Foto van de dag

Bij deze nomineer ik deze als foto van de dag !

(c Erroba) Flickr Meetup 2008

De askelder van de Sint-Romboutstoren

Knap bewerkte foto zoals we die van Erroba gewoon zijn...   De kelder, het ...(bijna) hoogste punt van de toren...

Een knap beeld van een bijzondere fotograaf.

Erroba moet veel geduld gehad hebben om de askelder "Flickr-fotograaf-vrij" gekregen te hebben. En geduld loont zoals hier bewezen met deze "machtige" foto!

Héél mooie foto! Een paar vragen (misschien domme ;-)

Als het 't bijna hoogste punt van de toren is, waarom heet het dan kelder??

En wat was de functie van deze askelder?

Ha ... das natuurlijk een open goal he ...

@evaM: Deze kelder is de kelder van de spit die nooit is afgewerkt, maar die wel voorzien was. En als je de foto bekijkt zie je duidelijk dat deze ruimte een kelderachtig uiterlijk heeft. Een derelijk kelder, met de boogjes, kon de druk van een huis opvangen, dus ook de druk van een spits !

Waarom nu askelder ? Wel daarover zijn een aantal verhalen (wie helpt me ?). En ik denk dat het meest vertelde verhaal is dat men daar de assche (lees mortel) van de bovenliggende verdieping klaar zou gaan maken.

Anderzijds is dit ook de verdieping waar de vierkante onderbouw zou overgaan in een achthoekige spits. (Kijk een keer naar de toren in Lier, die duidelijk 8-hoekig is, Brugge-Belfort ook, als ik me niet vergis).

Of course, ik had eraan kunnen denken! Ik was even uit het oog verloren dat er nog wilde plannen met onzen toren waren!

@Peter: Men kan ook zeggen dat die kelder in de as (midden) ligt van de toren en van de spits . Dat is al één andere verklaring, of dat de deze kamer is: "gelijk als de kelder "(funderingen-vermoedelijk in vorm van gewelf) in het Mechels : "as de kelder"