel stadsbewoners afgezakt naar de dorpen, maar enkel om er te slapen.  Ne mosselsouper, daar willen ze nog wel bij zijn, maar ge ziet ze niet verschijnen op de Vlaamse Kermis.  En terwijl vroeger de boerenkinderen over het erf van de geburen liepen, worden de ingeweken stadskinderen naar de muziekschool in de stad gestuurd.

Correct me if I'm wrong...

 @ Gim,

               gij kunt er ook met een koude pol aankomen.Ik vrees als ik dat van die Leeuw van Vlaanderen nog eens moet uitleggen dat ik er weer anderen op mijn kot ga krijgen.Nee, a.u.b vandaag niet meer .

Ik heb dat 'dorpen-gedoe' nooit begrepen. Mechelen is bij wijze van spreken al maar ne zakdoek groot.

Ben benieuwd om te weten hoeveel mensen uit de Mechelse dorpen hun boterham in Mechelen of andere steden verdienen.

De 'zuivere rust' van het dorp willen maar wel de centen in de stad verdienen. En dan maar kappen op de stad (vuil, teveel migranten, sociale gevallen etc ...)

Da's een houding waar ik het nu moeilijk mee heb zie.

Maar ontopic. De Mechelse dorpen zijn prachtig en heerlijk om er te wandelen, fietsen, fotograferen etc...

@ Wout :

Ik denk dat een heleboel mensen (uit dorpen) de steden niet of nauwelijks kennen.  En als ze er moeten zijn, gebruiken ze de geijkte paden, maar zullen amper een zijstraat inslaan.

Zij, die in bv Brussel gaan werken, stappen het station uit en linea/recta naar hun plaats van het werk en terug of ze nemen directemundo de metro of de stadsbus.

 @ Wout,

                 nu slaat ge de bal toch flagrant mis.Waar denkt ge dat die lieve tweeverdieners uit de dorpen met plezier hun belastinggeld naartoe dragen ? Eerst nadenken jongen.

 @ Gim,

               ik wil u toch noch iets zeggen wat die mosselsouper betreft.Ik moet me wel beperken tot mijn dorp.Weet u dat er in Hombeek nog twee fanfares zijn waar jongeren oerdegelijk muziekondericht kunnen krijgen.Weet u dat Hombeek een oudheidkundige vereniging herbergt om u tegen te zeggen.HOEMBEKA een naam als een klok in de horen van schepen Nobels.Weet u dat Hombeekse wijken succesrijke kermissen organiseren in eigen regie.Hombeek is in het geheel geen slaapdorp zoals hier wordt beweerd.

Hombeek slaapdorp?  Ik lees hier eerder erg lovende dingen over een dynamisch dorp - maar goed...

En Hoembeka is inderdaad een lovenswaardige oudheidkundige kring...           

OK da's dus Hombeek...  En nu naar Leest, Muizen, Hombeek, Walem?   ;-)

M'n post goed lezen G.L.

 

"De 'zuivere rust' van het dorp willen maar wel de centen in de stad verdienen. En dan maar kappen op de stad (vuil, teveel migranten, sociale gevallen etc ...)

Da's een houding waar ik het nu moeilijk mee heb zie.

"

Uw punt en dat van mij zijn niet in tegenspraak met elkaar voor zover ik zie.

 

De scheidingslijn tussen stad en 'buiten' is voor Muizen minder duidelijk.  Met één been staat het in de stad, met de drukke Leuvensesteenweg, de spoorweg, vlakbij 't arsenaal, de Spreeuwenhoek...  En het andere been staat in het groen van de kronkelige Dijle, de Muizenhoek, het Mechelsbroek, de Hanswijkhoeve...   Da's toch wel een erg verschillend 'dorpskarakter' met bijvoorbeeld Heffen...  En Walem heeft dan wéér een heel eigen karakter.  Ik ken dit Mechelse dorp het minst goed...

Mijn voorouders langs vaderskant waren Hombekenaars.
Na de eerste oorlog verlieten ze hun dorp en zochten hun heil in Mechelen.
Mijn overgrootvader werd toen cafébaas op de Hombeeksesteenweg en zijn kinderen werden geboren als en bleven hun leven lang Mechelaars.
In mijn stamboomonderzoek dat ik een 15-tal jaar geleden gedaan heb, zaten heel wat gegevens van Hombeek en om alles verder uit te spitten werd ik zelfs een tijdje lid van Hoembeka.
Ik heb ook nog een aantal volkstellingen liggen van de late 18e tot de vroege 19e eeuw.
Helaas ben ik de stamboomgegevens kwijtgespeeld na een computercrash een tiental jaar terug en ik heb nog niet de tijd gehad om helemaal van voren af aan terug beginnen te zoeken.
Ik heb mijn gegevens toen ook doorgespeeld aan iemand uit Hombeek, wiens stamboom de mijne kruiste, maar helaas weet ik geen naam of adres.
Ik ben dus wel verbonden met Hombeek, maar 'k woon toch liever in Mechelen.
Iets wat me altijd bijgebleven is van mijn archiefbezoeken, is dat een genealoog me wist te vertellen dat binnen de stam Goovaerts uit Hombeek en ook uit Zemst, vrij veel inteelt voorkwam, om de naam verder te kunnen zetten.

