Bruul, het vervolg

"De Bruul geraakt dan eindelijk verlost van zijn meest storende leegstand." Dixit Bartje Somers.

Makkelijk: je laat een projectontwikkelaar een heel huizenblok opkopen, die drijft de handelaren met spoed uit en... je zit met leegstand. Dezelfde projectontwikkelaar wordt dan als reddende engel ingehaald om de leegstand op te lossen. Met een grootschalig project.

Maar, opgepast, het stadsbestuur is streng en gaat voor kwaliteitsarchitectuur. Die hebben we nu gezien. Poponcini-Lootens heeft zijn beste beentje voorgezet. Een bunker voor WOIII? Is dit een grap of om te huilen? "Hoogkwalitatieve architectuur", dit wordt zowaar hallucinant.

Is dit overigens het gebouw dat -mocht ooit Saturn de biezen pakken- o zo makkelijk te converteren valt naar een andere functie?

Je kan er allicht een mega-eroscentrum van maken. Wat gyproc-platen en je hebt een heleboel peeskamertjes.

De eenzame Mechelse man zal je er dankbaar voor zijn.

Frans Geys 

Vooreerst: welkom als blogger Frans!  En ja, het is bijzonder jammer dat dit stukje Bruul 'vogelvrij' wordt verklaard.  In het tijdschrft van RIM (nr.78) herlees ik nog wat je daar in schreef...  de betonmonoliet Saturn komt in de plaats van een gebied met 'culturele, etetische en historische waarde' - een uniek stuk erfgoed, met laat-middeleeuwse kelders, prachtige dakstoelen, de ruimtelijke inrichting van een gebied dat ooit cruciaal is geweest voor het Mechelse handelsgebeuren (stapelhuizen langs de vliet 'de Klem', een van de belangrijkste transportaders in deze stad)..   enz...

jammer van de verkwanseling... 

Niet alleen de Bruul. Ik heb de indruk dat alles wat er in de stationsomgeving staat te gebeuren ook gauw gauw achter de schermen bedisseld is.

Elke generatie heeft recht op zijn Euroshopping ?

Zo is dat, Wout. Hoe meer we van het stationsproject te zien krijgen, des te meer krijgen we het déja vu-gevoel "Brussel Noord"!!!  Het door elke deskundige als heel waardevol en representatief  beschouwde stationsgebouw wordt weggegomd. Andere steden beginnen -ook rijkelijk laat- hun fifties- en sixties-patrimonium te koesteren. Mechelen niet dus... Van een stationsplein is over enkele jaren in deze stad geen sprake meer. Wie zich 's avonds in het no man's land tussen stad en spoorweg waagt, kan best een body guard inhuren.

Frans Geys   

inderdaad niet zo fraai dat gedrocht. Of het nu groen of rood of blauw is 't maakt niks uit.

Ik vind dat het ontwerp helemaal geen rekening houdt met het mechelse karakter en met de gebouwen in de omgeving. Het ontwerp getuigt van weinig respect voor Mechelen, zijn inwoners, zijn geschiedenis en zijn toekomst.

Is het echt zeker dat er een Saturn komt? Ik heb een week of wat terug een artikel in een krant (sorry, weet ni meer welke, GVA, Nieuwsblad of DM) een artikel over Saturn gelezen, en bij de geplande nieuwe vestigingen van zowel Saturn als MediaMarkt stond Mechelen er niet bij ...

Katrientje, de komst van Saturn staat aangekondigd in het magazine 'Onder den Toren' (uitgegeven door de stad zelf) en een nieuwsbericht op bartsomers.be bevestigt dit.

De beste foto die ik online kon vinden is deze:

Bron: http://www.vldmechelen.be/index.php

De Gazet van Antwerpen noemt het een 'landmark' :-)

Ik denk dat het goed is voor de stad dat we deze keten aantrekken, de manier waarop is een andere zaak.

