De foto is wat kleintjes, dus we snijden hem in vier stukken.
Zit er een Bekende Blogger tussen ?
Knapenkoor
Door gimycko geplaatst op 17 november 2008
met categorie:
De foto is wat kleintjes, dus we snijden hem in vier stukken.
Zit er een Bekende Blogger tussen ?
Mechelen Blogt telt 6.144 artikels en 89.499 reacties.
Da 's van na mijnen tijd. Al dat langharig tuig, just bietels! ;-)
@ Luc : Ik denk dat dit een foto is van rond 1976 - 1977.
Alhoewel ik nooit in het koor van het Sint-Romboutscollege heb gezeten, herinner ik me wel dhr Van Grieken en herken 2 personen, waar ik ooit mee in een klas les heb gekregen (lager onderwijs).
Ik kan er echter geen namen meer op plakken.
BTW : Wat zijn Bietels ? Of bedoelde je de Beatles ?
:-)
Ik heb destijds nog in het Sint-Romboutskoor gezongen onder de leiding van de heer Van Grieken. Eigenlijk bestond uit het koor uit verschillende segmenten die soms samengevoegd werden.
Zo waren er de optredens in de Sint Romboutskathedraal samen met de mannenstemmen, met begeleiding van het grote orgel vanop het hoogzaal.
Elke week was er ook een kleinere groep aanwezig die dan op de banken achter het altaar plaatsnamen en gregoriaanse zangen meebrachten.
Het is lang geleden, maar ik herinner me toch nog de sacristie waar alle kleren voor de zangers in grote kasten werden opgehangen. De eerste die op zondag toekwam had de meeste keuze,en als je wat groter was als de anderen kon je maar best bij de eersten zijn op je kon gaan zingen met een te kort kleed aan ;-)
Als je dan uit de sacristie kwam was het eerste dat je tegenkwam een grondventilator die de kleren deed opwaaien.
Aan het koor was eveneens een jeugdbeweging verbonden waar je enkel lid van kon zijn als je in het koor zong, of had gezonden. Deze jeugdbeweging heette Saruca. Bleek de afkorting te zijn van Sancti Rumoldes Cantores ... of toch zoiets in die aard, ik zei het al 't is lang geleden hé. Maar voor de rest deed die jeugdbeweging gewoon hetzelfde als alle anderen.
In welke Mechelse Scholen hebben al die Mechelse Bloggers hun broek versleten, in hun (heel) lange Schoolcarrière ?
Just2know
:-)
Ik dus eerst op de Olivetenvest ... onderafdeling Sint-Romboutscollege.
Daarna dus naar het Sint-Romboutscollege.
Daarna naar Tsm gevolgd door priveschool in Erasmus.
@gim: ' nen beatlekop ' was toen gewoon synoniem voor lang haar wat op zijn beurt weer synoniem was voor werkschuw tuig. En toen kwam als reactie de musical Hair:
'Let it fly in the breeze
And get caught in the trees
Give a home to the fleas in my hair
A home for fleas
A hive for bees
A nest for birds
There ain't no words
For the beauty, the splendor, the wonder
Of my...
Hair, hair, hair, hair, hair, hair, hair
Flow it, show it
Long as God can grow it
My hair '
Maar toen zat ik al niet meer in het koor.:-)
@ Michael : Mijn parcours...
1971-1974 : Olivetenvest (Van den Eynde – Schroons – Van Cauwenberghe – Verbeeck)
1974-1981 : Sint-Romboutscollege
1981-1984 : TSM
@ Luc :
Hair – The Age of Acquarius
Enjoy
@Gimycko: wat is er nu relevant aan in welke scholen de bloggers onderwijs gevolgd hebben? Al uw vraagstellingen beginnen de meeste mensen duidelijk te irriteren.
Wanneer begint ge eens een post waarin ge kunt vragen, hoeveel we verdienen (en bij welke banken we geld uitstaan hebben en in extenso wat de nummer van onze bankkaart is plus de pincode), wat onze seksuele geaardheid is, en of we op onze rug of onze zij slapen.