 

@ Jans:

Walem ken ik ook compleet niet. Ligt ook relatief 'ver weg'  (Maar wel vlakbij het industriegebied 'Mechelen Noord'.

Zelf opgegroeid tegen Hombeek ken ik Hombeek, Leest, Battel, Heffen erg goed. (dat zijn eigenlijk dorpen die naadloos in elkaar over gaan)

En via vrienden en familie Muizen ook. Muizen idd het minst 'dorp' van allemaal wegens de dualiteit die je zelf al schetste.

@ Jans :

En wat met de "irritatie" tussen beide delen van Muizen, want blijkbaar accordeert het in Muizen niet zo erg tussen zij die links en zij die rechts van de Leuvensesteenweg wonen.

En hoe zagen de echte Muizenaars, in het verleden, Hofstade toen dat nog deel uitmaakte van Muizen ?  Een vergeten gehucht ?

En hoe keken de oude (Mechelse) stedelingen naar den oude Hanswijkenhoek of wat dachten die oude Hanswijkenhoekers van de bewoners van die omwalde Stad en wat vertelden ze erover, als ze rond den Ouden Stenen Molen zaten te keuvelen ?

En was het al peis en vree tussen al die Mechelse Wijken met elk hun eigen Kerk ?

Zoveel vragen...

Battel, dat in feite geen écht dorp is, ken ik het beste.  Mijn grootouders langs vaderskant waren beiden van Battel.  Mijn grootmoeder, die Van der Poel heette, was een dochter van vrij welstellende hoveniers, aan den Eik, niet ver van het kasteeltje Beaulieu.  Mijn grootvader, Frans Smets, stamde uit een eenvoudiger landbouwersfamilie, die woonde op de Hogeweg.  (oorspronkelijk komen ze uit het Heindonkse...), langs overgrootmoeders kant, de Van Crombrugges, uit Leest...  Er waren de voorbije tijden dus best wat dwarsverbindingen tussen stad en dorp...  En dat zal wel gelden voor véél Mechelse families, denk ik.

(en dan heb ik het nog maar over een paar voorouderlijke roots...)

Hombeek, Muizen, Heffen, Leest en Walem: minder geïsoleerd van de stad dan men zou denken.  Bekijk de stambomen maar. 

En dan verder:

of er 'irritatie' bestaat tussen Albertus en Lambertus-Muizen, dat weet ik niet.  Wél is het zo dat de Leuvensesteenweg een  haast onoverkomelijke barrière vormt tussen de beide dorpsdelen, die dan bovendien nog erg van karakter verschillen...

Wat de Hanswijkenhoek betreft:  langs moederskant wonen al enkele generaties voorvaders hier.  Het heeft altijd een héél eigen entiteit gehad.  Natuurlijk heeft Coloma niks dorps, maar door vaart en spoorweg in een hoek 'gedrongen' of 'afgesneden van de stad', ontwikkelde het een heel op zichtzelf aangewezen mentaliteit.  Maar goed, we zijn nu 2008, en ook die vroegere sfeer, is grotendeels verdwenen.

@ Jans :

En nog minder geïsoleerd in de toekomst.  De Stad (en elke stad) heeft nu eenmaal een eeuwige honger voor grond.  Kijk bv naar NY waar al die oude dorpen rond Nieuw Amsterdam nu deel uitmaken van de Betonnen Jungle.

Wim Sonneveld heeft de veranderingen het best omschreven in Het Dorp

Ach, niet alléén het dorp is aan veranderingen onderhevig.  Het dorp heeft nu zijn verkavelingen in plaats van zijn 'patattenvelden', en de stad heeft nu zijn appartementen in plaats van de verpauperde fortjes...

Het verleden heeft haar charme, en nostalgie is een mooi gevoel (én best waardevol), maar we kleuren dat verleden soms toch wat te romantisch in.

Maar ik pleit wel voor het behoud van het landelijk karakter van de Mechelse dorpen, voor het behoud van voldoende groene zone, en stop aan ongebreidelde bebouwing.

@ Jans : Waarvan akte.

Die doorzonwoningen en lintbebouwingen dat ge tegenwoordig tegenkomt rond de dorpen steekt mij serieus tegen.  Met hun geplaveide opritten en uitgebouwde garages is er, vanaf de straat, tegenwoordig nog weinig te zien van het landelijk karakter, dat erachter verdoken ligt.

Gelukkig hebben we nog de Muizenstraat in Mechelen.  Maar hoelang zal dat nog duren voordat al die weiden ontzichtbaar zijn gemaakt achter nieuwe lintbebouwing ?

Muizenstraat is al Hofstade, hé Gim..

@ Jans :

De Muizenstraat in Hofstade is zo een voorbeeld van een mooie slingerstraat met, langs één kant, nog zicht op de weiden en velden.  Voorbij Drukkerij Pol is het nog open.

Blijft de vraag : hoelang nog ?

Als Muizenaar zijnde ga ik er mij zeker eens mee bezighouden om Muizen de bloggeschiedenis in te krijgen!

En qua Mechelengevoel: er zijn eigenlijk 2 delen in Muizen: 't dorp en al de rest waar ge niet 'den berg' over voor moet. Als je zoals ik, op de Leuvensesteenweg woont vervreemd je snel van de rest. Ik kom nog zelden in het dorp, spijtig eigenlijk, 't is daar zowieso al rustiger dan op de steenweg...
Ikzelf zou toch liever in het dorp wonen, er is daar meer karakter en interactie tussen de buren denk ik.