Maar ik trek steeds naar Antwerpen of naar Nederland als ik iets uit hun gamma nodig heb, gaat van CD's tot GSM's tot bruin/witgoed en elektronica.

De prijzen in Mechelen liggen voor al deze producten dikwijls een stuk hoger dan in Antwerpen enkel en alleen door een gebrek aan concurrentie.  Ik denk dat we hierdoor een pak shoppers gaan terugwinnen voor onze stad.

Er wordt ook gewag gemaakt dat men de historische panden zal bewaren, ik reken er dan ook op dat dit zal gebeuren, ben even op die architecten op hun website gaan kijken en ze hebben dit in het verleden nog al gedaan, aan hun kunnen twijfel ik dus niet.  Ik hoop alleen dat de stad effectief hun beloften van het niet raken aan de historische panden houdt en dan denk ik het wel eens mooier zou kunnen worden dan dat we nu met z'n allen vrezen. (Zie Lamot)

 

@ Florisla

ja, ik had beide al gelezen, maar dat was al van september . Er kan natuurlijk een hoop veranderen als er compromisproblemen of bouwproblemen of weet ik wat zijn natuurlijk, en dan wordt dat niet altijd doorgegeven aan de bevolking he ;-)

Dat artikel dat ik gelezen heb is van hooguit 3 weken geleden, en ging over de groei van Saturn/mediamarkt in België. Nieuwe en geplande vestigingen werden daar opgenoemd, en Mechelen stond bij geen van beide erbij. Vandaar mijn twijfels.

Onzen burger heeft er zo een airke van aan om altijd te doen alsof alles reeds goedgekeurd zou zijn, kwestie van tegenstand tegen mogelijke projecten te ontmoedigen. Hij doet alsof de Saturn er reeds is, hij doet alsof zijn station er reeds is. Er is nog niks van vergunningen aanwezig dus laat u niet ringeloren. Er zijn genoeg factoren waar rekening moet mee gehouden worden: zo een blob in den Bruul is niet echt het ideaalbeeld voor de middenstand tenzij ze hopen een graantje te kunnen meepikken van de voorbijgangers. Let wel, bij de komst van de Sarma en Galeries Anspach waren er ook betogingen opgezet door de middenstand.

Erre, laat Lamot een mooi geslaagd project zijn door zijn uniciteit, strak sober. Maak zo'n vijf sites in mechelen en het wordt eentonig, saai en pover ook al geef je ze elk een ander kleurtje.

Ik denk ook wel dat een Saturn volk zal aantrrekken mezelf inclusief voor aankopen want voor mijn electronica ga ik ook steeds elders waaronder ook nederland. Waarom alles in belgie duurder is weet ik niet  maar dikwijls loont het de moeite om eens over de grenzen heen te kijken

Is de verbouwing van de Toren al vergund ?  (ook weer allemaal erg geheim)

Heeft iemand een bouwaanvraag uitgehangen gezien? voor de toren? voor saturn?

dan niet zeker.

Wel bekendmakingen voor den Toren (Grote Gele Borden)

lieven, in nl is er nog altijd maar 19% btw, tegen 21% bij ons, daar zit al een deel van het verschil in prijs he. Met bloemen is het nog erger, 6% tegen 21% ...

en in den bruul op 't eerste verdiep

dat verklaart een deel maar niet alles , een voorbeeld

Nikon Coolpix P80 + 2GB SD op www.digicamshop.nl 299€ ie 251 z. btw

Nikon Coolpix P80 + 2GB SD op  www.digicamshop.be 319€ ie 264 z BTW

zo zijn er veel dingen

babyvoeding in 't kruitvat in Nederland koop je bijna vier keer zoveel voor dezelfde prijs van 't zelfde merk

transportkosten, loonkosten, afschrijvingen huur,  ... misschien dat je het nog niet wist, maar veel nederlandse concerns - blokker, bart smit, kruidvat, ... - worden vanuit het depot in NL bevoorraad. Diesel, manuren, ...

