Haar naam was Mayken

Gek toch dat deze stad die zichzelf een paar jaar geleden aan vrouwenhanden toevertrouwde, deze dame met klasse géén straatnaam gunde. 

Toch is ze een vrouw uit één stuk; een sterke persoonlijkheid, met artistieke en zakelijke talenten - een Mechelse met pit: Mayken Verhulst, telg en tegelijk stammoeder van een schildersgeslacht.

Géén portret is van haar gemaakt; géén werk is van haar bewaard - en toch dient haar naam in hoofdletters gebeiteld!

In 1518 wordt Mayken Verhulst-Bessemers geboren in onze Maneblussersstad, in de Katelijnestraat.  In het huis 't Vliegend Peert' ziet ze het levenslicht.  En ze kan er de geur van olieverf en terpentijn opsnuiven.  Ze is immers een telg van een belangrijke kunstenaarsfamilie, waar menig lid met de verfkwast overweg kan.  Het gezin van elf kinderen is voltallig actief als schilder, en drie meisjes huwen met indertijd befaamde schilders.  Mayken krijgt het artistieke dus met de paplepel mee.

(foto: Jan Smets - gevelsteen van 't Vliegend Peert...)

Ze wordt dan ook al gauw ingeschakeld in het 'familiebedrijf', en spoedig is ze erg in de weer met het maken van talrijke werken, die...niet gesigneerd worden.  Toen werd dat ook als niet zo belangrijk beschouwd - én bovendien is ze een vrouw, en die worden niet in de registers van de schildersgilden opgenomen. In de late middeleeuwen staat een vrouw zeldzaam op het voorplan.  Een vrouwelijke kunstenaar wordt pas van tel op het eind van de negentiende eeuw!  Voordien staan ze niet in de schijnwerpers op de kunstscène...

En toch: ze is beslist één van onze oudste en belangrijkste kunstenaressen.  Dat staat buiten kijf!  De vermaarde kunstbiograaf Ludovico Guicciardini schrijft in 1567 dat ze één van de vier belangrijkste  vrouwelijke kunstenaars uit de Nederlanden is.

Mayken zou nog méér uit de schaduw treden.  Ook al blijft ze steeds de vrouw van..., de schoonmoeder van..., de grootmoeder van...: haar invloed is groot.  Héél groot.

In 1538 huwt ons Mechelse Mayken, op twintigjarige leeftijd, Pieter Coecke van Aalst.  En doet die naam bij jou nu geen belletje rinkelen?

 (Pieter Coecke van Aalst...)

Natuurlijk heb je de naam al wel gehoord.  Pieter is Aalstenaar.  Hij wordt in de ajuinenstad geboren in 1502 - en is zestien jaar ouder dan zijn Mechelse bruid.  Coecke heeft dan ook al een hele 'geschiedenis' meegemaakt.  Net als Mayken stamt hij uit een belangrijke kunstenaarsfamilie.  Maar ook veel politici komen voor in de Coecke-stamboom.  Pieter volgt dan ook de traditie...  Eerst is hij leerling van Barend Van Orley (die o.a het mooie en bekende portret borstelt van 'onze' tante Margareta).  Pieter schildert met talent in de renaissancestijl die toen opgang maakt.  Trouwens: hij beheerst ook goed het Italiaans, de taal van het 'geboorteland' van de renassance...

In 1525 vinden we Pieter terug in Antwerpen.  En in die stad huwt hij met zijn eerste vrouw: Anna Mertens van Dornicke.  Wat heb je gedacht: zij is de dochter van een schilder - Jan van Dornicke.  Pieter Coecke gaat aan de slag in het bloeiende atelier van zijn schoonvader.  Werk zat.  En als 'papaatje' komt te sterven, neemt Pieter de leiding over.  Geluk in de zaken..., maar niet privé...  Anna sterft reeds in 1528, hem achterlatend met twee zonen, Pieter en Michiel, die - 't wordt eentonig - later ook schilder worden! 

Laten we even roddelen: Pieter heeft ook nog kroost voortkomend uit een buitenechtelijke relatie met ene Antonia Van Sant.  Maar goed, het is hier niet de zestiende-eeuwse 'Dag Allemaal'...  Dus:  sssst...