Dus, bij de eerstvolgende gelegenheid spring ik m'n fiets op en neem ik m'n camera mee (en hoop ik op lekker fotoweer)

@ Bosvos :

Muizen in de sneeuw.  Dat zou mooi zijn.  Nu nog effe wachten op Vadertje Winter.

:-)

@ Jans

Geïsoleerdheid. Dat is wat die mensen willen. Hun mooie huis in het groen. Ver van de vervelende consequenties van het stadsleven.

Behalve als het erop aankomt hun centjes te verdienen. Dan is de stad plots wel goed genoeg. De voordelen maar niet de nadelen.

Voor zo'n houding heb ik wel een paar woorden die ik nu niet ga zeggen.

Anders heb ik hier een eeuwigdurende ban aan m'n been. :-)

 

Ik heb blijkbaar weeral heel wat gemist. Ik blijf toch ergens hangen met ons ' Vlaanderengevoel ' in de context van Europa en ons 'wijkengevoel' in de context van Mechelen. Hoe gaat Johan Verminnen zijn lied? ' Ieder met zijn hymne, ieder met zijn vlag '? Zolang ge maar een acceptabele locale overtuiging hebt zal ik naar de liedjes luisteren. Ik ben een stadskip en zal aldus niet anders kunnen kakelen.

@ Bosvos:

Ik kijk ernaar uit.

Deel van m'n familie woont in Muizen. (Aan de stadskant - tussen de Steenweg en de vaart)

 

 

"Muizen... ik weet nog hoe het was,

de boerenkinderen in de klas,

een kar, die ratelt op de keien..."

(Naar Wim Sonneveld)

Teughels staat nog niet zo lang leeg. Ze hebben recent uitverkoop gedaan. Op deze plaats komt als ik mij niet vergis een nieuwbouw met appartementen. Deze zaak is trouwens zeer gekend in Battel. Met de chiro konden we er steeds terecht voor grote kartonnen dozen om van alles mee te knutselen.

Ik ben trouwens een geboren en getogen Battelaar. Met net als Jans een Van de Poel bij mij voorouders. Ik heb steeds op de 'warande' gewoond met een uitstapje van 8 jaar naar 'Den Eik'. 

 

wat is dat nu voor zever dat het niet botert tussen die van over den berg en die van't dorp?

Nog nooit iets van gemerkt om eerlijk te zijn. Als er al wordt gesproken over "die van over den berg" is het volgens mij louter om geografische redenen...

Ik woon al heel mijn leven in Muizen, in het dorp, en ik zou niet anders willen. Zo zalig om op ne zaterdagmorgend de kleine in zijne buggy te zetten, het dorp inwandelen, den dijlenberg af en binnen de twee minuten zit ge in nen andere wereld, in't midden van de natuur. Het enige dat je eraan herinnert zo dicht bij het dorp of de stad te zitten is als er eens nen johnny op zijn scooterke voorbijraast, of ne verdwaalde auto die op de Dijledijk terecht is gekomen (wat ik tegenwoordig bijna elke week zie, vreemd)

Ik zou niet willen ruilen met de stad, voor geen geld van de wereld.

 @Gim:

Om op uw vraag van gisteren te antwoorden: Mechelaars sturen hun kinderen naar school in Hombeek, Kapelle o/d Bos, Katelijne, Duffel en Waver omdat "er daar minder vreemdelingen zitten".
Dat is al jaren zo en iedereen weet dat: Een publiek geheim heet dat dan (lacht)

@Sint Netels: Keerbergen en ook Haacht in het lijstje vergeten?

Gehoord van een schooldirecteur:Het zal niet lang meer duren of er zitten nog alleen vreemdelingen in de lagerescholen.

 Ik hoor dat al jaren, eigenlijk zijn er van al de mensen die ik ken maar 2 die hun kleine in Mechelen naar school sturen, en 1 ervan zit in de kleuterklas en zal vanaf volgend jaar lagere school lopen in Katelijne. Reden: tja, zoals hierboven reeds vermeld.

Het rare is dat mensen dat doen met een reden waarvan je zou kunnen stellen dat ze lichtjes racistisch gekruid is, maar in de praktijk behoren ze niet tot de politieke rechtervleugel, in tegendeel zelfs, de meesten sympathiseren met / stemmen voor de sossen of de liberalen.

@ gimycko

De tekst van "Het Dorp" roept bij mij een prachtige mondegreen in herinnering.

Mijn dochter was in de periode waarin men die versie van Sonneveldt grijsdraaide een achttal jaren oud. Zij heeft mij later toevertrouwd dat ze in die tekst toch een rare zin vond staan.

Het ging over : "...een kar, die ratelt op de keien...". Zij meende door Sonneveldt - die toch een dictie had om een puntje aan te zuigen - steeds te horen zingen:  "...een carburator op de keien..."

NEE ze is later geen automecanica geworden!

@ gimycko

Het moest natuurlijk SONNEVELD zijn zonder T . Sorry

@ Jef : 't Is U vergeven !

Maar laat dit niet lezen aan Eelco, zenne !