En dan nog de zot die het er voor geeft ...

maar niet deze zot ;-)

Niet voor 't een of ander, maar Kruidvat is niet meer in Nederlandse handen. Het is opgekocht door de Chinezen.

 

dan is het zeker babymelk met melamine supplement, vandaar...

Eerlijk gezegd vind ik dit niet echt lelijk en echt wel stukken mooier dan de half vervallen gebouwen die er nu staan.
Ik hou van het oude Mechelen en zijn geschiedenis, maar soms moeten we toch wel meegaan met onze tijd.
 
Het eerste gedeelte van de Bruul, van de Botaniek tot de Hazestraat, is al geruime tijd geen hoogvlieger meer.
Steeds meer gewone middenstanders hielden het voor bekeken, dank zij de ketenwinkels, die, wegens gebrek aan kleintjes, nu elkaar gaan beginnen opvreten.
Voor de consument zeker een goeie zaak, want er komt, hoe dan ook een prijzenslag, want op service kunnen ze niet concurreren, die is bij de ketens overal nihil.
Voor de Mechelse middenstand ook een goeie zaak, want als je ziet wat een toeloop zo'n Saturn met zich meebrengt, kunnen de andere winkels daar alleen maar van profiteren.
 
Het eerste gedeelte van de Bruul gaat terug beginnen leven en het is tenslotte de toegangspoort naar het Mechelse winkelcentrum.
Wie nu als niet-Mechelaar de Bruul inrijdt, ziet alleen plakaatjes met "Winkel te huur" en krijgt het gevoel in een spookstad terecht te komen.
 
Het Lamot-project en de Grote Markt en Veemarkt indachtig, ben ik deze keer pro.
 
Foto : Onder de toren

@ Jan G : Dat was ook mijn eerste reactie.

Het wordt blijkbaar gelukkig geen hoogbouw.

Afwachten maar...

@jan: over mooi of lelijk is het moeilijk praten maar het is altijd tricky als zo een mastodont in een winkelstraat geplaatst wordt. Vanaf het moment dat Saturn een andere locatie zou kiezen, waar je wél met de auto rechtstreeks kan afhalen of wanneer onze koopkracht zo daalt dat we al die nieuwigheden niet echt nodig zullen hebben en zij over kop ( = hoofd ) gaan dan zitten we weer met één groot gat in de straat zoals de euroshopping jaren geweest is. Doomsday scenario? Negativisme? Er wordt nu reeds gevraagd aan de ontwikkelaar om het gebouw( in geval van ... ) makkelijk te kunnen omtunen naar wooneenheden. Het ambetante met zulke ketens is dat zij over een minimum vloeroppervlakte moeten beschikken om hun ding te kunnen doen, ik denk dat dit in dit geval 5.000 vierkante meter is. Het is een serieuze gok als het er zou komen.

Je opmerking over ' winkels te huur ' in den Bruul is makkelijk uitgelegd. Saturn koopt systematisch alle huizen op in de richting van de Dijle en laat ze dan leegstaan met een bordje ' te huur ' op. Proper hé.

Saturn wil geen milieueffectenrapport

De verantwoordelijken voor de Saturn-Mediamarkt op de Bruul willen zo snel mogelijk een bouwaanvraag indienen. Daarom wordt een verzoek ingediend om het verplichte milieueffectenrapport niet te moeten uitvoeren. In september wordt een beslissing genomen.

Volgens de wet moet voor elke handelsvestiging die meer dan vijfduizend vierkante meter groot is een Milieu-Effectenrapport worden opgesteld. In zo'n rapport wordt onderzocht wat de impact is van een dergelijke zaak op de omgeving. Het gaat dan onder meer om de mobiliteit, de parkeerdruk, hinder voor de omgeving en dergelijke.

