Waar is Nel gebleven?

    

Waarover praten drie Mechelaars met grote liefde voor deze stad, als ze bij mekaar zitten?  Herman Smet, de onvolprezen fotograaf én creatieve wederhelft van de zo mogelijk nog creatievere Mariëtte Teugels, de eeuwig jonge beeldhouwster en 'redster' van de Cellekens; Peter Meuris, stadsgids en 'burgemeester van de Melaan'; en ikzelf...blogger en betiteld als 'Flickr van 't stad'...? 

Onlangs troffen we mekaar nog bij de opening van het nieuwe restaurant 'Frida&deHenri's' in de Stassartstraat - waar medeblogster 'Frida' (Barbara VandePerre) samen met haar man in de potten roert.  En het gesprek ging natuurlijk over onze stad - 'de mooiste van het Westelijk Halfrond' - uiteraard.  Enne...ik had het (wat dacht je, als je op een wier zit...) over 'mijn' Job die nu nog steeds verstopt staat in het verloren groen op de Zwartzustersvest, maar die ik met mesthoop en al weer graag zie verhuizen naar de Keizerstraat...  (jongens, ik begin er wel echt over door te drammen...  Sorry).

Op dat moment katapulteert Herman 'de Huiselijke Zorgen' van Rik Wouters in het gesprek...

'Huiselijke zorgen'?  Dat beeld van de geniale Mechelse kunstenaar met het toch wel dramatische leven?  Ja?

Dat beeld (waarvan er ook nog exemplaren staan in het Middelheim en in Ronse...), stond tot de werkzaamheden aan het nieuwe Cultuurcentrum midden op het plein voor de Academie voor Beeldende Kunsten.  En dan is 'mevrouw' netjes 'opgeborgen' om de graaf-en andere werken niet te storen.  Zover is het zaakje begrijpelijk.  Zélfs de 'grootste Madam' van onze stad heeft ooit haar centrale positie moeten opgeven om even in een klein hoekje te wachten op een nieuwe standplaats.

Maar...het nieuwe Cultuurcentrum is klaar - het oogt mooi en strak en fraai.  Maar: 'de Huiselijke Zorgen' zijn niet terug?  Waar is Nel gebleven?  (want het beeld dat in 1913 in Bosvoorde werd gefabriceerd, is inderdaad Nel, de vrouw van Rik.  Hij begon haar verwoed te tekenen toen ze lichtjes gebogen, en met de armen gekruisd, aandachtig luisterde naar de beeldhouwplannen van haar ventje.  Ze had er toen écht geen vermoeden van dat deze pose zou leiden tot één van de mooitste creaties van Wouters...)

Nel is nog niet terug?  Waar is ze verzeild geraakt?  In welk stadsmagazijn staat ze in een donker hoekje?  Enne...komt ze terug?  of?  

Ik pleit voor Nel.  Wie weet meer? 

Drie Mechelenliefhebbers die elkaar ontmoeten... Boeiende gesprekken...   ;-)

En jullie hebben het niet gehad over het Weer, de Politiek, de Crisis en de (Schoen Mechelse) Vrouwen ?

Rare jongens, die Mechelaren !

:-D

Daarover?

ach nee: het weer?  Ik zie steeds de zon in het water schijnen!  Politiek?  Ik volg mijn eigen koers, en die heeft alle kleuren van de regenboog!  de Crisis?  raakt me niet - ik ben steenrijk! (hm...) - Schoen Mechelse Vrouwen?  Ik heb al de tofste 'madam' van de Dijlestad...  Dus... die andere schoonheden laat ik met plezier voor jou...

Alleen, Gimy - we hadden het ook even over U..  Streelt dat nu jouw ijdelheid?

;-)

Ik heb het me deze week ook afgevraagd. Ik zal eens rondhoren.

@ Jans :

Niet bepaald, nee, maar nu ben ik wel razend benieuwd wat jullie, over mij, allemaal te bespreken hadden.  Seffens bombarderen jullie me nog tot een BOM (Bekende Onbekende Mechelaar).

:-D

En voor zij, met een rare kronkel in hun hoofd, ik heb het over een Bekende Onbekende Mechelaar en dus helemaal niet over een Bewust Ongehuwde Moeder.