:-D

En dan vergeet mijn pappie er nog bij te vermelden dat ik in datzelfde dorp van Wim Sonnevelt een moederstouwtje zag springen! Ik dacht dat dat een soort kever was, een moederstouwtje... Entomologe ben ik uiteraard ook niet geworden!

@ Krisje :

Enne... Sonneveld is met D, niet met T of DT

Just2letUknow

:-D

@Sint : In de Mechelse scholen zitten volgens mij bijna geen vreemdelingen meer.
Zowat alle kinderen van vreemde origine zijn in België geboren en dus geen vreemdelingen.
Just is just hé :-)

@ Jan G : Dat klopt.

Die mannekes spelen nu allemaal bij Groen Rood in Katelijne...

Vreemd - Vreemd

 @ Sint,

              Proficiat,de nagel op de kop.Van die S..... en L....... kan ik er u voor de vuist enkele prominenten opnoemen die daar zelfs niet voor verlegen zijn.

@ G.L.

Wat is het probleem met 'vreemdelingen'? En kom niet af met iets betuttelend als 'dat ik blind ben als ik dat niet zie'. Had het graag van jezelf.

 Eigenlijk heerst bij die mensen gewoon -terecht of onterecht, daar oordeel ik niet over- het idee dat in de eerste plaats de aanwezigheid van allochtonen het niveau van de klas -en dus ook van hun kind- naar beneden haalt en in de tweede plaats dat hun kind door de aanwezigheid van allochtonen het slachtoffer wordt / meegesleept wordt in de kleine criminaliteit.

Soit, het is een problematiek waarvan ikzelf gelukkig bespaard blijf wegens kinderloos, en ik ga die mensen zeker niet beoordelen over de keuzes aangaande onderwijs die ze maken met betrekking tot hun kroost. Uiteindelijk heeft de ouder de vrijheid om uit te maken wat het beste is voor zijn kind, en die vrijheid is absoluut en mag nooit ter discussie staan.

En welke mentaliteit heerst er in de dorpen rondom Mechelen aangaande de bewering die de Sint hier stelt ?

De reacties van mijn collega's, die ook in dorpen wonen (niet direct rond Mechelen), is kei-en keihard !  Hun uitlatingen kan ik moeilijk hier gaan neerpennen.

Dit, in vergelijking met een collega die in 't Stad van Antwerpen woont, dat een stuk gematigder is.

Toch een mentaliteitsverschil dorp / stad of blijven sommigen ziende blind aangaande Eurabia ?

Maar ter nuancering wil ik er wel aan toevoegen dat de scholen nu ook weer niet leeg zijn he.

@ gimycko: Muizen in de sneeuw? daar wacht ik ook op!
't zijn hier winters voor janetten! 't is half november en ik loop nog in short en T-shirt op straat rond...

Als we nu allen eens rondgaan, niet voor 11.11.11, maar voor de verhuizing van Mechelen en randgemeenten naar de Siberische vlakten te financieren? Schoon foto's verzekerd! (als onze machientjes bestand zijn tegen een beetje vrieskou toch ;) )


nuja... als ik later groot ben (lees: als ons ma mij ooit nog wil loslaten én als ik centen genoeg heb) zoek ik mij toch iets in Muizendorp, lekker rustig (dat of een Leuvense randgemeente, daar is het ook nog rustig (maar overlopen naar OH Leuven zou ik niet durven ! ))

@ Bosvos :

Wel, een soortement Terug naar Siberië, maar dan niet met Martin Heylen, maar met Bosvos Muizen.

En dan morgen, al die foto's, massaal op Flickr !

Moet kunnen !

Just an ID

:-D

Er zijn nog wel enkele zeldzame scholen intra-muro's waar er slechts een kleine minderheid aan migranten zitten. Ik weet het zeker van één school, maar deze vraagt een grote betrokkenheid van de ouders en dat trekt de allochtonen blijkbaar niet zo aan.

Hoe dan ook moet je erkennen dat een klas duidelijk wordt opgehouden als er een groot aandeel van de leerlingen het Nederlands niet voldoende beheerst. Ze hebben een Belgisch paspoort en zijn 3de generatie of meer, maar op hun 6 jaar zijn beheersen ze het Nederlands nauwelijks. Niet moeilijk dat de autochtonen dit hun kinderen niet aan doen.

De reden moet je gaan zoeken bij import bruiden en bruidegommen waardoor de klok steeds wordt teruggedraaid. We moeten dit onder ogen durven zien, maar het is nu éénmaal niet politiek correct om je daar in Vlaanderen vragen bij te stellen. Vergis je niet, ik ben helemaal geen rascist, enkel een realist. De problematiek van integratie in een andere cultuur is me maar al te goed gekend doordat ik een vrouw heb uit een totaal andere cultuur. Mijn dochter groeit echter perfect tweetalig op.

@ JC :

Je kunt amper praten over een 3e of 4e generatie, want bij elke import begin je opnieuw aan een eerste generatie.

En een realist is nu eenmaal synoniem voor racist.  Allez, toch voor Links en hun salafistenclubje, die blijkbaar maar één woord kennen.  Van de ethymologie van die benaming snappen die laatsten natuurlijk geen bal van.

Vandaag de steden - Morgen de dorpen ?  In Katelijne hebben ze, bij Groen Rood, de eerste "weldaden" al meegemaakt.  Die klein mannen zitten nu nog altijd met den daver op hun lijf.