Als ge het allemaal wilt weten: ik heb een rood en blauw brilletje op, althans volgens mijn goede vriend stoorzender Gaston Lagaffe (sinds gisteren een nieuwe, speciaal de gazet van Sven gekocht, handig om naar de foto's van Roger op Flickr te kunnen kijken!), de maat van mijn blokken is 43,5, de lintjes ervan zijn purperblauwzeegroen en ik ben (merci Jos) ouder dan je denkt. Ik heb genen hoed op en ik drink regelmatig een goede Carolus zonder blokjes kaas (want dat maakt het glas vettig) in het aangename gezelschap van andere bloggers.
Ah, ja, ik heb meerdere broeken versleten, just you know!
@ Jokke :
Gewoon een vraagje ivm het Mechels schoolparcours. Misschien zitten hier wel oud-klasgenoten. En steken we misschien wat op over de specifieke scholen, die we wel kennen, maar waar we nooit zijn binnen geweest : BIM, Scheppers, Loretten, Sito, STIM, Coloma, enz...
Nothing more and nothing les.
"...Wanneer begint ge eens een post waarin ge kunt vragen, hoeveel we verdienen (en bij welke banken we geld uitstaan hebben en in extenso wat de nummer van onze bankkaart is plus de pincode), wat onze seksuele geaardheid is, en of we op onze rug of onze zij slapen..."
Dat is voor ne volgende keer !
:-D
@Gimycko: het Facebook bestaat al, daar is al een andere rijk mee geworden!
@ Jokke :
Kunt ge niet rijk worden met deze Blog ?
:-D
Het parcours van Michael, hierboven, loopt een beetje gelijk met het mijne. Misschien straks eens een ouwe klasfoto inscannen (van de Olivetenvest) en hier op den Blog zetten. Misschien staat hij er wel tussen. You never know.
:-)
BTW :
Het Angelakoor van Madeleine Jacobs... was dat een beetje te vergelijken met het Knapenkoor van Leopold Van Grieken ?
@ Jokke: betreft je opmerking @Gimycko: ........ Al uw vraagstellingen beginnen de meeste mensen duidelijk te irriteren.
Diezelfde opmerking heb ik ook al van anderen gehoord......
@ Roger :
Het is maar een vraagje, voor de vuist weg, die niemand moet of hoeft te beantwoorden, hoor. Het zijn meestal maar zo van die onschuldige tussenvraagjes in een gesprek.
Maar misschien zijn er raaklijnen tussen Bloggers, die hier misschien, na zoveel jaren, aan de oppervlakte komen (zelfde schooljaar-zelfde school-samen in het koor of jeugdbeweging-enz.)
We delen nu eenmaal hetzelfde item : nl Mechelen. Dus, die raaklijnen of raakvlakken, op welk gebied dan ook, zullen er wel zeker zijn of zijn geweest.
@ Jokke,
de pot verwet de keitel dat hem zwet zie
Mij stoort de vraag in elk geval niet.
Iedereen is vrij daarop te antwoorden of niet. Tenslotte kan je daarmee bewijzen dat je naar school bent geweest, en dat is toch, voor zover ik weet, tot op vandaag, geen zonde ;-)
Het verbaasd me trouwens dat sommige mensen zich nog goed de leraars, die ze hebben gehad, kunnen herinneren. Bij mij is dat allemaal een beetje lang geleden. Maar de namen die hier vernoemd worden komen mij toch heel bekend over ... het doet wel een belletje rinkelen. En ik moet nog ergens een klasfoto hebben van het vijfde leerjaar in het Sint Romboutscollege ... moet ik eens opzoeken.
Ah ja, tussen haakjes ... de vraag hoeveel ik zou verdienen zou ik niet beantwoorden ... het is maar dat jullie het weten hé, dat je het niet zal weten ;-)
@ Blog,
wie valt er wat in bij de namen : " Sooike potlood ", " De Keute ", " Moeierke ", " Dikke Deugd ", " Den Ballon ", " De Veus " en " Den Douve " ?
@ G.L.
Dikke Deugd - liet steeds het bord afvagen door de leerling van dienst, daarbij preciserende dat dat moest gebeuren : "met strepen van één meter horizontaal". De brave borst was dan ook leraar wiskunde in de TSM. Het moest dus "een békke just zoan".