'Maar de wet voorziet er eveneens in dat een ontheffing kan worden gevraagd om zo'n MER te laten opstellen', zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Karel Geys (SP.A).

Meer op de site van Het Nieuwsblad.

Het is maar dat de argumenten van het Saturnproject weinig hout snijden. Zo stellen zij oa. dat er in een straat van 100 meter bijvoorbeeld geen beschermde monumenten aanwezig zijn. De kereltjes die dat op papier gezet hebben, zijn dus nooit in Mechelen/Bruul geweest.... ofwel is hun lintmeter aan vervanging toe! Dringend zelfs. Ik vermoed dat ze van een kale reis gaan terugkomen. Net zoals die mannekes die het oud-huis Breckpot in de zwarte verf hebben gezet, als waarschijnlijk dichterlijke vrijheid. Het probleem is nu dat er instanties zijn die dergelijk dichten niet appreciëren....

Willen de geniepigaards van Saturn gebruik maken van een achterpoortje om hun, en Somers zijn ding, toch door de strot van de mechelaars te duwen? Een Milieu Effecten Rapport ( MER ) heeft men in het leven geroepen om te zien wat de gevolgen zijn van grote bouwwerken. Mocht dit bestaan hebben toen de Euroshopping gepland werd dan was dat zeker niet doorgegaan en zaten we nu niet met die miserie. Zijn wij nu echt zo stom dat we die film nog eens gaan laten afspelen? Saturn creëert op voorhand zijn eigen leegstand en gaan dat nu effe oplossen door er een bunker te zetten?

Mechelaars: binnenkort is de Bruul niet alleen leeg na 18u maar ook voor de rest van de dag als zij hun zin krijgen en na een paar jaar failliet gaan!

denken dat een MER iets tegenhoudt is naïef

... en denken dat je niks kan tegenhouden is nog een ietsiepietsie naïever. Het is juist een nederlandse MER waarop de verdieping van de Schelde nog maar eens op strandt. Naïef??

Over architectuur kan je lang discussiëren, maar over het effect dat de inplanting van een gebouw met een bepaalde functie heeft op zijn omgeving, moet er wel overleg nodig zijn. Een MER zal Saturn niet weghouden, wie wil dat trouwens, maar kan er wel voor zorgen dat er bepaalde aanpassingen moeten gebeuren aan de originele plannen om de situatie leefbaar te houden voor de straat en buurt. Dus als gevraagd wordt om zo'n studie niet te laten uitvoeren, en de schepen van Ruimtelijke Ordening reageert slechts door te zeggen dat dit deze mogelijkheid door de wet voorzien wordt, dan ben ik wel ongerust. Zonder over te lopen van complottheorieën, klinkt dat als een potje dat dicht moet blijven.

Voor alle duidelijkheid (en vooraleer hier begonnen wordt met op de verkeerde te schieten): de stad beslist over de bouwvergunning van Saturn, maar de hele MER-procedure verloopt buiten de stad om. Het is de milieu-administratie van het Vlaamse Gewest die moet beslissen over de aanvraag van Saturn om geen MER te moeten opmaken en (eventueel in een latere fase) het opgestelde MER moet goed- of afkeuren. Ik weet dat die niet mals zijn vooraleer ze zo'n beslissing nemen. (Om maar een voorbeeld te noemen: het MER voor de bouw van een nieuwe steenkoolcentrale in de Antwerpse haven is onlangs voor de 3de keer afgekeurd.)

Haal de MER eens uit Somers, en wat bekom je? SOS ! 8-)))

 Amaai, SOS? Is onze burgemeester socialist geworden?

De schrijver van deze topic kan natuurlijk bij zijn broer aankloppen, schepen Geys, en dan weet hij hoe het met het dossier staat.

de laatste reacties zijn, zoals verwacht niet opbouwend, dus het is aan de mechelaar ( oud mechelaar of oer mecheleir ) om zijn/ haar gal/slijm uit te spreiden over dit onderwerp. De eerste die iets nuttigs weet te zeggen ( buiten de vuilspuwer Filip ) wordt hier graag gelezen.