@ JC:

ik hoorde onlangs anders Mieke Vogels (Groen!) die problematiek (gezinshereniging) nog aankaarten. Met een voorstel om oudere familieleden in Marokko op te vangen ipv naar hier te halen. (waartoe vele immigranten zich verplicht voelen als hun ouders hulpbehoevend worden) 

Je kan haar van vanalles beschuldigen maar niet van 'politiek incorrect' zijn dacht ik zo.

btw, in Vlaanderen zijn er nogal wat taboes. Dat B-H-V kan opgelost worden zonder de boel te splitsen bijvoorbeeld. Da's echt vloeken in de kerk bij sommigen.

 @ Gim,

               da gaat slecht aflopen.Zoekt al maar dekking.

@ Wout :

Mieke Vogels, Mieke Vogels, who (the f*ck) is / was Mieke Vogels ?

BTW : Is BHV opgelost of ligt dat probleem ergens verzopen in Zenne of Dijle ?

@ Gim & co:

*lol*

Van wat voor Mechelen droom jij? Dat uit de jaren 50? Zuiver wit met enkel Mechelaars in de voetbalploegen? En iedereen die 'oep ze Mechels' klapt?

Laat me U effe helpen. Dat Komt Nooit Meer Terug.  Face it.

En vandalisme is van alle tijden. Zoek het verhaal ven 'de Joppe' maar eens op.

Wie is hier de realist?

@ Gim:

de bal spelen jongen, niet de man (vrouw) in dit geval.

@ Wout : Kom nou niet af met dat cliché.  Dat is een gouwe ouwe.

Als realist zie ik wat er is en wat er bezig is.

(En wie heeft het hier over vandalisme ?)

Ni goe bezig Gimycko! ;-)

Dorpsbewoners en stadsbewoners, dat accordeert al niet.

Wat gaat dat worden als morgen al die "andere (Mede)mechelaars" die richting uitgaan.

Dat wordt lachen.  In Katelijne hebben ze al hun portie gehad van de fun.

Hopelijk trekken ze niet naar Tremelo, want daar vechten ze nog altijd met messen (heb ik horen vertellen). 

:-)

@ Jokke :

:-D

@ Gim:

Ge draait er om heen. Op alles wat ik zeg / vraag / stel antwoord je met een 'dooddoener'  van hier tot ginder.

M'n punt over dat voorstel van Mieke Vogels ivm gezinshereniging? Uw reactie:

Mieke Vogels, Mieke Vogels, who (the f*ck) is / was Mieke Vogels ?

M'n vraag over wat voor Mechelen je dan voor ogen hebt negeer je.

Ik nam idd het woord 'vandalisme' in de mond. Als reactie op deze quote van jou:

Vandaag de steden - Morgen de dorpen ?  In Katelijne hebben ze, bij Groen Rood, de eerste "weldaden" al meegemaakt.  Die klein mannen zitten nu nog altijd met den daver op hun lijf.

Ik neem aan dat 'weldaden' ironisch bedoeld was en dat je het over iets anders had?

@ Wout : Bingo.

Dan ken je het verhaal nog niet van Duffel, een tijdje geleden, waar de lokale "salafistenclub" de lokale korfbalclub, die voornamelijk uit vrouwen bestond, netjes heeft buitengewerkt uit het gezamelijk clublokaal.  Duffel, een groot dorp of een kleine stad.

Onlangs nog in de gazetten.  Niet gelezen ?

:-)

@ Gim:

En wie laat zoiets toe? Ken die salafistjes goed genoeg. Kleine zielige jongetjes met een grote bek, bang van hun (nederlandsonkundige) papa en mama. (en van vrouwen). Die dan maar de grote jan gaan uithangen buiten de wijk. (ik woon ertussen)  Als dat clubje die korfbalclub intimideert is het dat clubje dat eruit moet. Niet die Korfbalclub.

 @ Wout,

                clubje dat er uit moet ? Waarop wacht je ? Begin eraan .

@ Wout :

Onlangs hadden we hier een aantal reacties over de mentaliteit tussen leerlingen op Mechelse Scholen en de lingo die er gebruikt worden onder die leerlingen.  De lingo, die naar vrouwelijke leerlingen werd en wordt geworpen heden ten dage, zijn bv "Ho" en "B*tch".  Vermoedelijk geïnspireerd door de MTV RapGeneratie, maar dat zal niet de enige bron zijn.  En deze terrmen werden toen bevestigd, hier op den Blog, door een leraar van een Mechelse School (naam effe vergeten - moet effe opgooglen).  Je hebt dan nog de fijne tussenkomsten van ene Nisrine, geregeld hier op den Blog en natuurlijk is er nog de Mechelse "Rapper" MC Nico, die heel "fijngevoelig" is over de Mechelse dames.  Zijn filmpje is allang terug verdwenen van YouTube, maar gelukkig hebben we de foto's nog.

Begrijp je nu waarom de dorpscholen zo gegeerd zijn bij Mechelse Ouders en waarom de dorpen terughoudend zijn en amper geassocieerd willen worden met de nabije stad.  Dat Bosvos, als hij groot is, nog dieper de bossen in wil wonen is een gekend verhaal dat ik ook oppik bij familieleden en collega's.

Katelijne ligt nu in de vuurlinie (Komst van het Nieuwe Ziekenhuis met toekomstige banlieue-wijken) - Ze maken er hun borst best al goed nat.