@G.L.: Begin astemblief een eigen topic over bijnamen van leraars. Er zullen er honderden op verschijnen. Ik vermoed echter dat de namen die jij opnoemt niets met het knapenkoor of SRC te maken hebben, dus hou het hier bij het knapenkoor, of behoorde je tot een ander koor?
In 1975, toen oa het Knapenkoor in volle glorie te beluisteren was, waren de Directeur van het Sint-Romboutscollege en dhr Van Grieken één van de laatste broeders die rondliepen in het College. Dat in tegenstelling tot bv Broeder Felix van Scheppers, onlangs nog gespot op de foto's van Jans.
@ gimycko, de door U vernoemde collegelerrars waren GEEN Broeders maar Priesters!
Bij de Congregatie van de Broeders van O.L.Vrouw van Barmhartigheid (Broeders van Scheppers in de volkstaal) zijn er enkel Broeders ook al zijn sommige Priester.
@ Jef,
ook een oerdegelijke opvoeding gekregen Jef ? Dan moet ge de anderen toch ook kennen.
@ Luc,
wat gij daar over denkt is op dit moment oninteressant.
@G.L.: je uitspraken passen netjes in je zelfbeeld als ' tolerante mechelaar '. Je hebt deze topic ook verknoeid en dat was waarschijnlijk ook je bedoeling. Succes ermee!
@ Eddy :
Gaf Leopold Van Grieken geen Grieks of Latijn ? Ik zie hem zo nog voor mij : klein figuur, een beetje mollig en licht kalend.
Ik heb er nooit geen les van gekregen, maar zag hem geregeld richting cinemazaal (van het college) gaan voor een zangstonde van het Knapenkoor.
Iemand bekend?
@ Luc : Uit welk jaar is deze foto ?
Ik herinner me Van Grieken een klein beetje grijzer en meer kaal.
Onder het bewind van Jos Van Roy, jaren '80?
Volgens mij was die "kleinere grijzere en kale" de voorganger van Van Grieken. Ik ken zijn naam niet meer maar ze noemden hem "de plek", of toch zoiets. Hij is plotseling overleden ... naar wat ik mij ervan herinner was het bij een auto ongeval.
Wij hebben toen met het koor nog de begrafenismis gezongen.
Hij dirigeerde het koor met een houten regel en tijdens repetities durfden die al eens te sneuvelen op de rand van de schoolbank.
@ Michael : Mogelijk.
Maar de persoon, op de foto's van Luc, is inderdaad Leopold van Grieken.
@michael: het trio waarnaar je waarschijnlijk refereert was: de plek ( EH Van Vaeck ) die in de Bleekstraat woonde en zich verplaatste met zijn oerdegelijk zwart Mobilletje. Hij was baas van het knapenkoor en was bijgestaan, voor wat de sopranen betrof, door het voske ( EH De Vos ) nog steeds ( denk ik ) wonende in de Korte Maagdenstraat en josfien ( EH Lerinckx (?)) die zich bezig hield met de alten. Deze laatste woonde in de Zakstraat maar is nu ook reeds een aantal jaren overleden. Van die rakkers heb ik alleen maar herinneringen, geen foto 's.
@Luc: dat "Mobilletje" van E.H. Hubert Van Vaeck was een Solex! De plek leidde ook de groep van het kanpenkoor dat 's zondags tijdens de pontificale hoogmis om 10.00 hr het gregoriaans zong.
De dag van een scholier in het Sint-Romboutscollege die in het gregoriaans knapenkoor zong en in de stad woonde zag er als volgt uit:
Al een geluk dat er nog een vrije woensdag was, dan kon die leerling rond de middag naar huis (als hij geen retenue had!). Tenzij hij nog eens in de weken vôôr een groot kerkelijk feest naar het college moest voor een algemene herhaling met het groot knapenkoor, die meestal gevolgd werd om 19.30 hr door een herhaling in de kathedraal.
Die vrije woensdag ontstond trouwens pas met de afschaffing van de zes-dagenweek!
De Jokke heeft precies op het College gezeten, want wie anders kent het woord Retenue.
Lang geleden dat ik die term nog heb gehoord !
