Vliet

met categorie:  Titel : “CPA O L Vliet (Bijrivier van de Dijle) bij Mechelen”

Om verwarring te voorkomen, hier een beschrijving over de Vrouwvliet in Mechelen, uit de Wikipedia.

Vrouwvliet

De Vrouwvliet is een waterloop die in Mechelen uitmondt in de Dijle.  De stroom ontspringt in Begijnendijk en vloeit door  Grootlo, Schriek, Keerbergen, Rijmenam, Bonheiden en Muizen alvorens uit te monden.  Onderweg krijgt de beek verschillende namen, zoals Grote Beek, Meerloop, Raambeek, Zwartwaterbeek en Boeimeer.  Pas aan de Pasbrug in Mechelen krijgt ze de naam Vrouwvliet.

Al in de prehistorie werd de waterloop bevaren.  Bewijzen daarvoor zijn de voorhistorische kano's die aan de oevers van de Vrouwvliet werden gevonden.  Tot in de 18e eeuw was deze stroom veel breder en voeren er zelfs boten op, meestal voortgetrokken door scheepstrekkers.  Maar door de vele oorlogen in die tijd, het kanaliseren en indijken van rivieren en de aanleg van grote visvijvers die heel wat water van de stroom opslorpten, is de stroom geslonken tot het beekje van nu.


Misschien wordt de Vrouwvliet in Mechelen ook wel de Onze-Lieve-Vrouwvliet genoemd.

Maar hier is sprake van de O L Vliet ofwel de Onze Lieve Vliet.

Spreken we hier over dezelfde vliet ?

(CPA staat voor Carte Postale Animé)

Klik hier voor de verkoopsorder van deze prent.

@ Gimycko

Naar ik aan het logo heb kunnen onderscheiden werd die kaart gedrukt door de gekende firma Nels uit Broekzele. Ze hebben daar indertijd nogal zwaar met hun pet gegooid naar wat Vlaamse of Nederlanstalige benamingen van hun opnames betrof. Het krioelt van fouten op hun onderschriften en een foto omdraaien deden ze ook met plezier.

Het zou mij niet verbazen dat ze die Onze Lieve Vliet uit hun Brussels-francofone duim hebben gezogen. Ik kan dat die Brusselaars zelfs niet kwalijk nemen want de Mechelse snobinards van in die jaren hadden er al niet meer verstand van dan de Brusselse drukker die de kaarten aanmaakte. Hij ging tenslotte af op hetgeen hem vanuit Mechelen werd meegedeeld.

Het zal wel de Vrouwvliet zijn zoals wij ze allemaal kennen.

Zijn er (veel) foto's te vinden op Flickr van de Vrouwvliet in Mechelen ?

(foto's: Jan Smets)

(foto: Florisla)

@ Jans : Mooimooi !

:-)

@Gymicko: die CPA staat, volgens mij, niet voor Carte Postale Animée maar voor Carte Postale Ancienne !
De term animée wordt gebruikt wanneer er mannekens, koetsen en/of auto's op staan.

 

@ Jokke :

Is mogelijk, alhoewel ik dacht dat Animé(e) oa stond voor getekende afbeeldingen ipv foto's (Tekeningen, Schilderijen, etsen, enz...)

De Vrouwvlietstraat wordt toch ook niet de O.L.Vrouwvlietstraat genoemd, wel ooit eens de Vrouwvliegstraat!

Blijft de vraag of de O.L. Vliet (Bijrivier van de Dijle bij Mechelen) de Vrouwvliet is of dat de O.L. voor een mogelijk andere vliet staat.  Of is het inderdaad een zetfout van één of andere Brusselse drukker ?

 @ Gimycko

Zelf zou ik het niet doen maar je kan er vergif op nemen. Zetfouten. Jij zou er alles moeten van weten! Ze komen in de mooiste combinaties voor in de meest luxueuze uitgaves.

"Animé(e)" betekent inderdaad wanneer er wat volk e.d. op de foto staat (animation=drukte, levendigheid).  In het geval van de bewuste zichtkaart betreft het hier hoogstwaarschijnlijk de Vrouwvliet.  Die drukkers keken niet op een foutje meer of minder, en zo werd ooit de Melaan tussen de Beffer- en de Zakbrug door Nels probleemloos "Zicht op de Dijle" genoemd.Dijle"