De nog vrij jonge weduwnaar zoekt een nieuwe bruid, en laat ons terugkeren naar een paar allinea's eerder: hij schuift dus de trouwring aan de vinger van Mayken Verhulst.  Een kunstenaarsechtpaar!  Mooi toch!  Mayken is dan al een bekende miniatuurschilderes, en is bedreven in het schilderen met waterverf.

De twee krijgen drie kinderen.  Eén ervan wordt net als haar moeder, Mayken ,gedoopt.  En onthou haar: ze speelt nog mee in het verhaal. Maar laat ons nog even focussen op haar vader, Pieter.

Twee jaar voor zijn tweede huwelijk, in 1536, onderneemt Pieter een lange en gevaarlijke reis naar Turkije. De onderneming zal een jaar duren.  Waarom trekt Coecke naar de onbekende Oriënt?  Hij wil er recepten opsnorren van verfprocédés.  En waarschijnlijk zijn er ook wel zakelijke belangen mee gemoeid.  Wie weet wil de Sultan wel bestellingen plaatsen?  Dit laatste loopt niet van een leien dakje.  Maar goed.  Verder mogen we de expeditie wel geslaagd noemen.

Een jaar later is Pieter Coecke deken van de schildersgilde van Sint-Lucas in de Scheldestad, én wat méér is: hij wordt Hofschilder van Keizer Karel V en Maria van Hongarije.  Ook groeit zijn belangstelling voor de tapijtweefkunst, en begint hij hiervoor ontwerpen te maken.

Na zijn huwelijk met Mayken, start Pieter ook nog eens  een schildersatelier in Brussel.  Hij zal in deze stad later sterven. In 1550.  Mayken is dan 32 jaar. Ze blijft niet bij de pakken zitten, en ontwikkelt haar zakelijke talenten.  Zoon Pieter neemt zijn schildersateliers over, en Mayken legt zich toe op het 'uitgeven'.  Niet van geld - nee: Ze heeft een neus voor wat goed in de markt ligt.  Op basis van tekeningen die Pieter maakte op zijn reis naar Turkijke, geeft zij de serie 'Ces Moeurs et fachons de faire des Turcz' uit.  Voor de allereerste keer maakt de Westerse wereld kennis - op realistische manier - met  zeden en gewoonten van het oude Constantinopel.  Er is keizerlijke steun voor het project, en nieuwsgierigheid en angst voor 'den Turk' maken een succes van de uitgave...

 (uit het werk: Suleyman, de 'Grote Turk'...)

In het atelier in Brussel is ook een zekere Pieter Breughel aan de slag - eerst als leerling van Coecke.  De jongen heeft beslist talent.  Hij gaat zoals zoveel kunstenaars in zijn tijd, op reis naar Italië, en maakt eerst veel ontwerpen voor wandtapijten.  Maar nadien gooit hij het roer helemaal om, en wordt hij vooral schilder.  Maar hij is niet alleen gefocusd op doek en verf, want hij heeft zijn oog laten vallen op Mayken (weet je nog: de dochter van Pieter Coecke en Mayken Verhulst).  Moeder Mayken is aanvankelijk niet zo opgetogen met deze wat 'bandeloze' Pieter.  Maar ze zwicht, en ze stemt toe in een huwelijk, als Breughel tenminste komt inwonen!.  Ze is niet ongevoelig voor het talent van haar schoonzoon.  Zelf erg bedreven als kunstenares, wordt ze de mentor van Pieter, en brengt hem zelfs een aantal schilderstechnieken bij.  Ook zal ze optreden als spilfiguur bij het binnenrijven van belangrijke opdrachten. Ik zei het toch al: ze is een dame om 'U' tegen te zeggen, en een sterke persoonlijkheid!

 (Pieter Breughel)

Pieter Breughel gaat de geschiedenis in als één van de belangrijkste schilders van zijn tijd.