Niks nostalgie - Keiharde realiteit - Dit is gewoon Nabije-Toekomst-Denken

@gym: best misschien is afwachten in plaats van die doemdenkers-scenario uit te schreeuwen op de blog.

En wat die vlucht naar de scholen in buitenwijken betreft, dat ligt wel aan de leerkrachten en directie van die scholen. Toen ik in de lagere school zat, zaten er ook al een aantal allochtone leerlingen in de klas. De leerkrachten waar ik toen les van kreeg, waren even correct en streng voor iedere leerling, autochtoon of allochtoon.

Was er een autochtone leerling die het wat uithing of slechte punten haalde, werd die ook 'figuurlijk' op de vingers getikt.

Voor sommige vakken waren er zelfs aparte groepjes waar de leerlingen die in een vak wat minder waren, aan een aangepast tempo de stof te verwerken kregen.

De groep leerlingen die de stof onder de knie hadden, konden rustig verder gaan met ietwat moeilijkere oefeningen terwijl de medeleerlingen door extra uitleg en/of oefeningen de materie ook begrepen.

Maar blijkbaar kan dit tegenwoordig niet meer en is het gemakkelijker om pc's in de klassen te zetten en de leerlingen achter de pc te droppen en ze zo maar les te geven.

Ik noem dit niet echt vooruitgang, eerder een achteruitgaan van de sociale vaardigheden van de leerlingen (autochtoon en allochtoon).

En verder: Onze snel vergrijzende maatschappij kan zich gewoon weg niet permitteren om de schat aan handen en hersenen van alle medeburgers niet optimaal te ontwikkelen en in te zetten.

Een goed opleiding voor iedereen, van welke origine ook, is erg belangrijk voor elk van ons.

@ Filip : Dat is geen doemdenken.

Het is het waarnemen van trends (goed en slecht) in de dagelijkse berichtgeving.

In de Jaren 60 zat ik ook samen met "allochtone" leerlingen : de eersten, van velen die erna kwamen.

Die generatie dook daarna, in de Jaren 80, op na 23h00 in de feestzalen in de Mechelse Binnenstad, toen de inkomkassa's werden gesloten, maar de fuiven nog verdergingen.

En in 1991 werden we plots massaal wakker toen ze in Antwerpen massaal kozen voor een "bepaalde" partij. 

Misschien waren we toen nog schoon en jong en onwetend, maar dat is heden ten dage niet meer zo.  Dat de tijden veranderd zijn is zeker waar : dat zie ik elke dag in mijn omgeving.

En ook de mensen, in de dorpen, zien dit alles met lede ogen aan.  En dat vertellen ze me geregeld, wanneer ik op mijn werk probeer het imago van oa Mechelen op te hemelen.

@ Gim, neen dat was daar in Antwerpen niet kiezen voor een bepaalde partij.Neen dat was een mening uiten en met recht.De bewijzen daarvoor worden dagelijks geleverd. Maar de boodschapper werd en word aan de schandpaal genageld.

 @ Peter,

                 dat van die schat aan handen en hersenen moet ge toch eens aan de mensen uitleggen.Voor wat dienen die dan ? Gij kijkt ook dikwijls naar de VRT zeker.

@GL:Ik had verwacht dat u als verstandige vergijzende Mechelse mens dit zou bergijpen . Enfin (zucht) lees het nog eens

Onze snel vergrijzende maatschappij kan zich gewoon weg niet permitteren om de schat aan handen en hersenen van alle medeburgers niet optimaal te ontwikkelen en in te zetten.

Een goed opleiding voor iedereen, van welke origine ook, is erg belangrijk voor elk van ons.

@gym: de ouders die hun kinderen naar de dorpsscholen sturen om volgens jou aan dat MTV-lingo te ontsnappen, zouden beter een beetje controle houden op het vlak van televisiekijken van hun kinderen.

Die lingo zal er altijd zijn. Toen ik in de lagere school en in het middelbaar zat was er een ook 'jongerentaaltje'. Dat taaltje evolueert samen met de maatschappij en de nieuwe trends die hun intrede doen in ons dagelijkse leven.

Ik heb van een aantal leerkrachten gehoord dat blijkbaar heel wat ouders het moeilijk hebben als hun kind een opmerking krijgt omdat zoon- of dochterlief de klas op stelten zet. Sorry maar dan ben je als ouder wel verkeerd bezig. Je geeft dan toch het signaal naar je kinderen dat ze alles mogen en niet naar de leerkrachten moeten luisteren.

Als ik als kind een opmerking zou gekregen hebben, zouden mijn ouders gezegd hebben dat ik ze verdiend had. Nu schreeuwen de ouders moord en brand en willen ze zelfs in sommige gevallen dat de leerkracht zijn ontslag krijgt.

@ G.L.

Die van uw soort zijn daar al druk mee bezig. Met het verkondigen van dat soort ranzige gedachten. Denk niet dat ik daar iets aan bij te dragen heb. Never copy the original. :-)

Wat mijn bijdrage betreft? Denk niet dat ik in mijn wijk geliefd ben bij dat soort idiote hangjongeren. Integendeel. Heb er constant boel mee omdat ik ze aanspreek op wat niet kan. (in tegenstellingin tot de lafaards die zich achter een account verschuilen of naar de rand van de stad vluchten)

Maar ik vertik het om bij dat gedrag een link naar godsdienst of ras of afkomst te maken.

