Hello Mechlin Rose...

met categorie:  (Foto van Flickr-fotograaf Sint-Katelijne-Waver / Klik foto)

Dat er hier, op den Blog, niet alleen lelijke venten zitten (allez, het zijn wel toffe peren), maar ook schoon madammen (ik noem ze graag Mechelse Roosjes), dat is een feit dat algemeen bekend is.

:-D

En weten al die schoon madammen eigenlijk wel dat er zoiets bestaat als Mechelse Rozen ? Ze worden natuurlijk niet zo genoemd, maar een zekere Louis Lens heeft in 1986 een rozenvariëteit gekweekt met de naam Dentelle de Malines.

Nu is mijn Frans een beetje roestig, maar ik weet wel dat een Dentelle de Malines eigenlijk Frans is voor Mechelse Kant. Waarmee dan ook wordt aangegeven dat die rozen, en dan vooral de rozenblaadjes, er moeten uitzien als verfijnde Mechelse kant.

Deze Dentelle de Malines is een sterk wijd spreidende struikroos waarmee deze Louis Rens zijn geboortestad eert en in de bloemetjes zet.

En om er nog enkele weetjes bij te gooien : deze Heesterroos werd dus in 1986 geïntroduceerd door Louis Lens en is een kruising van Rosa Filipes als Moeder en de Vader is een kruising van Robin Hood en Baby Faurax.

Misschien kan Nite Spirit daar nog een liedje over maken. I.p.v. Goodbye Englands Rose van Elton John, misschien Hello Mechlin Rose (Lyrics : Leyander – Music : Nite Spirit) en gezongen door ons Roos van Acker.

Just an ID

:-D

PS : Er is ook wat te vinden hierover op
eBay

Dit hier is voor al die schoon Mechelse Madammen...

Liedje

Enjoy

:-)

 @ gimycko

Louis Lens is wel een WERELDBEGRIP in de kringen van de bloemenkwekers! Maar ja, (zucht). 't Is maar een boereke van rond Mechelen. Was die man een Engels onderdaan dan had de Queen reeds lang een tuin in het genre van Kew Gardens naar hem genoemd.

Het enige waar wij meestal goed in zijn is nestbevuiling en alles wat hoger dan het maaiveld komt een kopje kleiner maken. Indroevig!

@ Jef :

Kunnen we Alberto of zijn vrouw niet inschakelen ?

Die hangt zelfs kever-schilden aan hare plafond.

Alleen... ik heb zijn emailadres niet.

Misschien kunnen we, morgen, bij een volgende (Gentse) Florialiën effe RTV inlichten

(Of ons BlauwBartje).

Just an ID

 

Met deze dan toch een poging om Louis Lens... in de bloemetjes te zetten !

:-)

 @ Gimy

Ik meen zelfs te weten dat ons Fabbi en ons Paolake en bij uitbreiding ons Tilleke reeds een roos hebben die hun naam eer zou moeten aandoen. Dit alles gekweekt door Louis Lens ter attentie van die Lakense Serrebeheersters. Of den Beire zijn echtgenote op Moederdag een struik van die nobele rozen aan zijn gade schenkt wil ik in het midden laten. Misschien een tip voor ons Fabbi. Steek eens een roos in je kapsel. Na 48 jaar zou de wereldpers eens wat anders te zien krijgen dan die dode eekhoorn op je schedel.

Maar nogmaals proficiat Louis Lens. Zij die u moeten kennen respecteren uw werk en dat is 't prinstepoljste, zoals ze in Aalst zouden zeggen.

Een beetje aanvullende informatie: De heer Louis Lens was inderdaad wereldberoemd als rozenkweker.  Paola was meermaals te gast in de kwekerij te O.L.V.Waver.  Louis Lens stapte in 1900 in het bedrijf (boomkwekerij opgericht in 1870) van vader Victor Lens.  De eerste creatie van Louis kwam in 1951 op de markt onder de naam 'Carioca'.  Met de roos 'Pascali' vestigde Louis wereldwijd zijn reputatie als rozenveredelaar.  In 1992 werd het bedrijf van Louis Lens overgenomen door het echtpaar Velle-Boudolf en overgeplaatst naar Oudenburg (W.Vl.)  Het bedrijf heet nog steeds 'Lens-roses' en is een beschermde naam.

Na de dood van de heer Louis Lens werd er in het dorp van O.L.V.Waver een rozenperk aangelegd ter ere van en ter herinnering aan Louis Lens.

Kris Lens, zoon van Louis, is burgemeester geweest van Sint-Katelijne-Waver en is er nu O.C.M.W. voorzitter.

Het boek en een artikel over Louis Lens op de Wikipedia...

Dank voor de bijdrage, dit ligt me nauw aan het hart (en om mijn foto van het raadhuis van OLV-Waver met de dentelles-roosjes op Mechelen blogt te plaatsen). Ik woon dicht tegen het huis van Lens, zie het van bij ons staan, hij was inderdaad wereldtop, ik hoorde zijn zoon Kris vertellen dat prinses Paola soms op bezoek kwam met twee hofdames in een "Geitje" (2PK-tje). Het boek van Ivo Pauwels (waar onze vroegere bibliothecaris van SKW, Laurent Neels, als vriend van Louis Lens en rozenkenner sterk aan heeft meegewerkt) is zeer lezenwaardig. Een grote fan was ook Catherine Deneuve, die trouw zijn catalogi liet opvragen en veel rozen bestelde.

Er zijn nogal wat rozen van Victor en Louis Lens in het Vrijbroekpark te bekijken, maar vooral in de rozentuin van het kasteel van Coloma in Sint-Pietersleeuw is er een bijzonder grote verzameling van Lens-rozen te bewonderen, een absolute aanrader in deze tijd van het jaar! Als ik door rozentuinen ergens in Europa kom dan let ik altijd op de plakkaatjes, je komt Lens ook ver van huis dikwijls tegen. Ik probeer een grote fotoverzameling aan te leggen in het setje

http://www.flickr.com/photos/sint-katelijne-waver/sets/72157600422113598/

Effe een verbetering van bijdrage van J.T. : zijn zoon Kris is inmiddels ook al een tijdje geen voorzitter meer van het OCMW van SKW

 Enkele impressies van de Rozenfeesten uit 2010...

 

Foto's Gimycko

Louis Lens werd geboren in 1924 (!!!). Hij kon dus moeilijk de firma in 1900 overnemen.Albert II heeft, zo ver ik weet, GEEN roos op zijn naam, Paola wel (onder een schuilnaam : Rosalita) en Mathilde heeft wel een roos gekregen NIET van Louis Lens, wel van CLO Melle. De boomkwekerijen Louis Lens werden inderdaad opgericht in 1870 MAAR door Louis Lens sr, GROOTVADER van LL jr. Na zijn dood in 1923 werd de firma overgenomen door de drie zonen van LL sr. LL jr nam de firma over na de dood van zijn vader Victor in 1969.

Allez, het was zondag weer leuk in 't Vrijbroekpark...

Rozenfeesten 2012