Maar...het leven van de weduwe Mayken kent ook heel wat tegenspoed.  In 1569 sterft haar schoonzoon Pieter, en in 1578 is het de beurt aan haar dochter...  Mayken Verhulst is dan zestig jaar oud.  Ze gaat zich nu toeleggen op de opvoeding van haar kleinzonen Pieter en Jan.  Enne...: ze zal hen ook de knepen van het vak bijbrengen, en hen vertrouwd maken met de schilderskwast.  Mayken staat in voor hun technische scholing. In het werk van kleinzoon Pieter herken je haar invloed, en zéker in het fijne werk van Jan - die de 'Fluwelen Breughel' wordt genoemd...

 (KleinzoonJan Breughel met zijn gezin, geschilderd door Rubens...)

In 1599 sterft Mayken na een rijkgevuld leven op 81-jarige leeftijd.  Deze grote Mechelse dame verdwijnt in de plooien van de geschiedenis...  De mannelijke leden van haar familie oogsten roem en bekendheid, en zijzelf zal enkel de voetnoten halen. 

Haar geboortehuis in de Katelijnestraat is nu een museum dat nog té weinig bekend is.  In 't Vliegend Peert is het "Zotte Kunstenkabinet' gevestigd.  In de zestiende eeuw was dit huis de spil voor de productie van schilderijen en grafisch werk met moraliserende en satirische inslag.  Nu is het ook een onderzoeksinstituut voor de studie van de schilderkunst van de Zuidelijke Nederlanden, mét vooral aandacht voor deze thematiek.

(foto: Jan Smets)

Laat ons Mayken toch maar meer in de schijnwerpers zetten.  Ze verdient dit!

 

www.vliegendpeert.be

Mieke Mayken verdient dat maar ook Jan om dat hier onderbouwd te etaleren. Mocht ik een hoed hebben, ik zette hem af!

Prachtverhaal.

Merci Jan.

Een dame met klasse !

@ Luc :

Wie is Mieke Mayken ?

Of zit je in je hoofd met Mieke Maaike van Louis Paul Boon ?

:-D

Onbekend ?  Google maar eens effe rond...

:-D

@gim: Wanneer ik de naam Mayken hoor moet ik automatisch aan Mieke Maaike denken en dat is als een compliment bedoeld. Het was een dame die er rondborstig voor uit kwam.;-)

 @ Jans

Als je nagaat dat wij in Mechelen een Kardinaal Mercierplein hebben genoemd naar de man die vond dat het Nederlands geen taal was om universitair onderwijs in te geven, dan komt na het lezen in jouw bijdrage over Mayken Verhulst, al mijn lichaamsbeharing recht als ik er aan denk dat we die Grote Dame met zoveel verdienste nog geen waterstraatje haar naam hebben waardi geacht. Eeuwige schande over de stadsbesturen van welke politieke strekking ook.

Geachte schepen van Cultuur. Indien er in de nabije toekomst in het Mechelse nog straat- of pleinnaam moeten worden toegekend... denk eens aan een echt mensch van verdienste.

Hoe mooi zou het niet zijn de plaats van die Waalse kortzichtige kardinaal te veranderen in Mayken Verhulstplein. Ze zou met al die schilders en kunstenaars zoals Coxie, Faid'herbe, Willem Geets, Herreyns, Rosiers en Geudens de fierheid van onze Mechelen-Zuidwijk uitmaken. En Louis-Paul (niet Karel) zou ook nooit ver uit onze gedachten zijn bij het uitspreken van haar toch wel énig mooie voornaam. Twee vliegen in één klap!

Toegegeven. Het zal enige aanpassing vergen voor de oudere Mechelaars. Maar die hebben het dan ook nog steeds over de Kommiezenhuizen als ze die kardinaalsnaam bedoelen.

@ Jef


Kardinaal Mercier is de belichaming van een belangrijk stuk Mechelse geschiedenis. Hem enkel over de Vlaams-Nationalistische knie leggen is hem oneer aandoen.

Met zo'n enge oprispingen weet ik weer waarom ik zo'n hekel heb aan sommige vormen van nationalisme.