Wout

@ Filip :

En er zijn nu de wetten naar Kinderbescherming toe, vooral na die hele Dutroux-affaire.  Vroeger had een leraar of lerares nog gezag en werd dit eventueel er in gehamerd met de houten regel.  Heden ten dage staan de lesgevers met de bibber voor het bord, want voor ze het beseffen staan de ouders aan de schoolpoort.

Ik wens niet terug te gaan naar de school van de Jaren 50, maar er lopen een aantal "reality"-shows op TV over die tijd, waaronder nu "De Cadettenschool".  Vooral afleveringen 1 van van beide shows zijn hilarisch, als je zag hoe die "Cadetten" of "Eerstejaars" kwamen binnengehuppeld.

@Gim : Vroeger mocht de meester nog met een lat of een regel op de leerlingen kloppen en allerlei andere lijfstraffen toepassen.
Volgens mij hielp dat geen zier, want ook in die tijd had je, net als nu, mensen die niet geleerd geraakten.
De tijden zijn veranderd, en ook de zeden, en erop slaan had vroeger geen zin en nu ook nog niet.
Ik heb het al dikwijls gezegd, het ontbreekt de mensen aan wederzijds respect en dat kan er alleen maar komen door dialoog en niet door simplistische one-liners.
 

@ Jan G :

En wat maakt dan die dorpsscholen zo populair dat zoveel ouders hun kinderen daarheen sturen ?  Wat is hun geheim ?

@Gim : Het voordeel van een dorpsschool is misschien dat, door het kleiner aantal leerlingen, men meer aandacht kan schenken aan elke leerling individueel.
In ieder geval, als je een slecht karakter hebt, zal je dat net zo goed in de dorpsschool als in de stadsschool ontwikkelen.
Het is niet omdat je in een stad opgegroeid bent, dat je automatisch ook een gangster bent en het heeft volgens mij ook niks te maken met ras, kleur, of religie.
Ik heb jarenlang handel gedreven in een vrij allochtoonrijke buurt, dus ik kan me er een vrij correct oordeel over vormen, denk ik.
Wat wel zo is, is dat als je een mens lang genoeg kleineert en discrimineert, hij op een bepaald moment ook reageert, en terecht.
 

 @ Jan,

              wat je daar verteld klopt niet helemaal.Het aantal leerlingen per klas is genormeerd, zowel voor dorpsscholen als voor stadsscholen.Zoveel gaan erin per klas en gedaan.Wat wel waar is, is dat de dorpsscholen steeds maar moeten uitbreiden en klassen moeten bijmaken.

@ Jan & GL : Het lijkt de omgekeerde wereld.

Hoe kijken de dorpen en de dorpschooldirecteuren hier tegen aan ?  Een positieve ontwikkeling of een soortement "noodzakelijk ongemak" of zo ?

@ Gim,

              dat zijn geen schooldirecteuren meer.Dat zijn managers geworden die het vaak heel moeilijk hebben om alles in de hand te houden.Hoe Hombeek aankijkt tegen het boemen van haar twee lagere scholen.Het enige minpunt is de verkeersdruk ( parkeren ) omheen de scholen bij het begin en bij het einde.Dat duurt echter maximaal een twintigtal minuten maar er zijn steeds mensen die zich daar druk over maken.Dat de gemeenschap geen bezwaar heeft tegen de steeds groter wordende leerlingenstroom uit de stad bewijst de grote opkomsten bij manifestaties of feestelijkheden in de scholen.En die zijn er nogal wat.Steeds vollen bak.

@GL : wat ik schreef was maar een veronderstelling.
Ik heb niks met het onderwijs te maken, dus heb ik daar ook geen weet van.
Persoonlijk zie ik het nut er niet van in om, wanneer je in de stad woont, je kinderen naar een dorpsschool te sturen, wanneer ze, na de lagere school, toch naar de stad moeten voor middelbaar onderwijs.
Bij ons was het vroeger de gewoonte om de eerste 5 jaren van de lagere school af te werken in de buurtschool, in mijn geval de St Jozefschool in de Vredestraat en het zesde jaar van de lagere school, qua gewenning te volgen in dezelfde school waar je't middelbaar ging doen.
 

 

@Jan Goovaerts: en als ge bv. van de Beerputtenschool in het college kwam, en ge had geen goed resultaat in dat zesde, dan mocht je nog een jaartje meer "gewenning opdoen" in het zevende!

@ Jan G :

Waar ging de meerderheid van de jongens van de Vredestraat naartoe na het 6de van de Lagere School ?  Sint-Romboutscollege ? Scheppers ? BIM ? TSM ?

Ik vermoed dat de Vredestraat, in uwe jonge tijd, nog een all-boys-school was.

En waar zaten de meerderheid van de meisjes van den Hanswijkenhoek toen ?  AcaciaSchool ?

En gingen die dan later massaal naar Coloma, Loretten of Ursulinnen ?

 

@Gim: In den hoek had je twee scholen, de school in de Acaciastraat, die een kleuterschool en een lagere school onderdak bood en waar de lagere school onderverdeeld was in een aparte jongens- en meisjesschool, en je had de Colomaschool, die een kleuter- en een lagere school herbergde.
 