Luc, ik zal het nuanceren.

Een MER zal een plan doen wijzigen maar tegenhouden (En soms zijn die wijzigingen voldoende)? (dixit kazamel). De uitdieping van de Schelde en de plaatsing van de Saturn op de Bruul zijn ook wel appels en peren vergelijken, vind ik.

Ik ben er gewoon niet van overtuigd dat een MER een gebouw op de bruul kan tegenhouden, of het moet al steenkoolcentrale zijn...

ik had mijn opmerking niet mogen veralgemenen, maar in dit geval geldt het.

Gegroet,

@Stijn: het gaat hier niet echt over de mogelijkheden of de beperkingen van een MER, het gaat hier over een poging om een MER overbodig te maken. Tot nogtoe zijn alle bestaande grote gebouwen in de Bruul ' gerecycleerd ' bioskopen worden warenhuizen, banken of warenhuizen worden winkels en zo hoort het ook. De middenstand heeft nog steeds kleinere percelen of huizen tot zijn beschikking.

Nu komt er een grote speler op het veld en die wil alleen maar die bepaalde locatie in de Bruul en daarvoor moeten er dan maar een boel kleinere gebouwen opgeofferd worden. Diezelfde meneer vindt dat dan doodnormaal dat men daar geen onderzoek naar de gevolgen voor de buurt  moet doen want dat zou wel eens heel veel in zijn nadeel uitdraaien.

Een kleine vergelijking: iedere bouwheer in Mechelen die iets aan zijn historisch huis wil vertimmeren of renoveren moet strikte richtlijnen volgen. Meneer Saturn veegt daar overal zijn voeten aan en slalomt, met de steun van onze burgemeester, tussen de reglementen door. Die geplande winkel is veel te groot voor die locatie en is dus niet voor de mechelaars bedoeld voor voor de ganse agglomeratie. Nog maar eens een voorbeeldje van de sh*t die wij in onze binnenstad moeten toelaten voor de inwoners van, zeg maar, Bonheiden e.d.. Wij de lasten en zij de lusten.

Ik ben niet zinnens om iedereen zomaar zijn goesting te laten doen met onze stad.

@Luc: Waarom ben ik volgens jou een vuilspuwer?? Het is een feit dat de schrijver van deze topic een broer heeft die in het schepencollege zit.

Ik dacht toch dat zulke zaken door het voltallige schepencollege besproken worden en dan ook gestemd worden. En voor zover ik weet is Karel Geys daar nog steeds lid van.

Ik betreur het ook dat er zo een mastodont in de Bruul komt en hoop dat het uiteindelijke gebouw in de omgeving zal passen en niet zoals een aantal miskleunen in het verleden en niet zo ver verleden als een tang op een varken.

@Filip: Iemand die een beetje op de hoogte is van dit dossier heeft de familie Geys niet nodig om uit te maken of een MER rapport nodig is of niet dus je opmerking was niet echt relevant en naast de kwestie. Als je nu alleen maar ' hoopt ' dat het allemaal goed afloopt in de Bruul, tja ... je hebt hopers en doeners

@Luc: ik had het niet over het MER-rapport maar over het gebouw zelf dat er gaat komen. Daarom dat ik zei dat hij best bij zijn broer kan aankloppen omdat die waarschijnlijk veel sneller dan de gewone burger de plannen van de projectontwikkelaar te zien zal krijgen.

@Filip: okido. :-)

De waarheid wordt nog maar eens verdraaid: een quote uit een artikel van de Passe Partout van nu:

Saturn-Mediamarkt komt in de plaats van een aantal verkrotte handelspanden op de Bruul. Het Antwerpse bureau Poponcini heeft een modern pand ontworpen, met respect voor de oude gebouwen. De gevel van de zaak wordt zo'n zestig meter. In de oorspronkelijke plannen zouden enkele oude panden mee in het project worden opgenomen, maar enkele actiegroepen staken daar een stokje voor.