Ja Jef, 'ons' Mayken verdient minstens een straatnaam.  Indertijd mocht ze niet opgenomen worden in de registers van de Mechelse schildergilden (net als zo'n eeuw later dit ook werd geweigerd aan die andere Mechelse kunstenares - Maria Faydherbe...).  Tja, we kunnen het natuurlijk verontschuldigen door de tijdsgeest aan te halen.  Maar ondertussen zijn we 2008, en Mayken Verhulst wordt nog stééds genegeerd.  Nieuwe straten kwamen er ondertussen in onze stad, en Mayken kreeg géén straatnaambord..  Andere, véél minder met Mechelen gelieerde mannen bekwamen die gunst ooit wel.  Ook al weten we nu haast niet meer wie ze zijn...

@ Jans & Jef

 

verzoekje naar het stadsbestuur? Vanuit Mechelen Blogt? Er zijn voldoende straten en pleintjes met een naam zonder betekenis van waarde? Iemand een idee hoe je dat aanpakt?

Als ik me niet vergis, heeft een aantal jaar geleden, gemeenteraadslid Gusta Thys-Smets, hier al voor geijverd...  zonder resultaat...

In het boeiende boek "Mayken Verhulst" van Jan Op de Beeck, conservator  van het "vliegend peert" vind je meer details en lees je over deze moeilijke materie, want een werk aan haar toegeschreven vast definiëren is aartsmoeilijk. In het boek staat  ook een schilderij met een man en vrouw die volgens sommigen Pieter Coecke en Mayken en hun drie kinderen voorstellen. Maar zoals gezegd, niets is 100% zeker, er is veel als en speculatie.

Een andere bekende Verhulst is een beeldhouwer - Rombaut Verhulst (°1624). De man trok via Antwerpen naar Nederland en is o.a. maker aldaar van de praalgraven van de admiraals Michiel De Ruyter, Tromp en vele anderen. Vermoedelijk afstammeling van de Verhulst schildersfamilie.

 

 

Bedankt voor deze bijdrage Rudi.  Over Rombaut Verhulst heb ik daarstraks toevallig nog gelezen in jouw boek...

@blog : En onze adjunct-stadssecretaris is ook een ....................Verhulst!

@Jef vR, na die reactie van de Wout: welkom bij de "club"....

@Wout :  je verdediging of vergoelijking van de Heer Mercier kan je even goed beschouwen als een oprisping van Belgisch nationalisme. Ik moet hier de Jef, die ik vrij goed ken, niet verdedigen hij is nl. groot genoeg   om dat zelf te doen, maar een Vlaams nationalist kan ik hem moeilijk noemen. Hij geeft wel blijk van een gezond Vlaams gevoel. Wat is daar in Godsnaam mis mee? Let dus maar even op met wat betreft veroordelingen van Vlaams en andere nationalismen. Ben je niet in hetzelfde bedje ziek?

Het gaat hier wel over Mayken hé 'mennekes'!   ;-)

Wat Mercier betreft: ik heb een dubbel gevoel bij de man.  Enerzijds is hij wel een belangrijk (Mechels) figuur, en ik ontzeg hem zijn plein niet (alhoewel 'Kommiezenhuizen' toch méér warmte uitstraalt...).  Hij was een sterk figuur-en het op gang trekken van de 'Gesprekken van Mechelen'  (toenaderingsgesprekken tussen Katholieken en Anglcanen) waren baanbrekend en erg belangrijk voor de oecumene.  Zijn afkeer voor het 'Vlaams' kan ik niet erg apprecieëren.  En da's op zijn zachtst gezegd.  (en ook ik hoor absoluut niet thuis in Vlaams-nationalistische kringen...)

Dit terzijde, voor deze post weer verziekt in politieke steekspelen.  Daarvoor is hij niet gemaakt.  Het gaat hier over Mayken Verhulst. 

 @ Wout en Eddy Luyten

Nog in geen duizend jaar is het VB bij mij een optie. Daarvoor staan er in de plaats betere partijen (tjes) naar mijn stem te smachten.

Als je sommige van mijn reacties eens tussen de regels leest dan vind je al eens een tikje gezonde humor terug. Misschien wel wat weggemoffeld maar toch aanwezig.