En wat het item betreft : Laat Tante Nel maar ASAP terugkomen, liefst naar een plaatsje in de Zon.

Nel was wel de absolute muze van Rik Wouters!  Ze komt in tal van zijn werken voor...

Ik ben een grooooote fan van Wouters.  Daarom heb ik vroeger reeds een post aan hem gewijd...

Uma Thurman is de muze van Quentin Tarentino en Marina van de Carrefour in Mechelen is de muze van Gimycko.

Enne... wie is jouw muze ?

[on topic] 'De Huiselijke zorgen' hadden een mooie plaats in het zonnetje. En toch zijn een paar ongure individuen er in geslaagd om die kolos een keer van zijn voetstuk te duwen. Het beeld stond daar wel heeeel openbaar.

@Jans: hopelijk is er geen verkeerd etiketje ( post-it!) opgeplakt en is Nel niet de weg opgegaan van al die plaasteren beelden waaraan je in het verleden een post aan besteed hebt, en die ik niet onmiddellijk kan terugvinden!

 Misschien staat ze, goed ingepakt en wel tegen vernielingen, te wachten tot een schepen of schepene van kultuur in een stadsmagazijn er per ongeluk over strompelt. Vermits dat beeld uit brons bestaat is de kans groot dat het de aanslag overleeft en de poltieker/politica van dienst er zijn/haar tenen op verstuikt. Het zal mij worst wezen waar ze hun onderdanen mee naar de filistijnen helpen, zolang het beeld maar terugkomt!

 

Jef, tenzij het beeld tijdens die struikelpartij voor eeuwig in de brede mond van Gennez zou verdwijnen :-)

Als kind heb ik Nel steeds weten staan op de Van Benedenlaan (die toen nog "lei" heette).  Mijn vader had het dan steeds over " di vrao mè paon in uiren bôôk" 

Eveneens uit 'goeie bron' vernomen vanmorgen: Er is reeds enige tijd een werkgroep specialisten opgericht om na te denken over 'kunst in openbare ruimte'.  De 'Huiselijke zorgen' zouden zéker terug een mooi plaatsje krijgen.  Misschien op het heraangelegde Sint-Romboutskerkhof, of op het plein van het Cultuurcentrum.  Alleszins zal Nel niet verdwijnen in een 'verloren hoekje'...

Goed nieuw aldus.

Job en Nel...  Ze komen dus terug!   ;-)

Ik had gelijkaardig nieuws Jans. Nel staat ergens in een depot en er wordt een goede plaats gezocht. Als de bron in kwestie meer wist ging hij me mailen.

Mechelenbront...    ;-)

@JanS: Ha ... Job ook, das goed. Want we zitten toch al veel te lang zonder Job.

Juist ja, ik heb het ook al vermeld in mijn post van een paar weken geleden 'Jobkrant'.  Het kan nog eventjes duren, want er zijn grote werken gepland door het gerechtshof.  Maar het blijft de bedoeling dat Job er ooit terug komt.  (zo bevestigt mijn bron...)

Op 26/3/09 zag ik Nel tot mijn aangename verbazing op Plaza Belgica in Buenos Aires, vlakbij de Belgische Ambassade. Voor geïnteresseerden kan ik het aantonen met foto's. Lieve.

De Mechelaars moesten eens weten wat er allemaal nog op de zolders van sommige stadseigendommen staan te verkommeren.

Mechelen heeft de luxe van zoveel kunstenaars voortgebracht te hebben dat ze niet meer weten waar ermee te blijven. Ikzelf heb op de zolder van het museum in de Merodestraat onbetaalbare houtsnijwerken gezien tussen de stukken steen die van de kathedraal gevallen zijn.

 

Nel staat natuurlijk in het Schepenhuis :-)

 

Het standbeeld "Huiselijk zorgen" komt deze week terug in het openbaar terrein op het Sint-Romboutskerkhof.

In de plaats van die omgevallen boom zou geen slecht idee zijn. 

Neen, ze komt op de plaats van de gegoten sokkel G.L.

Morgen wordt ze geplaatst !!