Burgemeester Soumaya

met categorie:  

(foto; Jan Smets)

In de gotische raadszaal van ons stadhuis mag voor één jaar de tienjarige Soumaya Kouider de kinderraad leiden.  Zij werd gisteren met grote meerderheid verkozen om de burgemeesterssjerp te omgorden.  Dit feit kreeg al ruime belangstelling in de pers (en niet alléén in de plaatselijke...).  Ik las het vanmorgen, in de Gazet van Antwerpen, waar Sven Van Haezendonck er een mooi artikel van maakte..

De jongedame loopt school in het Sint-Romboutscollege, en is bijzonder welbespraakt.  Ze haalt méér dan goeie punten op spreken.  En... dat doet haar nu al dromen om later journaliste te worden.  En stel dat ze later in de politiek zou terechtkomen, dan zou ze zeker cultuur of onderwijs ambieëren.

Zover is het natuurlijk nog niet.  Ze kan alvast beginnen oefenen in Mechelen. 

De kersverse burgemeester vindt 'frisse ideeën' hebben belangrijk, én vindt dat discriminatie niet thuishoort in de politiek. (zijzelf heeft Marokkaanse roots).  Haar grote voorbeeld is Obama...

Zestien stemmen kreeg ze gisterenavond.  En da's best een mooi resultaat, als je weet dat nummer twee en nummer drie acht en negen stemmen kregen.

Soumaya wil er dit jaar het beste van maken, samen met al haar collega's.  'Een perfecte stad' maken van Mechelen is haast onmogelijk - maar...  Soumaya wil er met enthousiasme invliegen!

In wens de jonge burgemeester alvast succes bij haar belangrijke taak!  Doe dat goed meid!

Veel succes aan Soumaya toegewenst!

Ze mag altijd meebloggen hier! :-)

Veel succes !

Heel veel Succes Soumaya. Maak er iets moois van.

Een mooie toekomst voor de Mechelse politiek.  Ik mag hopen dat deze nieuwe kinderraad met haar nieuwe kinderburgemeester Soumaya opnieuw knappe initiatieven neemt.  

Zoals tijdens de vorige legislatuur, toen bijvoorbeeld het kindvriendelijk HoReCa-label werd bedacht en toegekend aan een aantal cafés en restaurants in de stad, of de graffiti-tekeningen die de raadsleden mochten aanbrengen in de Hanswijkstraat...

Succes voor de hele nieuwe ploeg! 

 

Als papa van 1 van de "verliezers" wens ik je heel veel succes dit jaar en dat jullie met z'n allen mooie projecten kunnen realiseren.

 

Hoe voeren die gasten campagne ? Met foto's in samen in een boot ? Of met papieren kapstokskes aan de buitendeuren ? Of nog anders ... ?

Hoe voeren die gasten campagne ? Met foto's samen in een boot ? Of met papieren kapstokskes aan de buitendeuren ? Of nog anders ... ?

@peter: die boot niet zien voorbijvaren op de Melaan? ;-)))

Hebben die klein mannen niet allemaal ne GSM ?

Hoe zou "Stem op mij" eigenlijk worden geschreven in SMS-taal ?

stMpMe of zoiets ?

:-)

Hoe ze stemmen?  nu, ik zal het mijn dochter Nele eens vragen die nu twintig is, en bij één van de eerste lichtingen 'Kinderraadsleden' was... (en deze werden toen goed begeleid door medeblogger Wout...)

 @ Blog,

                er is toch nog geloof in Sinterklaas.Maar dat hij oppast want morgen wordt hij verguisd.De wereld is een schouwtoneel en ieder speelt zijn rol en ieder krijgt zijn deel.

G.L, wat ben je weer bijzonder cryptisch.  Ik weet niet hoe ik jouw reactie dien op te vatten.  Maar ik vrees ze wel te doorgronden.

Jammer - Het lijkt me een reactie die wijst op een verbitterd maatschappijbeeld.  't Is het mijne niet.  Ik geloof in elk klein stapje in de richting van begrip en toegroeien naar elkaar.  Het is de hoop van de idealist.

@ Jans : Bestaan die nog ?  De Idealisten ?

zucht.

jawel. Net zoals de populisten.

@ Jans : En wat is tegenwoordig HET ideaal ?

Want ik strooi hier wel ideeën, maar of dat ideaal is om iets te bereiken, daarvoor ben ik teveel realist.  Het ideaal of het ideale idee moet nog altijd uitgevoerd worden door mensen of door anderen.