:-D
@jokke: ge hebt gelijk: het was een solex. Ik heb bijna hetzelfde parcours afgelegd met dat verschil dat ik niet tot het gregoriaans behoorde. Voor onze luisteraars de volgende toelichting: aan de 7u mis kon je alleen ontsnappen wanneer je van je pastoor een bewijs kreeg dat je misdienaar was. Had je dat niet dan werd je voor verder onheil behoed tijdens de 7u mis in het college. Met spanning keken we toen uit welke priester de mis ging doen want dat scheelde hem soms toch dikke vijf minuten. Uiteindelijk was die mis een aanleiding om nóg vroeger te komen want dan had je de speelplaats volledig voor jezelf en de andere slachtoffers om ongestoord te kunnen sjotten.
@Luc: de recordhouder in deze was E.H. Commissaris ("een kameel heeft twee bulten, een drommedaris één, en een commissaris geen" was een van zijn geliefde uitspraken).
Die kon zijn miske afhaspelen in de priesterkapel van het college op een goede zeven minuten! En als misdienaar moest ge dan niet teveel stotteren in het Latijn, of ge moest niet meer terugkomen.
Over de levenden verder geen kwaad!
@ Jokke :
"...een kameel heeft twee bulten, een drommedaris één en een commissaris geen..."
Enne... een dromedaris heeft maar één M.
Just2letUknow
:-D
Maar dit terzijde...
@Gymicko: den deze was in een dromeRdaristoestand! ;-)))
Da's juist .. hij heette Van Vaeck ;-)
En diegene op de foto is inderdaad Van Grieken, ik heb trouwens nog van beiden les gekregen toen ik in het koor zong.
Samen met Van Grieken, die de "sopranen" opleidde was er nog een andere leerkracht, waarvan de naam mij ontglipt is, en die les gaf aan de "alten".
Maar zoals ik reeds schreef ...
't is allemaal zo lang geleden hé
@ Jokke : Hahaha...
Pas op, hé : Drommedaris kan natuurlijk Mechels zijn, zoals Bananne (Bananen).
Ik vermoed dat ik E.H. Van Grieken nog meegmaakt heb als subregent.
De taak van de subregent was ondermeer het toezicht houden tijdens de avondstudie. En dat ging er niet altijd rustig aan toe. Babbelen was al genoeg voor een half uurtje strafstudie.
En die strafstudie was van 16.00 tot 16.30 hr. Maar dat viel samen met de repetities van het gregoriaans koor, wat voorrang had! Maar een tweede strafstudie werd omgezet naat een uurtje retenu op woensdag!
De avondstudie was volgens ik mij herinner opgedeeld in twee parten: vóór 18u mocht je niet van je plaats en erna mocht je, mits toestemming, iets gaan vragen aan je kompanen zonder de stilte te verbreken. Wat de zitplaatsen betrof was het best om niet te dicht tegen de centrale kolenkachel te gaan zitten want dan viel je in sliep. Waren er nog slechts beschikbare plaatsen aan de achterkant dan had je na een uur blauwe vingers van de kou.
@ Jokke :
Werden die repetities van het Knapenkoor, in de cinemazaal van het College, ook niet begeleid met muziek ?
Ik meen mij te herinneren dat er een leraar was die, op die tijdstippen, de muzikale omlijsting deed op piano of zoiets.
@ Luc :
Ja, in het Sint-Romboutscollege temden ze leeuwen !
:-D
@Michael: de repetitor van de alten was in "mijnen tijd" E.H. Jos Lerinckx. Die had nog een andere taak: eens je de baard in de kaal had, was je afgedankt in het knapenkoor, maar als je dan na een paar maanden een mannestem had, werd je ingelijfd in het koor dat op zondag het proprium zong in de mis van 07.30 hr in de collegekapel.
En de repetities van dat laatste koor werden ook geleid door E.H. Jos Lerinckx, die ons af en toe vergastte op een muzikaal extraatje op het harmonium bv. "Moulin Rouge", of op zijn eigen compositie "De Marinemars", die we waarschijnlijk in wereldprmière hebben mogen aanhoren.
Met een geslaagde improvisatie op dat zelfde "Moulin Rouge" bracht Danny Riesterer die organist was bij die missen ons eens allemaal aan het lachen op het oksaal terwijl beneden de leraars er niets van gemerkt hadden!
@Gimycko: de repetities van de sopranen ging door in de derde klaslokaal op de grote koer te tellen vanaf de studiezaal, die van de alten in het enige klaslokaal op de kleine speelplaats (vooraan dus). De enige repetitie van het knapenkoor in de cinemazaal die ik me kan herinneren was die voor de prijsuitreiking!