 

Als Mediamarkt zelf eerst de winkels laat verkrotten en nu gaat rondbazuinen dat ze ' voor het nut van het algemeen ' de zaak gaat saneren met een gevel van 60 meter breed, wie gelooft er dan nog zo iemand. Wordt zeker nog vervolgd door ' enkele actiegroepen ' ;-)

 

 

 

Het Mechelse stadsbestuur heeft vandaag de aanvraag tot MER-ontheffing goedgekeurd, maar enkel en alleen mits de naleving van een aantal strikte en belangrijke voorwaarden

lees het volledige artikel op http://streekkrant.rnews.be/nl/regio/ant-2800/strikte-voorwaarden-voor-ontwikkeling-saturn-mediamarkt-in-bruul 

Licht op groen voor Mediamarkt in Bruul

19/11-2009 - De dienst Milieu Effecten-Rapport (MER) van de Vlaamse Gemeenschap heeft zopas beslist tot een ontheffing van de MER-plicht voor de realisatie van het Mediamarkt-Saturncomplex aan de Bruul in het stadscentrum van Mechelen. "Een belangrijke doorbraak. Niets staat de realisatie van dit project nu nog in de weg. De ontwikkelaar plant zijn bouwvergunning volgende week in te dienen bij de stad Mechelen", weet burgemeester Somers.

http://streekkrant.rnews.be/nl/regio/ant-2800/licht-op-groen-voor-mediamarkt-in-bruul/Article-1184683226347-1194573111261.html

 

Ik vind het super eindelijk eens een beetje vernieuwing, ongelooflijk dat iedereen op de een of andere manier de rommel die er nu staat opeens mooi vind.

Azijnpissers die alleen stilstand predikken daar is nog nooit iemand beter van geworden.

Ik ga straks relaxed even op zoek naar een nieuwe laptop in de mediamarkt.

Succes met de stilstand.

I

@geert: hou je geld nog maar effe bij: wegens procedurefouten is de bezwaartermijn nog eens verlengd. A propos: ik predik nooit stilstaand alleen in beweging. :-)

  Als het niet doorgaat zal de bruul nog lang leegstaan aan die kant, ach het is natuurlijk ook prachtig die mooie middeleeuwse gevels.

 

@geert: versta me niet verkeerd. Ik heb niet liever dat onze Bruul bruist van het economisch leven. Alleen het hier voorgestelde gevelcomplex is buiten het Bruul-absorptievermogen. Van mij mag Mediamarkt zich op verscheidene mechelese plaatsen inplanten maar op deze specifieke plaats met die gigantische gevel met die mogelijk destructieve invloed op de rest van de mechelese middenstand in den Bruul zeg ik gewoonweg .... nee.

 Denk dat het verplaatsen van de grote trekkers naar de buitenrand van de stad juist veel slechter  zal uitpakken voor de bruul

 hetgeen er nu staat is toch ook blurk ,Schijnbaar mag je er ook drie hoog appartmenten bouwen dat zal ook niet fraai zijn,

Hopelijk voorzien ze dan ook een parkeerruimte (met jeton) voor hun klanten.  Anders denk ik dat het eerder een mager beestje zal worden als die klanten met grote pakken naar hun  ergens geparkeerde auto moeten zeulen.

@Roger: er komt geen parking. Klanten zullen kunnen parkeren op de nieuwe te graven Vinci parking op de Schuttersvest. Grote pakken zullen die klanten ook niet mee moeten zeulen want de goederen moeten opgehaald worden ' ergens buiten het stadscentrum '.

@florisla: dat is dan de derde poging van deze bouwheer. Hopelijk is het deze keer een beter ontwerp dan de vorige abominabele pogingen, wordt dus vervolgd.