Sommigen zullen daardoor populair worden, maar roem is vergankelijk, want ieders "15 minutes of fame" (Andy Warhol) zijn zo voorbij.

:-)

@ Peter :

Wel, dan wordt het tijd dat er meer Mechelaars zich inschrijven op de Blog en massaal nieuwe artikelen deponeren.  Misschien waren de Mechelse Appelen en Rozen wat zwaar op het hart liggende artikelen en is het tijd voor wat meer luchtigheid en frivoliteit.

Zoals Bartje Peeters het zou zeggen : "Mechelaars, geeft er maar eens een goei lap op !"

:-)

Er blijkt een reactie verdwenen.

Bizar...

@ Gim:

de wereld zou er lelijk uitzien zonder idealisten. Nog lelijker dan nu. :-)

Imagine een wereld waarin iedereen enkel voor z'n eigenbelang gaat?

 

@ Wout :

Sommige idealen hebben ons, vorige eeuw, een pak ellende en miljoenen doden bezorgd.

Een ideale wereld bestaat niet, want je hebt altijd te doen met mensen (met hun grote en kleine kantjes) en hun eigenbelangen.

Voor niks gaat de zon op en idealisten zitten vnl in de politiek (populisten ook).

@Gimycko, ge moet zover niet terugkeren in de tijd voor dergelijke zaken.

Efkes een korte trip naar Centraal Afrika, onze (ex)Kongo en de buurlanden! Of Irak, of Afghanistan.

Om de jeugd te bereiken is het best van niet tever terug te gaan in de tijd. Dat wordt dan 'ver van hun bed' daar waar er genoeg actualiteit voorhanden is ....

@ Eddy : Inderdaad.  En idealen zijn mooi, maar laten we realist blijven. 

Gelukkig kunnen 10-jarigen nog dromen en je moet ze nog niet gaan vertellen dat Life eigenlijk a Boulevard of Broken Dreams is.

Dus... Soumaya, kick some ass in het Stadhuis, meid !

:-)

 @ Gim,

               uw bericht van 15.11 om 22.27 u.

Wat denkt ge, zijn er vergeetputten op den Blog? Sjonge toch.

@ GL: Op wat slaat deze laatste reactie?  Duidelijkheid graag - zodat we ze kunnen 'plaatsen'...

@ Gim: Op wat slaat uw 'insinuatie' van 22.27?  'reactie verdwenen'???

En dan over de 'grond' van de zaak:  'Life is a boulevard of broken dreams'  -  sjonge, wat kan er hier zwart gedacht worden.  Het is niet omdat de wereld ver van 'ideaal' is, dat we onze eigen dromen en idealen dienen op te bergen, omdat er toch 'niks aan te veranderen' is.  Geef mij maar een ideaal om naar te streven, het maakt me gelukkiger dan te doemdenken.

 @ Jans,

                het is toch duidelijk dacht ik.Er is iets verdwenen en niemand weet waar het naartoe is.Daarom versta ik uw opwinding niet.Vorige week heb ik een begeleid bezoek gebracht aan een middeleeuwse burcht.We  kregen daar dan ook uitleg over vergeetputten en kazematten.Vandaar mijn vraag.

@G.L. : ge zoudt toch moeten weten dat er aan elk informaticatoestet, ook de computer waarop deze blog loopt een "special device" is: het is een klein tonnetje, bit- en bytesbakje genaamd, waarin verloren gegane  informatie wordt verzameld.

In Califonie hebben ze voor een paar jaar bij verkiezingen zo eens al de confetti afkomstig uit de ponskaarten en teruggevonden in het bittenbakje nageteld, na sortering op kleur en nummertje dat er op stond!

Hopelijk wordt die vermiste prachtige volzin, die zo ene nobele en edele gedachte vervoerde teruggevonden en kan di bewaard worden voor de eeuwigheid en het nageslacht! 

 @ Jokke,

                  bedankt voor de info maar dat tonneke met scotch wisky vind ik niet.

M'n beste G.L. - ik ben niet 'opgewonden' , ik krijg alleen de kriebels van reacties in de stijl van Gimi die insinueren dat hier reacties 'verdwijnen', met dat ondertoontje van 'bizar?'....  ALS er 'onregelmatigheden 'zouden zijn die volgens hem niet kunnen, dan geeft hij best een seintje aan de webmasters.  Ik zie absoluut niet in dat iemand de 'prachtige volzinnen' (cfr. Jokke) van Gimycko zou durven verwijderen..  Maar als dat dan écht zo is: dan mag onze Gim ze bij deze ze uit de 'vergeetputten' opdiepen en hier herhalen.