@Luc, te dicht bij de stoof zitten had dan weer het nadeel dat je te dicht bij de katheder zat vanwaar de subregent zijn alziend (?) oog liet ronddwalen!
@ Jokke :
Aan Jos Lerinckx is er een heel artikel gewijd op de Wikipedia.
Check it out here
Een gouwe ouwe voor de Jokke...
Met links, achter de bomen, de poort naar de cinemazaal en rechtop de zaal,waar geregeld (avond)studies waren.
Nog meer links (niet zichtbaar) was de kleine speelplaats.
@gim: de kleine speelplaats was achter de rug van de fotograaf. Links was de tuin.
@ Luc : Dit is de achterkant van de de middelgrote koer.
Achter de fotograaf heb je de ingang langs de Veemarkt en de Grote koer. Dit is de middelgrote koer met de bomenrij en links was de kleine speelplaats met oa de lagere schoolklassen.
Rechts op de foto zaten, in die gebouwen, oa de Grieksen en de Latijnsen (met bv ons Blauwbartje) en was de uitgang naar het fietsenkot.
@gim: ter verduidelijking: onderstaande foto is wel 1908, denk ik, maar een deel van die tuin bestond nog in de jaren vijftig en was het decor voor de jaarlijkse klasfoto 's. Vandaar mijn misvatting omdat ik slechts 2 speelplaatsen kende.
Hela mannekens, daar was nog een heel klein "speelplaatsje" tussen de kapel en de Heirgracht, wwar je naartoe kon langs de gang naast de turnzaal!
Ook juist, in het klaslokaaltje ernaast heb ik mijn derde studiejaar gepleegd bij de 'meutte'. Aan de andere kant van dat speelplaatsje zwaaide ' dikke bertha ' de scepter in zijn turnzaal.
@Luc: "dikke bertha" (Mr. Van Kerkhoven ?) die reed rond in een aluminiume Panhard! Hij was zowat de enige leraar die met de wagen naar het college kwam. De weinige priester-leraars die zich mobiel voortbewogen reden rond op een moto: E.H. Van Doninck (den Dumbo) en E.H. Van Eynde ("het schaap").
Rijkelijk laat, maar toch een kleine correctie; niet Dikke Bertha, maar "den Bouwen", turnleraar lagere school, reed met een Panhard; beige-grijs metaalkleur met een kapotte knalpot .
Den Bouwen had zelfs geen bijnaam. Maar wel een slecht karakter.
'k Denk dat ik maar een jaar of twee Gregoriaans van Van Vaeck gehad heb, ( '68/'69), daarna heeft Van Grieken dat ook overgenomen.
Bij 't gregoriaans repeteerden alle stemmen samen, in 't knapenkoor waren we opgesplitst in sopranen en alten/bassen
De Smedt - geen priester, regent bio - trainde de alten, Van Grieken de sopranen, en op min of meer regelmatige tijdstippen kwamen we samen in "de feestzaal" om de stemmen tegeneen te zetten. Met de knaapjes repeteerden we elke morgen 8 - 8.30, voor 't Gregoriaans moesten we een keer of twee-drie in de week een half uur vroeger komen.
Eelijkheidshalve bijvertellen dat mijn kennis van het Latijn op elfjarige leeftijd nog niet zo schitterend was :-)
En op zondag vanzelfsprekend de mis zingen.
Zoals hierboven al verteld was de kostumering altijd een bron van jolijt en vermaak, want wie om twee voor tien binnenstoof, kon inderdaad met een minirok opgezadeld zitten ...
en dat voor een kerk vol fiere ouders ....
Voor zij, die eind jaren '70 - begin jaren '80 in het Sint-Romboutscollege zaten (waaronder ons Bartje), zullen deze persoon nog herinneren. Enkele dagen geleden kwam ik zijn doodsprentje tegen.
Leon de Bruyn - priester
Geboren te Bornem 30071928 - Overleden Mechelen 23041989 - Priester gewijd in 1955 - Licenciaat in de biologie - Directeur Sint-Romboutscollege Mechelen - Oud-proost meisjeschiro Bornem