Het ligt misschien aan mijn voorliefde voor cryptogrammen.

Wat Mercier betreft die heeft enkel voor het Christelijke Establishment wat betekend. En als je uit een werkmansbroek kwam dan waren zijn visies niet aan jou besteed. Hij heeft wel zijn verdienste gehad wat betreft het tegen de Duitse bezetter opkomen tijdens WO I. Maar dat deden zovelen en die bekochten het met hun leven in een of ander Vernichtungslager. Noem eens enkele plaats- of straatnamen die naar weerstanders uit beide WO's verwijzen.

Mercier BUITEN! Mechelen voor MAYKEN!  :-)

 

 @ jans

Ik beloof plechtig dat ik het nooit meer zal doen. Sorry! 

@ Jef VR. niet kwaad worden, het was als grap bedoeld! Met de 'club' bedoel ik maar die bloggers die zomaar, zonder enig voorbehoud, een etiketje opgekleefd krijgen van bepaalde bloggoeroes.

U kennende zou ik U inderdaad nooit zo een etiket opkleven zoals Woutje doet. Maar ja, er zijn nu eenmaal gefrustreerden die aldus reageren bij het woord 'vlaams' en 'vlaamse leeuw'. Laat er uw slaap maar niet voor; ik doe dat ook niet.

@ Rudi,

Je kan moeilijk ontkennen dat Kardinaal Mercier een belangrijk stuk Mechelse geschiedenis is. Hoe graag je ook zou willen. Jij als gids zou dat moeten weten.

M'n opmerking was ook héél duidelijk niet naar Jef persoonlijk gericht. Als dat zo overkwam wil ik me verontschuldigen.

Je mag me gerust een Belg noemen. Ik zal dat als een geuzennaam aanvaarden.

België zie ik  als één van de weinige landen (samen met de VS) die de staatsvorming op basis van etnische lijnen overstijgen.

Ik heb in een vorig beroepsleven in ex-Joegoslavië genoeg gezien om van ELK etnisch nationalisme een afkeer te krijgen. M'n afkeer van het Vlaams-Naionalisme is echt niet enkel daartegen gericht.

Ik heb een gezond Vlaming-en-Belg-gevoel. Wat is daar mis mee?

@ Jef

Ik hoop dat je in m'n opmerking niet leest dat ik U in VB - hoek wil stoppen. Want dat is absoluut niet het geval.

Wout

@ Wout, te laat jongske, de Jef had het zo al geïnterpreteerd.Ne goeie raad van een grijsaard :tongske zevenmaal in het mondje ronddraaien voor 'het' eruit mag. Dan hoeft ge U wat later minder te verontschuldigen.

@ Eddy,

aan uw soort maak ik zo weinig mogelijk woorden vuil.

En dan nu terug naar... Mayken..

't arme meiske moet weeral de mannen laten voorgaan...    ;-))

@ Blog,

               het is toch merkwaardig hoe sommigen hier met alle gemak de idealen van hun voorvaderen verloochenen. Sory Jans maar dat moest ik toch even kwijt.

 @ Wout,

                 ga eens even voor de spiegel staan.

@ G.L.

Eens. Ik was ook geschoffeerd door het gemak waarmee sommigen de erfenis van Kardinaal Mercier in het verdomhoekje wilden duwen. En dat op basis van één enkel criterium.

 

Ik schreef dus:  deze post gaat over Mayken Verhulst.

 

(de andere discussies mogen elders gevoerd worden.  Ik ben ze beu ! Voer ze aan de café-toog, in Hombeek, in één of ander partijblad,  of waar dan ook.  Maar blijf er mee weg van Mechelenblogt!! Steeds opnieuw worden topics die hier absoluut niet over gaan, misbruikt om er vanalles bij te sleuren dat er zéker niet bij hoeft.  Ik wéét het onderhand wel!)

over naar Mayken.

auuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuubbbb     !!!

@ G.L.

U doelt op? ....

Ik ben een linkse Belg én Vlaming die dit verhaal over Mayke Verhulst fantastisch vindt. Denk dat naar die vrouw hier in Mechelen een straat of plein genoemd moet worden.