En hiermee zakt dan ook mijn 'opwinding' naar aanvaardbare normen.

@ Jans : Het was niet mijn reactie die verdwenen is.

Do not worry - be happy - er is geen been gebroken.

Enne ivm met dat doemdenken : het is geen doemdenken of euforie waar ik me aan bezondig.  Enkel de Waarheid en niks dan de Waarheid.  Het motto van de Realist.

Dus geen Mieke Vogels maar Cradle-to-Cradle.

:-)

 @ Jans,

                nie goe bezig jongen.Ge gaat 'n attack krijgen.Leren relativeren  zou niet slecht zijn.Wij moeten ook alles slikken van onheilsprofeten a la ons Mie en Caroline

 @ Gim,

               nu ben ik ook boos.Alleen nog dat wat in hun kraam past en alleen dat.Om ongemakken te vermijden.Waar zijn we met onze vrije beknotting ? Apenrepubliek.

'Leren relativeren' -dat ik dat nét van JOU moet leren!  ;-))))))))     Ik ben dus een slecht-relativeerder?  En jij bent de rustige sereniteit zelve?  ;-)      En naar mijn weten heb IK niet eens gesproken over 'Mie en Caroline'.   Maar waarschijnlijk past dit wel in jouw groen/rode fobie.  (en dan kén je niet eens mijn politieke visie - je 'mept' er maar op goeddunken op los!)  Maar wees gerust: van jouw oprispingen krijg ik géén 'attack'; ik hou er alleen een vieze smaak in mijn mond van over... 

 @ Jans,

                 daarvoor is er een oplossing.Doorspoeleeen

 @ Louis USA,

                           en hoe zit dat nou met die kleuren GEEL EN ROOD ,word dat nu rood en rood ?Dan zijn we goe af.

@ Jans,

                zeg nu niet dat ge 'n blokker zijt. 

@G.L. Neeje weu zen allema echte BLOGGERS. :-DD

Grellig, die groete mense !...

:-D

"...en als we dood zijn groeit er gras op onze buik - gras op onze buik - gras op onze buik..."

 Goeien avond zeg, het wordt hier weer eentonig.Slaap lekker en tot morgen.

Grellig?  Zeg nu niet dat je hiervan niet geniet hé Gim.  ;-)  Ik zie je al likkebaarden bij de 'animo' die deze post gekregen heeft...  Normaal ga ik niet snel in op prietpraat, maar soms is het me te machtig.  Sorry voor deze uitschuiver...

 

A propos: het ging hier over de kinderraad en burgemeester Soumaya. 

@ Jans : Inderdaad !  All the world's a stage.  Good show !

En inderdaad, het ging hier over de Kinderraad en de ideeën en/of idealen die zij nog steeds bezitten.  Dus worden die gasten binnenkort waardige leden voor dit Blogforum, want we hebben geregeld nieuwe ideeën nodig.

Allez, dit is Just an ID...

:-D

@ Gim: alleen kinderen hebben idealen. Of wat wil je zeggen.

En het enige wat je als volwassen mens kan doen is 'realistisch / cynisch'  worden? Of begrijp ik je verkeerd..

En dan rest me alleen nog te gaan knorren op een terras voor m'n Carolus, 'dat het vroeger beter was' of 'dat die anderen het niet begrepen hebben'.

Nope makker. Daar doe ik niet aan mee.

Ge hebt iets met Mieke Vogels hé Gim? Stiekem verliefd? ;-)

De nagel op de kop Wout!  Gelukkig die kinderen die nog volwassenen aantreffen in hun omgeving die nog 'idealen' en 'dromen' hebben (wélke die ook mogen zijn...).  Het is even broodnodig als zuurstof, ruimte om te spelen enz...

Ik ben blij dat wij als ouders dit geprobeerd hebben.  Onze twee jongvolwassen dochters hebben een deel van deze idealen overgeërfd - hebben ze 'vertaald' naar deze tijd, en beleven ze anders...  Maar ze hébben ze.  Ze zetten zich in in jeugdwerk; doen niet alles voor geld, en hebben een groot sociaal netwerk...