De kleuterschool en de lagere meisjesschool was gevestigd op de Tervuursesteenweg in het Colomadomein en de lagere school bevond zich in de Vredestraat.
Welke lagere school gekozen werd door de ouders, hing meestal af van welke kleuterschool eerder gekozen werd.
 
Na de lagere school gingen de klasgenoten uit elkaar, want dan moest er een middelbare school gekozen worden en daar was er een ruimere keuze.
 
Voor de jongens was er toen de Sito, Scheppers, het College, TSM, enz.
Voor de meisjes had je de Urselinnen de Ham en de Loretten.
 
Ik denk zelfs niet dat Coloma toen al een middelbare afdeling had, maar dat weet ik niet zeker.

Er waren inderdaad twee scholen in de Colomawijk: de gemeentelijke op de hoek van Acaciastraat en Wilgenstraat, en de parochiale, vrije school met twee vestigingen.  De vroegere jongensschool bevond zich in de Vredestraat, en de meisjes liepen school op het Colomadomein.  In de jaren zeventig werd de school gemengd.  Kleuters en lagere schoolkinderen tot en met tweede leerjaar hadden (en hebben) hun klassen in het Colomadomein (waar ook de andere afdelingen van ColomaPlus gevestigd zijn - die qua inrichtende macht en achtergrond niks te maken hebben met de vrije parochiale school...).  Leerlingen vanaf het derde leerjaar volgen de lessen in de vestiging Vredestraat.  De school heet officieel: Basisschool Sint-Jozef-Coloma...

Dus: het is een verkeerde bewering van Gim dat de meisjes grotendeels in de Acaciastraat school liepen.  Het ging in feite over twee verschillende netten.  Ook was het absoluut géén algemene regel dat de zesdejaarsen reeds naar de stad trokken...  Er waren er natuurlijk, maar dit was héél zéker niet de regel.  Van mijn jaargang was er geen enkele die dit deed - en ook later was dit niet meer het geval.  En dat weet ik nu wel een heel klein beetje, want ik ben jarenlang nauw betrokken geweest bij de school: eerst als leerling, en daarna jaren als voorzitter van de ouderraad..., én lid van de participatieraad.  Deze school is steeds een kwalitatief sterke school geweest.  En dat kan ik in alle objectiviteit getuigen.

 @ Blog,

               toch enkele cijfers op tafel leggen.

In 1957, dus lang voor de fusie met de buitengemeenten telde alleen al het Katholiek onderwijs Mechelen in totaal 11784 leerlingen verspreid over 34 instellingen.Hoeveel zouden het er nu nog zijn ? Het zijn statieken, net zoals het pas gepubliceerde cijfer van het aantal inwoners.Van 75506 in 1995 naar 80.000 in 2008.Men vergeet er echter bij te zeggen dat men in deze periode 6919 mensen heeft genaturaliseerd.Wie kan rekenen.En de illegalen is men vergeten te tellen.

@Blog. : ik dacht dat de Hombekenaren al in 1976 "genaturaliseerd" werden tot Mechelaar, maar schijnbaar hebben sommigen onder hen zich nog altijd niet geintegreerd! Al worden deze laatsten wel meegeteld!  ;¨-))

 

 @ Blog,

               ik heb het hem al eens gezegd.Nog in geen duizend jaar.

@Blog ; doe maar een paar weken bij die duizend jaar nu het kruispunt van de Mechelseweg met de Hombekerkouter deze week is afgesloten voor het gemotoriseerd verkeer. Zodoende blijven ze verder zitten in hun "splendid isolation"!

Over trots gesproken ...

Aangezien er op de beeldbank maar weinig fotomateriaal te vinden is over Battel, zijn we met een aantal mensen met sterke Battelse roots begonnen met een fotoproject 'Battel in beeld'.
 
Bedoeling is om oude foto's (zichten, gebouwen, evenementen, ...) te digitaliseren en er zo voor te zorgen dat ze bewaard blijven voor het nageslacht. We doen dit in samenwerking met de erfgoedcel, waar we kunnen inscannen met hoge resolutie.
 
Bovendien zouden we op de beeldbank een aparte categorie 'Battel' willen laten toevoegen.
En last but not least is het de bedoeling om met het verzamelde materiaal een leuke presentatie te geven aan alle geïnteresseerden.
 
Momenteel houden we ons vooral bezig met het aanspreken van een aantal Battelaars. Op deze manier willen we een eerste belangrijke selectie van foto’s verzamelen. De eerste foto’s zijn trouwens al ingescand. Binnenkort gaan we ook via affiches enz. proberen het project nog een extra stimulans te geven.
 
We willen bij deze ook via Mechelen Blogt vragen of er nog mensen zijn die in het bezit zijn van dergelijke foto’s of die weten waar we ervoor terecht kunnen.
Alvast bedankt ,
 
Jan De Laet

 

@Jadel : Dit is een project dat we alleen maar kunnen toejuichen !
Hopelijk krijgen jullie een berg oude foto's bij mekaar waar we veel kunnen van leren.

@Jan Goovaerts : Bedankt. We laten alvast iets weten wanneer we een presentatie zouden doen.

Beste Jan de Laet: ik herhaal met plezier jouw oproep in een nieuwe topic, om hem niet te laten 'ondersneeuwen'  in deze ouwe rubriek...