Ik zie alleen niet wat de Mechelse Kardinaal Mercier hier mee te maken heeft. (Ik bracht hem niet in het topic hé? Goed teruglezen.)

Om af te sluiten, beste Wout en om dan terug te keren naar Mayken. Ik heb nergens beweerd dat het Mercierplein maar van naam moet veranderen, maar je moet de man op zijn juiste context plaatsen. En dan heb je inderdaad diverse aspecten. Die zijn hier ondertussen door anderen aangehaald. En ja dat je de naam Belg als een geuzennaam wil gebruiken is goed bekeken. Oorspronkelijk klonk het "ce ne sont que des gueux" (bedelaars). Jawel in het Frans van kardinaal Mercier. En nu terug naar Mayken....

@ sorry JanS, je laatste smeekbede had ik niet gelezen wegens een antwoord tikkende. Dus genoteerd jaaaaaaaaaaawel  !!!!!!!!!

@ Rudi,

zoals eerder aangehaald. Ik was niet degene die het topic van Mayken Vehulst op Kardinaal Mercier bracht. Lees terug en je weet wie het wél was.

Tot dan was m'n enige bijdrage in dit topic een felicitatie aan Jans om zo'n mooi verhaal van een schoon Mechels figuur op den Blog te zetten.

En dat laatste compliment neem ik in dankbaarheid aan!   ;-)

@jans: hoeveel tijd heb je in deze presentatie ( want dat is het ) gestoken? Ik vind het een uitdaging aan alle bloggers om soortgelijke waardevolle onderwerpen aan te snijden.

Grellig, die grote mensen !

Jolly good show, do !

:-D

Nog vergeten te zeggen: wanneer je erin zou slagen om een straat of plein naar Mayken te laten noemen, kies dan eentje met bestaande eigennaam. Ik vermoed wel dat je ook zoveel mogelijk originele straatnamen wil bewaren maar ' nieuwe ' straten met namen van zogenaamde weldoeners van de laatste 200 jaren mag je van mij allemaal hernoemen.

Hoeveel nieuwe straatjes komen er eigenlijk in het Nieuwe Clarenhof ?  Misschien daar ?

En de Koestraat werd de Frederik de Merodestraat.  Waarom dan niet de Varkensstraat of het Paardenstraatje een nieuwe naam geven ?

Just an ID

 

Stelde een aantal pertinente vragen naar onze vrienden Vlaams-Nationalisten in dit en andere topics.

Zoek ze maar.

Jullie tong verloren ofzo?

@ Wout , die maken misschien aan U ook geen woorden meer vuil...Die het schoentje past trekke het aan!

@jans: hoeveel tijd heb je in deze presentatie ( want dat is het ) gestoken? Ik vind het een uitdaging aan alle bloggers om soortgelijke waardevolle onderwerpen aan te snijden.

De uitdaging is gezet Luc !

Sinds mijn tweede bezoek aan Mechelen ben ik een groot fan van Mayken En heb door het lezen van een aantal boeken die ik kocht in het 'Zotte Kunstenkabinet' begrepen hoe belangrijk de ze dame was voor de Mechelse kunstscene. En dat lang voordat dit woord was uitgevonden.

Halverwege de 16de eeuw zijn er in de Katelijnestraat 150 kunstenaars actief. Een broeinest van creativiteit lang voordat Mont Martre ook maar 1 huis telde en er dus ook nog maar heel weinig mensen van hadden gehoord.

Misschien is het omdopen van de AB-straat (immers uitkomend op de Katelijnestraat) een goede kandidaat om Mayken Verhulststraat te gaan heten? Naar ik heb begrepen weet toch niemand waar de naam van die straat vandaan komt.

@gastblogger :  de naam AB straat komt van brouwerij A.B. in handen van de familie Backx.  De A staat voor de voornaam van een dezer... Dus bijvoorbeeld brouwerij Antoon Backx.  Brouwerij A.B.  Ik zou dus zeker niet oteren om de naam van die straat te veranderen. Hier zit dus ook een stukje geschiedenis - lees (bier)cultuur.