Als we als volwassenen alléén maar realistisch, verstandig en nostalgisch zijn om wat 'verloren' is...: hélp!  We bouwen aan een maatschappij van morgen, en die start met de idealen die we vandaag in realiteit proberen om te zetten.  En die idealen proberen we elk op ons terrein waar te maken: in ons beroepsleven, op maatschappelijk vlak, in het middenveld, op politiek gebied... enz.

Niet alles kunnen we verwezenlijken, en compromissen maken is nodig; afstappen van het Eigen-Grote-Gelijk ook.  Al dit, leren onze kinderen o.a. in de Kinderraad.  Laat hen daar maar ervaringen opdoen - Zij zijn de volwassenen van morgen...

@ Wout :

Zelfs op het niveau van gemeente-of dorpspolitiek zitten veel mensen met goede idealen en ideeën.  Elke nieuwe verkiezing levert opnieuw nieuwe mensen.

Behalve... als je dan verplicht wordt om de partijleiding te volgen, krijg je een boulevard van broken dreams.  Het gaat hier, bij deze goedbedoelde mensen, niet over hogere politiek maar misschien over een rond punt, vlakbij je huis of straat om dingen, voor je deur vlotter te laten verlopen.

Sommigen worden er cynisch van en gaan knorren.  Anderen gaan gewoon verder. 

En vroeger was het niet beter (we waren alleen jonger), maar met een beetje gezond verstand en een hoop gezond realisme (en een pak centen) zijn een pak dingen wel in beweging te krijgen.

Denk eraan dat je immer en altijd met mensen samenwerkt, met hun goeie en slechte kantjes.

@ Wout : Ik en Mieke Vogels ?  Gij ziet ze vliegen, zekers ?

:-D

@ Gim

@ Jans

Veel zou ik op jullie reacties kunnen antwoorden. Maar Ik laat het.

Geef dit mee.

Wannes

Ne prachtige kerel die in het harnas voor z'n idealen heen is gegaan.

Wout

 

 

@ Wout :

Leuk...

Zucht.

Ge zult altijd nen toeschouwer blijven he Gim?

Constant (cryptisch, verdoken) commentaar geven op vanalles en nog wat en zelf  niks uitspoken.

Ideetjes lanceren die anderen dan maar moeten uitvoeren. Maar owee als het niks is. Dan sta je op de eerste rij om  ze af te breken.

Suggestieve dingen lanceren en ze negeren als er iemand op ingaat.

Ik kijk echt uit naar onze eerste echte 'in real life' onmoeting Gim. :-)

 

 

@jans: waart ge nu echt moeite aan het doen om ' iemand ' te overtuigen? Je hebt mijn sympathie maar ik vrees dat het vergeefse moeite is.

@ Wout : Woon jij niet vlakbij ?  Was dat niet in de buurt van de Minderbroederskerk ?

Voor mij ne goeie Carolus Classic bij de eerste echte IRL, goed ?  Liefst met enkele blokjes goeie kaas.

:-D

dank u wel

 

Graag gedaan beste Soumaya!  enne...wie weet?  zou je niet graag meebloggen?  De stem van een jongere horen we graag!  denk er eens over na, en geef ons een seintje!  We horen immers graag meer over de verwezenlijkingen van de Kinderraad...

dank u

bedankt voor jullie op bouwende kritiek ik ga er zeker werk van maken

 

 

x de kinderburgemeester

Fijn!  ik ben daar blij mee Soumaya!

@ Soumaya

Proficiat en doe dat goed kinderburgemeester.

Ik stond ooit mee aan de wieg van de Kinderraad. Lang geleden.  (om niet te zeggen dat ik hem uit de grond gestampt heb) en volg dat nog op de voet.

Hou ons op de hoogte.

Wout

en vandaag was Soumaya al 'dienstdoend'!  zij ontving samen met de 'grote' burgemeester, Sinterklaas...

@ Jans :

Ik hoorde duidelijk dat Sinterklaas zich wilde onderhouden met (and I quote) de ECHTE burgemeester van Mechelen.  In ons Blauwbartje was hij dus blijkbaar niet direct geïnteresseerd.

:-D

Beste Soumaya,
welkom op deze blog.  Je moet je niet te veel aantrekken van bepaalde commentaren, ik denk dat het voor ons allen leuk is en intrigerend om te horen wat jullie in de toekomst van Mechelen willen zien veranderen, verwachten, verbeteren, of wat jullie juist goed vinden.

dank u

 

s