@Luc: Hoe veel tijd ik in deze topic gestoken heb?  Goh, da's moeilijk te zeggen.  Het schrijven loopt bij mij vrij vlot, en zonder vooraf gemaakt kladje.  In mijn hoofd heb ik de post dan al 'geschreven'.  Het werk zit vooral in het opzoeken van de gegevens om er een tekst van te brouwen.  Ik doe dan wel wat opsnorwerk in boeken over Mechelse geschiedenis, kunst...(biografie van Pieter Coecke, Pieter Breughel e.d.), en het internet is natuurlijk ook een onuitputtelijke bron.  Dan nog wat geschikte foto's bijvoegen... en een nieuwe post is 'geboren'.

Maar het is enorm boeiend, en zelf leer ik er ook veel van.  Ik ben altijd al een grote geschiedenisfan geweest, en deze blog stimuleert me om verder te zoeken en te leren...

Ik heb altijd al graag geschreven - schoolkrantjes, oudleerlingenbladen enz...  Fotograferen is ook een hobby... en dat alles samen met mijn interesse voor kunst en geschiedenis, maakt Mechelenblogt een gedroomd medium om mijn 'ei te leggen'...   ;-)

Ik hoop dat iedere blogger zijn ei hier kan leggen. Ikzelf heb al een ideetje voor een ei. Kan een windei worden maar dat moet men er maar bijnemen.

@jans: Zorg jij nog voor wat referenties bij het artikel en de foto's ? Bedankt.

@luc: ik kijk er al naar uit :-)

@ Gastblogger,

                             zoude gij u niet beter bezighouden met de problemen boven de moerdijk.In Maastricht, Den Bosch, Amsterdam e.a. zijn er meer dan genoeg.Dat met het AB straatje zullen wij zelf wel oplossen.

@ G.L. moet gij niet in uw konijnenkot zitten  in plaats van hier den boel weer te komen verbrodden? 

 @ Luc,

              oppassen met dat vingertje, het gaat winteren en het zou kunnen afvriezen.

@blog: We hebben hier weer duidelijk te maken met een trol. Een troll (mv.: trolls, vernederlandst: trol (mv. trollen) in een internetomgeving is een persoon die op forums, websites of chatkanalen berichten plaatst met het doel voorspelbare reacties (bijvoorbeeld flames) van andere mensen uit te lokken.

Als je er op reageert gaat die dikker worden en meer aandacht opeisen. Er niet opreageren is de juiste oplossing. (of hebben we hier weer te maken met MT ?)

 @ Wout ,

                  vooruit, nu gij nog en dan hebben we de drie ...... weer gehad.

@Blog: (Bron wikipedia) Een trol keert zich nooit tegen een hele groep, behalve in een poging zichzelf als slachtoffer van een deel daarvan te presenteren. Door zich namelijk tegen een beperkt aantal personen te richten, tracht een trol die te isoleren en daarmee de aandacht af te leiden.

@ Rudi,

Bedankt voor de info. Ik heb al een aantal keer geïnformeerd naar de naam van die straat. Maar de herkomst was mij nog steeds niet duidelijk. Het is inderdaad geen idee om die straat om te dopen.

Trollen horen in het bos of in het moeras (tot over hun oren....*grijns*) en niet in zo'n leuk stadje als Mechelen.

Je hebt weer een mooi artikel geschreven, JanS. Proficiat.

Heel mooi artikel Jans! Ik had nog nooit van Mayken Verhulst gehoord, en ken "'t vliegend peerd" alleen van voorbijwandelen, maar zal daar bij de volgende gelegenheid eens wat meer aandacht aan schenken!

Prachtig artikel Jan, spijtig dat dit blog weer moet verpest worden door een of andere halve gare die het vertikt om op tijd en stond  zijn pillen in te nemen.

@ Peter: ik zou het eerder een drol noemen ipv een trol.

@webmaster: is het technisch mogelijk om trollen de toegang te ontzeggen als er een algemene concensus is dat het wel degelijk over een trol gaat?

@ G.L.

De drie 'wat' ?

@ Jenny

Ik ben behoorlijk beleefd gebleven in dit topic. En heb in het breed uitgelegd wat ik wil zeggen.

Tot vervelens toe.

Dat kan je van m'n opponenten niet zeggen. Die proberen een grap van je te maken zodra je het het niet met hen eens bent. En als je een vraag stelt zwijgen ze in alle talen.

Mijn punt? Ik heb geen afkeer van Vlaanderen maar wél van de flaminganten. En bij uitbreiding van alle etnische nationalisten.

Vlaanderen in België. Wat is daar mis mee?

Zeer interessante topic Jan. Zo heb ik op vrijdagavond weer wat meer over een Mechelse dame bijgeleerd.

Wat betreft een plein of straat haar naam geven:

Topic http://www.mechelenblogt.be/2008/01/een-jan-uit-mechelen

Een zeer mooi beeldje, maar absoluut zeer nutteloos van dat plein een naam te geven, want eigenlijk is het niet eens een plein maar gewoon een kruising van 4 'Varkensstraten', en niemand kent het plein als je er 'de weg naar vraagt'.


Dus beter een bekende locatie hernoemen, zonder historische namen te verwijderen.

Om even op Mayken terug te komen.  Zopas verscheen er een boeiend boek van historica Eliane Van den Ende; 'Karakterdames', met daarin verrassende portretten van straffe madammen die in de geschiedenisboeken tot nu toe werden 'vergeten'.  Tussen die portretten vinden we ook Mayken Verhulst.  Pieter Breughel leerde de stiel bij zijn schoonmoeder die een geweldig fijnschilder was met zin voor detail.  Zelfs de bloemstukken van haar kleinkinderen Pieter de Jonge en Jan de Fluwelen tonen aan dat ze schatplichtig zijn aan hun grootmoeder.  Mayken was een doorgeefluik tussen de middeleeuws miniatuurkunst en de nieuwe renaissance...

 

'Karakterdames, verdoken vrouwenverhalen'  (Eliane Van den Ende)  - Davidsfonds Leuven. 303 pagina's, 27,50 euro.

 

(info: weekendeditie GvA)

Mooi verhaal over enkele van mijn stamouders uit de 16e eeuw, wie dacht dat de vrouw een tweederangsrol vertolkte in die tijd moet maar eens het levensverhaal over Mayke lezen.

Groetjes van Johnny Couck uit Denderleeuw bij Aalst.

Wat iemand wie de ouders (en groot-ouders) van Mayken Verhulst-Bessemers waren?

Nee, ik zou het écht niet weten...  Waar zitten de stamboomdeskundigen?

Ouders van Maeyken waren Pieter Verhulst (°1492- overleden 1553)  en Margriet Dancerne (geboren rond 1493, gestorven in 1546) haar grootvaders naam weet ik niet maar die heette wel Van der Hulst. Overgrootouders waren Jan Van der Hulst en Catharina Mule.

Mijn vader en ik zijn al jaren bezig met de stambomen van de familie(s) Verhulst in heel Vlaanderen en Nederland.  Uiteraard hebben wij de stamboom van de familie Verhulst uit Mechelen bestudeerd.  Mayken Verhulst springt hier natuurlijk uit.  Ik had enkele vragen voor de deskundigen : De ouders en grootouders van Mayken zijn ons ondertussen ook bekend, maar waar zijn die ouders geboren ?  en desnoods de grootouders ? De tak van Mechelen, waar Mayken een belangrijk onderdeel van is loopt zo'n beetje dood (registers beginnen pas vanaf 1520) en we kunnen nergens de geboorteplaats van de ouders en grootouders van Mayken terugvinden.  Wie kan ons helpen ?

Bedankt !

Bij de ouders van Mayken geraagt het spoor bijster...  Ik kan je jammer genoeg ook niet verder helpen.  Misschien...  ?  .

Misschien in Beveren of Leuven de Staten van Goed van de stad Mechelen raadplegen. De familie Verhulst zal er wel een woning bezeten hebben in die stad. Het proberen waard.

Groetjes, Johnny Couck.

Ik ben steeds trots geweest op mijn originele naam, en die trots is nu alleen maar toegenomen! Interessant verhaal ...

Mayken